Επιβεβαιώθηκε το χάσμα στην Πενταμερή: Υστατες προσπάθειες για κοινή ανακοίνωση

28/4/21 | 0 | 0 | 116 εμφανίσεις

Προσπάθεια για έκδοση μιας κοινής δήλωσης με το πέρας της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο γίνεται στη Γενεύη, και προς τον σκοπό αυτό τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναλάβει να ετοιμάσουν ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα μέρη.

Καθαρή δήλωση σε περίπτωση αδιεξόδου ζήτησε ο Αναστασιάδης από Γκουτέρες

Ωστόσο, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε θα επιδιωχθεί να υπάρξει μια δήλωση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία όπως ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά τη χθεισνή τους συνάντηση, θα πρέπει να γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα των ΗΕ και στη βάση λύσης που αυτά προνοούν.

Σύμφωνα πάντως με την πληροφόρηση που υπάρχει, οι πρώτες χωριστές διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ, ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης, επιβεβαίωσαν το χάσμα στις θέσεις των δυο πλευρών.

Σε ρόλο φερεφώνου προέβαλε τις θέσεις της Αγκυρας ο Τατάρ

Ο Ε. Τατάρ επέμεινε κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στη θέση του για λύση δυο κρατών, με την ε/κ πλευρά να τονίζει από την άλλη πως δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση της μορφής λύσης όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί λύση δυο κρατών και να αναγνωρίσει κυριαρχία οποιασδήποτε μορφής.

Παράλληλα η ε/κ πλευρά υπογραμμίζει πως “ο ΓΓ πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για να δει πως μπορεί να μην υπάρξει αδιέξοδο”, προσφέροντας έτσι δημιουργικά τις καλές του υπηρεσίες, στα πλαίσια των όρων εντολής του.

Ο κ. Γκουτέρες ενημέρωσε την Τρίτη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους, για τις θέσεις που προέβαλε ο κ. Τατάρ για λύση δυο κρατών, κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση του ψευδοκράτους στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ που προηγήθηκε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, ζήτησε από τον ΓΓ, μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, να αναλάβει μια δημιουργική συνεισφορά και μια δημιουργική παρέμβαση με τον τρόπο που το είχε πράξει στο Κραν Μοντανά για μπορούν να βρεθεί διέξοδος.

Στο μεταξύ, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη γραπτώς τις θέσεις και τις απαντήσεις στις θέσεις που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Αυτό, όπως εξήγησε αρμόδια πηγή, θα γίνει αφού δεν θα υπάρξουν δευτερολογίες ή επιχειρηματολογία προς απάντηση των θέσεων της άλλης πλευράς όπως αυτές κατατίθενται κατά την ολομέλεια της άτυπης διάσκεψης. Πηγή της ε/κ πλευράς διέψευσε δημοσιεύματα για κατάθεση προτάσεων της τ/κ πλευράς.

Λύση στη βάση των ψηφισμάτων

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε στον κ. Γκουτέρες την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να είναι μέσα στις παραμέτρους των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα ψηφίσματα όπως το 1251 και το 2561.

Επίσης αναφέρθηκε στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί , στο έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ που κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά και στις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφού η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε επίσης και το θέμα των ΜΟΕ όπως η πρότασή του για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σημείωσε ακόμη συγκεκριμένα γεγονότα που προκαλούν ανησυχία όπως η πρόσφατη απόφαση του «ανωτάτου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα για τη διδαχή του κορανίου και την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα θεωρεί τους Τ/κ ως υποτελείς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε χθες βράδυ τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα διαμειφθέντα κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες.

Απομακρύνεται η παράταση

Στη χθεσινοβραδινή πάντως δεξίωση που έδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για τα μέρη που συμμετέχουν στην άτυπη διάσκεψη δεν υπήρξε, όπως πληροφορούμαστε, δυνατότητα  ουσιαστικής συζήτησης μεταξύ των παρευρισκομένων, λόγω της διαρρύθμισης που υπήρξε εξαιτίας της πανδημίας, αφού οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι καθισμένοι σε τραπέζια των τριών ατόμων.

Σήμερα στις 1900 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράαμπ, ενώ ξεκαθάρισε πως η άτυπη διάσκεψη θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη και δεν θα χρειαστεί παραμονή στη Γενεύη και την Παρασκευή.

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, καθοριστικής σημασίας κρίνεται η σημερινή ημέρα στη Γενεύη σε ό,τι αφορά τηνέκβαση της διάσκεψης

Στο πλαίσιο της τελικής προετοιμασίας, ενόψει των σημερινών συναντήσεων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρακάθεται το πρωί σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του που τον συνοδεύουν στη Γενεύη.

Υπενθυμίζεται πως στις 11:00 το πρωί ώρα Κύπρου, 10.00 τοπική, αρχίζει στο Παλάτι των Εθνών σύνοδος της Ολομέλειας της άτυπης διάσκεψης στην οποία θα παρέμβουν με τοποθετήσεις τους ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Τ/κ ηγέτης, και οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Τουρκίας, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας και Ντομινίκ Ράαμπ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Επιβεβαιώθηκε το χάσμα στην Πενταμερή: Υστατες προσπάθειες για κοινή ανακοίνωση

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας