TIMES OF ISRAEL: ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο ηγέτης της Χαμάς, Yahya Sinwar: «είμαστε στο δρόμο της νίκης κατά του Ισραηλινού Στρατού»

LAZAR BERMAN

TIMES OF ISRAEL

29-02-2024

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα Yahya Sinwar [ΣτΕ: Χαμάς – Εσωτερικού] έστειλε ένα μήνυμα στους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς στο Κατάρ [Χαμάς-Εξωτερικού] υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος θα αναγκάσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο λόγω του αριθμού των αμάχων

Ο Yahya Sinwar (C), ο αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, χαιρετά τους υποστηρικτές της στην πόλη της Γάζας, στις 14 Απριλίου 2023. (MOHAMMED ABED / AFP)

Η Χαμάς κερδίζει τη μάχη στη Γάζα, είπε ο ηγέτης της οργάνωσης στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα στους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς στο Κατάρ στις αρχές αυτού του μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την Πέμπτη.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η εξόριστη ηγεσία της Χαμάς συνήλθε στη Ντόχα, ανησυχώντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός αποδυνάμωνε την τρομοκρατική ομάδα καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα και οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν μαχητές και κατέλαβαν περισσότερο έδαφος, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη «άτομα που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση».

Έφτασε ένα μήνυμα από τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Yahya Sinwar, που υποστήριζε ότι παρά τις τακτικές απώλειες, η Χαμάς είχε το πάνω χέρι, ότι η διεθνής πίεση θα ανάγκαζε το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο, και ότι τα 4 τάγματα της Χαμάς στη Ράφα ήταν προετοιμασμένα για την πιθανή χερσαία επίθεση των IDF στη συνοριακή πόλη.

Δεν είναι σαφές πόσο πλήρως κατανοεί ο Sinwar την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης, καθώς πιστεύεται ότι κρύβεται σε σήραγγες, πιθανότατα κάτω από το Khan Younis. Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που αναφέρονται στο άρθρο πιστεύουν ότι «έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι κατά τους 4 μήνες της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, σκοτώθηκαν 242 στρατιώτες του, και ότι σκότωσε περίπου 12.000 άνδρες της Χαμάς και τραυμάτισε πολλούς άλλους. Επίσης σκότωσε 1.000 τρομοκράτες μέσα στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς είχε περίπου 30.000 άνδρες στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Στρατιώτες από το τάγμα Tzabar επιχειρούν στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 25 Φεβρουαρίου 2024 (Lazar Berman/Times of Israel)

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς ανέφερε την Πέμπτη ότι από την έναρξη του πολέμου, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι. Τα στοιχεία δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα και πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν τόσο αμάχους όσο και μέλη της Χαμάς που σκοτώθηκαν στη Γάζα, μεταξύ άλλων ως συνέπεια των αστοχιών πυραύλων των ίδιων των τρομοκρατικών ομάδων.

Η WSJ ανέφερε επίσης ότι η Χαμάς άλλαξε τις τακτικές της από την εκεχειρία του Νοεμβρίου, απομακρυνόμενη από μεγαλύτερες επιθέσεις έως και 30 ανδρών προς ενέδρες χτυπήματος και φυγής χρησιμοποιώντας φορητά όπλα και RPG.

Οι επιθέσεις έχουν σκοπό να αιμορραγήσουν το Ισραήλ μέχρι να αναγκαστεί να τερματίσει τον πόλεμο, πιθανώς ως μέρος μιας συμφωνίας ομήρων με τη Χαμάς. Οι συνομιλίες για μια τέτοια συμφωνία βρίσκονται σε εξέλιξη, με Ισραηλινούς διαπραγματευτές να συνεργάζονται με εταίρους των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου στη Ντόχα.

Φωτογραφία που δόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών στις 13 Φεβρουαρίου 2024, δείχνει τον πάμπλουτο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, να ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών στη Ντόχα. (Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν/AFP)

Παραμένουν σημαντικά κενά, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας μιας ηρεμίας στις εχθροπραξίες. Η Χαμάς θέλει να τελειώσει ο πόλεμος και το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες δεσμεύονται να συνεχίσουν να πολεμούν έως ότου επιτευχθεί η «ολική νίκη», την οποία ορίζουν ως την ανατροπή της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής οργάνωσης και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Η WSJ ανέφερε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί επίσης ηχογραφήσεις ισραηλινών ομήρων που εκλιπαρούν για διάσωση στα εβραϊκά για να σύρει στρατιώτες σε ενέδρα, και ότι τοποθέτησε εκρηκτικά σε σακούλες που στέλνονταν από ισραηλινά κιμπούτζ σε στρατιώτες.

Αξιωματικοί του Ισραηλινού Στρατού εντός της Λωρίδας της Γάζας είπαν στους Times of Israel αυτή την εβδομάδα ότι επισήμαναν παρόμοιες αλλαγές στην τακτική της Χαμάς.

«Υπάρχει αντίσταση, αλλά δεν είναι όπως ήταν στην αρχή. Πυροβολούν και τρέχουν μακριά. Η μάχη είναι πολύ λιγότερο περίπλοκη από ό,τι ήταν. Όσο περισσότερο εμείς και η Ταξιαρχία Ναχάλ λειτουργούμε, τόσο περισσότερο οι δυνατότητες [της Χαμάς] συνεχίζουν να μειώνονται»», είπε ο Αντισυνταγματάρχης Aviran Alfasi, διοικητής του τάγματος Tzabar της Ταξιαρχίας Γκιβάτι, στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Ο αντισυνταγματάρχης Aviran Alfasi, διοικητής του τάγματος Tzabar, μιλά στους Times of Israel στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 25 Φεβρουαρίου 2024 (Lazar Berman/The Times of Israel)

Σύμφωνα με τη WSJ, οι διοικητές των IDF, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων κλιμακίων, αμφιβάλλουν ολοένα και περισσότερο ότι οι τακτικές τους επιτυχίες θα οδηγήσουν σε ξεκάθαρη νίκη σε στρατηγικό και πολιτικό επίπεδο.

Σε κάποιο σημείο, το Ισραήλ – και οι διεθνείς εταίροι του – θα πρέπει να αντικαταστήσουν τη Χαμάς με μια άλλη οντότητα που θα κυβερνά τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu (2ος από αριστερά) στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ στις 7 Ιανουαρίου 2024. (RONEN ZVULUN / POOL / AFP)

«Αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στην επικράτηση στη Γάζα και στην ανατροπή της Χαμάς είναι μια διαφορετική πολιτική κυβέρνηση», επέμεινε ο στρατιωτικός θεωρητικός Έραν Ορτάλ.

Όμως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται να συζητήσει το σχέδιό του για το ποιος θα αντικαταστήσει τη Χαμάς στη διακυβέρνηση της Λωρίδας. Λέει μόνο ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία στην Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία δεν εμπιστεύεται, και ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο ασφαλείας.

«Μετά τη μεγάλη θυσία των πολιτών και των στρατιωτών μας, δεν θα επιτρέψω την είσοδο στη Γάζα όσων εκπαιδεύονται για την τρομοκρατία, υποστηρίζουν την τρομοκρατία και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Η Γάζα δεν θα είναι ούτε Χαμαστάν ούτε Φαταχστάν», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι:

«Το Ισραήλ αναζητά Παλαιστίνιους που δεν συνδέονται με τη Χαμάς για να διαχειριστούν τις πολιτικές υποθέσεις σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας που έχουν σχεδιαστεί ως πεδία δοκιμής για τη μεταπολεμική διοίκηση της Λωρίδας. Οι προγραμματισμένοι ανθρωπιστικοί θύλακες θα βρίσκονται σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας από τις οποίες έχει εκδιωχθεί η Χαμάς, αλλά η τελική επιτυχία θα εξαρτηθεί από το ότι το Ισραήλ θα επιτύχει τον στόχο του να καταστρέψει την ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα σε όλη τη μικροσκοπική παράκτια περιοχή που κυβερνά εδώ και 16 χρόνια. Αναζητούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να προχωρήσουν στο σχέδιο. Αλλά είναι σαφές ότι αυτό θα πάρει χρόνο, καθώς κανείς δεν θα εμφανιστεί εάν πιστεύει ότι η Χαμάς θα του ρίξει μια σφαίρα στο κεφάλι».

Ο αντισυνταγματάρχης Oz Meshulam, διοικητής του τάγματος 931, και ο ταγματάρχης Tal Klichovsky, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος, μιλούν στους Times of Israel από την κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 20 Φεβρουαρίου 2024 (Lazar Berman/The Times of Israel)

Ισραηλινοί αξιωματικοί, ωστόσο, λένε στους Times of Israel ότι βρίσκονται στο δρόμο για να νικήσουν τη Χαμάς.

«Αν δεν το πιστεύαμε, δεν θα είχαμε λόγο να είμαστε εδώ. Καθημερινά νικάμε και αποδυναμώνουμε τη Χαμάς. Για την πραγματική αντιμετώπιση, χρειάζεται χρόνος. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς», είπε ο διοικητής του τάγματος 931, αντισυνταγματάρχης Oz Meshulam.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα