«Μια παρέμβαση για τη ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Χθες, Τρίτη, 13η Απριλίου έγινε μία επιτυχημένη, επιστημονική,  διαδικτυακή εκδήλωση με πρωτοβουλία της Κίνησης “Πανεπιστημιακοί για μία βιώσιμη Θεσσαλονίκη”, με θέμα «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου, Πολιτισμού και υγείας», όπου οκτώ (8) πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ συζήτησαν για τη «λεγόμενη» Ανάπλαση της ΔΕΘ. Συνοπτικά αναφέρω το πρόγραμμα, τους τίτλους των ομιλιών και τους ομιλητές της ημερίδας:

  • «Η κατάσταση του αστικού πρασίνου στhΘεσσαλονίκη», Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ
  • «Προβλήματα ρύπανσης περιβάλλοντος που σχετίζονται με την έλλειψη πρασίνου στη Θεσσαλονίκη», Θανάσης Κούγκολος, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ
  • «Η σχέση των πολιτών της Θεσσαλονίκης με τους χώρους αστικού πρασίνου”, Διονύσης Λατινόπουλος, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΑΠΘ
  • «Η περιβαλλοντική σημασία του Μητροπολιτικού Πάρκου στη ΔΕΘ στο πλαίσιο σχεδιασμού της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης”, Κώστας Νικολάου, Επισκέπτης Καθηγητής Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, ΑΠΘ
  • «Μητροπολιτικό Πάρκο και επανατακτικότητα της Θεσσαλονίκης: Η διεθνής εμπειρία και το ορόσημο του 2050», Γιάννης Ξενίδης, Αν. Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ
  • «Μια παρέμβαση για τη ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο», Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, Γεν. Γραμματέας ΔΣ Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών-ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ-ΑΠΘ)
  • «Το περιβάλλον της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ο Γαλλικός (Εχέδωρος) ποταμός εκπέμπουν SOS», Σωτήρης Τσιούρης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ
  • «Ένα όνειρο για την πόλη μας», Χαρίτων Χιντήρογλου, Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας και Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ.

Ο συντονισμός της ημερίδας έγινε από τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνο Κατσιφαράκη, και από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών και Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ κ. Γρηγόρη Ζαρωτιάδη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την κίνηση καθώς και όλη την χθεσινή εκδήλωση μπορεί να αναζητηθούν στη δ/νση https://tinyurl.com/q6xxckw9.

Η δικιά μου παρέμβαση αναφέρεται στη συνέχεια:

“Xαίρομαι που συμμετέχω στην παρούσα εκδήλωση για την εκφορά λόγου και επιχειρημάτων αλλά και συναισθημάτων και ταυτόχρονα λυπάμαι γιατί πρέπει να επιχειρηματολογήσουμε για το αυτονόητο, για τη διευθέτηση του χώρου της ΔΕΘ σε μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου, πολιτισμού και υγείας.

Κοντεύουμε 1,5 χρόνο που η πανδημία COVID 19 ταλανίζει την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα την πόλη μας. Αξίες για τη ζωή μας, που τις είχαμε θαμένες στο πλαίσιο μιας φαινομενικής ανάπτυξης, αναδύονται και οδηγούν σε επαναθεώρηση των σχέσεών μας με τη φύση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την υγεία, την αγκαλιά, το πλησίασμα, την κοινωνία των ανθρώπων.

Οξυγόνο, ανάσα, γέμισμα με αέρα επιζητούν οι άνθρωποι που χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ και ελεύθερο χώρο, με αέρα και δυνατότητα κίνησης για να αναπνεύσουν είναι το ζητούμενο των πολιτών για να απομακρύνουν τον θανατηφόρο κίνδυνο.

Η πόλη μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τον κορονοϊό, έναν ιό με επώδυνα αποτελέσμα που κατάληξη μπορεί να είναι ο θάνατος. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με όποια μοντέλα και αν επεξεργασθούμε τα δεδομένα που διατίθενται. Και η περιπέτεια φαίνεται ότι τώρα αρχίζει. Περιμένουμε στους καιρούς που έρχονται να δοκιμασθούμε και από άλλες μορφές ζωής που βρίσκουν το ιδεώδες περιβάλλον σε κλειστούς, μπλοκαρισμένους από μπετόν και άσφαλτο δρόμους, στιβαγμένα κτίρια και ανθρώπους, ανήλιαγα, όπου ο αέρας δεν περνά και το μικροκλίμα επιτρέπει την ανάπτυξη μορφών ζωής επικίνδυνων για τη ζωή μας.

Απαιτείται αερισμός, οξυγόνο, χώρος περιπάτου, ελεύθερος χώρος ήπιας συνάθροισης, όπου η ανάσα θα γεμίζει τα πνευμόνια και η επαφή των ανθρώπων θα αναδεικνύει τις καλές προθέσεις και τη λειτουργία του μυαλού, της σκέψης, του πνεύματος για την οικοδόμηση και τη συνεισφορά σε ήπιες μορφές προσοδοφόρου ανάπτυξης, ισορροπίας φύσης και ζωής.

Ας αφήσουμε τον αέρα των λόφων, φυσική δίοδο από το Σέιχ Σου να συναντιέται με την αύρα και τον αέρα της θάλασσας. Δεν έχουμε άλλες λύσεις. Το πράσινο, που για άλλες πόλεις είναι θεσμός, αυτονόητο, για μας είναι, με τα 2 περίπου τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο αντί των 10 τουλάχιστον τετραγωνικών που αναλογεί στους άλλους ευρωπαίους πολίτες, ένα όνειρο, ένα όνειρο που στο χέρι μας είναι να το πραγματοποιήσουμε.

Δεν μπορώ, με όσες αναφορές και να κάνω στην επιστήμη, μιλώντας για τους κύκλους του ζωογόνου οξυγόνου, του ρυπαρού διοξειδίου του άνθρακα, του αζώτου, του υδρογόνου, την κλιματική αλλαγή και τόσων άλλων που μέσα σε αυτό το αστικό περιβάλλον θα εκφρασθούν με φυσιολογικό ή με παθολογικό τρόπο οι εσωτερικές μας προδιαθέσεις, με όση ανθρωπιά μούχει μείνει, με όσο συναίσθημα και λογική ακόμα διαθέτω, να μην ενώσω τη φωνή και τη δύναμή μου να γίνει η ΔΕΘ ένα μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου, πολιτισμού και υγείας για μένα, για τα παιδιά και τα εγγόνια μου και για όλους τους συμπολίτες μου.

Σας καλούμε όλες και όλους σε μία αρμονική σύμπραξη ανάσας, κίνησης, υγείας, πολιτισμού ζωής. Σας ευχαριστώ!

Ζαχαρίας Σκούρας,

Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ,

Γεν. Γραμματέας ΔΣ Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών-ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ-ΑΠΘ)

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα