Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Αυτά να πείτε στον Πρόεδρο Μπάιντεν και στο Κογκρέσο

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Έπισκέπτεσθε την Ουάσιγκτον σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια κοινότητα και για την πατρίδα μας. Κανείς Έλληνας πρωθυπουργός από την εποχή του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Ουάσιγκτον μέχρι σήμερα, δεν είχε προσκληθεί να μιλήσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο και ο συμβολισμός είναι προφανής.

Σας προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία να δείξετε τις πολιτικές σας ικανότητες και αξιοποιώντας την παρουσία σας στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας να προβάλετε τον ρόλο της πατρίδας μας, το σύμβολο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Είμαι σίγουρος ότι το πρώτο θέμα που θα θέσετε στον πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο είναι ο αναθεωρητισμός και η επιθετικότητα της Τουρκίας, που αποτελούν απειλή για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και βλάπτουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

 • Παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία, θα πρέπει να ζητήσετε από τον Αμερικανό πρόεδρο να λάβει αυστηρή θέση κατά της επιθετικότητας και παραβατικότητας της Τουρκίας, όπως πήρε καθαρή θέση στον αναθεωρητισμό και επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν μπορεί να ζητείται από την Ελλάδα να παραβλέπει τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από ένα κράτος του ΝΑΤΟ ή την αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο, που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και σε διεθνείς συνθήκες. Η κλιμάκωση της έντασης που οφείλεται σε συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας είναι πολύ επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ένα άλλο θέμα που είμαι σίγουρος ότι θα  βρεθεί στην κορυφή της διμερούς ατζέντας, είναι η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η χώρα μας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο. Η κυβέρνησή σας έδωσε επιτέλους ώθηση στην έναρξη των έρευνών για υδρογονάνθρακες, ετοιμάζεται να δεχθεί το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο «LNG» και έχει στενές σχέσεις στα θέματα ενέργειας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Στο σημείο αυτό θα έχετε μια καλή ευκαιρία να επισημάνετε την απαράδεκτη αμερικανική θέση περί συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά ότι η Τουρκία δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες, αλλά θέλει να μοιραστεί τους ανύπαρκτους υδρογονάνθρακές της με την Ελλάδα και την Κύπρο! Είναι καιρός στη συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης ή συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων να δοθεί ένα ηχηρό τέλος.

Βέβαια δεν πρέπει να έχουμε  ψευδαισθήσεις ότι με την επίσκεψη σας στην Ουάσιγκτον η αμερικανική κυβέρνηση επιλέγει την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας διότι αυτό θα ήταν μια αδικαιολόγητη αφέλεια. Είναι σαφές ότι η Ουασιγκτον δεν θέλει να χάσει την Τουρκία από το αμερικανικό μαντρί, αλλα και εμείς δεν πρέπει να θεωρούμαστε δεδομένοι. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα παρέχει διευρυμένες αμυντικές διευκολύνσεις στους Αμερικανους, όπως αποτυπώνεται και στη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και είναι λογικό να ζητάει  ανταλλάγματα, ιδίως όσον αφορά σε εγγυήσεις ασφαλείας.

Είμαι σίγουρος ότι θα θέσετε στον Πρόεδρο Μπάιντεν τις κόκκινες γραμμές μας, χωρίς φοβικά σύνδρομα και εξηγώντας του τον ηγετικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η πατρίδα μας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

 • Είναι σημαντικό επίσης να ενημερώσετε τον Τζο Μπάιντεν για την πρόθεση σας να οριοθετήσετε την ΑΟΖ της πατρίδας μας με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ζητήσετε την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ επισημαίνοντας του ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Έτσι, ενώ αποδέχονται ότι τα δικά τους νησιά, κατοικήσιμα ή μη, έχουν πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ, δεν αποδέχονται ότι παρόμοια δικά μας νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτή είναι μια απαράδεκτη φιλοτουρκική θέση των Αμερικανών που ισχύει από το 1982 και πρέπει, επιτέλους, να ανατραπεί.

Καλό είναι να γνωρίζει  ο Αμερικανός πρόεδρος ότι  η ΑΟΖ δεν αποτελεί θέμα μόνο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης στους τομείς της αλιείας, της εξερεύνησης των υδρογονανθράκων, της αιολικής ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, ελπίζουμε ότι στην ιστορική ομιλία σας στο Κογκρέσο θα  καλέσετε τη Γερουσία να επικυρώσει την UNCLOS, γιατί διαφορετικά οι ΗΠΑ δεν θα διαθέτουν αξιοπιστία, όταν ζητούν από άλλα κράτη να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως με την περίπτωση της Κίνας στη Νότια Σινική ΘάλασσαΟι ΗΠΑ δεν μπορούν, αν θέλουν να ηγούνται, να λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Με εκτίμηση
Θεόδωρος Καρυώτης
Κάτοικος Ουάσιγκτον

Hellas Journal

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Για να έχει να λέγει μετά ο κ.Καρυώτης- ο σύμβουλος του αειμνήστου Ανδρέα-ότι ,αν δεν έγραφε αυτήν την ανοιχτή επιστολή του στον πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκη, ο ίδιος δεν θα έθετε αυτά τα θέματα στον κ.Μπάιντεν.
  Αγνοεί προφανώς ότι σε πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας οι ”συμβουλάτορες ”για εθνικά θέματα ανοίγουν πόρτες ανοιχτές, αλλά δεν το καταλαβαίνουν -υστεροφημίας ένεκεν-..

 2. Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό για να δηλώσουμε τί; Ότι ο κύριος Καρυώτης γνωρίζει τα εθνικά θέματα καλύτερα από την πολιτική ηγεσία της χώρας; Μα δέν είναι η γνώση των θεμάτων το πρόβλημα ούτε ότι οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες δέν θέτουν τα θέματα στις ΗΠΑ, (τουλάχιστον μέχρι και τον Ανδρέα Παπανδρέου), αλλά ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν την Τουρκία ως μια μεγάλη χώρα με πολύ μεγαλύτερο γεωπολιτικό δυναμικό έναντι της Ελλάδος. Τα τελευταία δέ χρόνια, η οικονομική χρεοκοπία της χώρας μας επέτεινε την ήδη δυσμενή θέση της σε αυτό το συσχετισμό. Είναι να απορεί κανείς με την αφέλεια πολλών ελληνοαμερικανών, που θέλουν να πιστεύουν ότι η θέση των ΗΠΑ έναντι της χώρας μας εξαρτάται από το πώς θα τους θέσει τα θέματα ο εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός.

 3. “Ότι ο κύριος Καρυώτης γνωρίζει τα εθνικά θέματα καλύτερα από την πολιτική ηγεσία της χώρας;” Ή μήπως ότι αυτός ενδιαφέρεται γι αυτά, εν αντιθέσει προς τους κυβερνώνυες; Είμαστε δεδομένοι όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ. Ναι, επιλέγουν την Τουρκία, διότι αυτή δεν είναι δεδομένη. Ποτέ δεν συνάντησαν αντίδραση από την Ελλάδα, η οποία έχει συνεχώς σκυμένο το κεφάλι. Μάς έχουν “διαβάσει” τόσα χρόνια. Τα γραφόμενα τού Καρυώτη είναι μια από τα ίδια, αφού στην Ουάσιγκτων θα λεχθεί ό,τι έχει προγραμματισθεί.

 4. Αγαπητοί μου , και Σημειώματα δίνονται για το αρχείο του ΥΠΕΞ από όλες τις επίσημες συνομιλίες των πρωθυπουργών -Σημειώματα που δεν είναι ανακοινώσιμα-και όσο για τον αείμνηστο ΑΝΔΡΕΑ -όπως και ο κ.Τσίπρας (και όλοι οι λαικιστές) -τα λένε στον λαό (οι Αμερικανικές Βάσεις φεύγουν ,όπως έγραφαν μετά το 1981 τρία-τέσσερα χρόνια τα πανώ ,αλλά είχε υπογραφεί Συμφωνία για περισσότερες Βάσεις ,ή, θα ”σκίσω τα Μνημόνια ,αλλά υπέγραψε ο κ.Τσίπρας το τρίτο το χειρότερο Μνημόνιο -τι να λέμε τώρα-.
  ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΝΕ ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ”ΚΟΥΦΟΥΣ” ,ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ” ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ” ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΤΑΙΖΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ.
  ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ;;;

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,740ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα