Έτοιμος να παραδώσει την εντολή του ο Γκουτέρες

28/4/21 | 0 | 0 | 154 εμφανίσεις
LIVE / Τι απαντά ο Γκουτέρες στην επιμονή Τατάρ για 2 κράτη

  Ανδρέας Πιμπίσιης, Γενεύη   Η πρώτη ημέρα της Πενταμερούς δεν έδειξε και πολλά ως προς το ζητούμενο αυτής της άτυπης διάσκεψης που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Στις συναντήσεις τους με τον Αντόνιο Γκουτέρες οι δύο ηγέτες κατέθεσαν τις θέσεις τους που λίγο ή πολύ ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Από σήμερα η διαδικασία μπαίνει σε βαθιά νερά με σειρά συναντήσεων, οι οποίες μέχρι το βράδυ ενδεχομένως θα δώσουν κάποιο αποτέλεσμα στην όλη προσπάθεια.

Στις 11 το πρωί (10 Γενεύης) θα αρχίσει η ολομέλεια της Πενταμερούς. Στη συνάντηση αυτή ο επικεφαλής της κάθε πλευράς θα συνοδεύεται με πέντε συνεργάτες του (1+5). Κατά την έναρξη της ολομέλειας θα τους καλωσορίσει ο ΓΓ ΟΗΕ και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ. Ακολούθως θα πάρουν το λόγο οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας και Ντόμινικ Ράαμπ.

Μετά την σύνοδο της ολομέλειας ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους τρεις ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 12.30 (11.30), Νίκο Δένδια 13.45(12.45) και Ντόμινικ Ράαμπ 15.00 (14.00).

Στις 16.15 (15.15) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ για να ακολουθήσει στις 19.00 (18.00) η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο της Κύπρου. Ευθύς μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Το δείπνο θα αρχίσει στις 22.00 (21.00) στη διάρκεια του οποίου αναμένεται ουσιαστική συζήτηση επί των θεμάτων που θα έχουν προηγουμένως τοποθετηθεί στο τραπέζι.

9 λεπτά πριν
ΑΚΕΛ: Κρίσιμοι οι χειρισμοί του ΠτΔ ενόψει των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων

Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου αναφέρει:

«Είναι με έντονη ανησυχία που παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Άτυπη Συνάντηση, η οποία προκαλείται από τις θέσεις της τουρκικής πλευράς. Ενόψει αυτών των θέσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να χειριστεί με τέτοιο τρόπο τις εξελίξεις ώστε να μην αφήσει κανένα χώρο στην τουρκική πλευρά να προωθήσει τις θέσεις της και αν επιμένει σ’ αυτές να εκτεθεί, αφού βρίσκονται εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Για το τι επιβάλλεται να κάνει ο Πρόεδρος καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση από τον περασμένο Δεκέμβρη. Η πρότασή μας απαντά στο πώς πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις αλλά και στο πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας και να προβάλουμε την πολιτική μας βούληση έναντι του διεθνούς παράγοντα, για την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της ΔΔΟ. Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις και ο Πρόεδρος πρέπει να την αξιοποιήσει.

Δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανησυχία μας από τα μέχρι στιγμής δεδομένα όπως διαμορφώνονται. Θα αναμένουμε να κρίνουμε τους χειρισμούς που γίνονται από το αποτέλεσμα και την κατάληξη της Άτυπης Συνάντησης».

12 λεπτά πριν
Στιγμιότυπα από τη συνάντηση 5+1

μία ώρα πριν
Χουριέτ: Σήμερα η πιο σημαντική συνάντηση στη Γενεύη

Σήμερα πραγματοποιείται η πιο σημαντική συνάντηση στη Γενεύη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, η οποία αναφέρεται στη Σύνοδο για το Κυπριακό υπό τον τίτλο “Το τελευταίο παζάρι στο Κυπριακό: Ποιος και τι θέλει;”.

Για τη χθεσινή δεξίωση, η Χουριέτ αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε πάει με λευκή μάσκα αλλά όταν είδε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να φορά τη μαύρη μάσκα με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας έβγαλε κι εκείνος από τη τσέπη του τη μάσκα με τη σημαία της ‘τδβκ’ και τη φόρεσε.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα το θέμα της παράτασης των διαπραγματεύσεων για μια μέρα το έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και εξαρτάται από τη σύγκλιση των απόψεων των πλευρών.

μία ώρα πριν
Συνεχίζεται η ανεπίσημη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό
2 ώρες πριν
Η απάντηση Γκουτέρες στην επιμονή Τατάρ για δύο κράτη

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χτεσινή συνάντηση του ΓΓ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε στον Ερσίν Τατάρ τα ακόλουθα: 1. Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του. 2. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν δύο κράτη. 3. Ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

2 ώρες πριν
Άρχισαν οι συνομιλίες στο Παλάτι των Εθνών

Πραγματοποιούνται σήμερα στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Μέχρι τις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου) έφθασαν στο Παλάτι των Εθνών, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη, τους οποίους υποδέχθηκε ο κ. Γκουτέρες.

Θα ακολουθήσει ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη και στη συνέχεια ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει διμερείς συναντήσεις με κάθε ένα από τα μέρη.

Οι διμερείς συναντήσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 12.30μμ (ώρα Κύπρου) και να διαρκέσουν μέχρι και τις 8μμ.

Απόψε, στις 10μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα παραθέσει δείπνο με συμμετοχή 1 συν 1. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει στο δείπνο ο Διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

3 ώρες πριν
Σύσκεψη ΠτΔ με στενούς του συνεργάτες

Τελευταίες προετοιμασίες ενόψει των σημερινών συναντήσεων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθεται σε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες.

3 ώρες πριν
Άτυπη συνάντηση για την Κύπρο
3 ώρες πριν
Έτοιμος να παραδώσει την εντολή του ο Γκουτέρες

Έτοιμος να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να παραδώσει πίσω την εντολή που έχει λάβει για το Κυπριακό, εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, από την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, προκύπτει ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προκύπτει η αναφορά του Αντόνιο Γκουτέρες πως σε περίπτωση αδιεξόδου μια επιλογή που έχει είναι να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να παραδώσει την εντολή που έχει για το Κυπριακό.

 

3 ώρες πριν
Τα τρία σενάρια της άτυπης πενταμερούς

Ενώπιον του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει μέχρι στιγμής τις γνωστές και εν πολλοίς επαναλαμβανόμενες θέσεις της κάθε πλευράς και στη συνάντηση της σημερινής ημέρας θα επιχειρήσει να πετύχει αυτό που από την αρχή είχε θέσει ως στόχο απευθύνοντας τις προσκλήσεις, να βρεθεί κοινό έδαφος για να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση στο Κυπριακό.

https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1179300/live-ti-apanta-o-ggoyteres-stin-epimoni-tatar-ga-2-krati

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  23/7/21 | (0 σχόλια)
  Οι Αττίλες, με τον προχθεσινό, είναι τέσσερις. 1ος 20 Ιουλίου 1974 2ος 14 Αυγούστου 1974 3ος 14 Νοεμβρίου 1983 (Ανακήρυξη ψευδοκράτους) 4ος 20 Ιουλίου 2021 Η Τουρκία προχωρά και εμείς μετράμε. Συνήθης τακτική από τότε που, ουσιαστικά, παραδοθήκαμε. Το καθεστώς της Αμμοχώστου είναι διαφορετικό ...

Ροή Ειδήσεων

  25/7/21 | (0 σχόλια)
  Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη το μέλος της Γιάννη Λογοθέτη, που πέθανε σήμερα, Κυριακή 25/7/21, σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας την ανεξίτηλη σφραγίδα του στη «χρυσή εποχή» των ραδιοφωνικών μεταδόσεων ποδοσφαιρικών αγώνων και στην αθλητική ...

  25/7/21 | (0 σχόλια)
  Οι μονομερείς ενέργειες Ερντογάν στην Κύπρο, αλλά και οι αδιαφανείς δραστηριότητες των οπαδών του στη Γερμανία απασχολούν και πάλι τον γερμανικό τύπο. Η αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη «Μομφή από τη Νέα Υόρκη» επιγράφεται άρθρο ...

  25/7/21 | (0 σχόλια)
  Οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει για τα εμβόλια και οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να απελευθερώσουν τις πατέντες, λέει ο αμερικανός οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς. Ο αμερικανός οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς Ήταν καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ, το Γέιλ και την Οξφόρδη, σήμερα διδάσκει στο ...

  25/7/21 | (0 σχόλια)
  Στην Ιταλία το αντιεμβολιαστικό κίνημα παίρνει τα πάνω του. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Ντράγκι προωθεί με κάθε τρόπο την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τα προνόμια του Green Pass. To κίνημα του αντιεμβολιασμού είναι παλιό στην Ιταλία- εδώ διαδήλωση ...


Εορτολόγιο