“Κρυφό” το ρήγμα των σεισμών.

8/3/21 | 0 | 0 | 180 εμφανίσεις

Ανακοίνωση 8/3/2021

Ερευνητική Ομάδα της Γεωλογίας των Σεισμών,

Τμήμα Γεωλογίας, Α.Π.Θ.

Η Ερευνητική Ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., αποτελούμενη από τον Ομοτ. Καθηγητή Σπύρο Παυλίδη, τον Αναπλ. Καθηγητή Αλέξανδρο Χατζηπέτρο, τον Γεωλόγο MSc – Πολιτικό Μηχανικό Ευάγγελο Κρεμαστά  και τον Μεταπτυχιακό φοιτητή Αθανάσιο Χατζηιωάννου, πραγματοποίησε γεωλογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του σεισμού.  Κατέγραψε και χαρτογράφησε δεκάδες εμφανίσεις ρευστοποίησης εδαφών, με τη μορφή «κρατήρων» και ροών άμμου, από πίδακες υπόγειου νερού. Ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στις περιοχές κατά μήκος του Πηνειού, στην περιοχή μεταξύ Κουτσόχερου και Πηνειάδας, καθώς και στην κοιλάδα του Τιταρήσιου ποταμού, όπως στο χωριό Βλαχογιάννι. Τα φαινόμενα ρευστοποίησης δημιουργούνται σε χαλαρά εδάφη κατά τη διάρκεια του σεισμού, όταν αμμώδη και μικροκροκαλώδη υπόγεια στρώματα  κορεσμένα σε υπόγειο νερό συμπεριφέρονται ως ρευστά. Με τη συμβολή των αποτελεσμάτων της Δορυφορικής Συμβολομετρίας και της ανάλυσης της σεισμικής ακολουθίας, η γεωλογική έρευνα έδειξε ότι το πολύ γνωστό και μελετημένο ρήγμα του Τυρνάβου, καθώς και το ρήγμα της κοιλάδας του Τιταρήσιου, ως προέκταση του γνωστού ρήγματος της Λάρισας, δεν ήταν τα σεισμογόνα ρήγματα, αν και φαίνεται ότι συνλειτούργησαν με το κυρίως σεισμογόνο ρήγμα. Για το άγνωστο αχαρτογράφητο σεισμικό ρήγμα υπάρχουν και καταγράφηκαν σοβαρές επιφανειακές γεωλογικές ενδείξεις που το εντοπίζουν σε σχιστολιθικά και γνευσιακά πετρώματα, όπου έδρασε ως κρυμμένο – τυφλό ρήγμα (blind fault). Μια πιο τεκμηριωμένη ερμηνεία για τις σεισμογόνες δομές θα ανακοινωθεί σύντομα μετά την επεξεργασία όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων. Οι σεισμοί αυτοί της Βόρειας Θεσσαλίας με την ιδιαιτερότητά τους προσθέτουν νέα αναθεωρητικά επιστημονικά συμπεράσματα και συμβάλουν τόσο στην κατανόηση του πολύπλοκου φαινομένου του σεισμού, όσο και στην πρακτική εφαρμογή για τη συνεχή αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Χαρακτηριστικά παράδειγματα ρευστοποίησης: κρατήρες και ροές άμμου στην περιοχή της Πηνειάδας.

Λεπτομέρεια της επιφάνειας του γεωλογικού ρήγματος, το οποίο πιστεύεται ότι συνδέεται με τον κύριο σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021.  

Category: Ειδησεις, Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    AΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ Χτες δεν ακούστηκε η σπηλαιώδης φωνή της. Βγήκα στις δύο το πρωί, στις τρεις. Ούτε η βαριά φιγούρα της να ψάχνει στους κάδους και να κόβει με το βλέμμα τα αυτοκίνητα σαν τσομπάνισσα που φυλάει το βοσκοτόπι ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας