ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

(Ιδιαίτερη Ανταπόκριση)

Για το ιστορικό του σκανδάλου μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Ο Μπουσνάφ συζητά με τον Νόρλαντ τις επιπτώσεις της κράτησης του Αμπού-Αγκείλα.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Λιβύης, Ibrahim Bushnaf, συζήτησε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Λιβύη και τον πρεσβευτή της, Richard Norland, τις επιπτώσεις της κράτησης του πολίτη Abu Ajila Masoud Al-Marimi στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό έγινε σε μια κλήση το βράδυ της Δευτέρας, όπου οι δύο πλευρές συζήτησαν διαδικασίες που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης, σύμφωνα με δήλωση στη σελίδα του Μπουσνάφ στο Facebook σήμερα, Τρίτη.

Ο Μπουσνάφ εξέφρασε την «ανησυχία των Λιβύων» για αναφορές ότι ο Αμπού-Αγκείλα είχε μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για ποινική δίωξη σε σχέση με την υποτιθέμενη υπόθεση Λόκερμπι. Ως προς αυτό, ο Νόρλαντ επιβεβαίωσε ότι αργότερα σήμερα θα εκδοθούν δηλώσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, συνεχίζοντας: «Διαβεβαιώνουμε τους Λίβυους και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Λιβύης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σέβονται τη λιβυκή κυριαρχία κατά τη διάρκεια της πορεία των νόμιμων διαδικασιών».

Ο Bushnaf σχολιάζει την κράτηση του Abu-Ageila

Χθες, Δευτέρα, ο Μπουσνάφ σχολίασε την κράτηση του Αμπού Ατζίλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθυμίζοντας ορισμένες από τις διατάξεις της συμφωνίας που συνήφθη στο Λονδίνο μεταξύ των λιβυκών αρχών και της αμερικανικής διοίκησης την εποχή του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Μπουσνάφ είπε, «Το άρθρο 3 της συμφωνίας ορίζει ότι τα δύο μέρη (οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λιβύη) αποδέχονται έναν ουσιαστικό διακανονισμό σε αντάλλαγμα για τέτοιες περιπτώσεις, και αυτά τα καταβληθέντα κεφάλαια θεωρούνται πλήρης και εντελώς οριστική διευθέτηση και μετά από αυτό δεν υπάρχουν νέες αξιώσεις που θα μπορούσαν να εγερθούν για οποιεσδήποτε ενέργειες διαπράττονται από τα δύο μέρη κατά του άλλου πριν από την ημερομηνία της 30ης Ιουνίου 2006».

Εξήγησε ότι «στο άρθρο (Β-3) που επισυνάπτεται στη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν κυριαρχική και διπλωματική ασυλία στη Λιβύη και ότι «οι οικογένειες των θυμάτων δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση από το κοινό ταμείο που έχει οριστεί για το σκοπό αυτό, παρά μόνο μετά την παροχή αυτής της ασυλίας, η οποία έχει ήδη γίνει μέσω προεδρικών και νομοθετικών διαταγμάτων των ΗΠΑ.»

Επεσήμανε ότι «το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε νόμο που παρέχει ασφάλεια από κατάσχεση ή οποιαδήποτε άλλη δικαστική ενέργεια».

Κατηγορώντας τον Abu-Ageila για την κατασκευή της βόμβας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε, την περασμένη Κυριακή, ότι ο Abu-Ageila, ύποπτος για την κατασκευή της βόμβας που χρησιμοποιήθηκε για την ανατίναξη ενός αμερικανικού αεροπλάνου πάνω από την πόλη Lockerbie το 1988, βρίσκεται υπό κράτηση στις ΗΠΑ και αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, χωρίς να αποκαλύψει πώς μεταφέρθκε από τη Λιβύη, σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι Al-Hurra.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κατηγορούν ότι συμμετείχε στον βομβαρδισμό της πτήσης 103 της Pan American Flight 103 μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης στις 21 Δεκεμβρίου 1988, όπου σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αμερικανοί.

Το αεροπλάνο Pan Am με προορισμό τη Νέα Υόρκη εξερράγη πάνω από το Lockerbie λιγότερο από μία ώρα μετά την απογείωσή του από το Λονδίνο και πολίτες από 21 διαφορετικές χώρες σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 190 Αμερικανοί.

Ο Abu-Ageila κρατήθηκε προηγουμένως στη Λιβύη για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στην επίθεση σε νυχτερινό κέντρο στο Βερολίνο.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα