To Nέο Δόγμα της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επιθεωρεί το γεωτρύπανο Γιαβούζ στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας. Φωτογραφία από το τουίτερ του Τούρκου υπουργού

Η Τουρκία κλιμακώνει τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Άρχισαν το 2013 με έρευνες και από το 2019 συνεχίστηκαν με γεωτρήσεις, σε περιοχές που βρίσκονται εκτός αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων (ΘΤ) της ΚΔ, υπό την προστασία του Πολεμικού Ναυτικού της.

Η αδυναμία της ΚΔ να ανακόψει την επιθετικότητα της Τουρκίας, η απάθεια των ΗΕ και η υποτονική αντίδραση της ΕΕ, έχουν αποθρασύνει την Τουρκία, η οποία εισέβαλε και σε αδειοδοτημένα ΘΤ της ΚΔ όπως στο 7 και στο 8, στο οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα  το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

  • Το ΘΤ 8 έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ENI-TOTAL οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει έρευνες, προσδιόρισαν στόχους για εκτέλεση γεωτρήσεων, και σε έναν από αυτούς εγκαταστάθηκε παράνομα το «Γιαβούζ». Είναι μια νέα παραβίαση από την Τουρκία, της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο τής θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι πειρατική πράξη της Τουρκίας, για την αρπαγή του φυσικού αερίου (ΦΑ) της Κύπρου. Τo 1974 με την στρατιωτική εισβολή, είχε προβεί στην αρπαγή του 37% του εδάφους της και του 57% τών ακτών της.

Ο υπουργός Eξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην ενέργεια του «Γιαβούζ» δήλωσε ότι η Τουρκία ενεργεί «επί του πεδίου και στο τραπέζι». Η δήλωση του πηγάζει απο τo νέο τουρκικό δόγμα «και στο πεδίο των επιχειρήσεων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια, για να εξυπηρετήσει τους εθνικούς στόχους και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Βασίζεται στην ταχεία ενδυνάμωση και εκμετάλλευση της σκληρής ισχύος της (hard power) και περιγράφεται στο πέμπτο περί Τουρκίας βιβλίο, του Ταξίαρχου ε.α. Χρήστου Μηνάγια του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), με τίτλο «Μέτωπα Σύγκρουσης και Πολέμου της Τουρκίας», που εκδόθηκε το 2018 στο τυπογραφείο του ΕΣ.

Τα βασικά στοιχεία του νέου δόγματος περιγράφονται στη σελίδα 335 του βιβλίου και τα σημαντικότερα είναι:
> Σχεδιασμός και διεξαγωγή επιχειρήσεων και πέραν των συνόρων της τουρκικής επικράτειας.
> Υιοθέτηση νέας αντίληψης για την συγκρότηση των στρατιωτικών δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος σε ειδικές επιχειρήσεις (περιλαμβάνουν και επιχειρησιακές ομάδες της ΜΙΤ, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας, κ.ά. σελ.113).
> Απόκτηση στρατηγικών οπλικών συστημάτων με μεγάλη πολλαπλασιαστική ισχύ.
> Προώθηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και απεξάρτηση των εξοπλιστικών αναγκών της χώρας από το εξωτερικό (αποκτήθηκε αυτονομία σε σημαντικά οπλικά συστήματα περιλαμβανομένων και εξοπλισμένων Drones τουρκικής κατασκευής).
> Αναβάθμιση και κεντρικός συντονισμός των πληροφοριών και ψυχολογικών επιχειρήσεων.
> Επικαιροποίηση της διαδικασίας συγκρότησης παραστρατιωτικών δομών, όπως η τουρκική εταιρεία SADAT A.S. (απόγονοι του Προφήτη Μωάμεθ), η οποία πραγματοποιεί επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης σε πολλές χώρες, όπου υπάρχουν μουσουλμανικές μειονότητες (σελ.118-121).
> Επιχειρήσεις σταθεροποίησης στις καταληφθείσες περιοχές πέραν των συνόρων (αυτό που συμβαίνει σήμερα στη ζώνη που κατέλαβε η Τουρκία με την εισβολή της στη Συρία)

Το νέο δόγμα της Τουρκίας τέθηκε σε εφαρμογή στις εκτός συνόρων επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Κύπρο.
Ειδικά για την Κύπρο, προκαλεί τετελεσμένα στο πεδίο των επιχειρήσεων με παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της ΚΔ υπό την κάλυψη του Πολεμικού Ναυτικού της, προκειμένου να τα  αξιοποιήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βασικές επιδιώξεις:
· Να ενταχθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό το θέμα του ΦΑ, το οποίο να τύχει συνδιαχείρησης και διαμοιρασμού στις δυο κοινότητες, ανεξαρτήτως του εάν λυθεί ή όχι το Κυπριακό
· Να εξαναγκασθεί η ΚΔ να αποδεχθεί συρρίκνωση της ΑΟΖ τής προς όφελος της Τουρκίας (η οποία διεκδικεί και κατέλαβε με το ναυτικό δυναμικό της το 44% της έκτασης της) αλλά και προς όφελος των γειτονικών χωρών της ΚΔ (να τις δελεάσει να επανακαθορίσουν την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, σε βάρος της ΑΟΖ της ΚΔ, κατά το πρότυπο της συμφωνίας της με τη Λιβύη, σε βάρος της ΑΟΖ της Ελλάδας.)
· Να αποκτήσει η Τουρκία ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου (AM), να  καταπολεμήσει την δημιουργία του αγωγού EastMed και να επιτύχει την διακίνηση του ΦΑ της ΑΜ μέσω Τουρκίας.

Ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος
Το νέο δόγμα της Τουρκίας βασίζεται στην εκμετάλλευση της ενδυνάμωσης της στρατιωτικής ισχύος της. Επειδή οι επεκτατικές διεκδικήσεις της αντιβαίνουν προς το διεθνές δίκαιο, χρησιμοποιεί την ισχύ της, για να προκαλεί κρίση και τετελεσμένα με επιχειρήσεις επί του εδάφους, στη θάλασσα και τον αέρα (εκεί όπου εκτιμά εκ του ασφαλούς, ότι έχει την δυνατότητα να το πράττει, όπως στην περίπτωση της ΚΔ), προς εκμετάλλευση τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από θέσεως ισχύος. Είναι ένας συνδυασμός, της στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος της Τουρκίας, στον οποίο πρυτανεύει το συμφέρον έναντι του δικαίου και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τον Ελληνισμό.

Ιδιαίτερα η ΚΔ πρέπει επειγόντως να ενδυναμώσει τον συντελεστή της στρατιωτικής ισχύος της [ενίσχυση Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), αναζωογόνηση δόγματος ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας, ανάπτυξη αμυντικών συμμαχιών] και να μην περιορίζεται μόνο στον συντελεστή της διπλωματικής ισχύος, αφού οι δύο συντελεστές αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοϋποστηρίζονται.

Η ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος, προϋποθέτει  χρήματα και πολιτική βούληση. Χρήματα υπάρχουν από το ΤΑΘ. Πρέπει να διατίθενται όλα στην ΕΦ και όχι μόνο μικρό μέρος, όπως είναι η πρακτική των κυβερνήσεων μας. Η πολιτική βούληση προυποθέτει:
> Συνειδητοποίηση του θανάσιμου κινδύνου που διατρέχει η ΚΔ από την τουρκική στρατηγική, η οποία υλοποιείται αδίστακτα και μεθοδικά βάσει μακροχρόνιου σχεδιασμού από την δεκαετία του 1950, με στόχο τον έλεγχο όλης της Κύπρου.
> Κατανόηση της αξίας της στρατιωτικής ισχύος για την επιβίωση ενός κράτους. Η στρατιωτική ισχύς είναι αναγκαία για την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοάμυνας της ΚΔ, την αποτροπή της τουρκικής επέκτασης, την ενδυνάμωση της διπλωματικής ικανότητας της ΚΔ και τη δυνατότητα της να συνάπτει αμυντικές συμμαχίες, που απαιτούν και κοινή συνεισφορά στην ασφάλεια (κυρίως διάθεση αεροναυτικών δυνάμεων).
Συμπερασματικά, πρέπει να ενισχύσουμε την δυνατότητα αντίστασης μας για να διασφαλίσουμε την ελευθερία μας (Θουκυδίδης Δ92).

 *Aντιστράτηγος ε.α. 

simerini.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα