Ευ. Βενιζέλος: Η δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη ή δεν υπάρχει

16/5/21 | 0 | 0 | 106 εμφανίσεις


Ευάγγελος Βενιζέλος © EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ
Η συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ευάγγελος Βενιζέλος: Σημεία της τοποθέτησης του πρώην υπουργού για τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τους κινδύνους κατά το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συζήτησε με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, για τους κινδύνους που είναι σύμφυτοι με τη φιλελεύθερη δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της 4ης ημέρας του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά αυτή είναι αναγκασμένη να ζει πάντα με τα γενετικά της χαρακτηριστικά και τους σύμφυτους κινδύνους της. Ο λαϊκισμός εμφανίζεται από κάθε δυνατή πλευρά, ακόμη και από εκεί που δεν θα το περίμενε κανείς. Η πλειοψηφική δημοκρατία έχει τη φυσική ροπή να υποτιμά τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και τα δικαιώματα των μειοψηφιών και των μειονοτήτων», είπε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε:

«Η κοινοβουλευτική δημοκρατία που είναι η συνήθης μορφή αντιπροσωπευτικής πλουραλιστικής δημοκρατίας, βρίσκεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση καθώς κατηγορείται για ανεπαρκή εκπροσώπηση μιας πολύπλοκης κοινωνίας των πολιτών που νιώθει ότι εκπροσωπείται πιο αυθεντικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η φιλελεύθερη δημοκρατία παραλύει πολύ συχνά μπροστά στο δίλημμα αν πρέπει να λειτουργήσει μαχητικά και αμυντικά απέναντι στους εχθρούς της ή να παραμείνει θεσμικά ουδέτερη και “πολιτικά ορθήˮ σεβόμενη τα δικαιώματα των εχθρών της. Τώρα μάλιστα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις, όπως η πανδημία, με τρόπο περισσότερο ή έστω εξίσου αποτελεσματικό με τα διάφορα αυταρχικά καθεστώτα. Για την Ευρώπη τα υπαρξιακά αυτά προβλήματα της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι και υπαρξιακά προβλήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Επιπλέον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσέθεσε: «Σε αυτά τα διλήμματα η ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να απαντά με πολιτική σαφήνεια και ιστορικό θάρρος. Η δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη, δηλαδή ή ταυτίζεται με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου ή δεν υπάρχει. Η φιλελεύθερη δημοκρατία ή είναι αντιπροσωπευτική ή πέφτει θύμα των λαϊκίστικων απλουστεύσεων και υπερβολών της δημοψηφισματικής δημοκρατίας. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή θα αναδείξει και πάλι την προτεραιότητα της πολιτικής, της συμπεριληπτικής  δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής  ή δεν έχει μέλλον μέσα στον νέο παγκόσμιο καταμερισμό. Η φιλελεύθερη δημοκρατία ή θα μάχεται κατά των αντιπάλων της ή θα περιμένει να ψηφιστεί η έκπτωση της».

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/politics/713766_venizelos-i-dimokratia-i-einai-fileleytheri-i-den-yparhei»

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο