Η Κομισιόν εναντιώνεται για το αλβανικό σχέδιο νόμου περί φορολογικής αμνηστίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Σύμφωνα με την πρόταση, οποιοσδήποτε ξένος πολίτης ή Αλβανός θα μπορεί να καταθέσει μη δηλωθέντα χρήματα ύψους έως και 2 εκατομμυρίων ευρώ στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα, απολαμβάνοντας πλήρη νομική ασυλία και φόρο μεταξύ 5-10%. [Shutterstock/Devi Tola]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε έντονα στη νέα εκδοχή του νόμου για τη φορολογική αμνηστία που πρότεινε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, η οποία θα επιτρέπει την κατάθεση μη δηλωθέντων χρημάτων σε αλβανικές τράπεζες χωρίς κυρώσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση, οποιοσδήποτε ξένος πολίτης ή Αλβανός θα μπορεί να καταθέσει μη δηλωθέντα χρήματα ύψους έως και 2 εκατομμυρίων ευρώ στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα, απολαμβάνοντας πλήρη νομική ασυλία και φόρο μεταξύ 5-10%. Τα χρήματα, που προηγουμένως δεν είχαν δηλωθεί ή προέρχονταν από φοροδιαφυγή, διαφθορά ή λαθρεμπόριο, μπορούν ουσιαστικά να νομιμοποιηθούν μέσω της καταβολής φόρου, χωρίς να υπάρχει λόγος δίωξης ή άλλων νομικών ενεργειών και χωρίς ερωτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο εξαιρεί κάθε πολιτικό, αξιωματούχο ή πρώην κρατικό αξιωματούχο και τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα οικογενειακά τους πιστοποιητικά, όπως σύζυγος, παιδιά και γονείς. Δεν ισχύει για άλλα μέλη της οικογένειας, όπως ο ξάδελφος, η θεία ή ο θείος και οι πεθεροί, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανή κατάχρηση.

Μια προηγούμενη έκδοση του νόμου, η οποία δεν διαφέρει σημαντικά από την παρούσα, είχε ήδη καταγγελθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ για φόβους ότι θα μπορούσε να διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος και το οικονομικό έγκλημα.

Το νέο σχέδιο νόμου, ωστόσο, δεν περιέχει διατάξεις που να ελέγχουν αν τα κεφάλαια έχουν προέλθει από φοροδιαφυγή ή από σοβαρότερα εγκλήματα, όπως η καλλιέργεια ναρκωτικών ή η εμπορία ανθρώπων. Ενώ το κείμενο αναφέρει ότι απαγορεύεται να επωφεληθούν τα υποκείμενα που εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα και την εμπορία ανθρώπων, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη.

Σε δήλωση που διανεμήθηκε από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα εκφράζονται ανησυχίες ότι το σχέδιο θα αποδυναμώσει τους ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος προκαλώντας ανησυχία στην ΕΕ και τα κράτη μέλη.

«Η Επιτροπή επισήμανε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το παρόν σχέδιο νόμου για τη φορολογική αμνηστία. Θα αποδυναμώσει τους ελέγχους της Αλβανίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα κάνει ελάχιστα για να ενισχύσει την ικανότητα της φορολογικής διοίκησης να βελτιώσει τη μελλοντική συμμόρφωση με τις φορολογικές απαιτήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Επειδή οι μη φορολογικοί κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων των Αλβανών που ζουν στην ΕΕ ή στα Δυτικά Βαλκάνια, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του και απαιτείται να εισάγουν μετρητά προκειμένου να επωφεληθούν από την αμνηστία, το τρέχον σχέδιο νόμου εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τα κράτη μέλη της ΕΕ- και άλλους εταίρους, καθώς και σημαντικό κίνδυνο φήμης για τη χώρα», προστίθεται.

exit.al

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα