Γενέθλια για τον Μίκη Θεοδωράκη: Ο μεγάλος Ελληνας δημιουργός γίνεται 96 χρονών

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Ï ìïõóéêïóõíèÝôçò êáé áãùíéóôÞò ôçò ÁñéóôåñÜò Ìßêçò ÈåïäùñÜêçò ðáñïõóéÜæåé ôï ôåëåõôáßï ôïõ âéâëßï, ” Ìïíüëïãïé óôï ëõêáõãÝò “, åêäüóåéò Éáíüò, óôï óðßôé ôïõ, áðÝíáíôé áðü ôçí Áêñüðïëç, ÁèÞíá, ÐÝìðôç 30 Ìáñôßïõ 2017. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

Τα 96 χρόνια κλείνει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο μεγάλος Ελληνας δημιουργός γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1925 στη Χίο.

Αν και Κρητικός από πατέρα (η μητέρα του ήταν πρόσφυγας από την Μικρά Ασία), ο Θεοδωράκης γεννήθηκε στην Χίο.

Πέρασε δε τα παιδικά του χρόνια μεταξύ Μυτιλήνης, Ιωαννίνων, Αργοστολίου, Πάτρας, Πύργου και (κυρίως) Τρίπολης, λόγω των συνεχών μεταθέσεων του πατέρα του.

Ενα ωραίο σημείωμα για τα σημερινά γενέθλια του Μίκη, παραθέτει στο Liberal η δημοσιογράφος Αγγελική Κώτη:

Γράφει μεταξύ άλλων: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ο πανταχού παρών στην πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδας, που στάθηκε πολλές φορές Μητριά- Πατρίδα για εκείνον. Με το αδάμαστο φρόνημα και την ακαταπόνητη εργατικότητα. Που θυσίασε πολλά, ακόμα και στο έργο του, για να υπηρετήσει τον Λαό. Ο οποίος το ανταποδίδει με βαθύτατη αγάπη.

Το μέγα ταλέντο, που όταν κατάλαβε πως ο κόσμος διψούσε για καθημερινό τραγούδι, δεν δίστασε λεπτό να βάλει στην άκρη τη συμφωνική μουσική και να πλημμυρίσει τη χώρα με μελοποιημένη ποίηση. Ο μεγάλος συνθέτης (αληθινά μεγάλος, σε καιρούς που ο πληθωρισμός του επιθέτου κυριαρχεί) που άνοιξε δρόμους, έδωσε τα πάντα, και ωστόσο παραμένει πιο σεμνός κι από πρωτόβγαλτο. Εκείνος, που μόνο επαίνους και παροτρύνσεις έχει πάντοτε για τους συνεργάτες του, ενώ δεν παύει να είναι αυστηρός και σοβαρός.

Ο εξαιρετικός οικοδεσπότης, ο μοναδικός φίλος, ο Μίκης με το ανεπανάληπτο χιούμορ και τον τεράστιο αυτοσαρκασμό, ο μοναχικός «μέσα στην ερημία του πλήθους», ο τρυφερός. Ο Μίκης που ποτέ δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια- ακόμα και σε αυτή την ηλικία. Ο αγωνιστής, ο μαχητής, ο ακάματος.

Αυτός ο Μίκης, ο μέγας και στα μικρά και στα μεγάλα, να είναι γερός, δυνατός και ευτυχισμένος. Χρόνια του πολλά!»

Με πληροφορίες από Liberal 

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,694ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα