Κατέστρεψαν νεκροταφεία στο Δροσερό Ξάνθης. Γιατί;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δροσερού Ξάνθης καταγγέλλει καταστροφή των νεκροταφείων μουσουλμάνων κατοίκων του χωριού.

Το ερώτημα είναι ποιοι προέβησαν σ αυτήν την βεβήλωση και γιατί.

Η καταγγελία:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΡΟΣΕΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
«Η ΕΛΠΙΔΑ»

Αριθ.

Πρωτοκόλλου: 820 Ξάνθη, 23 Μαρτίου 2021

ΑΝΑΦΟΡΑ:

Συνήγορος του Πολίτη ΚΟΙΝΟΠΟΊΗΣΗ:

α)Γραφείο Δημάρχου Ξάνθης, υπόψιν κ. Τσέπελη Εμμανουήλ β)Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ, υπόψιν κ. Μέτιο Χρήστο γ) Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης, δ) Μουφτής Ξάνθης, υπόψιν κ. Καρά Χαλήλ Μπιλάλ ε) Διευθυντής Αστυνομίας Ξάνθης, υπόψιν κ. Γιώρη Πασχάλη

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΑΦΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΡΟΣΕΡΟΥ.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

θέλουμε να σας αναφέρουμε ένα γεγονός εκτεταμένης βεβήλωσης ταφών που συνέβη στα μουσουλμανικά νεκροταφεία της Ξάνθης, συγκεκριμένα στην περιοχή που ενταφιάζονται οι κάτοικοι του Δροσερού, και λάβαμε γνώση στις 22 Μαρτίου 2021. Συγκεκριμένα ενημερωθήκαμε για το γεγονός από κατοίκους που επισκέφτηκαν τα νεκροταφεία με σκοπό να αποδώσουν φόρο τιμής στους συγγενείς τους και αντίκρυσαν αυτή τη καταστροφική εικόνα βεβηλωμένων τάφων, μαρμάρων που είχαν απομακρυνθεί, καταστροφή τάφων παππούδων, γιαγιάδων, νέων ανθρώπων, αλλά και παιδιών. Θεωρούμε ότι αυτή η ενέργεια είναι παράνομη καθώς δεν είχαμε καμία ενημέρωση.

Από τη στιγμή που δεν λάβαμε καμία ενημέρωση απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της Επιτροπής Διαχειριστικής Βακουφιών Μουσουλμανικής περιουσίας Ξάνθης, τον κ. Καράνταη Χαλήλ. Αφού μας ενημερώσανε ότι ισχύει, δεν προχωρήσαμε σε άλλη συζήτηση και επισκεφτήκαμε οι ίδιοι τα νεκροταφεία, διαπιστώνοντας το τραγικό αυτό γεγονός. Τα μισά νεκροταφεία είχαν καταστραφεί.

Για την παράνομη αυτή ενέργεια ενημερώσαμε τηλεφωνικώς στις 22/3/2021:

α)τη γραμματεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ξάνθης,

β)την γενική γραμματέα του Δήμου Ξάνθης,

γ)τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης,

δ)τον Διευθυντή Αστυνομία Ξάνθης,

και στις 23/3/2021:

στ)την εκτελεστική γραμματέα της περιφέρειας ΑΜΘ και ζ)το Μουφτή Ξάνθης

Ωστόσο, δεν είχε ενημερωθεί κανείς νωρίτερα.

Επειδή θεωρούμε ότι αυτή η αποκρουστική εικόνα συνιστά βεβήλωση τάφων και προσβάλλει τους κατοίκους που έχουν ενταφιάσει εκεί τους συγγενείς τους, σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. Δεν ξέρουμε τι απέγιναν οι σοροί των ενταφιασμένων προσφιλών μας ανθρώπων. Βρίσκονται εκεί που είχαν ταφεί ή τα οστά τους απομακρύνθηκαν; Επίσης, ζητούμε να διατηρηθούν τα κοιμητήρια και να λειτουργήσουν νόμιμα όπως ορίζει ο νόμος. Αυτο που συνέβη αποτελεί κατάπτυστη προσβολή του πολιτισμού και της κοινότητας μας και θέλουμε αυτοί που είναι υπαίτιοι για αυτήν την καταστροφή, για αυτή την προσβολή, να υποστούν τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος. Εμείς οι τσιγγάνοι θέλουμε να έχουμε το χώρο για να θάβουμε τους νεκρούς μας, με όλες τις τιμές που ορίζει η ελληνική μας κουλτούρα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του κάθε νεκρού.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

 

 

 

 

Μάρτιος 2021

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης

«Η ΕΛΠΙΔΑ»

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα