Νά τι φοβάται η Τουρκία – Έξι στρατιωτικές βάσεις χτίζουν οι ΗΠΑ στη Ροζάβα

25/1/17 | 0 | 0 | 674 εμφανίσεις

Αμπντουλαζίζ Γιουνούς (φωτ.: Basnews) 

Ένα άρθρο που δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που κάνει την Τουρκία να ανησυχεί για τη δική της ακεραιότητα και να στραφεί προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντίστοιχο του οποίου δημοσιεύθηκε και στο Sputnik News, οι ΗΠΑ χτίζουν τέσσερις ή έξι στρατιωτικές βάσεις στη βόρεια Συρία, σε περιοχές που ελέγχονται από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), η ραχοκοκαλιά των οποίων είναι οι Κούρδοι του PYD/YPG.

Τα δημοσιεύματα –το μεν πρώτο στηρίζεται σε ρεπορτάζ του κουρδικού BasNews, το δε δεύτερο σε δηλώσεις του Αμπντουλαζίζ Γιουνούς (Abdulaziz Yunus), υπεύθυνου εξωτερικών σχέσεων του SDF– κάνουν αναφορά στη δημιουργία μιας βάσης, της μεγαλύτερης από τις άλλες τρεις, που ήδη λειτουργεί και φιλοξενεί 800 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, στην περιοχή Τιλ Μπεντέρ (Til Bêder) της πόλης Χασάκα.
Ο Γιουνούς δήλωσε ότι οι άνδρες αυτοί θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Ράκα και την Ντερ Εζ Ζορ.
Οι άλλες βάσεις των ΗΠΑ που ήδη λειτουργούν και φιλοξενούν μονάδες του αμερικανικού στρατού στη Ροζάβα, βρίσκονται στις πόλεις Κομπάνι, Μένμπιτς (Menbıc), Ριμελάν (Rımelan), Χωλ (Hol) και Σεντάντι (Şedadi).

Ο χάρτης με τα σημεία που κατασκευάζονται οι αμερικανικές βάσεις (πατήστε πάνω για να δείτε μεγαλύτερο τον χάρτη)
Πάντως, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του Sputnik News που έγινε μετά το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ταγματάρχης Έντριαν Τζ. Τ. Ράνκιν Γκάλογουεϊ (Adrian J.T. Rankine-Galloway) δήλωσε ότι «οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει μια βάση στη Χασάκα, όπου ο συνασπισμός των χωρών που μάχεται τον ISIS έστειλε 800 στρατιώτες, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Τέλος, ο φόβος των Τούρκων, όπως εκφράζεται μέσα από τα δημοσιεύματα, είναι ότι οι ΗΠΑ για να χτίζουν βάσεις στην περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους, έχουν σχέδιο μακροχρόνιας παραμονής στην περιοχή, που σημαίνει συνέχιση υποστήριξης στους Κούρδους του PYD/YPG και προοπτική αυτονόμησής τους από την Δαμασκό.

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    29/7/21 | (2 σχόλια)
    Με δύο κινήσεις που έκανε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα αποδόμησε την Αθήνα. -Η μια ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράνομο, ξεπαράνομο, παράγει αποτελέσματα. -Η άλλη ήταν το "άνοιγμα" της Αμμοχώστου. Και οι δύο κινήσεις ήταν, απολύτως, προβλέψιμες. Ερωτήματα: -Αδιαφόρησε η Αθήνα; -Δεν μπόρεσε να ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο