Ένα παλιό δημοσίευμα: «Λαδωμένος» επίσημα με 50.000 δολάρια στο σχέδιο Ανάν ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χ.Στυλιανίδης!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με αφορμή τις θέσεις Στυλιανίδη για την Κύπρο, επεναφέρουμε ένα παλαιότερο δημοσίευμα στο “Πρώτο Θέμα”

«Ποιοι πήραν (;) τα “αργύρια” του ΟΗΕ για το Σχέδιο Ανάν»

Ένα άρθρο από το «μακρινό» 2005, έρχεται να προκαλέσει πολιτική θύελλα  λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την επίσημη ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων  του Χρήστου Στυλιανίδη.

Πρόκειται για  άρθρο από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, το Μάιο του 2005, το οποίο υπογράφει ο Μάκης Πολάτος και το οποίο αποκαλύπτει ότι ο νέος υπουργός είχε πάρει 50.000 ευρώ από μυστικά κονδύλια του ΟΗΕ για να κάνει εκστρατεία υπέρ του Σχεδίου Ανάν, που ουσιαστικά θα παρέδιδε την Κύπρο στη Τουρκία.

Τότε μόνο οι Κ.Σημίτης, Γ.Παπανδρέου και Ν.Μπακογιάννη το είχαν στηρίξει από ελληνικής πλευράς.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δόθηκαν στο νέο υπουργό, ο οποίος έλαβε σήμερα την… ελληνική υπηκοότητα (!)  «μαύρα δολάρια» ώστε να προωθηθεί το εθνοκτόνο σχέδιο Ανάν!

Για τον ρόλο του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν το συζητάμε… «Λείπει ο Μάρτης απ΄τη Σαρακοστή»;

Το άρθρο αποκαλύπτει ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε λάβει 50.000 € για να προωθήσει το σχέδιο Ανάν, γεγονός μάλιστα που αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο ίδιος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

«ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», 1 Μαϊου 2005, σελ. 25

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ «ΝΑΙ»:

Του ΜΑΚΗ ΠΟΛΛΑΤΟΥ,

«Ποιοι πήραν (;) τα «αργύρια» του ΟΗΕ για το Σχέδιο Ανάν

Το Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής – Εξωτερικής Πολιτικής, η χρηματοδότηση για το «Πρόγραμμα της Κύπρου», αλλά και κάποιες περίεργες συμπτώσεις

Αμείλικτα ερωτήματα για τον ρόλο τις διασυνδέσεις, τη χρηματοδότηση αλλά και τις εξαρτήσεις ελληνικών οργανώσεων και ιδρυμάτων από ξένες κυβερνήσεις ή οργανισμούς που «εργάζονταν» για την αποδοχή του σχεδίου Αναν, προκύπτουν από τα στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα σήμερα το «ΘΕΜΑ»

Στις αρχές του 2004, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μπούργκενστοκ, ο κ. Κόφι Ανάν είχε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι απαιτείται επικοινωνιακή εκστρατεία, προκειμένου οι δύο κοινότητες να αγκαλιάσουν το σχέδιο επίλυσης.

Τι ακρίβως εννοούσε ο κ. Ανάν; Πόσα χρήματα διέθεσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της διευθέτησης; Ποιος ο ρόλος της Ουάσιγκτον; Πώς εκταμιεύθηκαν τα χρήματα που πρόσφεραν οι «νονοί» του Σχεδίου Ανάν; Τι περιλάμβανε η καμπάνια υπέρ του «ναι» (έγκριση Σχεδίου) και ποιοι εργάστηκαν για να μεταβάλουν την απόφαση των Ελληνοκυπρίων; Τι συνέβη τελικώς;

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2003, το Εληνικό Ίδρυμα για την Αμυντική και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ) αποστέλλει αίτηση ζητώντας χρηματοδότηση από το Office for Project Services-UNOPS των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΟΗΕ, United Nations Development Programme-UNDP.

Ο τίτλος του προγράμματος που είχε καταρτίσει το ΕΛΙΑΜΕΠ ήταν «Building Citizenhood in a democratic Cyprus» και με την αίτηση ζητούσε χρηματοδότηση ύψους 50 χιλιάδων δολαρίων από το  UNDP/UNOPS.

Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο κ. Λουκάς Τσούκαλης και γενικός διευθυντής ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Κουλουμπής. Την αίτηση προς τον ΟΗΕ υπογράφει ο κ. Φίλιππος Σαββίδης, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στην περιγραφή του προγράμματος αναφέρεται ότι «σκοπεύει να παρέχει στους Κύπριους πολίτες τα εργαλεία για να επιτευχθεί ανοχή και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ όλων των κοινοτήτων της νήσου, τα οποία θα είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις για ενεργή συμμετοχή στις υποθέσεις της Ε.Ε.».

Οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος προσδιορίζονταν σε ένα Συνέδριο, δύο εργαστήρια και εκδόσεις έντυπου υλικού. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2003 ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Κουλουμπής προσκαλεί τον Τουρκοκύπριο πολιτικό κ. Μουσταφά Ακιντζί σε Συνέδριο που επρόκειτο να γίνει στις 26-28 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στη Λευκωσία. Όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Κουλουμπή, «στο Συνέδριο θα τεθούν ζητήματα όπως: οι ιδιότητες των πολιτών σαν ένα μονοπάτι προς τη συμφιλίωση σε διχοτομημένες κοινωνίες όπως η Κύπρος».

Από πού προήλθαν τα χρήματα για τη διοργάνωση του Συνεδρίου; Έλαβε το ΕΛΙΑΜΕΠ τα κονδύλια που ζήτησε από τον ΟΗΕ; Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Κουλομπή, το Συνέδριο διοργάνωσαν από κοινού το ΕΛΙΑΜΕΠ το International Peace Research Institute Oslo (PRIO) και το Instabul Policy Center (IPC).

Το τουρκικό ίδρυμα είναι παράρτημα του πανεπιστημίου Σαπαντζί, με το οποίο το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι συμβεβλημένο για την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος στο πλαίσιο των δράσεων για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Το PRIO χρηματοδοτήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να δημιουργήσει αντίγραφα του Σχεδίου Ανάν και ανέλαβε τη διανομή των φυλλαδίων στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Προφανώς δεν συνιστά κάποιου είδους παρατυπία η ανάληψη έργου επ’ αμοιβή, πολύ περισσότερο όταν ο εργοδότης είναι τα Ηνωμένα Έθνη.

Ίσως όμως να εγείρονται πρωτίστως ηθικά ζητήματα, εφόσον οι ακαδημαϊκοί που επιχειρούν έναν «αντικειμενικό» διάλογο λαμβάνουν χρήματα για τις εκδηλώσεις τους από τον ΟΗΕ, που στην περίπτωση της Κύπρου φαίνεται ότι έκανε τα πάντα για να επιτύχει την έγκριση του Σχεδίου Ανάν από τους πολίτες της Κύπρου.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογίσουμε ότι τα χρήματα που υποτίθεται ότι προέρχονταν από τα Ηνωμένα Έθνη, στην πραγματικότητα εκταμιεύονταν από την αμερικανική πρεσβεία.

Ο «πρωταγωνιστής» εκπαιδεύει τώρα (και) διπλωμάτες

Στην έκθεση Nathan, η οποία κοινοποιήθηκε στις 25 Μαϊου του 2004 και αξιολογούσε τα διακοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα στην Κύπρο, αναφέρεται ότι η PRIO χρηματοδοτήθηκε για να δημιουργήσει αντίγραφα του σχεδίου Ανάν.

Η έκθεση της εταιρείας Nathan προς την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (United States Agency for International Development-UNDP είναι αποκαλυπτική. Αναφέρει ότι το Bi-communal Development Program (BDP) ξεκίνησε το 1998 ως μια τετραετής (1998-2001) οικονομική βοήθεια προς τις δύο κοινότητες της Κύπρου, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια δολάρια.

Η αρχική διάρκεια του προγράμματος επιμηκύνθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2004 και το ύψος της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. δολάρια.

Από πού προέρχονταν τα χρήματα; Από το USAID, δηλαδή από επίσημο ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της εταιρείας Nathan, τα αιτήματα του ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλων οργανώσεων για οικονομική ενίσχυση από το UNDP/UNOPS, κατ’ ουσίαν υποβάλλονταν προς την Ουάσιγκτον. Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία αποφάσιζε πού θα διατεθούν τα χρήματα και η αμερικανική κυβέρνηση εκταμίευε τα κονδύλια.

Όπως αναφέρεται επί λέξει, «το BDP είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανισμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και πολιτών».

Οι οργανισμοί, λοιπόν, χρηματοδοτούνταν με καθαρά «αξιοκρατικά» κριτήρια μόνο εφόσον είχαν τοποθετηθεί με σαφήνεια υπέρ του Σχεδίου Ανάν.

Όπως γράφει ο συντάκτης της έκθεσης Nathan, «οι Ελληνοκύπριοι που ψηφίζουν υπέρ της έγκρισης του Σχεδίου –πρέπει να προπαγανδιστεί ότι– ψηφίζουν υπέρ της ειρήνης»!

Το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν είναι ο μοναδικός ελληνικός ή κυπριακός φορέας που θέλοντας να καταπιαστεί με την επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποβάλλοντας το τυπικό αίτημα στον ΟΗΕ ώστε να διατηρηθούν και τα προσχήματα.

Σε άλλη περίπτωση, η Κυπριακή Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού ζήτησε 188 χιλιάδες δολάρια για να δημιουργήσει ένα δικοινοτικό, διαδικτυακό φόρουμ στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα, με σκοπό να παρέχει δυνατότητα έκφρασης στους πολίτες της Κύπρου.

Ημερομηνία ολοκλήρωσης και αυτού του προγράμματος ήταν η 1η Μαϊου του 2004, δηλαδή η ημέρα που η Κύπρος κατέστη επισήμως μέλος της Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης παραδέχθηκε δημοσίως ότι έλαβε 50 χιλιάδες δολάρια από τη UNOPS.

Τι γίνεται όμως με το ΕΛΙΑΜΕΠ;  

Έλαβε ή όχι τα 50 χιλιάδες δολάρια που ζήτησε από την Ουάσιγκτον;

Μπορεί το ποσό να χαρακτηριστεί μικρό ή ακόμη και να επικαλεστεί κάποιος ότι οι δραστηριότητες που ενισχύονται από τα Ηνωμένα Έθνη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ενοχοποιήσουν την ηγεσία του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Υπάρχουν όμως και άλλες συμπτώσεις που ζητούν απαντήσεις.

Όπως η τοποθέτηση του ίδιου του γενικού διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Ή ακόμη και το γεγονός ότι ο κ. Κουλουμπής είναι σήμερα παραλλήλως διευθυντής στη Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου των Εξωτερικών, προετοιμάζοντας τη μελλοντική διπλωματική ελίτ της χώρας.

Άραγε η λήψη χρημάτων από την Ουάσιγκτον για την «προπαγάνδα» υπέρ του Σχεδίου Ανάν συνάδει με τα ακαδημαϊκά καθήκοντα και τη γνωμοδότηση των προτεινόμενων διευθετήσεων με αξιολογικά κριτήρια; Περιμένουμε απαντήσεις.»

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/1015228_ladomenos-episima-gia-na-paradosei-tin-kypro-stoys-toyrkoys-o

spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πού το πρόβλημα τότε; Είναι ο άνθρωπός “μας”. Ταιριάζει γάντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 2. ΤΟ ΕΙΠΑΝ -ΤΟ ΕΓΡΑΨΑΝ -ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ -ΕΜΕΙΝΕ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΥΠΟΥΛΛΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ.
  Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟΤΕ ΤΩΡΑ Ο Κ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ,’ΟΥΤΕ ΧΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”,
  ΤΟ ΔΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε .
  ΑΡΑΓΕ ”ΤΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ”-ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗ ΒΓΟΥΝ- ΣΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ;;;.

  • Εσύ τώρα γιατί το παίζεις δικηγόρος υπεράσπισης τού Στυλιανίδη; Αν το είπαν και προπαντός το έγραψαν, όφειλε να είχε διαψευσθεί και μάλιστα να γίνουν σχετικές μηνήσεις για συκοφαντική δυσφήμιση. Έγινε τίποτε απ’ αυτά; ΟΧΙ. Άρα είναι αλήθεια, άσχετα με το αν η αλήθεια αυτή δεν ενόχλησε κανέναν. Αν εγώ διέδιδα και μάλιστα εγγράφως ότι τα “έπαιρνες” όταν ήσουν χωροφύλακας, εσύ τι θα έκανες;

   Και στην ΕΕ μάλλον δεν υπήρξε επιτυχής, τουλάχιστον για την ΚΔ:

   Οι «επιτυχίες» του Χρήστου Στυλιανίδη στην ΕΕ ελέω Νίκου Αναστασιάδη…

   Μήπως μάς τέλειωσαν τα τομάρια και κάνομε τώρα εισαγωγή από την Κύπρο;

 3. ►Πλεκτάνη Αναν: Οι Απαράδεκτες Χρηματοδοτήσεις http://www.ifestosedu.gr/27plektaniAnan.htm

  ►Πλεκτάνη Αναν: Χρηματοδοτήσεις Και Μια
  Ακαδημαϊκή Άποψη. http://www.ifestosedu.gr/27plektaniAnan.htm

  ►Στρατηγική “Μαλακής ισχύος”- διεθνικοί δρώντες http://www.ifestosedu.gr/47SoftPower.htm ►”Yπόθεση Σόρος” http://www.ifestosedu.gr/47SoftPower.htm (αυτό αφορά την Ουκρανία αλλά και κάθε κράτος που γίνεται έρμαιο «μαλακής ισχύος»)

  ►ΜΚΟ Και Διεθνικά Ζητήματα http://www.ifestosedu.gr/30MKOTransnational.htm

  Ένα σοβαρό ερώτημα είναι, βέβαια, τι συμβαίνει σε παρόντα χρόνο όταν μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας όλα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού

 4. Γιατί εγώ περίμενα να σχολιάσουμε ΟΛΟΙ -μα όλοι- ,μαζί την εμπλοκή του κ. Στυλιανίδη στην Πλεκτάνη ΑΝΑΝ και την ΜΕΓΑστήριξή του από τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου , χωρίς να υπαινίσσομαι δεκασμό του, γιατί με φαντασιώσεις και συνωμοσίες ,ούτε προδικάζεις, ούτε δικάζεις και φυσικά ούτε καταδικάζεις.
  Μανία και αυτή να επιλέγεις από πολλούς ”λαθέψαντες” ορισμένους .
  ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.
  Υ.Γ Υπενθυμίζω πάντως την στάση για το Σχέδιο ΑΝΑΝ του τότε πρωθυπουργού μας κ. Κώστα Καραμανλή και του τότε ΥΠΕΞ μας κ.Μολυβιάτη. Γιατί δεν τους αναφέρουμε για υποδείγματα πατριωτικά;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα