Σύνοδος Κορυφής: «Χλιαρό» μήνυμα κατά της Τουρκίας – Τι αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων

20/6/19 | 1 | 0 | 221 εμφανίσεις

«Χλιαρή» και εντελώς ανώδυνη για την Αγκυρα αναμένεται να είναι τελικά η απάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία για τις πειρατικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και την γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Και αυτό γιατί στα συμπεράσματα της Συνόδου, γίνεται μεν αναφορά σε κυρώσεις, αλλά δεν καθορίζεται ούτε το πότε, ούτε το πώς, ούτε η διαδικασία επιβολής τους.

«Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ [υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης] να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο συμπερασμάτων.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση πριν τη Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Έπειτα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία θα επεξεργαστεί [ως επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής δράσης] και την έκθεση για τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας.

Στον απόηχο των πειρατικών ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση αναφερόμενος στη συζήτηση που θα γίνει για την Τουρκία εντός της Συνόδου τόνισε πως «πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία, η Τουρκία παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία», είπε και σημείωσε ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είχε ταχθεί στο πλευρό της Κύπρου. Σε δήλωσή του στο Twiter υποστήριξε πως περιμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και να δείξει ετοιμότητα ώστε να απαντήσει κατάλληλα στις τουρκικές προκλήσεις.
www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/782074_synodos-koryfis-hliaro-minyma-kata-tis-toyrkias-ti-anaferei-shedio

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    Επισκέπτης says:

    Χαρές και πανηγύρια έκανε ο Αναστασιάδης για δια δηλώσεων (τι άλλο;) υποστήριξη τής ΕΕ, λες και είναι χθεσινός. Τι περίμενε, δηλαδή, πέραν κάποιων αορίστων και χλιαρών δηλώσεων από την ένωση τραπεζιτών τής οποίας έγινε μέλος η ΚΔ την 1/5/2004; Να κάνουν με την Τουρκία, ό,τι και με την Ρωσσία (κατ’ επιταγήν των ΗΠΑ), ή μήπως να την … βομβαρδίσουν κιόλας; Ας τα βλέπουν αυτά οι τυφλοί “ευρωπαϊστές”. Αλλά πώς να τα δουν, αφού είναι τυφλοί;

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Διαφήμιση

Ροή Ειδήσεων
Εφημερίδες


Φωτογραφία της ημέρας