Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
του Παντελή Σαββίδη
Το καλούμενο “γερμανικό θαύμα”, όπως υποστήριξε η Ντόϊτσε Βέλλε, βασίσθηκε στην φθηνή ενέργεια απο τη Ρωσία, την εισαγωγή φθηνών πρώτων υλών, την παραγωγή υψηλής τεχνολογικής αξίας προϊόντων και την εξαγωγή τους σε όλον τον κόσμο.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία το θαύμα γίνεται εφιάλτης. Κόβεται ο πρώτος κρίκος (φθηνή ενέργεια και εισαγωγή πρώτων υλών) οπότε η τιμή των υψηλής ποιότητας προϊόντων καθίσταται απαγορευτική.
Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες στην γερμανική οικονομία, τις οποίες, ακόμη, δεν θέλουν να δουν καθώς οι αναλύσεις τους εστιάζονται στην προσωρινή μείωση του ΑΕΠ της χώρας το οποίο απο το 23 θα αρχίσει να επανέρχεται στα προ της κρίσης επίπεδα.
Πως θα επανέλθει αν η τιμή της ενέργειας δεν μειωθεί;
Η διαφαινόμενη κρίση στην γερμανική οικονομία θα έχει επιπτώσεις και στην Ευρωπαίκή Ένωση αφού η Γερμανία είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ένωσης.
Μπορεί η κριτική μας να χαρακτηρίζει την Ε.Ε. Γερμανική Ευρώπη και να είναι ακριβής, αλλά αυτήν την Γερμανική Ευρώπη έχουμε. Και όταν η ατμομηχανή της δεν λειτουργεί καλά οι συνέπειες θα διαχυθούν σε όλους. Και στρην Ελλάδα. Τι θα μοιρασθεί αν δεν υπάρχει.
Η καταστροφή, δε, των αγωγών Nord Stream και ο ηθικός και ιδεολογικός εξοβελισμός της Ρωσίας κάνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Η περίφημη, υποδόρεια γερμανορωσική σύγκλιση την οποία, πάντα, φοβόταν ο αγγλοσαξωνικός κόσμος έχει τελειώσει, τουλάχιστον στον ορατό ορίζοντα.
Όλα αυτά παραπέμπουν σε μια δεύτερη σκέψη. Οι ΗΠΑ ήθελαν να τελειώσουν με την Γερμανία και την Γερμανική Ευρώπη;
Την Γερμανία θα την επαναφέρουν λίγο πολύ στο καθεστώς που είχε μετά τον Β!ΠΠ (αδύναμη που θα υποστηριχθεί απο κάποιο σχέδιο των ΗΠΑ για να υπάρξει) αλλά για την Ευρώπη το ερώτημα είναι ανοικτό.
Η Ευρώπη όταν και όπως συγκροτήθηκε, είχε την ευλογία των ΗΠΑ. Στην πορεία, υπήρξαν στιγμές που η Ευρώπη ενοχλούσε τις ΗΠΑ. Σήμερα οι ΗΠΑ θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση; Και αν την θέλουν πως την θέλουν; Θέλουν μια ομοσπονδιακή Ευρώπη;
Η απάντηση είναι, μάλλον, αρνητική. Γιατί να θέλουν μια ομοσπονδιακή Ευρώπη που θα ασκούσε δική της πολιτική και θα διαμόρφωνε σιγά σιγά γεωπολιτική υπόσταση;
Στο πλαίσιο αυτό ποιός ο ρόλος της Γαλλίας; Συνεχίζει να έχει προβληματισμούς περισσότερο συνεκτικής Ευρώπης ή αντιλαμβανόμενη την αμερικανική ανάλυση δεν θα τολμήσει να προχωρήσει μήπως και εισπράξει και αυτή τα αμερικανικά αντίποινα;
Καθώς έχουν έτσι τα πράγματα, πολλές χώρες, κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και η Ελλάδα, έχουν στρέψει περισσότερο τα βλέμματά τους προς την Ουάσιγκτον παρά προς τις Βρυξέλλες. Η Ουάσιγκτον θα καθορίσει και τις ευρωπαίκές εξελίξεις.
Αν δε, τέλος, ληφθεί υπόψη και ο παράγων του λαϊκού ευρωσκεπτικισμού ο οποίος έχει παγιωθεί, το μέλλον της Ε.Ε. διαγράφεται δυσοίωνο.
Αυτή η εξέλιξη είναι απολύτως αρνητική.
spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χθες διάβαζα στην οικονομική καθημερινή, ότι οι τιμές του αερίου που προμηθεύεται η Γερμανία από την ελεύθερη αγορά είναι οκταπλάσιες του ρωσικού. Κυρίως όμως το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream κατέστησε το Βερολίνο όμηρο της Ουάσινγκτον και σε αυτόν το τομέα στο απώτερο μέλλον την ώρα που οι Ηπα θησαυρίζουν. Αποδεικνύεται ότι ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία διέθετε μεγαλύτερη ωριμότητα για να αντιμετωπίζει διεθνείς κρίσεις. Με “παιδάκια” σαν την ΥΠΕΞ και τους υπουργούς οικονομίας μας περιμένει ένα απρόβλεπτο μέλλον. Μη ξεχνάμε ότι ο Βεστέβερλε στην πλατεία Μειντάν από τους Ελεύθερους Δημοκράτες προέρχονταν. Το πώς έβλεπαν οι Αμερικάνοι το μέλλον της Ευρώπης μας το έχουν πεί πολύ έγκαιρα, ο Σπάικμαν από το 1943, πριν τελειώσει ο Β’ ΠΠ και ο Χάντινγκτον από το 1992 με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό το ρόλο έπαιξε η Γερμανία, το χρωστούσε λόγω της επανένωσης και όχι μόνον, και σήμερα εισπράττει το τίμημα.

 2. “Οι ΗΠΑ ήθελαν να τελειώσουν με την Γερμανία και την Γερμανική Ευρώπη;”

  Aν ήθελαν να την τελειώσουν με την Γερμανία, θα είχαν εφαρμόσει το Το σχέδιο Morgenthau για την Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν το έκμαν. Αντιθέτως, βοήθησαν τα μέγιστα στην ανοικοδόμηση τής Γερμανίας (Δυτικής, τότε), διότι φοβόταν μην πέσει στον κομμουνισμό, αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου την ήθελαν ως προπύργιο απέναντι στις από την ΕΣΣΔ ελεγχόμενες χώρες τού Παραπετάσματος. Η γερμανική Ευρώπη τούς βολεύει, διότι μέσω ενός ελέγχουν όλους τούς άλλους. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσει κρατική υπόσταση η ΕΕ, εφ’ όσον εξακολουθεί να περιφρονεί την ιδιοπροσωπεία των εθνών που την απαρτίζουν, επιμένοντας στην αυταρχική διακυβέρνηση των Βρυξελλών.

 3. @Επιακεπτης

  ” Η γερμανική Ευρώπη τούς βολεύει, διότι μέσω ενός ελέγχουν όλους τούς άλλους.”

  Η Γερμανική Ευρώπη τους βόλευε όσο δεν έδειχνε ξεκάθαρα τις προθέσεις της να μεταπηδήσει στο Κινέζικο στρατόπεδο την νέα εποχή.
  Όταν στις 30.12.2020 πίεσε στην εκπνοή της Προεδρίας της στην ΕΕ να υπογραφεί η μεγάλη εμπορική ΕΕ- Κίνας , που εξυπηρετούνταν για την διασύνδεση της Κίνας με την ΕΕ μέσω του διαδρόμου της Ουκρανίας, ήδη είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Γερμανία και δεν το είχε ακόμα καταλάβει.
  Στην αλαζονεία της πίστευε ακόμα ότι θα μπορούσε να το διαχειριστεί !
  Με 3 κινήσεις όμως πάνω στην σκακιέρα βρέθηκε στο ίδιο σημείο που ξεκινούσε μετά το τέλος του Β’ΠΠ και πάνω κάτω στην ίδια κατάσταση.
  Σίσυφος !!!

  Όσο για εμάς όταν ξεκινούσαμε και μπαίναμε στην ΕΕ, δεν είχαμε υπολογίσει ότι θα παριστάναμε μελλοντικά το πιόνι μιας Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης.
  Να είναι καλά οι φυτεμενοι που φρόντισαν και με το παραπάνω να μας οδηγήσουν σε αυτό το σημείο …

  • Σωστή η παρατήρηση και για την Γερμανία και για την Ελλάδα. Ίσως με διαφορετικές κυβερνήσεις, πατριωτικές και όχι ευρωληγούρικες και εθελόδουλες, να μην είχαμε καταντήσει σ’ αυτό το χάλι. Και η Γερμανία μπορεί να μην είναι στο ίδιο σημείο που ξεκινούσε μετά το τέλος του Β’ΠΠ, ούτε πάνω κάτω στην ίδια κατάσταση, αλλά δεν ξέρεις τι γίνεται αύριο.

 4. @Επισκέπτης

  Για την Γερμανία ..
  Όχι, προς το παρόν δεν είναι, αλλά με μαθηματική ακρίβεια πολύ σύντομα θα φτάσει.
  Εξασφάλισε το one way ticket. Εδώ είσαι κι εδώ είμαι…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα