Αντιπαράθεση Τουρκίας- Ρωσίας στο Νότιο Καύκασο

17/8/20 | 0 | 0 | 358 εμφανίσεις

Αύγουστος 17, 2020. 08:30

Ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ανάλυσης του Καυκάσου,  Αχμέτ Αλίλι [Ahmed Alili], δήλωσε ότι η Τουρκία άρχισε να δραστηριοποιείται αποφασιστικά προς την κατεύθυνση του Νότιου Καυκάσου, εν μέσω της σημαντικής αύξησης του ρόλου του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή.

Αυτό δημοσιεύθηκε στη ρωσική εφημερίδα “Eurasia Daily” σχετικά με τις διαστάσεις των πρόσφατων στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, και εάν σχετίζονται με τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας στον Καύκασο.

Η αντιπαράθεση Τουρκίας- Ρωσίας

Ο Αλίλι είπε ότι αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις, πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Νότιου Καυκάσου, σύμφωνα με όσα ανέφερε η  «Russia Today-RT».

Πρόσθεσε, “Ελπίζω πάρα πολύ ότι αυτή η αντιπαράθεση θα παραμείνει στην αρνητική της φάση και ακόμη κι αν συμβεί κάτι μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, η Τουρκία και η Ρωσία θα λύσουν το ζήτημα μεταξύ τους χωρίς να μπουν σε ενεργή αντιπαράθεση».

Πιστεύει, επίσης,  ότι «η περιοχή του Νότιου Καυκάσου είναι πολύ μικρή για να αντιμετωπίσει χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία.

Η κατάσταση σήμερα είναι ευαίσθητη στο σημείο που ακόμη και η παραμικρή κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο. Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αρμενίων της περιοχής και των Αζέρων».

Η στρατιωτικο-πολιτική ένωση Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν

Όσον αφορά τη δυνατότητα για δημιουργία μιας στρατιωτικο-πολιτικής ένωσης μεταξύ Άγκυρας και Μπακού, ο Αλίλι ισχυρίστηκε ότι «αυτό ζήτησε το Μπακού από την Άγκυρα εδώ και πολύn καιρό, αλλά αποφάσισαν να σκεφτούν το θέμα πιο σοβαρά αφού είδαν ότι οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο.

Με τη συνδρομή της Ουάσιγκτον

Συνέχισε, «ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί εδώ ότι η Τουρκία μπήκε σε αυτό το παιχνίδι όχι μόνο για λογαριασμό της, αλλά με απτή υποστήριξη από τη Δύση. Όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα, η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν σε ορισμένα θέματα».

Πρόσθεσε, «για το λόγο αυτό, η Τουρκία έχει αρχίσει να ενεργεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση του Νότιου Καυκάσου. Ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν έχει πλέον αυξηθεί πολύ, ειδικά λόγω της Κεντρικής Ασίας, στην οποία η κινεζική παρουσία ενισχύεται».

Και πρόσθεσε: «Επομένως, όσον αφορά τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Ουάσινγκτον, οι σχέσεις με το Μπακού έχουν γίνει στρατηγικής φύσης. Με τη σειρά της, η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και να ενισχύσει τις θέσεις της εκεί».

Turk Press

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. Οι λόγοι για να βλέπετε "Anixnefseis web tv" είναι πολλοί αλλά θα σας αναφέρω τρείς, χωρίς να δίνω μικρότερη σημασία σε ερεθίσματα από άλλες. 1.- Ο Υποστράτηγος ε.α., Οικονομολόγος και Συγγραφέας Γιώργος Χατηθεοφάνους ...

Ροή Ειδήσεων

    Την ώρα που πολλοί φοβούνται για τρίτο κύμα λόγω των μεταλλάξεων, μειώνεται παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό;      Με την άφιξη της άνοιξης πολλοί χάνουν την υπομονή τους και ζητούν προοπτική για ...

    300 γυναίκες δολοφονήθηκαν πέρυσι στην Τουρκία. Πολλές δολοφονίες «κουκουλώνονται» και οι θύτες αθωώνονται. Οργανώσεις γυναικών ζητούν καλύτερη προστασία.      Διαδήλωση κατά της βίας με θύματα γυναίκες, Κων/πολη 2020 Στην Τουρκία οι άγριες δολοφονίες γυναικών δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στη συλλογική ...

    Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πιστεύει πως υπήρξε μεροληψία των δικαστών εναντίον. Αντίθετα η δικαιοσύνη φρονεί πως στηρίχθηκε σε μια στέρεη νομική βάση.      «Δεν μπορώ να αποδεχτώ μια καταδίκη για κάτι που δεν έκανα» είναι τα πρώτα λόγια του ...

    Η γερμανική Βουλή αποφασίζει για το αίτημα της Αθήνας για μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. «Θετικό μήνυμα» αν και δεν θα έχει «ουσιαστικές» επιπτώσεις. Την Τετάρτη το βράδυ η ομοσπονδιακή Βουλή θα αποφασίσει για το αίτημα της γερμανικής ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας