«Η Τουρκία είναι πάντα δίπλα στους Αλβανούς»

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν πρέπει να λησμονούμε τα οφέλη και τη βοήθεια της Τουρκίας προς το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία, αναφέρει αλβανικό άρθρο που δημοσιεύθηκε, χθες,  σε αρκετές  ιστοσελίδες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Η Τουρκία σταμάτησε το περιβόητο ελληνικό σχέδιο (1996-1997)

Όταν το 1997 (κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Αλβανία),η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει στρατεύματα στο νότιο τμήμα της χώρας, δήθεν για την προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Τότε η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε στους Έλληνες ότι μια στρατιωτική επίθεση στην Αλβανία θα πρέπει να εξετασθεί από την τουρκική κυβέρνηση ως επίθεση στην Τουρκία, υποχρεώνοντας την ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει δημόσια ότι δεν θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στην Αλβανία γιατί θα δεχόταν επίθεση από τον ιστορικό εχθρό της την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1996-97 στην Αλβανία, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Alba» η Τουρκία ανέπτυξε 900 στρατιώτες στην Αλβανία για τους Αλβανούς και την κρατική προστασία της χώρας από τις ελληνικές σοβινιστικές τάσεις.

Η Τουρκία κατηγόρησε τους Έλληνες ότι προκαλούν εξέγερση στην Αλβανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την Τουρκία, καμία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ δεν αντέδρασε για την προστασία, την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Αλβανίας.

Η Τουρκία ο μοναδικός υποστηρικτής για στρατιωτική επέμβαση της Αλβανίας στο Κόσοβο (1999)

Από όλα τα κράτη από τα οποία η Αλβανία ζήτησε βοήθεια πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική, για την προστασία και την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου, η μόνη χώρα που απάντησε θετικά ήταν η Τουρκία.  Επομένως, εάν το ΝΑΤΟ δεν επέμβαινε στρατιωτικά στο Κοσσυφοπέδιο, τότε μόνο η Τουρκία  θα επέμβαινε στρατιωτικά για να προστατεύσει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου!

 Ο τουρκικός στρατός εμπόδισε τους Ρώσους να βοηθήσουν τη Σερβία (1999)

Η Τουρκία εμπόδισε τη διέλευση του ρωσικού στόλου, μέσω των Δαρδανελίων να έρθουν στην Αδριατική,  που επρόκειτο να εμποδίσουν τον UCK.

Αυτό συνέβη όταν ο UCK ζήτησε βοήθεια από τον τουρκικό στρατό για αυτό. Μπορεί αυτό να είναι μια μοναδική περίπτωση στον κόσμο, ένα κράτος να εκπληρώνει το αίτημα ενός ελεύθερου στρατού.
Η Δέσμευση της Τουρκίας για παρέμβαση του ΝΑΤΟ και της βοήθειας προς τον αλβανικό λαό (1998-1999)

Η μεγαλύτερη συνδρομή για την απελευθέρωση του κράτους και του λαού του Κοσσυφοπεδίου, εκτός από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (UCK) είναι αναμφίβολα η επέμβαση του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών!

Από τις ευρωπαϊκές χώρες που ήταν μέλη της Συμμαχίας, μόνο η Τουρκία επέμενε να επέμβει το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο για να βοηθήσουν τους αθώους ανθρώπους.

Το τουρκικό κράτος ήταν παρόν στη διάρκεια της αλβανικής κρίσης των προσφύγων. Από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη εστάλησαν δεκάδες οχήματα TIR, φέρνοντας υλικό και υλικοτεχνική υποστήριξη στα Τίρανα και το Ελμπασάν, ενώ από την Άγκυρα πετούσαν αεροπλάνα προς τα Τίρανα.

Στο Ελμπασάν με πλήρη χρηματοδότηση της Τουρκίας δημιουργήθηκαν προσφυγικοί καταυλισμοί για 10 χιλιάδες άτομα, ενώ στην ανατολική Θράκη, στην Τουρκία δημιουργήθηκαν 20 στρατόπεδα για να στεγάσουν τους χιλιάδες Κοσοβάρους που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνα από τα Σκόπια. Επίσης στα Σκόπια η Τουρκία είχε δημιουργήσει μια πόλη με σκηνές για 10 χιλιάδες Κοσοβάρους κλπ.

Θα πρέπει ακόμη να τονισθεί ότι η Τουρκία είναι ένα από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και είναι αυτή που πιέζει τα για αναγνώριση σε  ισλαμικά κράτη που δεν το έχουν αναγνωρίσει.

Έτσι, μπορούμε να έχουμε τη συμπάθεια ή το μίσος για μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά δεν ειναι ηθικό να αρνούμαστε ό, τι είναι αληθινό, ιδιαίτερα  για αυτά που έχει κάνει για εμάς!

(το άρθρο του ιστορικού Σαλί Καμπάσι (Sali Kabashi) δημοσιεύθηκε σε botasot.info, kosova.info, fax.al κ.ά.)

 

http://www.echedoros-a.gr

 

 

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,656ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα