«Μερίδα κιτρινογελεκάδων κατεβαίνει στις ευρωεκλογές»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με την υποστήριξη οικολόγων

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτή είναι η είδηση που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι LCI το οποίο μετέδωσε τηλεοπτικά και τη δήλωση του Francis Lalanne την Τρίτη 30 Απριλίου 2019 ο οποίος θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της  «Κίτρινης Συμμαχίας», προσπαθώντας να συσπειρώσει τους κιτρινογελεκάδες για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Πολιτικά αφοσιωμένος και υποστηρικτής των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Γάλλος τραγουδιστής Francis Lalanne θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου  για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου με την επωνυμία της «Κίτρινης Συμμαχίας» (Alliance jaune). Είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας με τους εκπροσώπους του «Συνασπισμού της Πρωτοβουλίας των Πολιτών», του γνωστού και ως «RIC» (Ralliement dinitiative citoyenne), δήλωσε ο Francis Lalanne.

«Η Κίτρινη Συμμαχία» θέλει να είναι «ανένταχτη» (apartisane) και υπέρμαχη πολλών προτάσεων, όπως π.χ. : ο φόρος Tobin (φόρος στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές), φορολόγηση της βαριάς κηροζίνης των αεροπλάνων και αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ηθικές οντότητες.

Ο Francis Lalanne είχε ανακοινώσει από τις 17 Δεκεμβρίου 2018 την επιθυμία του να υποστηρίξει ένα ψηφοδέλτιο των κίτρινων γιλέκων, παρόλο ότι είχε από καιρό πει ότι δεν ήθελε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Η απόφαση πάρθηκε «το βράδυ» της Δευτέρας προς Τρίτη 30-4-2019, δήλωσε ο my Clément (αριστερά) στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Ο τελευταίος, που ηγείτο  του Συνασπισμού «RIC», θα τοποθετηθεί στην 3η θέση του ψηφοδελτίου, πίσω από την Sophia Albert-Salmeron (αριστερά), δικηγόρο από την Αβινιόν που έχει υπερασπίσει αρκετούς κατηγορούμενους κιτρινογελεκάδες. Θυμίζω στους αναγνώστες μου ότι η δρομολόγηση ενός ψηφοδελτίου του «Συνασπισμού της Πρωτοβουλίας των Πολιτών»  ανακοινώθηκε αρχικά στις 23 Ιανουαρίου 2019 από την Ingrid Levavasseur, μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες του κινήματος των κίτρινων γιλέκων. Στη συνέχεια η Levavasseur (δεξιά) είχε ανακοινώσει «την αποχώρησή της»  από τον Συνασπισμό  «RIC» στις 13 Φεβρουαρίου 2019 και ότι δεν επιθυμούσε  πλέον να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις του κινήματος λόγω της ασκούμενης βίας. Στις 17 Φεβρουαρίου  ενώ συμμετείχε στην παρισινή συγκέντρωση των «Κίτρινων Γιλέκων», η Ingrid Levavasseur περικυκλώθηκε από διαδηλωτές και καθυβρίστηκε ασύστολα. Η σκηνή εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των «Κίτρινων Γιλέκων» για τον εορτασμό των τριών μηνών κινητοποιήσεων. Η ένταση του περιστατικού ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε την παρέμβαση της αστυνομίας. Την  νεαρή γυναίκα, 31 ετών, επιτέθηκαν και ξεφώνησαν ευγενέστατοι διαδηλωτές με τις εξής ύβρεις : «Βγάλε το γιλέκο σου», «πουλημένη», «βρώμικη σκύλα», «βρώμικη πόρνη», «Μεγάλη πόρνη», «σπάσε», φώναζαν άλλοι διαδηλωτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού LCI.

Έτσι εξω-πετάχτηκε η μετριοπαθής Ingrid Levavasseur, που είχε ξεκινήσει τον «Συνασπισμό της Πρωτοβουλίας των Πολιτών», ανακοινώνοντας και τους πρώτους 10 υποψηφίους του ψηφοδελτίου για της ευρωεκλογές, για να αναλάβει ο my Clément. Ο τελευταίος ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου 2019 την επιθυμία του να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό το ψηφοδέλτιο, περιμένοντας όμως να βρει «κάποιον πιο νόμιμο». Οι συζητήσεις μεταξύ του Francis Lalanne και του ψηφοδελτίου του Συνασπισμού «RIC» διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες, ώσπου να καταλήξουν.

Το εν λόγω ευρωψηφοδέλτιο, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική πηγή, απολαμβάνει μιας χρηματικής εγγύηση ύψους 800.000 ευρώ που διασφαλίζεται από τον Jean-Marc Governatori (δεξιά), πρόεδρο της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Οικολόγων» και την υποστήριξη του ψηφοδελτίου των οικολόγων EELV (Europe Ecologie-Les Verts) του οποίου επικεφαλής είναι ο ήδη ευρωβουλευτής Yannick Jadot (αριστερά) του παλιού πολιτικού συστήματος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) στις 6 Απριλίου 2019 ότι θα «εγγυηθεί ένα ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει τον Francis Lalanne».

Συμπέρασμα :

«Η Κίτρινη Συμμαχία» ούτε «ανένταχτη» είναι, ούτε αδέκαστη, όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία. Αφού αποφάσισε να κατεβεί στις ευρωεκλογές, θα μετρηθεί στις 26 Μαΐου 2019 και θα δει πόσα απίδια πιάνει ο εκλογικός σάκος. Εξάλλου από την αρχή ήταν δέσμια των Μαυροφορεμένων Μπαχαλάκηδων, όπως και σήμερα 1η του Μάη 2019 που υπονόμευσαν με σοβαρά επεισόδια (όπως δείχνει η διπλανή φωτο του Reuters) ακόμα και τη παραδοσιακή διαδήλωση των κομμουνιστικογενών συνδικαλιστών.

Ο γράφων ρισκάρει να προβλέψει ότι η κίνησή της αυτή μάλλον θα ευνοήσει τον Μακρόν, από τον οποίο δεν έχει να πάρει ψήφους. Λογικά, αν πάρει, θα πάρει από την αντιπολίτευσή του. Ο Μακρόν από την αρχή ευχόταν να κατέβουν στις ευρωεκλογές οι κιτρινογελεκάδες για να πάρουν ψήφους κυρίως από την Λεπέν και τον Μελανσόν.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα