Στα τέλη Ιουνίου έγινε γνωστό ότι το Ιράν και η Αργεντινή αποφάσισαν να γίνουν μέλη των BRICS και τώρα η λίστα των πιθανών μελών έχει διευρυνθεί. Η ένωση εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη θα γίνει σύντομα.
Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία ετοιμάζονται να ενταχθούν στην ομάδα χωρών BRICS , αναφέρει η εφημερίδα Izvestia , επικαλούμενη την πρόεδρο του διεθνούς φόρουμ αυτής της ένωσης, Πουρνίμα Ανάντ [Purnima Anand].«Όλες αυτές οι χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα, καθώς η επέκταση γίνεται αντιληπτή πάντα θετικά, θα αυξήσει σαφώς την επιρροή των BRICS σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του φόρουμ.
Σύμφωνα με την Ανάντ, αυτές οι χώρες βρίσκονται ήδη «στη διαδικασία» ένταξης, επομένως η ένταξή τους, καθώς και το Ιράν και η Αργεντινή, που υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Ιουνίου, είναι δυνατή στο εγγύς μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης συνόδου κορυφής της ομάδας το 2023 στη Νότια Αφρική. Η ίδια τόνισε ότι «όλοι οι εκπρόσωποι του πυρήνα του συλλόγου ενδιαφέρονται για επέκταση».
Η δημιουργία μια νέας παγκόσμιας τάξης
Η Πρόεδρος του διεθνούς φόρουμ σημείωσε ότι τώρα υπάρχει μια πραγματική εκδήλωση της δύναμης των BRICS, σε σχέση με την οποία «υπάρχει μια πιθανότητα η ένωση να μπορέσει να εργαστεί για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης», για παράδειγμα, η ανταλλαγή πόρων, η ανάπτυξη εμπορικών, οικονομικών και αεροπορικών δρομολογίων.
Σύμφωνα με μια ανώτερη πηγή της Izvestia που γνωρίζει τη διαδικασία, στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στο Πεκίνο, τα μέλη των BRICS συζήτησαν «σοβαρά» την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και το ζήτημα της Τουρκίας και της Αιγύπτου δεν τέθηκε, αν και αυτές οι χώρες «διερευνούν την πιθανότητα ένταξης εδώ και αρκετά χρόνια».
Στις 27 Ιουνίου, έγινε γνωστό ότι το Ιράν και η Αργεντινή υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στους BRICS.
Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Εμπραΐμ Ραΐσι, σημείωσε ότι «η γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση του Ιράν μπορεί να το καταστήσει σταθερό και αξιόπιστο εταίρο για τους BRICS». Και ο ηγέτης της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ επεσήμανε ότι η χώρα του στοχεύει «να γίνει πλήρες μέλος αυτής της ομάδας».
Η Ρωσία αντέδρασε θετικά στην πιθανή επέκταση των BRICS, αλλά επιμένει ότι είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις για τους υποψηφίους για ένταξη, δήλωσε ο προεδρικός βοηθός Γιούρι Ουσάκοφ.
rbc.ru
Εδώ που τα λέμε κάποιο
Ρώσο-Ινδικό λάκκο κρύβει η φάβα της Izvestia για την Τουρκία…
Καταρχήν μου έκανε εντύπωση που “πληροφορήθηκα ” από το άρθρο της ότι η Σαουδική Αραβία έκανε οποτεδήποτε αίτημα ένταξης της ως μέλους των BRICS !!!!
H Σαουδική Αραβία , όπως κι η Τουρκία ούτε καν προσκεκλημένες δεν ήταν στην πρόσφατη Σύνοδο των BRICS στις 23/24.6.2022 !!!
H δε Τουρκία έχει φάει την χυλοπιτα της να ενταχθεί ως πλήρες μέλος των BRICS προ πολλού, ήδη από τις 25.7.2018 …
https://eurasiantimes.com/brics-turkey/?amp
Σε αντίθεση με την Σαουδική Αραβία , τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος την ίδια μέρα , τον Δεκέμβριο του 2021, μαζί με την Ουρουγουάη και την Μογγολία εντάχθηκαν ως μέλη στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα της Σαγκάης που δημιούργησαν οι BRICS .
Σε αντίθεση με τα ΗΑΕ , η Αίγυπτος ήταν πράγματι προσκεκλημένη στην φετινή Σύνοδο των BRICS , όπου και παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της, κος Αλ Σίσι.
Για την Αίγυπτο λοιπόν, δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση εάν σε μια επόμενη Σύνοδο Κορυφής 2023 την δούμε να εντάσσεται ως μέλος.
Γι’αυτό μου φάνηκε πολύ σωστή η πρόταση του κυρίου Εφραίμ Ιμπναρ , του Ινστιτούτου Στρατηγικής κι Ασφαλείας της Ιερουσαλήμ, για την συγκρότηση ενός North-East Mediterranean Quad μεταξύ Αθηνας – Λευκωσίας – Ιερουσαλήμ και Καΐρου στα πρότυπα του West Asia Quad μεταξύ Ινδίας – ΗΑΕ – Ισραήλ και ΗΠΑ και νομίζω ότι κατάλαβα πολύ καλά τί εννοούσε αναφερόμενος σε επιφυλάξεις και σκεπτικισμό ως προς την αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης εκ μέρους του Καιρού…
Άν θυμάμαι καλά ο κύριος Ιμπναρ προέτρεψε την Ελλάδα να δράσει προς αυτήν την κατεύθυνση έναντι του Καιρού…
Τώρα η συγκεκριμένη κυρία Purnima Anand , ούτε εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπος των BRICS είναι , ούτε επίσημες προτάσεις εκ μέρους του έχει την δυνατότητα να κάνει.
Είναι Ινδη και είναι Πρόεδρος ενός Ινδικού φόρουμ με σκοπό την σύνδεση Ινδικών Δημόσιων Οργανισμών με Χώρες BRICS .
Υπ’ αυτή την έννοια χαρακτηρίζεται ως “Διεθνές” το εν λόγω φόρουμ κι όχι άλλων αρμοδιοτήτων του.
Ο κύριος ρόλος της εν λόγω κυρίας είναι η οικοδόμηση σχέσεων για λογαριασμό της χώρας της με τον διπλωματικό τομέα και τις κρατικές κυβερνήσεις τρίτων χωρών κι ιδίως χώρων που έχουν εκδηλώσει οι ίδιες ενδιαφέρον ένταξης τους στους BRICS ή είναι μέλη του .
Επιπλέον είναι Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ινδορωσικών Ομίλων Νέων (IFIRYC) στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού .
Αναρωτιέμαι τώρα εγώ μήπως οι υποσχέσεις εκ μέρους Ρωσίας- Ινδίας και τα ταξιματα, που διέρρευσαν από την Izvestia , τα οποία χτυπούν την Τουρκία στο ευαίσθητο της σημείο και στην μανία της να ενταχθεί στους BRICS, έχουν ουσιαστικά σκοπότους να διερευνήσουν την πιθανότητα να περάσει τμήμα του Βορείου Διαδρόμου (INSTC) των Ρωσίας- Ινδίας από τα εδάφη της Τουρκίας , ώστε να συνεχίσει την ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία του μέσω Αζερμπαϊτζάν για να φτάσει στην Μόσχα ?
Γιατί το Ιράν, τώρα που έχει αρχίσει κι αναβαθμίζεται, υποθέτω δεν θα είναι ικανό να εξυπηρετήσει σε όλη τους την έκταση δύο ευθέως ανταγωνιστικούς μεταξύ τους διαδρόμους όπως ο INSTC και το BRI…
Υπάρχει βέβαια και μια ακόμα εκδοχή , να επιδιώκουν Ρωσία και Ινδία να δώσουν , ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το κίνητρο στην Τουρκία να απομακρυνθεί πιο εύκολα και πλήρως από την Δύση .
Ποιος ξέρει! Ίσως να έχουν και πληροφορίες ότι και για την Δύση κάτι τέτοιο θα ήταν το πλέον βολικό..
Πάντως η δική μου λογική κι οπτική γωνία των πραγμάτων λέει πως ούτε Ρωσία , ούτε Ινδία, ούτε καλα- καλά κι οι ίδιοι οι Κινέζοι , θέλουν μια Τουρκία ενταγμένη στους BRICS …
Το να είναι συνεργάσιμη μαζί τους, ναι, αναμφίβολα το επιδιώκουν …