Γιατί η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ήταν μια παταγώδης αποτυχία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

  • (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Όταν από τις αιτήσεις δεκάδων ηγετών ξένων χωρών να επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο επιλέγεται ο Έλληνας πρωθυπουργός και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ανακοινώθηκε, τότε η επίσκεψη είναι παντελώς αποτυχημένη. Τέτοια θετική συγκυρία δεν πρέπει να είχε κανένας Έλληνας πρωθυπουργός, από όσους επισκέφτηκαν την Ουάσινγκτον.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας και η ομάδα που τον περιβάλλει δεν πέτυχαν τίποτα.

Δύο είναι τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία: Η οικονομία και η ασφάλεια. Στο θέμα της οικονομίας ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ορισμένες ανέξοδες δηλώσεις για τις ελληνικές προσπάθειες να εξέλθει η χώρα από την κρίση και για το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, αλλά οι διεθνείς επενδυτές ελάχιστα επηρεάζονται από τέτοιου είδους παροτρύνσεις. Στη Μέκκα του καπιταλισμού οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ έχουν κάποια σημασία αλλά συνεκτιμώνται με άλλα στοιχεία. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει παίρνει υπόψη του και τις δηλώσεις αυτές. Τίποτε περισσότερο.

Αντίθετα, το ελάχιστο, απτό, οικονομικό όφελος που προκύπτει είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όχι της Ελλάδας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε περιχαρής καθώς με τα 2,5 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η Ελλάδα για την αναβάθμιση των F-16 θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς! Πράγματι, η αναβάθμιση θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Lockheed, που σημαίνει ότι κανένα όφελος δεν θα υπάρξει για την ΕΑΒ και τις ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί της.


(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πολύ στο νέο αφήγημά του, το Greek comeback. Με αυτό θέλει να πάει στις εκλογές, δημιουργώντας μια φαντασιακή κατάσταση ευημερίας σε έναν λαό που στην πλειονότητά του αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό το αφήγημα θέλησε να ενισχύσει. Δεν είναι σίγουρο ότι το πέτυχε, παρά τις επίμονες προσπάθειες των αγιογράφων του και των συντεταγμένων στην πολιτική του ΜΜΕ.

Στο θέμα της ασφάλειας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Σε μια ευνοϊκότατη συγκυρία κατά την οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία, και επενδύουν στην ελληνική παρουσία και βοήθεια για τη σταθεροποίηση, ή ακόμη και την αναδόμηση της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε την… αναβάθμιση των F-16!

Δεν θα πρέπει να υποβαθμίσουμε το γεγονός αλλά είναι ελάχιστο για τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων την ώρα που η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει 120 F-35. Η διαφορά στις δυνατότητες των δύο μαχητικών είναι τεράστια. Τα F-16 είναι τρίτης γενιάς, τα F-35 πέμπτης. Με απλά λόγια, τα F-35 έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν στόχους και να τους χτυπούν πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που θα γίνουν αντιληπτά. Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως φαίνονται δεν θα έχουμε, απλώς, ανατροπή της ισορροπίας στην περιοχή, αλλά σαρωτική, δυναμική τουρκική υπεροχή.

Από την άποψη αυτή προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωση του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στην οποία επισημαίνεται ότι «η πώληση του εξοπλισμού (σ.σ. για την αναβάθμιση των F-16) δεν θα μεταβάλει τις αμυντικές ισορροπίες στην περιοχή». Ποιες αμυντικές ισορροπίες δεν θα μεταβάλει; Αυτές που έχουν ήδη ανατραπεί, ή αυτές που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο αν η Τουρκία αποκτήσει τα F-35;


(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Ήταν ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα και το απαράτ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών πριν γίνει η επίσκεψη να προσπαθήσουν –αξιοποιώντας και τη βοήθεια άλλων δυνάμεων–, να προβληματίσουν τις ΗΠΑ για τις προτεραιότητές τους στην περιοχή. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει επανειλημμένως πως η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λειτουργεί ακόμη με τους παραμορφωτικούς φακούς του Ψυχρού Πολέμου επιδεικνύοντας μια εντυπωσιακή δύναμη αδράνειας και προσαρμογής στα νέα δεδομένα σε σχέση με την Τουρκία. Και ενώ εφημερίδες, όπως η συντηρητική Washington Times έγραψαν χθες «Να σώσουμε το ΝΑΤΟ από την Τουρκία», αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη γειτονική χώρα για την αναζήτηση τρόπων μείωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας εναλλάσσονται τα συναισθήματα αγάπης και μίσους.

Από την περιπέτεια στην οποία έχει εισέλθει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή δεν θα βγει όπως τη γνωρίζαμε. Ή θα χάσει, ή θα κερδίσει. Και στις δύο περιπτώσεις οι αλλαγές στις ισορροπίες της περιοχής θα είναι δραματικές. Την Αθήνα είτε δεν φαίνεται να την απασχολεί, είτε δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό που έρχεται στο πολύ κοντινό μέλλον. Οι δυνατότητές της να γίνει σημαντικός παίκτης στην περιοχή δείχνουν μικρές. Δεν είναι θέμα βούλησης το αν θα μπει στο γεωπολιτικό παιχνίδι, αλλά αναγκαστικών εξελίξεων.

Οι εξελίξεις θα αναγκάσουν την Ελλάδα να πάρει θέσεις.

Εκείνο, πάντως, που διαπιστώνουμε είναι πως η σημερινή κυβέρνηση προτιμά να κάνει διάφορα τουρ και σόου στις ΗΠΑ αντί για την επίμονη προσπάθεια αξιοποίησης όλων των μέσων για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα διασφαλίσει, έστω και στοιχειωδώς, τη χώρα από τις επερχόμενες αλλαγές. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έμοιαζε περισσότερο με προεκλογική εκδήλωση του παρά με κρίσιμη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Τέλος, η επίσκεψη εξέπεμψε και ένα άλλο μήνυμα. Επιπολαιότητες δεν συγχωρούνται στην πολιτική. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι υπενθύμισαν στον Έλληνα πρωθυπουργό τη δήλωσή του ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Αλλά, σ’ αυτό δεν φταίει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και οι όμοιοί του. Κάποιοι τους εκλέγουμε.

pontos-news.gr

spot_img

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η συνεργασίες βασίζονται στο κλίμα και στις δυνατότητες.
    Θέλω να συνεργασθώ μαζί σου κι έχω λόγο γι αυτό αλλά δεν έχεις ότι χρειάζομαι , αν όμως στο μέλλον θέλω κάτι που μπορείς θα έρθω σ εσένα.
    Έχεις ότι χρειάζομαι αλλά μ εσένα δεν έχω λόγο συνεργασίας.
    Έχεις ότι χρειάζομαι αλλά μ εσένα δεν θέλω να συνεργασθώ.

    Εμείς μάλλον χρειαζόμαστε ν α τονίσουμε τον λόγο που έχουν να συνεργασθούν μαζί μας , είναι λόγος οι βάσεις κτλ, αλλά και να τους κάνουμε να θέλουν να συνεργασθούν μαζί μας , αυτό είναι το πολιτικό κλίμα.
    Από εκεί και μετά τι περιμέναμε να χαρίσει ο Τραμπ , σκληρός επιχειρηματίας , κάτι;
    Πρέπει οι υπουργοί και οι επιχειρηματίες να κάνουν δουλειά.
    Αν γίνει η συντήρηση εδώ ή στην κατασκευάστρια είναι θέμα κέρδους/ωφέλειας , εμεί ς μάθαμε να μας τα χαρίζουν στο έτσι. Να πάνε επιχειρηματίες , όπως οι Τούρκοι , και να δείξουν τι μπορούν να κάνουν για ν α κερδίσουν κι εκείνοι κι εμείς.

    Έτσι γίνονται οι δουλειές , λίγο διαφορετικά από την δημοσιογραφία .

  2. Αν όλη η ιστορία είναι να γίνουμε το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης έναντι της Τουρκίας θα πάθουμε μεγάλη ζημιά. Αυτό ακριβώς δεν έγινε το ’22; Αν η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία έχουν λόγους επανόδου στην Εγγύς Ανατολή και κυρίως οι ΗΠΑ για να ρυθμίσουν την επαναχάραξη των συνόρων εμείς δεν έχουμε κανέναν. Όταν επιτύχουν τους στόχους και τα βρουν με την Τουρκία θα μείνουμε μόνοι και εκτεθειμένοι.
    Αντί να μας περιμένει με δώρα ο πλανητάρχης για να ενισχύσει τη χώρα σε περίοδο κρίσης, πήγαμε εμείς με δώρα. Αναγγέλθηκε η μετατροπή της Αλεξ/πολης σε Ρεβυθούσα. Ακούσαμε και τα ανεδαφικά για σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων ενώ οι εμπορικές σιδηροδρομικές μεταφορές ΠΟΥΘΕΝΑ δεν πραγματοποιούνται με υψηλές ταχύτητες. Υπάρχουν όρια. Η γραμμή Αλεξ/πολης – Μπουργκάς είναι έτοιμη εδώ και χρόνια και περιμένει φορτία. Το λιμάνι ακπόμη κοιμάται. Τα φορτία είναι ανύπαρκτα. Κουβέντα γιαυτό.

    • “Αυτό ακριβώς δεν έγινε το ’22”

      Όχι. Κανείς δεν μάς ήθελε για “προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης έναντι της Τουρκίας”. Εμείς θέλαμε Μεγάλη Ελλάδα, ενώ δεν είχαμε τις δυνάμεις για κάτι τέτοιο και πάθαμε ζημιά.

  3. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή. και η απειλή αυτή προέρχεται απο την Τουρκία. Με την παρούσα ισορροπία, σχέσεων και εξοπλισμών, χάνουμε. Μια ρήξη της Δύσης με την Τουρκία θα ανάγκαζε τις δυτικές δυνάμεις, τουλάχιστον, να υποστηρίξουν την ασφάλειά μας για να μην υποχωρήσει ακόμη περισσότερο η γραμμή άμυνας. Η σκέψη αυτή δεν έχει να κάνει με αυτό που επισημαίνετε κ. Μακροδημόπουλε και με την αναφορά σας στο ’22. Να είστε καλά.

  4. Η Ελλαδα αντιμετωπιζει απειλη απο μεσα εδω και μια 35ετια , με την αναθεωρητικη εκπαιδευτικη πολιτικη στην ιστορια της ,με την αποθρησκειοποιηση- ποσοι αθεοι αυτοθυσιαθηκαν για την πατριδα τους ,με το χαμογελο στα χειλη-πλησιαζουν και οι χρονιαρες μερες του 1940-(μονον οι πρωτοχριστιανοι για την χριστιανικη θρησκεια και οι ιδεολογοι κομμουνιστες για μια ουτοπια,που κατερρευσε σε μια εβδομαδα), με την υπογεννητικοτητα , τον προσφατο νομο για τον διεμφυλισμο, που θα ”αξιοποιηθει” απο τους ”ειρηνοφιλους” και με την μεταναστευση 500.000 νεων επιστρατευσιμων στο Εξωτερικο .Ο Τουρκος ειναι απο το 1821 ο γνωστος κακος γειτονας, ιδιαιτερα μετα το 1919, που πηγαμε να του ”τραβηξουμε τα αυτια μεσα στο σπιτι του”, για να τον εξαγριωσουμε και να μας διωξει μια για παντα απο την Ελασσονα Ανατολη μας, παρ’οτι τοτε μας ειχε αναγκη, ιδιαιτερα στην διπλωματικη του υπηρεσια. Μαυτον εχουμε παληες δοσοληψιες, που θα συνεχισθουν με τους Ρωμηους της Πολης και το Πατριαρχειο ,καθως και την Μουσουλμανικη μειονοτητα της Θρακης, που την δεχθηκαμε ασμενως με την Συνθηκη της Λωζανης το 1923-αναγκα γαρ και θεοι πειθονται-. Το ανησυχητικο,- επειδη ειναι κρυφο μεχρι στιγμης – ειναι οτι εχουμε και αλλα σοβαρωτατα προβληματα με βορειους γειτονες μας -Αλβανια και Σκοπια- και παρ’οτι η συγκυρια ηταν η καλυτερη , κυριως ,λογω της καθιερωθεισης πια παλιμβουλιας-για ολα τα θεματα- του πρωθυπουργου μας, δεν ”βγηκε απο το ερκος των οδοντων” των δυο εκλεγμενων ηγετων κατι γιαυτα, για να επιλυουμε ενα-ενα τα χρονιζοντα αυτα θεματα, που εγκυμονουν σοβαρους κινδυνους σε περιπτωση επεισοδιου -εστω εκ τυχης – με την Τουρκια, την οποιαν θα σπευσουν να βοηθησουν οι ραμαζανιωτες Αλβανοι κασι Σκοπιανοι. Δεν θα παιξει καποιο ρολο και η βιαστικη απομακρυνση μας απο την Ρωσικη Αρκουδα, -που τυχαια αραγε προεβαλε απο την κρατικη της τηλεοραση ντοκυμανταιρ για το σχεδιο δολοφονιας του πρωην πρωθυπουργου κ. Κωστα Καραμανλη το 2009- και δεν θα βαλει σε σκεψεις την Ευρωπαικη Ενωση μας, που δυσκολευεται να συνυπαρξει με την κυβερνηση του κ. ΤΡΑΜΠ;;;. Δεν ανησυχουμε σφοδρα -το οικοπεδο που μας χαρισε ο Θεος ειναι το καλυτερο της γης- γιατι σε καθε ενδεχομενο μπορει να εχουμε και νεο δογμα μετα του ΤΡΟΥΜΑΝ ,το δογμα ΤΡΑΜΠ. Γιατι να μη επανασληφθει η Ιστορια, που καθως τα παντα ρει εχει υποστει και υφισταται καθημερινες αλλαγες , εστω και με τα προοδευτικα αφηγηματα.

  5. Αυτοί μάλλον ξέρουν κάτι παραπάνω.
    Εμείς όπως καταλάβαμε παταγώδη αποτυχία.

    ………………………

    Εκσυγχρονισμός F-16: “Κρατάμε μικρό καλάθι”, λένε από το ΓΕΑ
    0
    Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

    Ο εκσυγχρονισμός των F-16 πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠ…

    Το σχέδιο Ναυτικής Αεροπορίας και το F-15 “δεν έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”
    “ΣΤΟΠ” στην προμήθεια μεταχειρισμένων Canadair πριν καν αρχίσουν οι διαδικασίες
    Η Αλήθεια για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και οι ανεύθυνες Κυβερνήσεις

    Ο εκσυγχρονισμός των F-16 πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Έχει διαμορφωθεί κλίμα θετικό σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό είναι περίπου “κλεισμένη”.

    Ωστόσο από πηγές του ΓΕΑ μεταδίδεται μήνυμα με τη μορφή λαϊκής ρήσης: “Κρατάμε μικρό καλάθι…”

    Δεν γνωρίζουμε αν “κεράσια είναι πολλά” ,πάντως τα χρήματα που διαθέτουμε για τον εκσυγχρονισμό δεν φαίνεται να αρκούν για το μέχρι στιγμής “ανεπίσημο” κόστος, που όμως λίγο πολύ δεν θα απέχει πολύ από το “επίσημο”. Ο “λογαριασμός” που θα ΄ρθει θα γράφει πάνω από 2 δις, έχοντας την “λογιστική” επιβάρυνση του Κογκρέσου, αλλά ακόμη κι όταν αυτή “σβηστεί” δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 1,4 δις στο πιο αισιόδοξο σενάριο. Το ελληνικό σενάριο δεν κάνει λόγο για πάνω από ένα δις. Η διαφορά των 400 εκατομμυρίων δεν είναι καθόλου αμελητέα για την Ελλάδα,την κυβέρνησή της και πάνω απ΄ όλα για τους πολίτες.

    Το δεύτερο στοιχείο που κάνει πια εξαιρετικά επιφυλακτικούς τους επιτελείς της ΠΑ, είναι οι συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στην αποστολή της απάντησης στο ελληνικό αίτημα για την ανβάθμιση. Υποτίθεται ότι θα την είχαμε μέσα στον Σεπτέμβριο. Μετά μετατέθηκε για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και τώρα έχει πάει για το τέλος Οκτωβρίου!

    Το ΓΕΑ έχει δείξει και με το παραπάνω ότι θέλει να γίνει το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού και το έδειξε με πράξεις. “Έτρεξε” όλες τις διαδικασίες με αστραπιαίες κινήσεις ,θέλοντας να κλείσει την υπόθεση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Ανέμενε ότι πιθανόν να υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις από την αμερικανική πλευρά, αλλά οι συνεχείς αναβολές έχουν αρχίσει και απογοητεύουν.

  6. Δὺο ἐπισκέψεις στὶς ΗΠΑ! Ἡ μία πιὸ τραγωδία ἀπὸ τὴν ἄλλη!!! Ὁ χάσκων ἄλεξ μὲ τὸν μπἰλ καὶ ὁ “νὰ ρθοῦν οἱ νέοι ποὔφυγαν πίσω”

    Once mediocre provisional people seizes any instution, of any kind, and refuse to hire the un-mediocre then you have a certain predictable result.

    Εἴμαστε φοβᾶμαι πλέον μπροστὰ σὲ αὐτὸ τὸ predictable result! Predictable!! Καὶ δίνουμε/παίρνουμε βραβεῖα μεταξὺ μας! (Ὅπως τὸ διεθνὲς βραβεῖο ποὺ ἔλαβε ὁ Γιωργάκης: Γιῶργο\Γιάννη\mediocre provisional people θερμὰ συγχαρητήρια)

  7. Κάποια σχόλια για την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδος-Τουρκίας.

    1) Οι πολεμικές μηχανές από μόνες τους δεν προσδίδουν ισχύ. Η ισχύς είναι συνάρτηση του υλικού, του τρόπου χρήσεως (δόγμα) και της θελήσεως. Και στο τελευταίο έχουμε αποδείξει περιτράνως ότι διακατεχόμαστε από “φοβικό σύνδρομο” έναντι της Τουρκίας (για να θυμηθούμε και τον μακαρίτη τον Δούντα), ακόμη και σε περιόδους υπεροπλίας μας (π.χ. 1974 ή δεκαετία 2000). Είναι πλήρως ακυρωτική της επένδυσης σε εξοπλισμούς η πάγια θέση της ελληνικής πλευράς ότι επιθυμούμε ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μας, πάση θυσία. Ο εχθρός πρέπει να φοβάται κάθε πιθανή αντίδρασή μας, όχι να κινείται εκ του ασφαλούς.

    2) Δεν είναι βέβαιο εάν, πότε και πώς θα καταλήξει το F35 στην Τουρκία. Η δαιμονοποίηση της πιθανής απόκτησής του από την Τουρκία μοιάζει περισσότερο με διαφημιστικό κόλπο, ώστε να προωθηθεί η αγορά του στην Ελλάδα.

    3) Το F35 είναι πρωτίστως επιθετικό όπλο, μέσω του οποίου επιδιώκεται αιφνιδιαστικό πρώτο πλήγμα. Εφ’ όσον η Ελλάδα δεν έχει επιθετικό δόγμα έναντι της Τουρκίας, το F35 θα μας ήταν σε μεγάλο βαθμό άχρηστο. Όσο εμμένουμε σε αμυντική/παθητική στάση, δεν βρίσκει ισχύ το «πάσσαλος πασσάλω κρούεται» για το F35, οπότε περισσότερη αξία θα είχε η επένδυση σε οπλικά συστήματα με προσανατολισμό την ανάσχεση της πιθανής απειλής του (π.χ. πολυστατικά ραντάρ, ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων, δικτυοκεντρικός πόλεμος, κλπ). Και στην περίπτωση αυτήν τα κέρδη θα ήταν πολλαπλάσια στον επιστημονικό/οικονομικό τομέα, καθώς ούτε στην υπόλοιπη Δύση υπάρχει μεγάλη σχετική τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση απειλών χαμηλής παρατηρησιμότητας.

    4) Να μην λησμονούμε ότι η Τουρκία εκτός από δυνητικός χρήστης του F35, έχει ήδη αναβαθμίσει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των F16 της, τα οποία συνιστούν υπαρκτή και όχι πιθανή μελλοντική απειλή.

    5) Η έγκριση FMS ύψους 2,4$ δις, δεν συνεπάγεται χρήση όλου του ποσού από τον αποδέκτη, αλλά θέτει ένα άνω όριο. Δεν θα με εξέπληττε αν η όλη ιστορία του εκσυγχρονισμού των F16 κατέληγε μια επικοινωνιακή πομφόλυγα (για αμφοτέρους τους εμπλεκομένους), με μια υποτυπώδη σε ποιότητα ή ποσότητα αναβάθμιση, πολύ χαμηλότερου κόστους. Ας περιμένουμε τις τελικές υπογραφές.

  8. https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fdlvr.it%2FPwVd0G&h=ATPff9Mg0fXnpKx_kFU3rC7wnnNERWoNkIK6WJVvAstJtrD1LIRb6yJ9qyYZR0L4XhZB2XWQG3qHSI5dZiwH8TWGKaHuFG9A-ODgyGrnZaru01wTHbY3YvH4lvuYu8RqCdxXsHtZf8S3Elqjez0xSMdyv1ECLFLY6N9hUEqC8Fwi2yMBhtSM6bJAmYtkgwfOOiXuKPIQ8HYAiL_PAOQVDDTv0xIUhKiMIBJXf86jKS1Xa61oQvp4wQ3uZpn5XTlSIHp-xaA4ONGj7rRiB6kkmWTQCx5p3sbu_zExlKyMqxqr3NGLCe4

    Γιατί η συμφωνία για F16 είναι τόσο μεγάλυ επιτυχία.
    Κάποιος σαλονικιός μας το περιγράφη.
    Χρόνια και χρόνια περίμεναν την έγκριση της USA και τώρα μιξοκλαίνε !

    • Προφανεστατα γιατι αυτοι που σημερα την πραγματοποιησαν ουδεποτε την ηθελαν και γιαυτο θα κανουν και παλι πορεια προς στην Πρεσβεια των ΗΠΑ στις 17 Νοεμβρη , με σακκιδια και με τα ηλικιωμενα πια συνθηματα ”φονιαδες των λαων Αμερικανοι ” (πολλακις).

  9. “Αντίθετα, το ελάχιστο, απτό, οικονομικό όφελος που προκύπτει είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όχι της Ελλάδας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε περιχαρής καθώς με τα 2,5 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η Ελλάδα για την αναβάθμιση των F-16 θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς!”

    Κύριε Σαββίδη, άλλα διαβάζω εγώ εδώ:

    “Στην παρούσα φάση και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εξετάζεται η αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών η οποία θα γίνει στην ΕΑΒ…:

    • Τις διάβασα, κύριε Σαββίδη και γι αυτό έγραψα την ανακοίνωση τού ΓΕΕΘΑ, το οποίο μάλλον πρέπει να ψεύδεται, αν κρίνω απ’ αυτά που μού λέτε. Σοβαρό αυτό, πολύ σοβαρό!

      • Αεροπόρος θά γινώ τή γή νά μήν αγγίζω,
        νά ‘μαι ψηλά στόν ουρανό, τά σύννεφα νά σχίζω,
        ψυχή καί σώμα δυνατό, σάν πιάνω τό τιμόνι,
        νά γίνουμαι πότε αετός καί πότε χελιδόνι.

        Κι άν η μοίρα μ’ τό καλεί μιά μέρα νά πεθάνω
        θέλω τού Χάρου τό φιλί μέσ’ τό αεροπλάνο.

  10. 1.- Κύριε Επισκέπτα, να διαβάζετε τις πρωτογενείς δηλώσεις. Ο Τράμπ ήταν σαφής. Κάτι καθρεπτάκια, πιθανώς, θα βάλουμε και εμείς.
    2.-Χρήστο, μην περιμένεις απο άλλους να διαμορφώσεις τη γνώμη σου. Δες τα δεδομένα και πες εσύ αν η επίσκεψη πέτυχε ή όχι. Τα δεδομένα είναι γνωστά. Αν υπάρχει και ένα κρυφό πακέτο που δεν το ξέρουμε, τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Υπάρχει; Κανείς δεν λέει κάτι τέτοιο.
    3.- Αν η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση συνεχιστεί με τα υπάρχοντα όπλα, τότε η αναβάθμιση είναι απολύτως αναγκαία και όσοι μεμψιμοιρούν για τα 2 δισ κάνουν λάθος. Αν, όμως, η Τουρκία πάρει F-35, τότε η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος περιορίζεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα