Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ώρα.

5/6/20 | 8 | 14 | 951 εμφανίσεις

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Υπάρχει μια διπλωματική κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ώρα, για να μην υλοποιηθεί η απειλή της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες και εξορύξεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε επίπεδο δηλώσεων φαίνεται να αποδίδει. Ε.Ε. ΗΠΑ, και άλλες ενώσεις κρατών, καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Να δούμε αν αποδώσει και στην πράξη. Κυρίως, αν η ευρωπαϊκή παρέμβαση θα έχει αποτέλεσμα, οπότε το ευρωπαϊκό χαρτί δεν θα έχει τελειώσει εντελώς.

Η Τουρκία έχει λόγους να λαμβάνει υπόψη της την Ευρώπη και αυτοί είναι, κυρίως, οικονομικοί.

Τα οικονομικά της Τουρκίας δεν πηγαίνουν καλά και σε τέτοιες περιπτώσεις αφήνεις ανοικτές πόρτες για εναλλακτικές λύσεις. Αν και σε σημαντικό βαθμό την ρευστότητα της τουρκικής οικονομίας ενισχύουν το Κατάρ και η Τρίπολη, η οποία έχει μεταφέρει σε τουρκικές τράπεζες πολλά δις.

Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο  η Τουρκία μπορεί να λάβει υπόψη της την Ευρώπη είναι οι στενές οικονομικές σχέσεις της με τις χώρες της Ένωσης. Αλλά τις σχέσεις αυτές μπορεί να τις εκμεταλλευτεί και η  Άγκυρα. Είναι παράγων αποτροπής σκληρών μηνυμάτων προς την Τουρκία λόγω συμφερόντων των ευρωπαϊκών κρατών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, επίσης, πως η Ελλάδα πρέπει να εξαντλήσει όλους τους διπλωματικούς ελιγμούς προκειμένου να αποφύγει μια όξυνση της κρίσης με την Τουρκία. Όχι, μόνο, διότι μια στρατιωτική κλιμάκωση πέραν της αβεβαιότητας που περικλείει, θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της χώρας από μια μακρόχρονη κρίση αλλά και διότι η Τουρκία, ως γειτονική χώρα, είναι ένα κράτος με το οποίο αναγκαστικά θα αναπτυχθούν σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε δεν θέλουμε.

Πέραν αυτών, όμως, πρέπει να εξάγουμε ορισμένα συμπεράσματα.

1.-Η μόνη γλώσσα που αντιλαμβάνεται η Τουρκία για να περιορίσει τις ορέξεις κυριαρχίας της είναι η ισχύς. Αν η Ελλάδα δεν θέλει να δορυφοροποιηθεί, ο μόνος δρόμος είναι να αναπτύξει σε μέγιστο βαθμό την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών της. Όχι, μόνο, σε επίπεδο αποτροπής. Το στρατιωτικό περιβάλλον αντιμετώπισης της Τουρκίας είναι περίπλοκο και καλόν είναι να ακούσουμε την άποψη των ειδικών. Αλλά, όπως δείχνουν οι εξελίξεις η Τουρκία δεν αναδιπλώνεται από την αποτροπή. Χρειάζεται και επίδειξη αποφασιστικότητας. Διότι η Άγκυρα υπολογίζει πολύ στην αναποφασιστικότητα της Ελλάδας.  Χρειάζεται, δηλαδή, κάτι παραπάνω από αποτροπή. Όχι για να οδηγηθούμε σε πόλεμο. Αλλά, ως μόνος δρόμος για να τον αποφύγουμε.

2.-Χρειάζεται ένα πολύ καλό διπλωματικό σώμα. Οι απαιτήσεις έγιναν πιο σύνθετες και η χώρα στον τομέα αυτό κινείται με παλιές συνταγές.

3.-Χρειάζεται επίσης μια πολύ καλή υπηρεσία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης.

4.-Χρειάζεται μια νέα, προχωρημένη διπλωματική αντίληψη που θα προκύψει από το συνδυασμό όλων αυτών. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα η υλοποίηση του οποίου σήμερα μοιάζει βουνό αλλά αν συνέτρεχαν οι παραπάνω προϋποθέσεις θα ήταν μια ενδιαφέρουσα επιχείρηση. Τόσο οι αραβικές χώρες όσο και οι βαλκανικές αντιμετωπίζουν την τουρκική πίεση σε κάποιο βαθμό. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη συνεργασία με τις χώρες αυτές στη λογική της δορυφοροποίησης και εξάρτησής τους. Μια έξυπνη διπλωματική κίνηση της Ελλάδας η οποία θα συνοδευόταν και από  μια καλή ενημέρωση της βαλκανικής, αραβικής και διεθνούς κοινής γνώμης θα αναδείκνυε μια εναλλακτική πρόταση δημοκρατικής και ισότιμης συσπείρωσης των χωρών αυτών για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατικού κινδύνου και της συνεργασίας τους, οικονομικής και πολιτισμικής στη βάση ενός ήπιου προτύπου το οποίο υπηρετεί η Ελλάδα. Όχι του αυταρχικού, πολεμοχαρούς, ολοκληρωτικού τουρκικού προτύπου. Η Ελλάδα, δηλαδή, μπορεί να προβάλλει ως μια δύναμη ήπιας ισχύος που προτείνει την ισότιμη συνεργασία των λαών. Αλλά, για να γίνει πιστευτή και να μην εκλαμβάνεται η κίνησή της ως αδυναμία πρέπει να διαμορφώσει, και όλοι να γνωρίζουν ότι διαθέτει, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι κοινωνίες των βαλκανικών κρατών επιθυμούν την δουλική εξάρτηση από την Άγκυρα. Αλλά δεν έχουν παρουσιαστεί και σοβαρές εναλλακτικές λύσεις.

5.-Αλλά και με την τουρκική κοινωνία πρέπει να αναπτυχθεί ένας διάλογος. Τουλάχιστον με το όχι ευκαταφρόνητο αριθμητικά μέρος της που στενάζει από τη δικτατορική λειτουργία του Ερντογάν. Και εδώ χρειάζονται δίαυλοι επικοινωνίας. Και όπως επανειλημμένως έχω γράψει, η ΕΡΤ3 θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τέτοιο δίαυλο με την τουρκική δημοκρατική κοινή γνώμη. Η λογική των επιφυλάξεων πως θα γίνει, με ποιούς θα συνεργαστείς, πως θα συνεργαστείς, που θα τους βρείς και άλλα παρόμοια είναι για τα καφενεία.

Αν θέλουμε να σοβαρευτούμε ως κράτος και ως κοινωνία, τέτοιου είδους κινήσεις θα πρέπει να αποτελούν ρουτίνα.

6.-Θα μπορούσαν, επίσης, να κινητοποιηθούν φορείς που έχουν όραμα την ειρήνη στην περιοχή και μέσα από την εργασία τους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ειρηνική συμβίωση. Η μεταβατική περίοδος που διανύουμε δεν εγγυάται τίποτε ότι θα παραμείνει όπως σήμερα. Υπερεθνικοί θεσμοί που θα βοηθούσαν στην εκτόνωση κρίσεων είναι αναγκαίοι.

Μια ενεργοποίηση της Βαλκανικής Συνομοσπονδίας Δημοσιογράφων είναι αναγκαία στην λογική της αποφυγής πολέμων και στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των λαών της βαλκανικής (στην οποία θα συμμετείχαν και Τούρκοι). Θα αποτελούσε μια δημοσιογραφική συμβολή στην ανάπτυξη ενός προβληματισμού στην κοινή γνώμη όλων των βαλκανικών  χωρών.

Δεν λέω πως με όλα αυτά θα αποθαρρυνθεί κάθε επίδοξος δικτάτωρ και κατακτητής να αναπτύξει την πολιτική του. Αλλά και δεν αποκλείεται κάτι καλό να προκύψει. Η στρατιωτική ενίσχυση-πρώτη και κύρια προτεραιότητα- θα αποθαρρύνει στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας. Και οι εναλλακτικές προτάσεις θα δώσουν διεξόδους στους βαλκανικούς λαούς, στα ψίχουλα που προσπαθεί να τους στείλει η Άγκυρα με τρόπο προκλητικό για την αξιοπρέπειά τους.

Η επωδός, πάντως, όλων αυτών είναι: Ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία μας. Τα άλλα είναι συμπληρωματικά. Το εθνικό έγκλημα είναι ότι αυτό έπρεπε να συμβεί εδώ και χρόνια.

Η αναγκαιότητα αυτής της διαπίστωσης μπορεί να αναδειχθεί τις επόμενες ημέρες αν η Τουρκία παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τη στιγμή εκείνη ή θα πρέπει να απωθηθεί ή θα εγγράψουμε άλλη μια υποθήκη παράδοσης δικαιωμάτων της χώρας. Η Τουρκία αν παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχει ειρηνικός τρόπος απώθησης. Η πιο ήπια ενέργεια, αν δεν υπακούσει στην εντολή να αποσυρθεί, είναι το τσαρτσάρισμα. Το είπε ο τέως αρχηγός ναυτικού Νίκος Τσούνης στην διαδικτυακή εκπομπή “Ανιχνεύσεις” πριν λίγες ημέρες.

Αν δεν θέλουμε να παραδοθούμε, μπορεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αντλήσει διδάγματα απο την κρίση του 1987.

Για την ιστορία: Και τότε και τώρα, ο αρχηγός στόλου έφερε και φέρει το επώνυμο Λυμπέρης.

 

 

 

 

 

Category: Διπλωματία, Κυριο Θεμα

( 8 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  IslandMan says:

  Το ’87 αρχηγος ΓΕΝ ήταν αν θυμάμαι σωστά ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, ο Λυμπέρης ηταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ το ’96.

  • 1.1
   anixneuseis says:

   Μίλησα για Αρχηγό Στόλου. Άλλο ΓΕΝ. Και η ιστορία λέει πως είχε μαζί του και τον σημερινό αρχηγό στόλου αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.

 2. 2
  Επισκέπτης says:

  Κύριε Σαββίδη, μού γεννάται το ερώτημα γιατί οι όποιες διπλωματικές κινήσεις γίνονται καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ώρα. Δεν ισχύει για τούς κυβερνώντες το ιπποκράτειο «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», ή, επειδή οι γνώσεις των τής Αρχαίας είναι μάλλον πενιχρές, το λαϊκό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»; Έχω πολλάκις διερωτηθεί, γιατί η χώρα μας δεν έχει ακόμη καταθέσει τις δικές της συντεταγμένες στον ΟΗΕ, όπως έκαμε η Τουρκία, αντί να τρέχει τώρα με καθυστέρηση, να “κρούει θύρες” δεξιά κι αριστερά, οι οποίες, όπως σοφά γράφει ο εθνικός μας ποιητής, δεν είν’ εύκολες, εάν η χρεία τές κουρταλή;

  Από τούς “συμμάχους” και “εταίρους” μας έχομε πλειστάκις απογοητευθεί, διότι δεν θ’ ακουστούν ει μη μόνον κάποιες απειλές προς την Τουρκία, αυστηρά μηνύματα και τίποτε άλλο. Η Γερμανία, για παράδειγμα, πρώτη απ’ όλους, δεν θα σταματήσει να την στηρίζει, διακινδυνεύοντας να χάσει την καλύτερή της ίσως αγορά όπλων και όχι μόνο. Η Τουρκία έγραψε στα παλιότερα των υποδημάτων της τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και αγόρασε ρωσικούς S-400. Είδατε να πάθει τίποτε; Τεμενάδες δεν τής κάνουν από φόβο μη και την χάσουν από σύμμαχο;

  Το αποτέλεσμα των διπλωματικών αυτών κινήσεων, χωρίς να έχομε πράξει το ουσιώδες, που ανέφερα παραπάνω, θα έχουν την κατάληξη, που πάλι παραπέμπει στο Σολωμό:

  Άλλος σου έκλαψε εις τα στήθια
  αλλ’ ανάσασιν καμιά
  άλλος σου έταξε βοήθεια
  και σε γέλασε φρικτά
  , ή το απλούστερο “τι είχες Γιάννη…”.

  Αφού φροντίσαμε να μάς βγει το όνομα τού ψοφοδεούς κράτους, το οποίο είναι διατεθειμένο να κάνει κάθε υποχώρηση, προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο, τώρα ουδείς μάς λαμβάνει υπ’ όψιν, ουδείς μάς φοβάται και ουδείς εκτιμά. Ο πόλεμος είναι μονόδρομος, καθ’ ότι διαλέξαμε την ατίμωση, όπως θα έλεγε και ο Τσώρτσιλ.

  Όλα τ’ άλλα είναι για να γίνεται κουβέντα, εκτός κι αν πάμε στις “Πρέσπες” τού Αιγαίου, πράγμα πολύ πιθανόν και μάλλον προσυμφωνημένο.

 3. 3
  Σ.Α.Ν. says:

  Όταν σχεδόν ελάχιστοι Έλληνες ΚΑΙ στην προσωπική τους ζωή ,αλλά και ως πολίτες και κρατικοί λειτουργοί πιστεύουν και εφαρμόζουν την παροιμία ”των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” και αυτή την ξενοιασιά την ”απολαύσαμε” σε όλο της το μεγαλείο στα τελευταία 40 χρόνια, ΚΑΙ όταν από το 1988 μετά το Νταβός συμφωνήσαμε με την Τουρκία ”τον μη πόλεμο”και έκτοτε χόρευαν οι υπουργοί Εξωτερικών και το ελληνιστί ζειμπέκικο (αφού τους δώσαμε ειρηνικά Ίμια,Μαδρίτη και Ελσίνκι ),ή, όταν ένας πρωθυπουργός μας πήγε μάρτυρας στον γάμο της κόρης του κ.Ερντογάν και ένας άλλος έτρωγε μαζί με τον συνάδελφο του στη Σμύρνη κουλούρια ,αλλά κυρίως ΟΤΑΝ από το 2010 καθιερώσαμε και κοινή σύγκλιση υπουργικών Συμβουλίων ,δεν δικαιούμεθα-ύστερα από 33 χρόνια ειρηνοφιλίας με την Τουρκία να απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ από την σοβαρή πράγματι σημερινή κυβέρνησή μας να μας μεταβάλει από ”κανίς σε κυνηγόσκυλα”.
  Σπατάλισαν ( ξέρουμε τους υπευθύνους ) και δισεκατομύρια στα εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς σοβαρά απομεινάρια, δεν έχουμε και σοβαρές εφεδρείες ,λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών που ”έφυγαν στα ξένα”την προηγούμενη 10ετία , συνεπεία της οικονομικής κρίσεως ,έχουμε και τις
  πάσης αποχρώσεως”συλλογικότητες” ,κυρίως με αντιπολεμικό χαρακτήρα , έχουμε και τους ”λιαζόμενους” από το 2015 ,-που υπογράψαμε να μη φεύγουν από την Ελλάδα μέχρι να πάρουν άσυλο-,έχουμε και τι δεν έχουμε.
  Με όλα αυτά που έχουμε αν εφαρμόσουμε την παροιμία ”των φρονίμων τα ΄παιδιά…” πρέπει ”να καθήσουμε στα αυγά μας”εκτός αν ξυπνήσουν στις καρδιές μας οι ξεχασμένοι -εδώ και 40 χρόνια από οικογένειες ,σχολεία και κοινωνία -μαραθωνομάχοι , τριακόσιοι του Λεωνίδα , μαρμαρωμένος τελευταίος βασιλιάς μας, αγωνιστές του 1821 , Μακεδονομάχοι και ήρωες του 1940-41 και αποτρελαθούμε ,οπότε θα νικήσουμε τον Τούρκο Γολιάθ.
  Ένα είναι βέβαιο πάντως με την δυνατή ”σάρισα”που έχουμε σε θάλασσα και αέρα η εμπνεόμενη από εθνικιστική νοσταλγία για ένα απώτατο ,η, απώτερο παρελθόν Ερντογανική πολεμική απειλή εις βάρος μας δεν μπορεί παρά να είναι αμοιβαία καταστροφική ,γιαυτό και δεν θα αποτολμηθεί .
  Μάλλον ”εμπνεύσθηκε” από την επιτυχία των Σλάβων στις Πρέσπες και επιμένει -όπως εκείνοι επί 27 χρόνια- να συμφωνήσουμε χωρίς πόλεμο στο καζάν-καζάν ,ύστερα από το ”ψέλισμα” των κ.κ.Κοτζιά κι Κατρούγκαλου ότ δεν πρέπει να είιμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο κι την Αν.Μεσόγειο.
  Ο κ.Ερντογάν σίγουρα δεν κατάλαβε -όπως αρκετοί Έλληνες- ότι στην Ελλάδα άλλαξε η κυβέρνηση , η οποία δεν έχει τέτοιες διαθέσεις .
  Δεν θα δοκιμάσει για να μη ακούσει το νέο ”μολών λαβέ”.
  Έχουμε και τους εταίρους Ευρωπαίους οι οποίοι δεν ”τον πάνε τον Ασιάτη”.

 4. 4
  Κωστας says:

  Αν σωστα ενθυμούμαι, η ονομασια των Σκοπιων με συνθετο χαρακτηρισμο πρωτοακουστηκε από τον πατερα του νυν πρωθυπουργου. Επισης κανεις από τους προηγουμενους δεν ανεφερε ότι δεν θα “μαλωσει” με τον γειρονα για μερικα μετρα γης. Αυτά σε ότι αφορα τη σοβαροτητα της κυβερνήσεως.

  Τωρα στα σημαινοντα, η Τουρκια εχει με επιτυχια πραγματωσει το στρατηγικο της σχεδιο με την Αλβανια και τη Λιβυη να εχουν βρεθει στο αρμα της. Η Ελλαδα αυτή τη στιγμη δεν αντιδρα, δεν εχει σφυγμο. Ας μη γελιομαστε. Ακομη και οι δηλωσεις που γινονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους εχουν τυπικο χαρακτηρα. Χαρακτηριστικες οι δηλωσεις του εκπροσ. Πετσα. Το χειροτερο δε απ όλα είναι ότι η κυβερνηση αναγκάζεται σε εκ προοιμίου χαμενες κινησεις. Θα μου πειτε και τι να κανει; Η απαντηση μου είναι ότι δεν γνωρίζω γιατι το πραγμα εχει δυσκολεψει πολύ, παρα πολύ.Αλλα και από αυτά που διαβαζω ως πιθανες απαντησεις δεν είμαι ιδιαιτερα αισιοδοξος Παντως η Αιγυπτος οφειλει να είναι μεσα στις προτεραιότητες μας. Επισης οφειλει η κυβερνηση να μιλησει ανοιχτα στους πολιτες ότι τα πραγματα εχουν δυσκολεψει τοσο ώστε να είναι πανθομολογούμενη η αναφλεξη στη περιοχη. Η Τουρκια βαδιζει με σταθερα βηματα στην στρατιωτικη κλιμάκωση, αλλα είμαι δεν σιγουρος ότι θα ξεκινησει αυτή την αναφλεξη. Απλα θα αναζητησει μια αφορμή γι αυτό. Τα δυσκολα είναι μπροστα μας.

  • 4.1
   Επισκέπτης says:

   “Αν σωστα ενθυμούμαι, η ονομασια των Σκοπιων με συνθετο χαρακτηρισμο πρωτοακουστηκε από τον πατερα του νυν πρωθυπουργου”

   Σωστά θυμάσαι.

   Η συνέχεια για την καθιέρωση τής σύνθετης ονομασίας επισημοποιήθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις τής νέας κυβερνήσεως τον Σεπτέμβριο τού 2007 και συγκεκριμένα την 30.9.2007, από την τότε ΥπΕξ Μπακογιάννη, η οποία έκαμε γνωστό ότι η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειες επιλύσεως τού σκοπιανού προβλήματος, αποδεχομένη και την σύνθετη ονομασία.

   “Σκοπός τόσο των σχετικών με το ζήτημα αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, είναι η εξεύρεση λύσης, λύσης αμοιβαία αποδεκτής. Όχι η διαιώνιση αυτής της εκκρεμότητας.

   Αυτό ακριβώς επιδιώκει και η Ελλάδα: την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας. Υπάρχουν βεβαίως δυσκολίες. Πιστεύω ότι τις γνωρίζουν και τις αναγνωρίζουν όλοι μέσα σ΄ αυτή την αίθουσα. Τις δυσκολίες αυτές μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό. Με πίστη στην ορθότητα των επιχειρημάτων μας” (απ’ εδώ).

   Την πρόταση υπερψήφισαν όλα τα τότε κόμματα τής Βουλής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), εκτός τού ΛαΟΣ, το οποίο την κατεψήφισε. Έκτοτε, αυτή ήταν η επίσημη νέα γραμμή τής Ελλάδος στο θέμα τής ονομασίας των Σκοπίων.

   Μαξίμου: Ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό;

   Αυτά για την Ιστορία.

 5. 5
  Σ.Α.Ν. says:

  Μετά την ΦΥΡΟΜ της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 όλοι όσοι κυβέρνησαν μιλούσαν -για να ικανοποιήσουν και τους μεγάλους συμμάχους μας-για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων ,αλλά δεν καθώριζαν ποια (ακούστηκε από το 2006-2008 και αργότερα και το Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής ,για να ,μη παραπονούνται Σλάβοι και Αλβανοί),αλλά ουδέποτε συζητούσαν και δέχονταν τα ανύπαρκτα ιστορικώς ”Μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα(αυτό μας πείραξε ΟΛΟΥΣ),τα οποία ανεγνώρισε με την υπογραφή του και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ.Κοτζιάς ,που -τι κρίμα- το θεωρεί και εθνικό επίτευγμα,αντί να σωπαίνει ισοβίως και ο ΤσιπροΣύριζα και οι σύμμαχοί του με 153 βουλευτές,από τους οποίους τρεις μουσουλμάνοι της Θράκης μας.
  Η σοβαρότητα της σημερινής κυβέρνησης προκύπτει από τις αποφάσεις της και όχι από τις επιτυχείς και ατυχείς δηλώσεις υπουργών της ,η, άλλων αξιωματούχων ,εφόσον φυσικά δεν τις ”βλέπουμε με τα μάτια”΄’ της Ελληνικής Λύσης-Κυριάκος Βελόπουλος.
  Δυστυχώς δεν κρίθηκαν ατυχείς οι δηλώσεις ”να μη είμαστε μοναχοφάηδες για Αιγαίιο κλπ” με την Τουρκία των κ.κ. Κοτζιά και Κατρούγκαλου από τον κ.Τσίπρα -που αν ήταν Ανδρέας Παπανδρέου θα τους είχε διαγράψει ”εν πτήσει”.

 6. 6
  Κωστας says:

  Ναι δεν εχεις αδικο. Αλλα η κυβερνηση και οι θιασωστες αυτης (σαν και του λογου σου) επαιρονται για την “μαχιμη” εξωτερικη πολιτικη που ασκουν και όταν φθανεις να συγκρινεσαι με τις χειρότερες στιγμες των προηγουμενων κυβερνήσεων τοτε κατι δεν κανεις σωστα..τουλάχιστον. Αυτά τα λιγα, και μη με αναγκαζεις να επανελθω στην αχαρη θεση να υπερασπίζομαι την-τις προηγούμενη-ες κυβερνηση-εις.

  ΥΓ αν θυμαμαι σωστα η γλωσσα που αναγνωρίζεται είναι η μακεδονικη* ανηκουσα στις Νοτιο Σλαβικες γλωσσες. Αυτα για τις οποιες αστειότητες που ακούγονται
  ΥΓ 2 Με τη συμφωνία αναγνωρίζεται η ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 7 αναφέρει πως οι δύο χώρες αναγνωρίζουν πως έννοιες «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρονται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτισμική κληρονομιά. Όταν αναφορά γίνεται στην Ελλάδα, αυτοί οι όροι σημαίνουν την περιοχή και τον πληθυσμό στην περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και στον Ελληνικό πολιτισμό, ιστορία και κουλτούρα αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Όταν αναφορά γίνεται στη Βόρεια Μακεδονία, αυτοί οι όροι αναφέρονται στην επικράτεια, γλώσσα και τους ανθρώπους, με τη δική τους διακριτή ιστορία και κουλτούρα.
  ΥΓ 3 Σαφεστατα και εχει και προβλήματα ως συμφωνια..

  • 6.1
   Επισκέπτης says:

   Με τα “αν θυμάμαι σωστά” και “νομίζω”, δεν γράφονται σχόλια. Χρειάζονται στοιχεία. Δεν υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα. Είναι ένα τεχνητό δημιούργημα τού Τίτο. Ποιες … “αστειότητες” ακούγονται;

   Η «Μακεδονική» γλώσσα των Σκοπίων

   Περί (δήθεν) «μακεδονικής γλώσσας»

   Η περιοχή αυτή ονομάστηκε “Μακεδονία” πριν 76 χρόνια από τον Τίτο, με σκοπούς ασφαλώς όχι αγαθούς κι έκτοτε έγινε και γίνεται (παρά την ΣτΠ) στους ΣΛΑΒΟΥΣ κατοίκους της πλύση εγκεφάλου, ότι δήθεν αποτελούν χωριστό έθνος, το “μακεδονικό” κι έχουν γλώσσα “μακεδονική”. Το 30% των κατοίκων τού μορφώματος είναι Αλβανοί, οι οποίοι ουδέποτε ισχυρίσθηκαν ότι είναι κάτι άλλο, ούτε θέλησαν να είναι.

   • 6.1.1
    Κωστας says:

    Συγχαρητήρια για την ανακάλυψη της πυρίτιδας. Μεχρι την συναψη της συμφωνίας των Πρεσπών υπηρχε η Δημοκρατια της Μακεδονιας με την καπήλευση της γλώσσας και της ιστορίας του αρχαιου βασιλειου της Μακεδονιας.

    Η μακεδονικη γλωσσα που σαφώς δεν υφίσταται ως αυθύπαρκτη, ανηκει στα Σλαβικα ιδιώματα και σωστα περιγράφεται στο κειμενο της συμφωνιας.
    Κατά τα λοιπα συμφωνω ότι δεν θα ηθελα και γω μια τετοια συμφωνια ΑΛΛΑ δεδομενων των συνθηκων – γεωπολιτικών και ισχύος – η Ελλας επετυχε μια αν μη τι άλλο, καλη συμφωνια. Οτιδήποτε αλλο γράφεται και λέγεται στερείται ρεαλισμού.

    • 6.1.1.1
     Επισκέπτης says:

     Καλύτερα, πριν ειρωνευτείς, να φροντίζεις να ενημερώνεσαι και να σκέφτεσαι τι γράφεις. Πριν τις Πρέσπες, ποια “Δημοκρατία τής Μακεδονίας” υπήρχε; Πού; Στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, πού; Βέβαια, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ πάντα έτσι αποκαλούσαν το μόρφωμα, αλλ’ αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Οι Σλάβοι των Σκοπίων ήθελαν την αναγνώριση τού “μακεδονισμού” των από την Ελλάδα, διαφορετικά δεν είχε νόημα γι αυτούς. Με τις Πρέσπες το πέτυχαν κι ο Τίτο τρίβει τα χέρια του στον τάφο του.

     Λάθος «λύση», σε λάθος πρόβλημα, τη λάθος στιγμή

     Η γλώσσα που μιλούν είναι βουλγαρική, τροποποιημένη από το 1944 και μετά με την προσθήκη σερβικών στοιχείων, ώστε να παρουσιαστεί σαν νέα τάχα γλώσσα. Δεν είναι αναγνωρισμένη σαν γλώσσα από κανέναν και ιδίως τούς Βουλγάρους.

     Είχε ανάγκη η Ελλάδα να κάμει συμφωνία; Γιατί; Έχασε έναν “πόλεμο” από πιο αδύνατο, χωρίς μάχη. Παγκόσμια πρωτοτυπία.

     • Κωστας says:

      ok χωρις ειρωνιες.. Ειστε σιγουρος ότι η ονομασια του κρατους ηταν FYROM στα διεθνη μεσα ενημερωσης;

      https://edition.cnn.com/travel/article/macedonia-name-change/index.html

     • Επισκέπτης says:

      Σημασία δεν έχουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά οι διεθνείς οργανισμοί. Ως “Δημοκρατία τής Μακεδονίας” δεν αναγνωριζόταν από κανέναν. Ως “Δημοκρατία τής Β. Μακεδονίας” τούς δώσαμε την δυνατότητα αναγνωρίσεως και αποδοχής από όλους.

     • Κωστας says:

      Αυτή είναι η δικη σας αποψη. Η δικη μου είναι διαφορετικη. Η εφαρμογή των κανονων στην πραξη είναι το ζητουμενο και όχι ο κανονας ως αυθυπαρκτη οντοτητα .-

 7. 7
  Σ.Α.Ν. says:

  Αγαπητέ κ.Κώστα η όποια καταγραφή της πραγματκότητος δεν είναι έπαρση ,αλλά θεωρείται ως τέτοια από τους αντιφρονούντες για να μη ακυρωθούν οι δικές τους πολιτικές.
  Δεν θα ήταν καλύτερα οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς να ”εξέθεταν” με ένα Συμβούλιο υπό τον κ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς αρχηγούς -όπως μετά το δημοψήφισμα του 2015- αφού όλοι ”΄ντεμέκ” είχαν δεχθεί την σύνθετη ονομασία με το Μακεδονία μέσα;;;.
  Και γιατί τόλμησαν να διαπραγματευθούν, να υπογράψουν και να κυρώσουν τέτοια Συμφωνία με αντίθετους όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς ,εκτός από τον κ.Θεοδωράκη του Ποταμιού και κυρίως με αντίθετο το 85% των Ελλήνων και αυτό το θεωρείτε σοβαρή πολιτική πράξη για εθνικό θέμα ;;;.
  Και άντε -ήθελαν την ”δόξα” ,ή, υποχρεώθηκαν να το κάνουν- δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν με την ενδιαφερομένη Βουλγαρία και να ”πετάξουν στο τραπέζι” ένα όνομα (ΔΑΚΊΑ λέει τώρα ο Πασοκοσυριζαίος κ.Μάρδας) χωρίς τίποτε άλλο για εθνότητα και γλώσσα (τι να τους κάνουμε τους αστερίσκους) γιατί όλοι καίγονταν να δοθεί ένα όνομα για να μπουν στο ΝΑΤΟ και σιγά-σιγά στην Ευρωπαική Ένωση.
  Ό,τι και να έλεγαν όλο οι άλλοι από το 1991, αυτοί υπέγραψαν την Ληξιαρχική Πράξη βαπτίσεως αυτού του δείγματος κράτους και αυτή η Πράξη Βαπτίσεως καταχωρίσθηκε στα ”ΛηξιΑρχεία” του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.
  Όσα άλλα αναλύεται από τους αστερίσκους θα μείνουν στα χαρτιά ,γιαυτό και ”ξεσηκώθηκε” και η Βουλγαρία και μας έβαλε γυαλιά ,γιατί ξέρει την όλη Ιστορία από το 1934 ,τότε που τα Βαλκανικά κομμουνιστικά κόμματα υπό τον δικό τους Δημητρώφ, απεφάσισαν να αποσπάσουν την ανέκαθεν Ελληνική Μακεδονία από το Ελληνικό κράτος ,που την ελευθέρωσε και την κράτησε με αιματηρούς πολέμους από το 1904-1949.
  Δεν είστε ο μόνος που ”δεν σας πείραξε” αυτή η Συμφωνία ,γιατί στις τελευταίες εκλογές ο ΤσιπροΣύριζα πήρε 32,5% .
  Πείραξε όμως πάρα πολύ τους Βορειοελλαδίτες και έδωσε θάρρος στους Τούρκους να διεκδικούν και αυτοί χωρίς πόλεμο κάτι παραπάνω από αλλού .
  Αυτή όμως είναι η Ελλάδα μας και αυτήν την Ελλάδα ήθελαν πάνω από το 50% συνέλληνες εδώ και 40 χρόνια ,αλλά και αυτήν την Ελλάδα εμείς την αγαπάμε και γιαυτήν ”οι δυνάμενοι φέρειν όπλα” θα πρέπει θυσιασθούν.

  • 7.1
   Κωστας says:

   Ξερετε και γω Βορειοελλαδίτης είμαι. Και ναι με πειραζει το ονομα Βορεια Μακεδονια – δεν το χρησιμοποιώ – , αλλα δεν εχω μνημη χρυσόψαρου. Θυμαμαι τον Α. Σαμαρα ως υπουργο των εξωτερικων στις 2 Δεκ. 1991 να αποδεχεται το ονομα Μακεδονια για τα Σκοπια. Ποιος; Ο Σαμαρας ο πατριώτης. Κακοφόρμισε το θεμα από τοτε με αποτέλεσμα να δαπανα η Ελλαδα μας πολιτιμο διπλωματικο κεφαλαιο σε μια αχαρη υποθεση. Λυθηκε με βαση μια διμερη συμφωνια και όχι με τα οπλα γιατι η Ελλας είναι χωρα που πορευεται με βαση το διεθνες δικαιο και όχι το δικαιο του ισχυρου. Αφήστε δε που τωρα με την στρατηγική περικύκλωσης που εχει ξεδιπλωσει η Τουρκια θα είχαμε αλλον ένα πονοκεφαλο διπλα στην Αλβανια. Δεδομενων των συνθηκων η συμφωνια είναι επιτυχης, αρεσει δεν αρεσει. Από κει και περα οι προκλησεις είναι καθ’ οδόν.

   • 7.1.1
    Σ.Α.Ν. says:

    Μη χρησιμοποιείτε τα έωλα επιχειρήματα των κ.κ Τσίπρα και κυρίως του Κοτζιά με το αστείο επιχείρημα ότι κινδυνεύαμε στρατιωτικώς και από την ΦΥΡΟΜ ,γιατί το γελοίο σκοτώνει κάθε σοβαρή συζήτηση.
    Μη ανακατεύετε τον κ.Σαμαρά και όλους τους άλλους .Έγραψα παληά και στον κ. Επικέπτη ότι πολλοι ”ποαζαρεύουν”να πουλήσουν ένα σπίτι ,αλλά πωλητής είναι αυτός που υπογράφει το συμβόλαιο, το οποίο άμα μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο χάνεται και η κυριότητα του σπιτιού.
    Μη στενοχωριέστε όμως .Το έχουν αυτό το ”χούι” ο αυτοαποκαλούμενοι ως δημοκρατικοί πολιτικοί .
    Ο μεγάλος Βενιζέλος παρεχώρησε τρεις ελληνικώτατες περιοχές ,που απελελυθερώθηκαν μάλιστα με αίμα.
    Ο πολιτικός ρεαλισμός βλέπετε.
    Να είστε καλά .ΤΕΛΟΣ.

   • 7.1.2
    Επισκέπτης says:

    Αποτείνεσαι σε άτομο, το οποίο δεν ξέρει να σού απαντήσει.

    Ο Σαμαράς, ως ΥπΕξ, ουδέποτε ανεγνώρισε τα Σκόπια ως ανεξάρτητο κράτος, με το όνομα “Δημοκρατία τής Μακεδονίας”. Επειδή, όπως έγραψα και παραπάνω, η μνήμη τού καθενός δεν είναι αποδεικτικό στοιχείο, δες ποια είναι η πραγματικότητα, την οποία προσπαθούν να διαστρεβλώσουν οι επιτήδειοι:

    “Συγκεκριμένα, στις 2 Δεκεμβρίου του 1991, το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε τον κανονισμό 3567/91 «Περί του καθεστώτος που εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής των Δημοκρατιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Μακεδονίας και της Σλοβενίας»” (απ’ εδώ). Πώς θα μπορούσε να ζητήσει τότε ν’ αλλάξει ένα όνομα, το οποίο ανήκε σε ομοσπονδιακό κρατίδιο τής άρτι τότε διαλυθείσης Γιουγκοσλαβίας; Σημαίνει αυτό αναγνώριση;

    Γιατί δεν διαβάζεις, για να φρεσκάρεις την μνήμη σου, τα γεγονότα, όπως πράγματι έγιναν με την σειρά και τότε να “θυμηθείς” ποια ήταν η στάση τού Σαμαρά και γιατί τον έπαυσε ο Μητσοτάκης από πρωθυπουργό;

    Δεν χρειάζονταν όπλα (sic), για να λυθεί το “πρόβλημα”, διότι απλούστατα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για την Ελλάδα. Αν απλώς είχαμε μείνει στην εθνική γραμμή, που χαράχτηκε την 18/2/1992 στο συμβούλιο αρχηγών κομμάτων υπό τον τότε ΠτΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσία και τού τότε ΥπΕξ, Α. Σαμαρά, και όπου απεφασίσθη να μην αναγνωρισθεί από την Ελλάδα κράτος, τού οποίου το όνομα θα περιέχει την λέξη “Μαακεδονία”, ή παράγωγό της, το μόρφωμα ή θα είχε σήμερα άλλο όνομα, ή θα είχε διαλυθεί, κυρίως υπό την πίεση τού αλβανικού στοιχείου, το οποίο δεν ενδιαφερόταν για τον “μακεδονισμό”. Γιατί, λοιπόν, όπλα και πράσσειν άλογα;

    • 7.1.2.1
     Επισκέπτης says:

     Διόρθωση: “έπαυσε ο Μητσοτάκης από πρωθυπουργό” => “έπαυσε ο Μητσοτάκης από υπουργό”. Ζητώ συγγνώμη.

    • 7.1.2.2
     Κωστας says:

     Θα ειχε ενδιαφέρον να μας παρουσιασετε μια απτη αποδειξη που να φανερωνει την αντιθεση του ΥπΕξ Σαμαρα στη χρηση του ονοματος της Μακεδονιας για την γείτονα. Μαλλον δεν θα μπορουσε να κανει τιποτα..

     Όταν καταλαβε ότι εχει “ψωμι” όμως η υποθεση, εριξε τον Μητσοτακη.. τι θυμαμαι παλι, ανοησιες.. εξάλλου η μνήμη μου δεν είναι αποδεικτικο στοιχείο..

     • Επισκέπτης says:

      Αν διαβάσεις τα γεγονότα στον δεύτερο σύνδεσμο που δίδω παραπάνω (στην λέξη “γεγονότα”), θα το δεις.

 8. 8
  Σ.Α.Ν. says:

  Επειδή αγαπητοί μου κύριοι Κώστα και αγενή Επισκέπτη θα φθάσετε την συζήτηση στους ”πρωτόπλαστους” την Συμφωνία των Πρεσπών την υπέγραψαν οι κ.κ. Κοτζιας και Τσίπρας και αυτούς θα γράψει η Ιστορία, όπως έγραψε και θα γράψει για όσους πολιτικούς υπέγραψαν και υπογράφουν διεθνείς Συμφωνίες ,Συνθήκες κλπ.
  Δεν μας άρεσε που ο πράγματι μεγάλο μέχρι το 1913 Ελευθέριος Βενιζέλος υπέγραψε Συμφωνίες για τρεις παραχωρήσεις ελληνικών εδαφών ,αλλά αυτόν έγραψε η Ιστορία .
  Υπολήπτεσθε εσείς- και όσοι άλλοι- τους ”νάνους” έναντι του Βενιζέλου κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά;;;. ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΊΝΑΙ ΥΒΡΙΣ.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Η είδηση που δημοσιεύει το ιστολόγιο της Deutsche Welle στα ελληνικά λέει πως η Γερμανική προεδρία θέλει να εμβαθύνει το διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος, γενικώς, είναι καλός. Μπορεί να λύσει προβλήματα και να εκτονώσει εντάσεις. Για την Ελλάδα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας