Οδικό χάρτη επίλυσης προβλημάτων προτείνει ο Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Στην Άγκυρα βρίσκεται από τις 3.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Μετά από δύο ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Αμέσως μετά άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες οι διευρυμένες συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες, ενώ σε εξέλιξη είναι η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών.

«Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου, ενώ τόνισε ότι «οι δύο πλευρές θα πρέπει να εντοπίσουμε έναν οδικό χάρτη προτού ξεκινήσουμε τον διάλογο». «Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αυτό «μια σημαντική παράμετρος είναι η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο».

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση σχολίασε ότι «έχουμε υπερβολικό φόρτο ως Τουρκία σε σχέση με τους μετανάστες. Η Τουρκία έχει τηρήσει όσες υποσχέσεις έχει δώσει. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τις έχει τηρήσει». «Αυτή τη στιγμή, προσέθεσε, η Τουρκία περιθάλπει 4 εκατ. πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. δολάρια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Μιλήσαμε για θέματα τρομοκρατίας με τον Τσίπρα. Ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες, αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς», είπε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στο αίτημα της γείτονος για την επιστροφή των «8» Τούρκων αξιωματικών. «Πρέπει να σεβαστούμε αυτού που έχασαν τη ζωή τους την 15η Ιουλίου, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τσίπρας: «Σαφείς οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης» για τους «8»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη φιλοξενία αλλά και τον – για ακόμη μια φορά – ειλικρινή διάλογο, ενώ  σημείωσε ότι «ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας». Απαντώντας για την υπόθεση των «8», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών στην οποία αναφερθήκατε αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία».

«Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι, ωστόσο, αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους «8», ο κ. Τσίπρας επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες. Στην Ελλάδα είναι απολύτως σαφής η διάκριση των εξουσιών. Υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Πρόσθεσε δε ότι «μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο».

«Σε αυτό το θετικό κλίμα, συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Άμυνας και των Υπουργείων Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για το Κυπριακό 

«Την ίδια στιγμή καταφέραμε να προωθήσουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που φτάσανε πολύ κοντά σε λύση, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα, όπως το ζήτημα της ασφάλειας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. «Συζητήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ», πρόσθεσε.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Διευρυμένες συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

111 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα.

Άρχισε λίγο μετά τις 16:30 η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

172 people are talking about this

Η πρώτη, έπειτα από 11 χρόνια, επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία πραγματοποιείται στη σκιά της προκλητικής επικήρυξης εκ μέρους της Αγκυρας των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν για άσυλο στην Ελλάδα, και εν γένει σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέρχονται μιας δύσκολης διετίας στο Αιγαίο και αναδεικνύεται ένα «εν υπνώσει» μέτωπο ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτό της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την κυβέρνηση, η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, οποιαδήποτε άλλη επαφή, σε διπλωματικό ή άλλο επίπεδο, δεν απηχεί πάντα τις απόψεις του ενός και μοναδικού ανδρός που κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Τουρκία από το προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα.

 

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Άφιξη στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής.

169 people are talking about this

 

Με εξαίρεση την υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία, κυρίως, όμως, στη Χάλκη, όπου θα ξεναγηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην κλειστή από το 1971, Θεολογική Σχολή, οι προσδοκίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν μπορεί παρά να είναι χαμηλές.

Πέραν της εξέλιξης με τους οκτώ Τούρκους πρώην στρατιωτικούς, υπόθεση που  ενοχλεί προσωπικά τον κ. Ερντογάν,  η Αγκυρα προωθεί επιθετικά την ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ολες τις προηγούμενες ημέρες το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» έπλεε νότια της Κύπρου, μέσα στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ (οικόπεδα 1, 8 και 9), ενώ και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν έθεσε την ατζέντα της Αγκυρας λέγοντας ότι θα συζητηθούν «διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο TAP, ο Turkish Stream, η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, η μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά».

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay, στο Προεδρικό Μέγαρο.

61 people are talking about this

Ο κ. Καλίν δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο «τα νησιά». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «δεν θα δεχθούμε καμία ενέργεια που έχει ως στόχο να εγκλωβίσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας».

Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Τουρκία (οι αναφερόμενες ώρες είναι τοπικές +1 ώρα), έχει ως εξής:

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

16:00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

16:45: Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50: Δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30: Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15: Επίσκεψη και ξενάγηση του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30: Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου, αφού ξεναγηθεί, θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

18:30: Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

“Καθηερινή”

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σ αυτό τον χώρο χρόνια τώρα αναζητούμε ηγέτη να ξεκολλήσει την χώρα.
  Μήπως όμως είμαστε από τις λίγες χώρες που διαθέτουμε ηγέτη?
  Μήπως η μιζέρια μας και η κακομοιριά μας δεν επιτρέπουν ν αναγνωρίσουμε τον Τσίπρα σαν ηγέτη όπως τον αναγνωρίζουν στο εξωτερικό?
  Λάθη έκανε και κάνει αλλά αυτό δεν είναι λόγος ν αρνηθούμε έναν πολιτικό πολλών κανταριών που τον έχει ανάγκη η χώρα.
  Δυστυχώς θα έρθει στην εξουσία άνθρωπος πολύ κατώτερος , μεσαίο στέλεχος ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης κι αυτό λόγω των πτυχίων και του ονόματος , πάντα παίζει το όνομα.
  Αυτή είναι η ζωή απαιτεί συγκρίσεις για να κάνει αποδοχή και απορρίψεις σύμφωνα με τον Δαρβίνο.

  • Έχεις πλάκα, διότι θεωρείς ανώτερο τον ανεπάγγελτο επαγγελματία καταληψία, από ένα στέλεχος μικρομεσαίας επιχείρησης!

   Θα ήθελα να μού δώσεις έναν λόγο, για τον οποίον πρέπει να θεωρώ τον Τσίπρα ηγέτη.

   Στο εξωτερικό τον αναγνωρίζουν ως τέτοιον, διότι απλώς είναι ο πιο υπάκουος από τούς μέχρι σήμερα κι επιπλέον ο πιο αδίστακτος, ως προς την εκτέλεση εντολών, που βλάπτουν την Πατρίδα και το Έθνος.

   Η επιμονή σου να αγιογραφείς τον περί ου ο λόγος, δημιουργεί υπόνοιες, εκτός κι αν είσαι αδιάφορος προς τα εθνικά θέματα κι εγκρίνεις την εθνομηδενιστική πολιτική αυτού τού τσίρκου, που μάς κυβερνά.

  • Μούγκα στη στρούγκα. Έγραψες ένα σχόλιο-αγιογραφία, χωρίς λογική βάση κι … από δω παν κι άλλοι. Ο ορισμός τού κομματικού τρολλ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,701ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα