Εκπρόσωπος: Δεν μπορούν να υπάρξουν προϋποθέσεις για συνέχιση Διάσκεψη της Γενεύης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Δηλώσεις μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Έγιναν κάποιες αναφορές, αλλά δεν υπάρχει ενώπιόν μας μια τέτοια προϋπόθεση από πλευράς Τουρκίας, ήταν η απάντηση που έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αν η τούρκικη πλευρά θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη το να υπάρξει αποδοχή του να παραχωρηθούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ στους Τούρκους υπηκόους και να υπάρξει κατάληξη στο θέμα της λήψης αποφάσεων με αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια προϋπόθεση και πως αν υπάρξει, τότε την ευθύνη για τη μη συνέχιση του διαλόγου στη Γενεύη θα την έχει η τουρκική πλευρά. “Αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορούν να υπάρξουν οι όποιες προϋποθέσεις”, επεσήμανε.

Κληθείς να πει αν για αυτό το λόγο δεν καθορίστηκε ακόμη ημερομηνία για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως συνεχίζονται οι διεργασίες και πως είναι πολλά τα εμπλεκόμενα μέρη. “Είναι και η ΕΕ, είναι και η Βρετανία. Αυτό που είναι βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου γιατί υπάρχουν άλλες συναντήσεις, άλλες υποχρεώσεις από πλευράς και της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε” και πως κανείς δεν μπορεί να πει τώρα αν είναι βέβαιο. “Το σίγουρο είναι ότι γίνονται διεργασίες για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης αυτής όπως είχε αποφασιστεί από την πρώτη συνάντηση της Γενεύης”, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως έγινε μια καλή συζήτηση, κατά κύριο λόγο ενημερωτικού χαρακτήρα. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις μετά τη Γενεύη, πιο συγκεκριμένα για το τι έχει γίνει στη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, για  τα αποτελέσματα των διεθνών επαφών του, για τις συζητήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών με τον κ. Ακιντζί και για την τουρκική απαίτηση περί των τεσσάρων ελευθεριών”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “απάντησε σε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις και ακολούθως η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τη λανθασμένη ερμηνεία της πρόσφατης απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων και έχουμε προχωρήσει με την έκδοση της συγκεκριμένης ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου”.

Ερωτηθείς αν απομακρυνόμαστε από το στόχο να υπάρξει μια κατάληξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, και βρισκόμαστε σε διαδικασία επίρριψης ευθυνών από τις πλευρές, ο Εκπρόσωπος είπε “από δικής μας πλευράς δεν συμμεριζόμαστε αυτή την προσέγγιση”.

“Σίγουρα αν κάποιοι επιθυμούν να μην προχωρήσει ο διάλογος υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχουν. Αν όμως θέλουμε πραγματικά αυτός ο διάλογος, αν προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με την αναγκαία και την απόλυτη σοβαρότητα, τότε ναι μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “αυτή είναι η δική μας προσέγγιση” και “δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εμείς ευελπιστούμε ότι υπάρχει η ίδια βούληση και από την άλλη πλευρά και μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν θα υπάρχουν εκείνες οι εξελίξεις που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε”, είπε.

Επεσήμανε πως “αν χρειαζόμαστε αφορμές είναι σίγουρο ότι οποιοδήποτε μέρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να βρει μια αφορμή για να δημιουργήσει προβλήματα. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια. Είναι στρατηγικός ο στόχος του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας και από δικής μας πλευράς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτό το στόχο”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς από πόσα κόμματα λήφθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο προτάσεις για το θέμα της στρατηγικής για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως αντίγραφο δόθηκε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα