Θρησκεία και Πολιτική

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.

Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Σωτήρος τους, του ιδρυτή της θρησκείας τους.

Η Ανάσταση είναι το γεγονός που οικοδομεί όλη την υπόσταση της Ορθοδοξίας αλλά η ανάλυση του συμβολισμού της είναι υπόθεση περισσότερο ειδικών σχολιαστών.

Ο Χριστιανισμός ως θρησκεία γεννήθηκε στους  Άγιους Τόπους αλλά διαδόθηκε στον κόσμο χάρη στη συνάντησή του με τον ελληνισμό. Από τη συνάντηση αυτή διαμορφώθηκαν τα θρησκευτικά πιστεύω στα οποία στηρίχθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Τα διέδωσε σε λαούς που χάρη σ αυτά εισήχθησαν στον πολιτισμό.

Αυτό το αποτύπωμα στις ψυχές των λαών διαμόρφωσε και τις σχέσεις τους και τις αντιπαραθέσεις τους.

Στο ομόθρησκο Ρώσων και Ελλήνων βασίστηκαν οι Ρώσοι τσάροι στην μακρόχρονη αντιπαράθεσή τους με τους Οθωμανούς. Αυτή η σχέση είχε πρακτικά αποτελέσματα για την απελευθέρωση του υπόδουλου γένους.

Στο ίδιο ομόθρησκο αλλά, στην προκειμένη περίπτωση και ομόφυλο, βασίστηκαν πάλι οι Ρώσοι για να υποστηρίξουν τους Βουλγάρους όταν έκαναν τα πρώτα τους  βήματα για τη δημιουργία δικού τους ανεξάρτητου κράτους. Σε βάρος, αυτήν τη φορά των Ελλήνων.

Στο δίλημμα Πατριαρχικοί ή Εξαρχικοί αναπτύχθηκαν οι σκληρές αντιπαραθέσεις  στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα που οδήγησαν στο “Μακεδονικό Αγώνα” και στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Σκληρές και άγριες  θρησκευτικές αντιπαραθέσεις οδήγησαν στον Τριακονταετή Πόλεμο στην Ευρώπη μετά το τέλος του οποίου, η Ειρήνη της Βεστφαλίας (1648) έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία των σύγχρονων εθνικών κρατών και τη σταδιακή εκκοσμίκευση που πήρε πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά το 1789.

Η θρησκεία ήταν και συνεχίζει να παραμένει στενά συνδεδεμένη με την πολιτική. Και αν δει κανείς προσεκτικά είτε ιστορικές, είτε σημερινές διαστάσεις της θα καταλήξει αβίαστα ότι η θρησκεία έχει σχέση και με τη σύγχρονη γεωπολιτική.

Στην αναβίωση της οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη μορφή ενός νεοοθωμανισμού απέβλεπε το εμβληματικό σύγγραμμα του Αχμέτ Νταβούτογλου «Στρατηγικό βάθος», η θεωρητική βάση, δηλαδή, της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ισλαμικά τόξα που θα περικυκλώσουν την Ελλάδα αναφέρονται συχνά διάφοροι αναλυτές και ανησυχεί η κοινή γνώμη. Σε χριστιανικούς άξονες αναφέρονταν αναλύσεις της δεκαετίας του ΄90 κατά τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους.

Σιίτες και σουνίτες σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη του κόσμου, μεταξύ τους μιάμιση χιλιετία, σχεδόν, μετά τον Προφήτη.

Στις θρησκείες και τα θρησκευτικά δόγματα βασίζονται οι εσωτερικές αποδομήσεις εθνικών κρατών.

Όμως, αν υπήρξε μια θρησκεία που έφερε σε επαφή τη Δύση με την Ανατολή, είναι ο χριστιανισμός.

Θα επικαλεστώ τον  Édouard Schuré, Γάλλο φιλόσοφο, ποιητή, θεατρικό συγγραφέα που έζησε στα μέσα του 19ου αιώνα. Γράφει στο βιβλίο του «Οι Μεγάλοι Μύστες»:

«Η μεταμόρφωση του χριστιανισμού, κατά την εσωτερική έννοια, θα είχε ως συνέπεια τη μεταμόρφωση του ιουδαϊσμού και του ισλαμισμού, καθώς επίσης και μια αναγέννηση του βραχμανισμού και του βουδισμού κατά την ίδια έννοια.

Θα παρείχε, λοιπόν, μια θρησκευτική βάση για την εκ νέου συμφιλίωση της Ασίας και της Ευρώπης».

Ιστορικές αγκυλώσεις είναι, ακόμη, ζωντανές στις μνήμες των λαών της Ανατολής αλλά και της Δύσης. Αγκυλώσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας πολέμων στους οποίους οι πρωταγωνιστές τους προέβαλαν θρησκευτικές αξίες για να ενδυναμώσουν τους πολεμιστές.

Για τους Σταυροφόρους που κατέστρεψαν την Κωνσταντινούπολη, μιλούν, ακόμη, οι Έλληνες. Στους Σταυροφόρους αναφέρονται και σήμερα οι λαοί στις ισλαμικές χώρες. Τους Άραβες που εισέβαλαν στη Δύση, μέχρι το Πουατιέ θυμούνται οι Δυτικοί.

Εν τούτω Νίκα, διακήρυξε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Εν ονόματι του Ισλάμ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη ο Μωάμεθ. Τον Γρηγόριο Ε! κρέμασαν στην Πύλη του Πατριαρχείου οι Οθωμανοί. Και πάει λέγοντας.

Θα επικαλεστώ και πάλι τον Édouard Schuré:

«Για τα μεγάλα πνεύματα της αρχαιότητας οι Θεοί υπήρξαν πάντοτε μια ποιητική μόνο έκφραση των ιεραρχημένων δυνάμεων της φύσης, μια ομιλούσα εικόνα του εσωτερικού της οργανισμού και παραδέχονταν επίσης πως οι Θεοί αυτοί μόνο ως σύμβολα των κοσμικών και ψυχικών δυνάμεων ζουν ακατάλυτοι στη συνείδηση της ανθρωπότητας.

Ο κύριος σκοπός της Μέμφιδος, των Δελφών, της Ελευσίνας υπήρξε ακριβώς, να διδάξουν την ενότητα αυτή του Θεού μαζί με τις θεοσοφικές ιδέες και την ηθική πειθαρχία που συνάπτονται προς αυτήν.

‘Όμως οι μαθητές του Ορφέα, του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα απέτυχαν μπροστά στον εγωισμό των πολιτικών, μπροστά στη φαυλότητα των σοφιστών και τα πάθη του όχλου.

Η κοινωνική και πολιτική αποσύνθεση της Ελλάδας υπήρξε συνέπεια της θρησκευτικής, ηθικής και διανοητικής της αποσύνθεσης.

Αν υπήρξε κάποιος που είχε καταλάβει τι έλειπε από τον αρχαίο κόσμο και που να δοκίμασε να τον ανυψώσει με μια ηρωϊκή και μεγαλοφυή προσπάθεια, αυτός ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ονειρεύτηκε ένα παγκόσμιο βασίλειο όχι, όμως, με τον τρόπο των Καισάρων, δηλαδή, με την καταπίεση των λαών, με τη συντριβή της θρησκείας και της ελεύθερης επιστήμης.

Η μεγάλη του ιδέα ήταν η εκ νέου συμφιλίωση της Ασίας και της Ευρώπης μέσα από μια σύνθεση των θρησκειών , στηριζόμενη σε μια επιστημονική εξουσία.

Το σπαθί του Αλέξανδρου υπήρξε η τελευταία αναλαμπή της Ελλάδας του Ορφέα.

Ενώ τα δίδυμα άστρα της Ελλάδας, ο Απόλλωνας και η Αθηνά έγερναν ωχριώντας προς τη δύση τους, οι λαοί είδαν να ανατέλλει στον θυελλώδη ουρανό τους ένα απειλητικό σημάδι: η ρωμαϊκή λύκαινα.

Ποια είναι η προέλευση της Ρώμης; Η συνομωσία μιας άπληστης ολιγαρχίας εν ονόματι της κτηνώδους ισχύος.

Ανάμεσα στους λαούς που υπέταξε η Ρώμη υπήρχε και ένας που ονόμαζε τον εαυτό του «λαό του Θεού» και του οποίου το πνεύμα ήταν το αντίθετο του ρωμαϊκού;

Σε τι οφείλεται το ότι ο λαός του Ισραήλ φθαρμένος από τους εσωτερικούς του αγώνες , συντριμμένος από σκλαβιά τριακοσίων ετών είχε διατηρήσει την ακαταδάμαστη πίστη του;

Στους προφήτες. Στον προφητισμό.

Η γη περίμενε έναν πνευματικό βασιλιά που θα τον καταλάβαιναν οι μικροί, οι ταπεινοί, οι φτωχοί».

Ήρθε, δίδαξε σταυρώθηκε και αναστήθηκε.

Καλή Ανάσταση.

 

spot_img

30 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ

  ‘Θεός’ και Κεφάλαιο.
  Δοκίμιο για τη σχέση μεταξύ θρησκείας και εξουσίας

  Το νέο βιβλίο του Κώστα Λάμπου
  από τις εκδόσεις Κουκκίδα

  Είναι γνωστό πως κανένας άνθρωπος δεν επέλεξε τη θρησκεία και την πίστη του, αλλά, με το που γεννιέται, του τη φυτεύουν στο κεφάλι, και την καλλιεργούν συστηματικά και σκόπιμα και από ιδιοτέλεια τα κατά τόπους σκοταδιστικά και εξουσιαστικά ιερατεία. Γνωστό είναι επίσης ότι όλες οι θρησκείες επιβλήθηκαν με τη βία των εξουσιών και λειτούργησαν ως ιδεολογίες υποταγής σε αυτές τις εξουσίες.
  Γνωστό είναι ακόμα ότι πολλοί λαοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη θρησκεία τους με αυτήν του εκάστοτε κατακτητή τους, γιατί ακριβώς η κάθε εξουσία διασφαλίζει την κυριαρχία της και μέσω της επιβολής της δικής της θρησκείας. Οι θρησκείες, ως εξουσιαστικές ιδεολογίες, διέσπασαν τις κοινωνίες, έσπειραν διχόνοιες, αιματοκύλισαν και συνεχίζουν να αιματοκυλούν την ανθρωπότητα, για λογαριασμό των οργανωμένων εξουσιαστικών συμμοριών που εκμεταλλεύονται οικονομικά, πνευματικά, κοινωνικά και πολιτικά τους λαούς και προσπαθούν να επιβάλλουν την ηγεμονία τους πάνω στην ανθρωπότητα.
  Γι’ αυτούς τους λόγους γράφτηκε αυτό το βιβλίο και απευθύνεται σε θρησκευόμενους και μη που αγωνιούν και αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο χωρίς αφεντικά και δούλους. Για τον κόσμο της κοινωνικής ισότητας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ευημερίας και της ειρήνης.
  Ένας ύμνος στην πνευματική απελευθέρωση του ανθρώπου από ιδιοτελείς σκοταδιστικούς μύθους και εξουσιαστικές ιδεολογίες. Να ξεθάψουμε το μυαλό μας από τα σκοταδιστικά και εξουσιαστικά σκουπίδια για να θάψουμε οριστικά τον εξουσιαστικό μύθο για το ‘θεό’, για την ‘αθάνατη ψυχή’, για την ατομική ιδιοκτησία, για το απάνθρωπο και καταστροφικό κεφάλαιο και την αντικοινωνική εξουσία και να χτίσουμε τη ζωή μας πάνω στη λογική, την επιστήμη, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ισοκτησία και την ισοκατανομή, στη μορφή της άμεσης δημοκρατίας με περιεχόμενο την αταξική κοινωνία, στην προοπτική ενός οικουμενικού ουμανιστικού πολιτισμού.
  —————————
  Από τα περιεχόμενα: Ο θρησκευτικός μύθος και η επιστημονική αλήθεια για την ύπαρξη του κόσμου και της ζωής. Η ‘αθάνατη ψυχή’ ως μύθος και πραγματικότητα. Η ιδεαλιστική ψυχή ως ‘ανθρώπινη φύση’, ψευδής συνείδηση και εργαλείο εξουσιασμού. Η κατασκευή της ιδεαλιστικής ψυχής με υλικό την άγνοια και το Φόβο του θανάτου, με όργανο την ιδεαλιστική φιλοσοφία και τη θρησκεία. Η συντήρηση και η επισκευή της ψυχής στο χαφιεδείο των ‘εξομολόγων’ και στο ‘ντιβάνι’ των ψυχιάτρων.
  Για τη σχέση μεταξύ εξουσίας, ‘αθάνατης ψυχής’, θεού και θρησκείας. Οι θρησκείες ως εξουσιαστικές ιδεολογίες. Ο μύθος περί ‘αθάνατης ψυχής και μετά θάνατον ζωής’, το απόλυτο όπλο των θρησκειών. Πνευματική Αλχημεία: Δημιουργός της ‘μεταφυσικής λίθου’, του ‘θεού’ ως φετίχ του κεφαλαίου. Το ‘σωματίδιο του θεού’. Το ‘γονίδιο του θεού’. Η ‘ιερή μέθη’ και το ‘μόριο του θεού’. Βιομηχανική παραγωγή θρησκευτικότητας και ειδώλων. Βιόσφαιρα- Χημεία: Δημιουργός της ζωής. Οι καταβολές, η παθογένεια και το πρώτο μεγάλο σχίσμα του ιουδαιοχριστιανισμού. Ο Παυλισμός, ως προχρονολογημένος μύθος του χριστιανισμού της Ρώμης.
  Ο ρωμαίος Imperator Ceasar Constantinus και ο Ευσέβιος Καισαρείας οι κατασκευαστές του χριστιανικού μύθου. Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού Χριστού. Η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση μαστορεύει μια νέα παγκόσμια θρησκεία-ιδεολογία. Κοινωνικός δυισμός, η μήτρα του δυισμού του κόσμου και του ανθρώπου. Η ‘αθάνατη ψυχή’ ως φετίχ της ατομικής ιδιοκτησίας και ως ‘φιλοσοφική λίθος’ της εξουσιαστικής ιδεολογίας. Η θρησκευτική πίστη ως όπλο μαζικής καταστροφής.

  • Η όποια εθελοδουλία σε ‘θεούς’ και ‘διαβόλους’, αφεντικά και
   ‘μουλάδες’ δεν είναι ελευθερία, αλλά
   η χειρότερη σκλαβιά που μας την επέβαλαν εξ απαλών ονύχων οι εκάστοτε
   εξουσίες που δεν την επιλέξαμε και δημιουργεί παραισθήσεις,
   όπως ακριβώς γίνεται και με τις ουσίες=ανοησίες=εξουσίες.
   Να σηκωθούμε όρθιοι για να βλέπουμε μακριά στο χθές και στο αύριο,
   γιατί γονατιστοί και σκυμμένοι το μόνο που βλέπουμε είναι τη μύτη μας,
   άντε και τον πισινό του μπροστινού μας.
   Όταν μάλιστα την πίστη μας την μετατρέπουν σε πλούτο οι πονηροί, τότε κάτι πρέπει να σκεφτούμε και κάτι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε ελεύθεροι
   και σκεπτόμενοι άνθρωποι.

 2. Αναμενοντας και εφετος την Ανασταση του ιδρυτη της Χριστιανικης Θρησκειας μας, Κυριου ημων Ιησου Χριστου, ΜΗΠΩΣ πρεπει να απαντησουμε ολοι οι Χριστιανοι στον επιστημονα κ. Κωστα Λαμπο, οτι και αυτος -οπως ολοι οι απιστοι-ομιλει και γραφει εν ονοματι της επιστημης , αλλα καμια επιστημη δεν εδωσε ποτέ στην απιστια το δικαιωμα να ομιλει εν ονοματί της .
  ΚΑΙ τελος-τελος η οποια επιστημη δεν μπορει να χρησιμοποιειται για να στηριξει την πολεμικη εναντιον της χριστιανικης Πιστεως.
  Υ.Γ.Ειναι καιρος να ανησυχησουμε ολοι οι Ελληνορθοδοξοι οτι, για πρωτη φορα στην ανθρωπινη ιστορια εμφανιζεται γενηα ολοκληρη ,η οποια απο την κουνια ως τον ταφο ερχεται και παρερχεται , χωρις να ελθει σε πραγματικη επαφη με την πηγη εκεινης της πνευματικης ανωτεροτητος , που λεγεται θρησκευτικη πιστη.
  Καλη Ανασταση.

 3. Η θρησκευτική πίστη ως επάγγελμα και ως εκμεταλλευτική και εξουσιαστική ιδεολογία διαιρεί την κοινωνία-ανθρωπότητα σε χριστιανούς ορθόδοξους, καθολικούς, προτεστάντες, ιεχωβάδες και τελειωμό δεν έχει αυτή η διάσπαση, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις θρησκείες που διασπώνται σε τόσες ‘αιρέσεις’ όσες και οι εξουσίες που ανταγωνίζονται θανάσιμα για το ποια εξουσία-θρησκεία θα έχει περισσότερους θύματα-οπαδούς, περισσότερα εδάφη, περισσότερο πλούτο, και γι αυτό περισσότερα όπλα, στρατούς, αστυνομίες, φυλακές κ.λπ., κ.λπ.
  Παραπέρα η θρησκευτική πίστη διαιρεί τις κοινωνίες σε πιστούς και άπιστους, όπου άπιστοι είναι οι πιστοί όλων των ανταγωνιστικών θρησκειών, πράγμα που τελικά οδηγεί στο να είναι όλοι οι άνθρωποι πιστοί και ταυτόχρονα άπιστοι που πρέπει να θανατώνονται οι μεν από τους δε πράγμα που καταλήγει στην σημερινή καπιταλιστική/ σκοταδιστική βαρβαρότητα που παράγει ακραίες ανισότητες και διαιρεί την ανθρωπότητα στο 1% που λεηλατεί τις ζωές του 99% του πληθυσμού της ανθρωπότητας.
  Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί τόσοι θρησκευόμενοι; Η απάντηση είναι απλή. Οι πολλοί θρησκευόμενοι/πιστοί και θύματα είναι από άγνοια και εξ αιτίας του εξουσιαστικού φόβου με την βοήθεια των σκοταδιστικών και εξουσιαστικών ιερατείων. Οι άλλοι , οι λίγοι, οι θύτες θρησκεύονται επαγγελματικά, παρ’ ότι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν θεοί, παρά ως φετίχ, σύμβολα της εκάστοτε εξουσίας.
  Όσο κυριαρχούν τέτοιοι μύθοι και εξουσιαστικές ιδεολογίες που εδράζονται πάνω στην ατομική ιδιοκτησία των μέσω παραγωγής που διαιωνίζονται με τους ανταγωνισμούς, την ημιμάθεια, τις προλήψεις, τους εμφύλιους και τους παγκόσμιους πολέμους, τόσο η όποια θρησκευτική πίστη, ό όποιος κάλπικος θεός και η όποια θρησκεία ως εξουσιαστική ιδεολογία θα ναρκοθετούν τις ζωές μας και θα φαλκιδεύουν την βιόσφαιρα και το μέλλον της ανθρωπότητας. Πίστη, ‘θεοί’ και θρησκείες αποτελούν όπλα των εξουσιών και διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας, της Βιόσφαιρας και του πολιτισμού.
  Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού ναρκο-ιδέες και πνευματικά σκουπίδια για αμαθείς και φοβισμένους συνανθρώπους μας, για ‘ποίμνια’ ανύπαρκτων θεών και υπαρκτών αφεντικών και σκοταδιστικών μουλάδων. Ως πότε όμως;

  • “Ως πότε όμως;”

   Ως για πάντα. Οι θρησκείες είναι το όπιο του λαουτζίκου. Όπως το ποδόσφαιρο, καλή ώρα.

   Είναι απογοητευτικό ότι σε χώρες όπως η Αμερική π.χ., δηλώνει θρήσκο το 75% και βάλε του πληθυσμού. Όταν δε έγιναν έρευνες για το τι πιστεύει ο κόσμος εκεί για την περίφημη intelligent design theory, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Ένα 32% μόνο του κόσμου διαπιστώθηκε να πιστεύει σε evolution, με τα ποσοοστά να είναι απίστευτα σε states όπως Mississippi, Alabama κλπ.

   Μιλάμε για τη χώρα που μας έδωσε το Internet τώρα, όχι για τους μουλάδες του Ιράν. Τι να πει κανείς; 🙁

   • Δεν είναι απογοητευτικό ότι εσύ βρίσκεις “απογοητευτικό” (sic) το ότι το 75% δεν έχει την ίδια γνώμη με το 25%, στο οποίο κι εσύ ανήκεις; Με ποια λογική (αν υπάρχει);

    Μήπως είσαι πολύ ρηχός, αν κρίνω κι από το σχόλιό σου 2.1.1;

 4. Ο Κώστας Λάμπος είναι φίλος και δεν θα αντιδικήσω μαζί του. Φοβάμαι πως όσοι υποστήριξαν ιστορικά τις απόψεις που περιγράφει δημιούργησαν, όταν κατέλαβαν την εξουσία, τα πιο αυταρχικά και καταπιεστικά καθεστώτα. Οι θρησκείες κρύβουν ένα βάθος που καμιά πολιτική θεωρία δεν μπόρεσε να εξαλείψει.
  Επιτελούν και άλλες κοινωνικές και ανθρώπινες λειτουργίες που δεν μπορεί να περιγραφούν εδώ.
  Περισσότερο παραπλανητικές είναι οι πολιτικές θεωρίες που υπόσχονται τον παράδεισο και στο τέλος οδηγούν στην κόλαση παρά η δημιουργική προσέγγιση μιας θρησκευτικής αντίληψης. Στο κάτω κάτω, κρατάς απο όσα λέει ό,τι θέλεις. Ό,τι νομίζεις ότι ταιριάζει σε σένα.

 5. Και επειδη -πασχαλινες μερες που ειναι- θα εχει επικαιροτητα η συζητηση και επειδη ο κ. αρθρογραφος εφερε στην επιφανεια και ακατονοητες εννοιες , οπως βιοσφαιρα για την συνεχιση της πολεμικης του εναντιον της χριστιανικης θρησκειας , -γιατι στους Ελληνες χριστιανους απευθυνεται- , θα τον παρακαλουσαμε να μας γραψει απο ποιο ιστορικο χρονο αρχισε αυτη η ”επελαση” της δικης μας χριστιανωσυνης και ποιοι την οργανωσαν για να εξουσιασουν τους Ελληνες και την διατηρουν και συνεχως κερδιζουν ”οπαδους”, ενω οι αθεοι και οσοι διεκηρυξαν οτι η θρησκεια ειναι το οπιον του λαου επεσαν ως πυργος της Βαβελ το 1989;;;.-
  Υ.Γ. Φυσικα και δεν δεχομαστε -οσοι αντιθετοι με τις αποψεις του κ. αρθρογραφου -τους χαρακτηρισμους του οτι ειμαστε αμαθεις , φοβισμενοι και χειραγωγουμενοι απο τους αγνωστους εξουσιαστες .

  • Δεν έχω διαγράψει κανένα σχόλιο. Το παθαίνω και εγώ. Το Πάσχα το έπαθα με ολόκληρο θέμα. Είναι πρόβλημα του server ή κάποιος βρήκε τη δυνατότητα να μας κάνει πλάκα;

   • Δεν είναι θέμα server κ. Σαββίδη. Το πρόβλημα είναι είτε του λογισμικού που χρησιμοποιείτε για τη σελίδα, είτε η χρήση αυτού του λογισμικού από εσάς.

 6. Η Βιόσφαιρα κ. ΣΑΝ σας είναι απροσδιόριστη έννοια γιατί παραπέμπει ευθέως στην επιστημονική θεωρία της εξέλιξης (EVOLUTIONSTHEORY) ενώ εσείς είστε οπαδός του μύθου του δημιουργισμού και αδυνατείτε να κατανοήσετε ότι είστε δημιούργημα της βιόσφαιρας, επειδή προτιμάτε, λόγω ματαιοδοξίας, να είστε δημιούργημα κάποιου ‘θεού’ έστω κι αν δεν υπάρχει, παρά το γεγονός, όπως μας δίδαξε ο Αριστοτέλης, ότι όλα τον ζωντανά όντα έχουν την ίδια φυσική καταγωγή, πράγμα που επιβεβαιώνεται σήμερα από το κοινό κατά 98%+ DNA του ανθρώπινου όντος μα τα άλλα ζωντανά όντα, ακόμα και με τα φυτά. Και πάψτε να κατηγορείτε την επιστημονική επανάσταση που έφερε η Θεωρία της εξέλιξης του Καρόλου Δαρβίνου χωρίς ποτέ να την διαβάσετε, επειδή έτσι σας είπε κάποιος αγράμματος ή πονηρός ρασοφόρος.
  Όσον αφορά στο ποιος, πότε, γιατί και πώς οργάνωσε τον λεγόμενο χριστιανισμό, κι όχι μόνο αυτόν, αλλά και όλες τις θρησκείες, σας παραπέμπω στο βιβλίο μου Θεός και Κεφάλαιο, όπου θα βρείτε όλες τις απαντήσεις που δεν τολμάτε να τις αναζητήστε μόνος σας, γιατί η σχέση όλων των πιστών με την εκάστοτε θρησκεία τους είναι σχέση ιδιοτέλειας, που σημαίνει ότι προσφέρουν οι πιστοί από φόβο και με μπόλικη υποκρισία στον εκπρόσωπο του υποτιθέμενου θεού, δηλαδή στα σκοταδιστικά και εξουσιαστικά ιερατεία, δουλικές υπηρεσίες, ακόμα και εκατόμβες νεκρών ‘απίστων’, για μια θέση στον υποτιθέμενο παράδεισο.
  Τώρα όσον αφορά τη σχέση των θρησκειών και των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών θεωριών είναι βέβαιο ότι και οι μεν και οι δε αποτελούν δημιουργήματα και εργαλεία των εκάστοτε εξουσιών που χρειάζονται θεούς, παραπλανητικές θεωρίες, πειραγμένη παιδεία, μπόλικη προπαγάνδα και πάρα πολύ φόβο για να αποβλακώνουν και να εξουσιάζουν την εκάστοτε εργαζόμενη κοινωνία. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια των πιστών και σε βάρος τους, οι πιστοί θαμπώνονται από το πλήθος των πλανημένων αγνοώντας με πόση βία, αίμα και ψέμα επικράτησαν και επικρατούν ακόμα οι θρησκείες.
  Αγαπητέ μου Φίλε Παντελή,
  Σε ευχαριστώ πολύ που με θεωρείς Φίλο σου, πράγμα που με τιμά και το εκτιμώ ιδιαίτερα, όμως το να ταυτίζει κανείς την συνηγορία υπέρ της κοινωνικής ισότητας και του οικουμενικού ουμανισμού με τον πρώην ‘υπαρκτό σοσιαλισμό’ και τον νυν υπαρκτό καπιταλισμό δεν είναι μόνο αυθαίρετο αλλά και άδικο. Όπως αυθαίρετο και άδικο είναι να ταυτίζει κανείς τον διαχρονικό αγώνα της εργαζόμενης ανθρωπότητας που όλο και συχνότερα όλο και επιτακτικότερα προβάλλει στον 21ο αιώνα, για άμεση δημοκρατία και αταξική κοινωνία με αυταρχικά και καταπιεστικά καθεστώτα που καταφέρνουν να κυριαρχούν με τα όπλα και το ψέμα. Όσο για τη θρησκεία από την οποία ο καθένας παίρνει ότι θέλει και ταιριάζει σ’ αυτόν έχεις απόλυτο δίκιο: Η εξουσία παίρνει υποταγή των πιστών, το μουλατείο παίρνει τα έσοδα από την μυθική περιουσία της Εκκλησίας, το φτωχοπαπαδαριό παίρνει μέρος από το παγκάρι, γιατί το μεγαλύτερο μέρος το παίρνει ο ‘Δεσπότης’ και οι πιστοί παίρνουν ψευδαισθήσεις, άφεη αμαρτιών και από ένα αντίδωρο.
  Και μια τελευταία διευκρίνιση αναφορικά με τον ‘αθεϊσμό’ και τους ‘αθεϊστές’. Η προσωπική μου άποψη και θέση είναι ότι δεν μπορεί κανένας λογικός άνθρωπος να σκιαμαχεί με κάτι που δεν υπάρχει παρά ως φετίχ, ως σύμβολο και τελικά ως δεκανίκι και εργαλείο των εκάστοτε εξουσιών. Μπορεί όμως και πρέπει ο κάθε συνειδητός κάτοικος αυτού του πλανήτη να είναι ενάντια στις εξουσίες που παράγουν εξουσιαστική βία και φόβο, ακραίες ανισότητες και αδικίες, απανθρωπιά, πολέμους και καταστροφή, αγωνιζόμενος για έναν καλύτερο κόσμο, ο οποίος χάρη στις θυσίες χιλιάδων γενεών έγινε με την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο εφικτός, φτάνει η ανθρωπότητα να απαλλαχτεί από την ατομική ιδιοκτησία πάνω στα μέσα παραγωγής και από τους θεσμούς και μηχανισμούς βίας που την επιβάλουν πάνω στις δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού. (Περισσότερα γι αυτό το ζωτικό για την ανθρωπότητα ζήτημα στο τελευταίο βιβλίο μου Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ Της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ).

  • Να το ξαναγραψω αγαπητε κ. Λαμπο .
   Καμια επιστημη εν ονοματι της δεν σας εδωσε το δικαιωμα να καταφερεστε εις βαρος της Χριστιανικης-της δικης μας Ορθοδοξης Θρησκειας- μετα μαλιστα το γιγαντιαιο πειραμα του Σερν στην Ελβετια , προ 3ετιας ,απο το οποιο προεκυψε μια βεβαιοτητα οτι οι θεωριες της τυχαιας αυτοματης γεννησης Συμπαντων δεν μπορουν να θεωρηθουν ως επιστημονικες αποδειξεις περι μη υπαρξεως Θεου Δημιουργου και φρονω πως δεν εχει δικαιωμα κανενας επιστημων να λεει και να γραφει οτι δεν υπηρξε , ουτε μας χρειαζεται δημιουργος του Συμπαντος εξ ονοματος της επιστημης.
   Οσο για τους πιστους ,που αντλουν την πιστη τους απο απο την προσωπικη τους εμπειρια και την εμπειρια της εκκλησιας για τις επεμβασεις του Θεου στη ζωη τους , δεν περιμενουν να επιβεβαιωθει η πιστη τους απο την λυση καποιας εξισωσης ,η, απο μια μια παρατηρηση στο εργαστηριο.
   Ας κανουμε και μνεια του δικου μας Αριστοτελους , που οντως απεφανθη οτι ολα τα ζωντανα οντα εχουν την ιδια φυσικη καταγωγη , πραγμα το οποιο -κατα πως γραφετε- επιβεβαιωνεται σημερα απο το κοινο κατα 98% γονιδιωμα- DNA- του ανθρωπινου οντος με τα αλλα ζωντανα- οχι ολων- αλλα των ανωτερων θηλαστικων (για φυτα πρωτη φορα ανακοινωνεται).
   ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΠΩΣ, Η ΜΙΚΡΗ ΑΥΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ 2% ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΙΘΗΚΟΥ ΣΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;;;.
   Σε καθε περιπτωση ομως ειναι -και πρεπει να ειναι- επιτρεπτη η συγκριση μεταξυ Επιστημης και Πιστεως ΚΑΙ γιατι ο Θεος Δημιουργος εδωσε την πνοη της πνευματικης ικανοτητος στον καθε επιστημονα , αλλα ΚΑΙ γιατι η συγκριση αυτη διαφωτιζει τα ευρυτερα μελη της Εκκλησιας.
   Κατακλειων θα σας συνιστουσα να μελετησετε την καταχωρηση στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ των σκεψεων του επιστημονος Μητροπολιτου Μεσογαιας κ.κ. Νικολαου , με τιτλο Επ-Ανασταση .
   Να ειστε καλα .
   Υ.Γ. Σας ζητησα σε προηγουμενο υστερογραφο μου και επαναλαμβανω το αιτημα μου .
   Να μη μας θεωρειτε αμαθεις , φοβισμενους και χειραγωγουμενους απο αγνωστους εξουσιαστες , οταν μαλιστα μας παραπεμπεται ναρκισιστικα στα βιβλια σας.

   • Σ.Α.Ν.

    πραγματικά θα πρέπει να ενημερωθείς. Υπάρχουν βιντεάκια εκλαϊκευμένης επιστήμης στο youtube, αν δεν το έχεις με τα βιβλία.

    Ο άνθρωπος είναι η φυσική εξέλιξη μετά τον πίθηκο. Εξελίχθηκε προϊόντος του χρόνου και ανέπτυξε 3 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με τα οποία κυριάρχησε στον πλανήτη (και στα άλλα είδη). Ο πίθηκος και πολύ περισσότερο τα άλλα θηλαστικά, ΔΕΝ ανέπτυξαν αυτά τα 3 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κατά συνέπεια, έχουμε κατά 98% κοινό DNA, αλλά δεν είμαστε ίδια είδη. Δε θα σου πω ποια είναι αυτά, ψάξτο (αν έχεις τη διάθεση).

    Η συνείδηση είναι μια ιδιότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου & του κεντρικού νευρικού συστήματος – αποτέλεσμα όμως (ναι, το μάντεψες) της εξέλιξης. Άλλα θηλαστικά, μπορούν να ζευγαρώνουν, να αποφεύγουν εχθρούς κλπ, αλλά δεν έχουν συνείδηση. Έχουν ένστικτο, αλλά καμία δυνατότητα για abstract thinking. Εμείς μπορούμε να σχηματίζουμε το τελευταίο γκολ του Μέσι στον εγκέφαλό μας ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με σενάρια εξόντωσης του Τσίπρα, ενώ ψήνουμε ελληνικό καφέ στο μάτι (αυτό κάνω εγώ συχνά :)).

    Κάποια στιγμή εκεί στα 4 μας χρόνια, όταν μας βάζουν μπροστά σε ένα καθρέφτη, αναγνωρίζουμε το είδωλό μας και δείχνουμε προς τα εκεί. Στα 3 μας, δεν συμβαίνει το ίδιο. Διότι δεν είμαστε ακόμη self-aware. Μετά από 10,000 χρόνια π.χ., η ανθρώπινη εμπειρία θα έχει μεγαλώσει – κατά συνέπεια και ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα έχει διαφοροποιηθεί. Τότε πες το 12020 π.χ. μπορεί να γεννηθεί ο μετα-άνθρωπος… δηλ το πρώτο μωρό με φυσικές τηλεπαθητικές ιδιότητες.

    Δε θα είναι ένα θαύμα από τον Jesus, αλλά προϊόν της εξέλιξης. Ξέρω ότι σου χαλάω το όνειρο, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

    Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ΑΙ. Ακόμη και αν φτιάξεις τον πιο ανεπτυγμένο αλγόριθμο ο οποίος έχει πρόσβαση σε όλη τη γνώση του κόσμου (υπήρχε ένα σχετικό project παλιά που λεγόταν Cyc), το να αποκτήσει συνείδηση αυτή η μηχανή μετά από 100 χρόνια ανάπτυξης είναι μάλλον απίθανο. Ο λόγος: η ανθρώπινη συνείδηση είναι πριοϊόν της ανθρώπινης ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ εξέλιξης. Κουβαλάει δηλ τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου DNA και άρα Terminator φάση (δηλ η μηχανή να γίνει κάποια στιγμή self-aware), το βλέπω κάπως δύσκολο το έργο.

    Αυτά.

    • Έχεις λύσει το ζήτημα τού ελλείποντος κρίκου; Αν ναι, πες μας το.
     Όσο από θεωρίες για την καταγωγή τού ανθρώπου, … να φάνε και οι κότες. Από Erich von Däniken (έχεις διαβάσει κανένα βιβλίο του;) μέχρι Δημήτρης Τσινικόπουλος: Οι αυταπάτες του Δαρβίνου

     Όσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Θεός, είναι η άλλη όψι τού ιδίου νομίσματος αυτών που πιστεύουν το αντίθετο, για τον απλούστατο λόγο ότι και οι δύο πλευρές πιστεύουν, αλλά δεν γνωρίζουν. Υπάρχει και ο δρόμος τής καμήλας. Η τίμια ομολογία “δεν ξέρω”.

   • Αγαπητέ μου Σ.Α,Ν,,

    το ψευδώνυμό σας, δηλαδή η κουκούλα που φοράτε δεν μου επέτρεψε να βρω, να διαβάσω και να συστήσω τα δικά σας βιβλία, πράγμα που μου επιτρέπει να προτείνω σ’ εσάς, στον πολύ Μεσογαίας που τόσοι και τόσο επικαλείστε, στους επαγγελματίες θρησκευόμενους/εξουσιαστές, στο λοιπό παπαδαριό και στα απολωλότα ποίμνια να προτείνω τα βιβλία μου και ιδιαίτερα για το θέμα που συζητούμε εδώ το βιβλίο μου ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Δοκίμιο για τη σχέση μεταξύ θρησκείας και εξουσίας.
    ‘Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία’ και ιδιαίτερα η πνευματική ελευθερία.
    Εσάς τι σας εμποδίζει να τολμήσετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που ανατρέπει όλα εκείνα που σας φύτεψαν στο κεφάλι επιτήδειοι σκοταδιστές και εξουσιαστές όταν δεν μπορούσατε να κρίνετε, να συγκρίνετε και να επιλέξετε. Τι σας έκανε να θεωρείτε δική σας πίστη το παραμύθι των ιερατείων; Πιστεύετε ότι χωρίς δική μας Γνώση μπορούμε να έχουμε δική μας Γνώμη; Κι όταν δεν αποκτούμε δική μας Γνώμη, τότε είμαστε ο εαυτός μας ή μήπως γινόμαστε εργαλεία/οπαδοί εκείνων που λεηλατούν τις ζωές μας και ιδιαίτερα τις ζωές των ‘ποιμνίων’;
    Να είστε καλά.
    κλ.

  • Νά,

   βιολογική όρθια(σκεπτόμενη, πές) κουραδομηχανή[μέ εξαρτημένα αντιδραστικώς αντανακλαστικά, δύναται ακόμα καί νά εκτελεί εντυπωσιακά νούμερα, όπως αυτά τού τσίρκου “Neoterico”, π.χ. «ψυχίατρος χωρίς ψυχή»,
   κινείται αυτοκινούμενη, πού λ. ό λ., καθώς από πάνω μπάζει κι από κάτω βγάζει,
   σάν BMW-Isetta πές,

   ανφάς.

 7. Θα πρότεινα σε όσους έχουν όρεξη για σχόλια επί σχολίων, εναλλακτικά να κάνουν κάτι πιο δημιουργικό και ν’ ανοίξουν κανα βιβλίο. Υπάρχει το περίφημο The God Delusion του Richard Dawkins, το οποίο για να σας προλάβω δεν είναι η βίβλος των άθεων, αντίθετα είναι ένα ολοκληρωμένο έργο άμυνας κατά των οργανωμένων θρησκειών. Ναι περί άμυνας πρόκειται, απέναντι σε αυτό το φρικώδες σύστημα παρα-εξουσίας που καταδυναστεύει τις ζωές μας.

  Όποιος δεν το έχει με το διάβασμα, μπορεί να δει τον Richard Dawkins στο youtube να κάνει σκόνη διάφορους περίεργους.

  Αυτά.

  • Επιμενετε -ως διαβασμενος- αγαπητε κ. Βanned Member, να αποδειχθει η απιστια σας με πειραματα στο εργαστηριο ,η, και με καποια λυση σε εξισωση κατα το 12020, τοτε που αμφοτεροι δεν θα ζουμε.
   Ενα να γνωριζετε και εσεις και ο κ. Λαμπος .
   Δεν διαβαζουμε -οσοι πιστοι-αστυνομικα μυθιστορηματα και δεν μας συνεπαιρνει η γνωση του αγνωστου σε μια περιωρισμενης χρονικης διαρκειας επιγεια ζωη , που εχει τοσες εννοιες και προσωπικες και οικογενειακες και επαγγελματικες και ολα αυτα για να αποδειξουμε οτι η θρησκεια ειναι το οπιο του λαου , που πρεπει να ζησει σε αταξικες κοινωνιες , οι οποιες υπηρξαν ανεκαθεν και οι οποιες δεν περιωρισαν την αρχη της φυσεως οτι ”το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο ,ουτε το λατινικο αποφθεγμα ζωης homo hominis lupus και φυσικα οντες ελευθεροι και σε ορθια σταση ,- οπως μας επλασε ο Θεος -δεν δινουμε σε κανενα δικαιωμα να ” καθησει στο σβερκο μας” ,οπως υπαινισεται ο κ. Λαμπος και μας συνιστατε και εσεις στην τελευταια φραση σας.
   Επειδη ειστε βιβλιοφιλος διαβαστε και εσεις και την καταχωριση στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ μας του Μεσογαιας Νικολαου .
   Κατι θα κερδιστε.

 8. Χριστός Ανέστη
  Η εξέλιξη των ειδών είναι μέσα στην λογική του χριστιανισμού. Όλη η γένεση , με όλα τα χαρακτηριστικά πρωτόγονης προσέγγισης της ύπαρξης, παρουσιάζει την κοινή προέλευση των πάντων με την εξελικτική δημιουργία από τον λόγο στην ύλη και την μη ύπαρξη στην δημιουργία του χωρόχρονου πάνω στον οποίο εξελίχθηκε η δημιουργία.
  Η πρόταση της δημιουργίας των πάντων από τον Λόγο (και αιτία) είναι η προσφιλέστερη και πλέον νομιμοποιημένη προσέγγιση στο άγνωστο παρελθόν.
  Η τυχαιότητα είναι η άρνηση του Λόγου κι όχι η αποδοχή της πραγματικότητας .

  Η προσέγγιση του Θεού σαν δυνάστη δεν έχει καμιά σχέση με τον χριστιανισμό. Ο άνθρωπος γίνεται εικόνα του δημιουργού του με δυνατότητα πλήρους ταύτισης με τον δημιουργό.

  Που είναι αυτή η λογική της υποταγής κτλ ανέξοδα επιχειρήματα που χρεώνονται στο χριστιανισμό σαν θρησκεία;
  Η όλη προσπάθεια της ορθόδοξης θεολογίας είναι η προσέγγιση του ανθρώπου σαν όλου , κάτι που συνεχίζεται και δεν θεωρείται ότι έφτασε σε πληρότητα αυτή η προσέγγιση.

  Έχετε εκεί στη Θεσσαλονίκη τον π Λουδοβίκο διαβάστε τον , αν μπορείτε να πλησιάσετε την σκέψη του. Θα δείτε μια άλλη πραγματικότητα της θρησκείας.

  • Λαμβάνω το θάρρος να προσθέσω στα παραπάνω:

   Το τυχαίο δεν είναι επιστημονική έννοια. Είναι τζογαδόρικη έννοια. Επιστήμη είναι το μελετημένο τυχαίο, δηλαδή η θεωρία των πιθανοτήτων.

   Το αποτέλεσμα ενός πειράματος τύχης, π.χ. το στρίψιμο ενός νομίσματος ή το ρίξιμο ενός ζαριού, είναι μελετήσιμο, γιατί και η διεξαγωγή του και το αποτέλεσμά του γίνονται αντιληπτά από τις αισθήσεις μου.

   Αν στρίψω 10000 νομίσματα, και αν όλες οι ελέγξιμες φυσικές συνθήκες είναι ίδιες κατά τη διάρκεια των επαναλήψεων του πειράματος, η θεωρία των πιθανοτήτων αλλά και η ανθρώπινη κοινή λογική και εμπειρία μας λένε ότι οι “κορώνες” θα προσεγγίζουν τις 5000 και τα “γράμματα” επίσης τις 5000. Όσο πιο πολλές φορές επαναλαμβάνω το πείραμα, τόσο πιο πολύ τα αποτελέσματά μου θα τείνουν προς το “50-50”.

   Αν όπως περπατάω δω μπροστά μου 10000 νομίσματα σε θέση “κορώνα” και θελήσω να εξηγήσω πώς συνέβη και βγήκαν όλα “κορώνες”, μπορώ ίσως να διατυπώσω τη “θεωρία της κορώνας”, σύμφωνα με την οποία κάθε στρίψιμο νομίσματος έχει ως αποτέλεσμα “κορώνα”. Στηρίζομαι, ελλείψει άλλων στοιχείων, στην υπόθεση ότι από κάποιου είδους στρίψιμο θα πρέπει να προέκυψαν οι 10000 “κορώνες”. Εφόσον δεν είδα πώς προέκυψαν, δεν είδα κανέναν να τις τοποθετεί, σκέφτομαι ότι πώς αλλοιώς να προέκυψαν παρά από κάποιο στρίψιμο; Κάποιος ψιλοδιαβασμένος εξυπνάκιας θα έλεγε κιόλας ότι το φίλτρο του Όκκαμ με υποχρεώνει να υιοθετήσω την πιο απλή εξήγηση, δηλαδή ότι κάπως έγινε κάποιο στρίψιμο.

   Η θεωρία μου είναι φυσικά λανθασμένη, προφανώς μη επιστημονική και εν πολλοίς γελοία.

   Το πείραμα με το στρίψιμο του νομίσματος υποστηρίζει επιστημονική θεωρία, διότι η διεξαγωγή του υπέπεσε στις αισθήσεις μου. Έστριψα 10000 νομίσματα και τα είδα να πέφτουν, “κορώνα” ή “γράμματα”. Η παρατήρηση των 10000 “κορωνών” που βρήκα μπροστά μου δεν υποστηρίζει επιστημονική θεωρία, διότι η διαδικασία από την οποία προέκυψαν δεν υπέπεσε στις αισθήσεις μου. Δεν είδα. Ό,τι έγινε, έγινε πριν έρθω εγώ. Το δε φίλτρο του Όκκαμ μπορεί να έχει την πλάκα του και, πού και πού, τη χρησιμότητά του, αλλά πόρρω απέχει από το να είναι συμπαγές εργαλείο καθαρής λογικής.

   Νοήμονες άνθρωποι μπορούν να κάνουν εύκολα σχετικούς παραλληλισμούς.

   • Η επιστήμη των μαθηματικών λέει ότι η πιθανότητα στο πείραμα σου δεν είναι 50 50.
    Ψάξτο .

    • Χμμ… όχι; Είναι αλήθεια ότι πάνε είκοσι χρόνια και βάλε και μάλλον με κάνα 6 θα τις είχα περάσει τις πιθανότητες. Δε μου δίνεις κάνα hint μην ψάχνω ψίλους στ’ άχυρα; Φαντάζομαι δεν εννοείς τίποτα σχολαστικιστικό του τύπου ότι δεν είναι ομοιόμορφη η κατανομή του βάρους σε όλα τα νομίσματα ή ότι φυσάει αέρας ή ότι τίποτα τέτοιο. Προφανώς ιδεατό το πείραμα, άρα ιδεατές οι συνθήκες.

     Ελπίζω πάντως να κατάλαβες ότι μαζί σου είμαι σ’ αυτά που λες, απλώς προσθέτω/συμπληρώνω.

 9. Ι. Η αντίθεσή πίστης-ορθού λόγου είναι και αυτή μέρος της εξουσιαστικής ιδεολογίας.
  Η αφύπνιση του ανθρώπου δεν έρχεται με “ορθολογικά” επιχειρήματα αλλά με αμφισβήτηση της “ορθολογικής” παράδοσης της Δύσης που είναι το αντίστοιχο της “θρησκόληπτης” Ανατολής.

  Το πρόβλημα με τη χειραγώγηση του ανθρώπου από την εξουσιαστική ελίτ δεν είναι η πίστη αλλά το αδιανόητο του επιπέδου ύπαρξης της Κοινωνίας, δηλαδή του Πολιτικού Ανθρώπου.

  Οι «κοινωνίες» δεν είναι μια πολιτισμική ολότητα, η οποία διασπάται λόγω της διχόνοιας που σπέρνουν οι θρησκείες. Οι Κοινωνίες είναι ιστορικοκοινωνικές υπάρξεις με ασύμβατες μεταξύ τους παραδοχές για το τι είναι η ζωή, ο κόσμος, ο άνθρωπος, οι σχέσεις, η εξουσία. Οι ίδιοι οι λαοί, όχι η ελίτ της εξουσίας διαμόρφωσαν τον χριστιανισμό σε Καθολικισμό, Διαμαρτύρηση, Ισλάμ και Ορθοδοξία.
  Οι συμμορίες της εξουσίας πράγματι επιχειρούν τη χειραγώγηση του «δήμου» γιατί ακόμα και η «αστική δημοκρατία» δεν είναι δημοκρατία αλλά «αντιπροσωπευτική» ελίτ. Αλλά και άθεοι να ήταν στην πλειονότητα οι υπήκοοι, δεν θα άλλαζε τίποτα στο αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας.
  Και πριν τον χριστιανισμό η ανθρωπότητα ήταν χωρισμένη σε «δουλική» Ανατολική, «ορθολογικούς» φανατικούς Βορείους, «θρησκόληπτους» Νοτίους. Η θρησκεία είναι κάτι σαν την καρδιά ενός πολιτισμού, δεν είναι κατασκεύασμα αφεντικών για αμαθείς και φοβισμένους.

  Οι μπούρδες που λένε περί θεού οι θρησκείες έχουν να κάνουν με την οντολογική τυφλότητα των κοινωνιών. Με εξαίρεση την ελληνική, η οποία είναι συνειδητή Κοινωνία και διαθέτει Οντολογία για Θεολογία. Την Ορθοδοξία την έφτιαξε ο ελληνικός λαός πάνω στην ίδια βάση που γέννησε τη Δημοκρατία και τη Φιλοσοφία: τη θεμελιακή κοινωνική φαντασιακή παράσταση του Κόσμου ως Όντος, που θα πει επίπεδο-τρόπος Αληθινής-Αιώνιας Ζωής.

  ΙΙ. Η σχέση θρησκείας με τη γεωπολιτική έχει να κάνει αφενός με συγκεκριμένες θρησκείες, δηλαδή με ιδιαίτερες πολιτισμικές παραδόσεις (κυρίως επιθετικούς λαούς) και αφετέρου με την πολιτισμική ταυτότητα που είναι απαραίτητη μεταξύ εμπολέμων. Οι Σταυροφορίες πχ έχουν να κάνουν με την επιθετικότητα και ληστρική διάθεση των Βορείων λαών που διαμόρφωσαν το πνεύμα της Δύσης και ο Τριακονταετής έχει να κάνει με το ευρωπαϊκό αντίστοιχο της ισλαμικής αντιπαλότητας σουνιτών-σιιτών. Πιθανώς, η αντίθεση αυτή προέρχεται από τη διάκριση των λαών μεταξύ νομαδικών/επιθετικών και μη νομαδικών/μη επιθετικών.

 10. Δεν είναι οι λαοί, αλλά οι εξουσίες που δημιουργούν θρησκείες και ιδεολογίες, δηλαδή πνευματικές αλυσίδες και δεν έκαναν οι λαοί τις σταυροφορίες, όπως δεν κάνουν οι λαοί ‘τους “ιερούς” πολέμους’ αλλά οι εξουσίες που θέλουν να ελέγχουν τις ενεργειακές πηγές, συνεπώς και την παγκόσμια οικονομία.
  Η απόδοση όλων αυτών των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε υποτιθέμενα φυλετικά χαρακτηριστικά δεν είναι μόνο αφελής και αντεπιστημονική, αλλά και ύποπτη απενοχοποίησης του καπιταλισμού που συνεχίζει να υπάρχει χάρη σ’ αυτό το παιχνίδι να κρύβει τα εγκληματικά του συμφέροντα πίσω από δήθεν θρησκευτικές ή και πολιτισμικές αντιθέσεις.
  Το γεγονός ότι όλα αυτά, θρησκείες, θεοί, προφήτες παπαδαριά, εξουσίες, S400 χθεσινοί, σημερινοί και αυριανοί καταστροφικοί πόλεμοι δεν σας μυρίζουν πετρέλαιο, δολάριο και μπαρούτι δείχνει ότι έχετε πρόβλημα μα την πολιτική σας όσφρηση με αποτέλεσμα να γίνεστε συνήγορος των σφαγέων της ανθρωπότητας και του πολιτισμού που προσπαθούν να απαλλαχθούν από την θρησκευόμενη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

 11. Καθυστερημένος νούμερο 12.1 θα ήμουνα αν δεν έκανα τίποτα άλλο από το να παρακολουθώ αυτόν εδώ τον άνευρο διάλογο. Υπάρχουν τόσα πολλά χρήσιμα πράγματα να κάνει κανείς από το να παρακολουθεί αργόσχολους κουκουλοφόρους να μονολογούν ανεύθυνα και να μιλούν για πρόσωπα και για πράγματα που δεν γνωρίζουν.
  Επί της ουσίας του κειμένου και των τοποθετήσεών μου έχετε τίποτα να πείτε;
  Ευχαριστώ για τον μέχρι τώρα, έστω και άγονο, διάλογο, αλλά δεν επανέρχομαι.
  Ότι και όσα είχα να πω τα λέω στα βιβλία μου και επι του προκειμένου στο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Δοκίμιο για τη σχέση μεταξύ θρησκείας και εξουσίας. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΥΚΚΙΔΑ, για το οποίο το ιερατείο των ρασοφόρων και το “ποίμνιο” σιωπούν…
  Όποιος έχει τα κότσια ας αντιπαρατεθεί επί της ουσίας κι ας μην κρύβεται πίσω από φουστάνια και ράσα. Ο δημόσιος διάλογος δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν εκτός από εκείνους που μας θέλουν άλαλους, κωφούς, τυφλούς και δούλους ψευτοθεών και αληθινών αφεντάδων.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα