Ευρωπαϊκό όνειδος! Εκτός ατζέντας συνόδου κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις

14/10/20 | 2 | 0 | 424 εμφανίσεις

Η κατάσταση σε σχέση με τον COVID19, οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, η συμφωνία για το κλίμα και οι σχέσεις με την Αφρική θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ αναφέρει στην επιστολή του: “ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου. Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Βλέπουμε ότι τα κρούσματα του COVID αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Όπως εξάγεται από την επιστολή, δεν υπάρχουν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Καστελόριζο και την Κύπρο. Όπως αναφέρει “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι”, καταγράφει το Κυπριακό Πρακτορείο.

“Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τον Μισέλ Μπαρνιέ. Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε τίμημα. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές. Θα καλέσω τον διαπραγματευτή μας να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, την αλιεία και τη διακυβέρνηση”.

“Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα πραγματοποιήσουμε μια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της φιλοδοξίας μας για το κλίμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, συμφωνήσαμε για τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050. Τώρα πρέπει να αυξήσουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών μας για το 2030 για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν τη φιλοδοξία. Η Κομισιόν πρότεινε έναν νέο στόχο τουλάχιστον 55% έως το 2030. Θα ήθελα να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους”, καταγράφει ο Σ.Μισέλ.

“Την Παρασκευή, θα ξανασυναντηθούμε για μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Αφρική, ενόψει της επερχόμενης συνάντησης με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε και να εμβαθύνουμε τις πολιτικές μας σχέσεις, να τις οδηγήσουμε σε υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την προθυμία να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του άλλου”, σημειώνει.

“Μετά τη συζήτησή μας για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, θα αντιμετωπίσουμε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας”, αναφέρει. “Τέλος, σε σχέση με τον COVID-19, θα εξετάσουμε δύο ζητήματα. Θα αποτιμήσουμε τις προσπάθειες συντονισμού που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, μετά την έγκριση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας και θα λάβουμε ενημέρωση από την Πρόεδρο της Κομισιόν σχετικά με τα εμβόλια. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε”, καταλήγει.

Ευρωπαϊκό όνειδος! Εκτός ατζέντας συνόδου κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις

Category: Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Γιατί να ντρέπονται οι Ευρωπαίοι, αφού δεν ντρέπονται οι Έλληνες, που άφησαν να χάσουν ξανά την ευκαιρία ενός βέτο; Και η μεν Κύπρος καλά είχε ξεκινήσει, αλλά εξαπατήθηκε από το Βερολίνο και δεν επέμεινε στο βέτο. Κακώς, κάκιστα, βέβαια. Η Ελλάδα, όμως, ούτε καν διανοήθηκε να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία, άλλως βέτο στις κυρώσεις για την Λευκορωσία. Η Ελλάδα κυβερνάται από εθελόδουλους, που τα έχουν ξεπουλήσει όλα και ζητούν τρόπο να χρυσώσουν το χάπι για το πόπολο.

 2. 2
  dimitr says:

  Επισκεπτης, Θεμα εξαπατησης δεν υπαρχει ,οτι
  δηποτε αλλο ειναι αλλα οχι εξαπατηση.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  28/10/20 | (0 σχόλια)
  ΑΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ Όταν ήμουν φοιτήτρια είχα γνωρίσει μια πολύ ασυνήθιστη κυρία. Στα χρόνια της δικτατορίας είχε απομονωθεί μαζί με τον άνδρα της στο χωριό του σ’ένα νησάκι – υπήρξε διωκόμενος ως δημοκρατικός στρατιωτικός – κι ο τρόπος που βρήκε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας