Αντιπαράθεση Τουρκίας- Ρωσίας στο Νότιο Καύκασο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αύγουστος 17, 2020. 08:30

Ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ανάλυσης του Καυκάσου,  Αχμέτ Αλίλι [Ahmed Alili], δήλωσε ότι η Τουρκία άρχισε να δραστηριοποιείται αποφασιστικά προς την κατεύθυνση του Νότιου Καυκάσου, εν μέσω της σημαντικής αύξησης του ρόλου του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή.

Αυτό δημοσιεύθηκε στη ρωσική εφημερίδα “Eurasia Daily” σχετικά με τις διαστάσεις των πρόσφατων στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, και εάν σχετίζονται με τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας στον Καύκασο.

Η αντιπαράθεση Τουρκίας- Ρωσίας

Ο Αλίλι είπε ότι αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις, πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Νότιου Καυκάσου, σύμφωνα με όσα ανέφερε η  «Russia Today-RT».

Πρόσθεσε, “Ελπίζω πάρα πολύ ότι αυτή η αντιπαράθεση θα παραμείνει στην αρνητική της φάση και ακόμη κι αν συμβεί κάτι μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, η Τουρκία και η Ρωσία θα λύσουν το ζήτημα μεταξύ τους χωρίς να μπουν σε ενεργή αντιπαράθεση».

Πιστεύει, επίσης,  ότι «η περιοχή του Νότιου Καυκάσου είναι πολύ μικρή για να αντιμετωπίσει χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία.

Η κατάσταση σήμερα είναι ευαίσθητη στο σημείο που ακόμη και η παραμικρή κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο. Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αρμενίων της περιοχής και των Αζέρων».

Η στρατιωτικο-πολιτική ένωση Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν

Όσον αφορά τη δυνατότητα για δημιουργία μιας στρατιωτικο-πολιτικής ένωσης μεταξύ Άγκυρας και Μπακού, ο Αλίλι ισχυρίστηκε ότι «αυτό ζήτησε το Μπακού από την Άγκυρα εδώ και πολύn καιρό, αλλά αποφάσισαν να σκεφτούν το θέμα πιο σοβαρά αφού είδαν ότι οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο.

Με τη συνδρομή της Ουάσιγκτον

Συνέχισε, «ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί εδώ ότι η Τουρκία μπήκε σε αυτό το παιχνίδι όχι μόνο για λογαριασμό της, αλλά με απτή υποστήριξη από τη Δύση. Όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα, η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν σε ορισμένα θέματα».

Πρόσθεσε, «για το λόγο αυτό, η Τουρκία έχει αρχίσει να ενεργεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση του Νότιου Καυκάσου. Ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν έχει πλέον αυξηθεί πολύ, ειδικά λόγω της Κεντρικής Ασίας, στην οποία η κινεζική παρουσία ενισχύεται».

Και πρόσθεσε: «Επομένως, όσον αφορά τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Ουάσινγκτον, οι σχέσεις με το Μπακού έχουν γίνει στρατηγικής φύσης. Με τη σειρά της, η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και να ενισχύσει τις θέσεις της εκεί».

Turk Press

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα