THE ATLANTIC: Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Jerry Hendrix

The Atlantic

Φωτογραφίες από τον Oliver Munday

Πολύ λίγοι Αμερικανοί -ή, εξίσου σημαντικό, πολύ λίγοι άνθρωποι στον πλανήτη- μπορούν να θυμηθούν εποχή που η ελευθερία διακίνησης στη θάλασσα αμφισβητούνταν. Αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, δεν υπήρχε τέτοια εγγύηση. Οι πειρατές, τα αρπακτικά κράτη και οι στόλοι των μεγάλων δυνάμεων έκαναν ό,τι ήθελαν. Η τρέχουσα πραγματικότητα, η οποία χρονολογείται μόλις απο το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιστά δυνατή την εμπορική ναυτιλία που διαχειρίζεται περισσότερο από το 80 τοις εκατό του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου—πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σιτηρά και ακατέργαστα μεταλλεύματα, βιομηχανικά προϊόντα κάθε είδους. Επειδή η ελευθερία των θαλασσών, στη διάρκεια της ζωής μας, φαινόταν σαν μια προεπιλεγμένη συνθήκη, είναι εύκολο να τη σκεφτούμε –αν τη σκεφτόμαστε καθόλου– σαν την περιστροφή της Γης ή τη δύναμη της βαρύτητας: έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα , όχι ως ανθρωπογενές κατασκεύασμα που πρέπει να διατηρηθεί και να επιβληθεί.

Τι θα γινόταν όμως αν η ασφαλής διέλευση των πλοίων δεν μπορούσε πλέον να διασφαλιστεί; Τι θα γινόταν αν οι ωκεανοί δεν ήταν, πλέον, ελεύθεροι;

Ξαφνικά υπενθυμίζεται στους Αμερικανούς πόσο πολύ εξαρτώνται από την αδιάκοπη κίνηση των πλοίων σε όλο τον κόσμο για τον τρόπο ζωής τους, για τα προς το ζην, ακόμη και για τη ζωή τους. Το 2021, η προσάραξη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given απέκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ, αναγκάζοντας τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Ασίας και Ευρώπης να εκτρέπονται γύρω από την Αφρική, καθυστερώντας το πέρασμά τους και αυξάνοντας το κόστος. Λίγους μήνες αργότερα, κυρίως λόγω των διαταραχών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, περισσότερα από 100 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων περίμεναν έξω από τα λιμάνια της Καλιφόρνιας στο Λονγκ Μπιτς και το Λος Άντζελες, ταράζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλη τη χώρα.

Αυτά τα γεγονότα ήταν προσωρινά, αν και κόστισαν. Φανταστείτε, όμως, μια πιο μόνιμη κατάρρευση.

Μια ταπεινωμένη Ρωσία θα μπορούσε να κηρύξει ένα μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού ως δικά της χωρικά ύδατα, αλλάζοντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας για να υποστηρίξει τις αξιώσεις της. Η Ρωσία θα επέτρεπε τότε στους συμμάχους της την πρόσβαση σε αυτή τη διαδρομή ενώ θα την αρνιόταν σε όσους τολμούσαν να αντιταχθούν στις επιθυμίες της. Ούτε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο δεν έχει κατασκευάσει πολεμικά πλοία επιφανείας για την Αρκτική από τη δεκαετία του 1950, ούτε οποιοδήποτε άλλο κράτος του ΝΑΤΟ είναι επί του παρόντος εξοπλισμένο για να αντισταθεί σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Ίσως ο πρώτος που θα κινηθεί θα ήταν ο Xi Jinping, ενισχύοντας την θέση του στο εσωτερικό, επιχειρώντας να καταλάβει την Ταϊβάν και χρησιμοποιώντας τους αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους της Κίνας και άλλα όπλα για να κρατήσει μακριά τα δυτικά πλοία. Μια τολμηρή Κίνα θα μπορούσε στη συνέχεια να επιδιώξει να εδραιώσει την αξίωσή της σε μεγάλα τμήματα της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας και ολόκληρης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ως χωρικά ύδατα. Θα μπορούσε να επιβάλει μεγάλα τέλη και τέλη μεταφοράς στις εταιρείες μεταφοράς χονδρικού φορτίου που διέρχονται από την περιοχή. Οι τοπικοί αξιωματούχοι ενδέχεται να ζητήσουν δωροδοκίες για να επιταχύνουν τη διέλευσή τους.

Μόλις ένα έθνος αποφάσιζε να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο, θα ακολουθούσαν και άλλα, διεκδικώντας τα δικά τους διευρυμένα χωρικά ύδατα και αντλώντας ό,τι μπορούσαν από το εμπόριο που διέρχεται μέσα από αυτά. Τα άκρα και τα διάκενα αυτού του συνονθυλεύματος ανταγωνιστικών αξιώσεων θα παρείχαν ανοίγματα για την πειρατεία και την ανομία.

Τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα σημερινά δεξαμενόπλοια θα εξαφανίζονταν και θα αντικαθήσταντο από μικρότερα, ταχύτερα φορτηγά πλοία ικανά να μεταφέρουν σπάνια και πολύτιμα αγαθά αποφεύγοντας πειρατές και διεφθαρμένους αξιωματούχους. Η επιχείρηση κρουαζιερόπλοιων, η οποία βοηθά πολλές τουριστικές οικονομίες, θα παραπαίει μπροστά σε πιθανές πειρατείες. Ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο αποτυχίας σε ολόκληρο τον κλάδο. Οι κάποτε πολυσύχναστες θαλάσσιες οδοί θα έχαναν την κυκλοφορία τους. Λόγω έλλειψης δραστηριότητας και συντήρησης, περάσματα όπως τα κανάλια του Παναμά και του Σουέζ μπορεί να σταματήσουν. Φυσικά κρίσιμα σημεία διέλευσης όπως τα στενά του Γιβραλτάρ, του Ορμούζ, της Μάλακα και της Σούντα θα μπορούσαν να επιστρέψουν στους ιστορικούς ρόλους τους ως καταφύγια για τα αρπακτικά. Οι ελεύθερες θάλασσες που τώρα μας περιβάλλουν, τόσο απαραίτητες όσο ο αέρας που αναπνέουμε, δεν θα υπήρχαν πια.

Εάν το εμπόριο των ωκεανών μειωθεί, οι αγορές θα στραφούν προς το εσωτερικό, ίσως πυροδοτώντας μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση. Τα κράτη θα περιορίζονταν στο να ζουν από τους δικούς τους φυσικούς πόρους ή από αυτούς που θα μπορούσαν να αγοράσουν —ή να πάρουν— από τους άμεσους γείτονές τους. Οι ωκεανοί του κόσμου, για 70 χρόνια που υποτίθεται ότι ήταν σε παγκόσμια χρήση, θα μετατραπούν σε μια “γη του κανενός”. Αυτή είναι η κατάσταση πραγμάτων που προκαλέσαμε, χωρίς να το σκεφτούμε.

ΌΠΟΥ ΚΟΙΤΑΩ, ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΙΣΧΥ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ—ΑΜΟΜΟΛΟΓΗΤΑ—ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΖΩΗ. ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΩ ΑΠΟ ΤΟ WALMART, ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ BJ, Η ΤΟ LOWE’S, Ή ΜΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ, ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΧΘΟΥΝ ΧΟΝΔΡΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ—ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΣΟ ΘΕΜΕΛΙΑΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν και να δράσουν, για άλλη μια φορά, σαν ναυτικό κράτος. Όπως εξήγησε ο ιστορικός του ναυτικού Andrew Lambert, ένα ναυτικό κράτος κατανοεί ότι ο πλούτος και η δύναμή του προέρχονται κυρίως από το θαλάσσιο εμπόριο και χρησιμοποιεί τη θαλάσσια ισχύ για να προωθήσει και να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Στο βαθμό που είναι δυνατό,

ένα ναυτικό κράτος επιδιώκει να αποφύγει την άμεση συμμετοχή σε χερσαίους πολέμους, μεγάλους ή μικρούς. Υπήρξαν μόνο λίγα πραγματικά ναυτικά κράτη στην ιστορία—κυρίως η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, η Βενετία και η Καρχηδόνα.

Μεγάλωσα σε μια φάρμα γαλακτοπαραγωγής στην Ιντιάνα και πέρασα 26 χρόνια σε ενεργό υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό, εκπαιδευόμενος στην υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Γιουγκοσλαβία, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα. Έκανα μεταπτυχιακές εργασίες σε πολλά πανεπιστήμια και υπηρέτησα ως στρατηγικός σύμβουλος ανώτατων αξιωματούχων στο Πεντάγωνο. Ωστόσο, παρέμεινα πάντα, όσον αφορά τα ενδιαφέροντα και τις προοπτικές μου, παιδί της Midwest. Στα γραπτά μου προσπάθησα να υπογραμμίσω τη σημασία της θαλάσσιας δύναμης και την εξάρτηση της οικονομίας μας από τη θάλασσα.

Παρά την εμπειρία μου, δεν κατάφερα ποτέ να πείσω τη μητέρα μου. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της επαγγελματικής της ζωής στο Wal-mart, της πόλης μου, πρώτα στο ταμείο και μετά στο λογιστήριο. Η μητέρα μου παρακολουθούσε τις ειδήσεις και είχε έντονη περιέργεια για τον κόσμο. Ήμασταν κοντά και μιλούσαμε συχνά. Χαιρόταν που ήμουν στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά όχι επειδή έβλεπε τη δουλειά μου ως απαραίτητη για τη ζωή της. «Αν σου αρέσει η Wal-mart», της έλεγα συχνά, «τότε θα έπρεπε να αγαπάς το Ναυτικό των ΗΠΑ. Είναι το Ναυτικό που κάνει δυνατή τη Wal-mart». Αλλά για αυτήν, ως μητέρα, η ναυτική μου υπηρεσία σήμαινε κυρίως ότι, σε αντίθεση με τους φίλους και τα ξαδέρφια που με το Στρατό ή το Σώμα Πεζοναυτών βρέθηκαν στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, μάλλον δεν επρόκειτο να με πυροβολήσουν. Η άποψή της είναι συνεπής με ένα φαινόμενο που ο στρατηγός Seth Cropsey έχει ονομάσει θαλάσσια τύφλωση (σσ αδυναμία να δουν τις ανάγκες ασφαλείας, ευπάθειες στον εφοδιασμό και αποδυνάμωση των ναυτικών του δυνάμεων)

Σήμερα, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κλίμακα ή η ταχύτητα του μετασχηματισμού που επήλθε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πόλεμος κατέστρεψε ή άφησε φτωχές όλες τις παγκόσμιες δυνάμεις που αντιτίθεντο στην έννοια της mare liberum – μιας «ελεύθερης θάλασσας» – που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Ολλανδό φιλόσοφο Hugo Grotius το 1609.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία, οι δύο παραδοσιακοί υποστηρικτές μιας ελεύθερης θάλασσας, είχαν αναδειχθεί όχι μόνο θριαμβεύτριες αλλά και σε θέση συντριπτικής ναυτικής υπεροχής. Οι ναυτικές τους δυνάμεις ήταν μαζί μεγαλύτερες από τις ναυτικές δυνάμεις όλων των κρατών του κόσμου. Μια ελεύθερη θάλασσα δεν ήταν πια ιδέα. Ήταν πραγματικότητα.

Σε αυτό το ασφαλές περιβάλλον, το εμπόριο άνθισε. Η παγκοσμιοποιούμενη οικονομία, η οποία επέτρεψε ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση σε τρόφιμα, ενέργεια, εργασία και εμπορεύματα κάθε είδους, αυξήθηκε από σχεδόν 8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 1940 σε περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια δολάρια 75 χρόνια αργότερα, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό. Η ευημερία έφερε και άλλες βελτιώσεις. Κατά την ίδια περίπου περίοδο, από τον πόλεμο μέχρι σήμερα, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού με ακραία φτώχεια, λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα, μειώθηκε από 60 τοις εκατό σε περίπου 10 τοις εκατό. Ο παγκόσμιος αλφαβητισμός διπλασιάστηκε, σε περισσότερο από 85 τοις εκατό. Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής το 1950 ήταν 46 χρόνια. Μέχρι το 2019, είχε αυξηθεί στα 73 χρόνια.

Όλα αυτά οφείλονται στην ελευθερία των θαλασσών, η οποία με τη σειρά της εξαρτήθηκε από τη θαλάσσια ισχύ που ασκούν τα κράτη- με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες – που πιστεύουν σε μια τέτοια ελευθερία.

Αλλά η ίδια η επιτυχία αυτού του έργου απειλεί τώρα το μέλλον του. Η θαλάσσια τύφλωση έχει γίνει ενδημική.

ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΙΣΧΥ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΠΟΤΕ. Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗ δεκαετία του 1960 ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΔΟΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥΣ. Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ RONALD REAGAN, ΤΟ 1981. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΜΕ ΜΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΣΥΡΙΚΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ. ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, ΠΑΡΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΑΣΚΗΣΑΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ.

Δεν είναι ποτέ προς όφελος ενός έθνους να εξαρτάται από άλλους ΣΕ κρίσιμους κρίκους στην αλυσίδα εφοδιασμού του. Αλλά εκεί είμαστε.

Το 1977, οι Αμερικανοί ναυπηγοί παρήγαγαν εμπορικά πλοία με εκτόπισμα περισσότερο από 1 εκατομμύριο τόνους. Μέχρι το 2005, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε 300.000. Σήμερα, τα περισσότερα εμπορικά πλοία που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατασκευάζονται για κυβερνητικούς πελάτες, όπως η Maritime Administration ή για ιδιωτικούς φορείς που υποχρεούνται να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους μεταξύ λιμένων των ΗΠΑ σε πλοία υπό σημαία ΗΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Jones του 1920.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, επίσης, συρρικνώθηκε. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Πολεμικό Ναυτικό διέλυσε πολλά από τα πλοία του και έστειλε πολλά άλλα σε έναν εφεδρικό στόλο «ναφθαλίνης». Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο ενεργός ναυτικός στόλος αιωρούνταν σε περίπου 1.000 πλοία. Αλλά από το 1969, το σύνολο άρχισε να πέφτει. Μέχρι το 1971, ο στόλος είχε μειωθεί σε 750 πλοία. Δέκα χρόνια αργότερα, έπεσε στα 521. Ο Ρίγκαν, ο οποίος είχε υποσχεθεί το 1980 να ανοικοδομήσει το Πολεμικό Ναυτικό στα 600 πλοία, σχεδόν το έκανε υπό την ικανή ηγεσία του Υπουργού Ναυτικών Τζον Λέμαν. Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών στην εξουσία του Ρήγκαν, το μέγεθος του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού ανήλθε σε λίγο περισσότερα από 590 πλοία.

Τότε τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος. Οι κυβερνήσεις των προέδρων Τζορτζ Χ. Μπους και Μπιλ Κλίντον μείωσαν στρατό, πλοία, αεροσκάφη και υποδομές που βασίζονταν στην ξηρά. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, η δύναμη μάχης του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στα 271 πλοία.

Εν τω μεταξύ, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία, με διαφορετικούς τρόπους, άρχισαν να αναπτύσσουν συστήματα που θα αμφισβητούσαν το καθεστώς του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου στην ανοιχτή θάλασσα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η Ρωσία άρχισε να επενδύει σε εξαιρετικά εξελιγμένα πυρηνικά υποβρύχια με την πρόθεση να μπορέσει να διακόψει την ωκεάνια σύνδεση μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η Κίνα, η οποία για ένα διάστημα απολάμβανε διψήφια αύξηση του ΑΕΠ, επεξέτεινε τις εμπορικές και ναυτικές της ικανότητες στη ναυπήγηση. Τριπλασίασε το μέγεθος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού-Ναυτικού και επένδυσε σε αισθητήρες και πυραύλους μεγάλης εμβέλειας που θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να εμποδίσει εμπορικά και στρατιωτικά πλοία σε απόσταση μεγαλύτερη από 1.000 μίλια από τις ακτές της. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα προσπάθησαν επίσης να επεκτείνουν τις διεκδικήσεις στα διεθνή ύδατα, με στόχο να ελέγξουν την ελεύθερη διέλευση της ναυτιλίας κοντά στις ακτές τους και στις αντιληπτές σφαίρες επιρροής τους. Εν ολίγοις: Οι αυταρχικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν τις παγκόσμιες δυνατότητες πρόσβασης σε αγαθά.

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οικονομικά περιορισμένες από το χρέος και ψυχολογικά επιβαρυμένες από πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις – ως επί το πλείστον, απο τις χερσαίες ενέργειες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν που πολεμούσαν κυρίως με έναν μεγάλο μόνιμο στρατό που λειτουργεί μακριά από την πατρίδα του – πόλεμοι που μετατράπηκαν σε δαπανηρά τέλματα.

Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να είμαστε και ηπειρωτική και ωκεάνια δύναμη. Αλλά μπορούμε ακόμα να ασκήσουμε επιρροή και ταυτόχρονα να αποφύγουμε να εμπλακούμε στις υποθέσεις άλλων κρατών. Το στρατηγικό μας μέλλον βρίσκεται στη θάλασσα.

Οι Αμερικανοί το γνώριζαν αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τον βίο τους σκόπιμα ως θαλάσσια δύναμη: το Σύνταγμα κατευθύνει ρητά το Κογκρέσο “να παράσχει και να διατηρήσει το ναυτικό“. Αντίθετα, το ίδιο άρθρο του Συντάγματος έδωσε εντολή στο νομοθετικό σώμα “να αυξήσει και να υποστηρίξει τον στρατό”, αλλά ορίζει ότι καμία πίστωση για το στρατό ” δεν μπορεί να είναι πέρα  από δύο χρόνια”. Οι ιδρυτές είχαν μια αποστροφή σε μεγάλους στρατούς.

Ο Τζώρτζ Ουάσιγκτον με τη ναυτική πράξη του 1794, χρηματοδότησε αρχικά έξι φρεγάτες. (Μια από αυτές ήταν η διάσημη  Σύνταγμα USS, “Old Ironsides”, η οποία παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα.) Στην τελική του ομιλία στον αμερικανικό λαό, ο Ουάσιγκτον υποστήριξε μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται στο ναυτικό,

προειδοποιώντας κατά των “προσκολήσεων και εμπλοκών” με ξένες δυνάμεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το νεαρό έθνος σε ηπειρωτικούς ευρωπαϊκούς πολέμους. Η στρατηγική που συμβούλευεσε ήταν να προστατεύσει το αμερικανικό εμπόριο στην ανοικτή θάλασσα και να προωθήσει τα συμφέροντα της Αμερικής μέσω προσωρινών συμφωνιών, όχι μόνιμων συμμαχιών. Αυτή η προσέγγιση στην παγκόσμια θαλάσσια ισχύ έγινε η προϋπόθεση της πρώϊμης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Με την πάροδο του χρόνου, οι συνθήκες άλλαξαν. Οι Η.Π.Α. ασχολήθηκαν με επι μέρους συγκρούσεις και την κατάκτηση της ηπείρου. Κατέστησαν ηπειρωτική δύναμη. Αλλά μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, αυτή η εποχή είχε τελειώσει.

Το 1890, ένας πλοίαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Alfred Thayer Mahan δημοσίευσε ένα άρθρο στο The Atlantic με τίτλο “Οι Ηνωμένες Πολιτείες που κοιτάζουν προς τα έξω”. Ο Mahan ισχυρίστηκε ότι, με το κλείσιμο των συνόρων, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ουσιαστικά γίνει ένα νησιωτικό κράτος που κοιτάζει προς τα ανατολικά και προς τα δυτικά τους ωκεανούς. Επομένως, οι ενέργειες του κράτους θα πρέπει να επικεντρώνονται εξωτερικά: στις θάλασσες, στο θαλάσσιο εμπόριο και σε μεγαλύτερο ρόλο στον κόσμο.

Ο Mahan προσπάθησε να τερματίσει τη μακρόχρονη πολιτική προστατευτισμού για τις αμερικανικές βιομηχανίες, επειδή είχαν γίνει αρκετά ισχυρές για να ανταγωνιστούν την παγκόσμια αγορά. Κατά συνέπεια, ο Mahan ζήτησε επίσης ένα μεγαλύτερο εμπορικό στόλο για να μεταφέρει αγαθά από αμερικανικά εργοστάσια σε ξένα εδάφη και ένα μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό για την προστασία αυτού του εμπορικού στόλου. Με λίγα λόγια, ο Mahan πρότεινε  ένα συνεκτικό στρατηγικό επιχείρημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε για άλλη μια φορά να γίνουν μια αληθινή θαλάσσια δύναμη.

Το όραμα του Mahan είχε βαθιά επιρροή. Οι πολιτικοί όπως ο Theodore Roosevelt και ο Henry Cabot Lodge υποστήριζαν  μεγαλύτερους εμπορικούς και ναυτικούς στόλους (και ένα κανάλι δια της  Κεντρικής Αμερικής).

Οι Mahan, Roosevelt και Lodge πίστευαν ότι η θαλάσσια δύναμη ήταν ο καταλύτης για την εθνική ισχύ και ήθελαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να γίνουν το κορυφαίο κράτος του 20ού αιώνα.

Η γρήγορη επέκταση του ναυτικού, ιδιαίτερα σε θωρηκτά και κρουαζιερόπλοια, γίνεται παράλληλα με τους αναπτυσσόμενους στόλους άλλων παγκόσμιων δυνάμεων. Οι ηγέτες στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία είχαν επίσης διαβάσει τον Mahan και ήθελαν να προστατεύσουν την εμπορική πρόσβασή τους στις υπερπόντιες αυτοκρατορίες τους. Η κούρσα εξοπλισμών στη θάλασσα βοήθησε στην αποσταθεροποίηση της ισορροπίας ισχύος κατά τα χρόνια που οδήγησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν είναι εδώ το κατάλληλο το μέρος για να συσχετίσουμε κάθε εξέλιξη της ναυτικής ικανότητας της Αμερικής, πολύ λιγότερο των άλλων κρατών. Αρκεί να πούμε ότι, από τη δεκαετία του 1930, οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν τις θάλασσες. Αεροσκάφη, οι αερομεταφορές, τα αμφίβια επιθετικά σκάφη και τα υποβρύχια είχαν εξελιχθεί σε πιο αποτελεσματικά όπλα. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ωκεανοί έγιναν και πάλι πεδία μάχης. Οι μάχες προχώρησαν κατά τρόπο που ο ίδιος ο Mahan δεν είχε ποτέ οραματιστεί, καθώς στόλοι αντιμετώπιζαν πλοία που δεν μπορούσαν καν να δουν, εξαπολύοντας κύματα αεροσκαφών ο ένας εναντίον του άλλου.

Τελικά, ο πόλεμος δεν κερδήθηκε με σφαίρες ή τορπίλες, αλλά από την αμερικανική ναυτική βιομηχανική βάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τον πόλεμο με 790 πλοία ως δύναμη μάχης του. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, είχαν πάνω από 6.700.

Alfred Thayer Mahan (Φωτογραφία από τον Oliver Munday. Πηγή: Hum Images / Universal Images Group / Getty.) © που παρέχεται από το The Atlantic

Κανένα έθνος δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον αμερικανικό στόλο, εμπορικό ή ναυτικό, στην ανοικτή θάλασσα μετά τον πόλεμο.

Τόσο μεγάλο ήταν το πλεονέκτημά του ώστε, εδώ και δεκαετίες, κανείς δεν προσπάθησε να τον παρακολουθήσει. Σε συνεννόηση με τους συμμάχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ένα διεθνές σύστημα βασισμένο στο ελεύθερο και ανεμπόδιστο εμπόριο. Ήταν το αποκορύφωμα της Mahanist Age, της Εποχής του Μανχάταν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, θεωρήθηκε ανοικτή η πρόσβαση στις θάλασσες – και έτσι οι άνθρωποι φυσικά έδειξαν ελάχιστο ενδιαφέρον στη σημασία και τις προκλήσεις της.

Μια νέα στρατηγική για τη θαλάσσια ισχύ περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από την αύξηση των πλοίων στο Πολεμικό Ναυτικό. Μια νέα στρατηγική πρέπει να ξεκινήσει απο την οικονομία.

Για 40 χρόνια, παρακολουθήσαμε τις εγχώριες βιομηχανίες και τις εργασίες των μπλε κολάρων (σσ εργάτης, ιδίως ο βιομηχανικός εργάτης, που κάνει δουλειά σε μεγάλο βαθμό χειρωνακτικά) να εγκαταλείπουν τη χώρα. Τώρα βρισκόμαστε κλειδωμένοι σε έναν νέο ανταγωνισμό μεγάλης ισχύος, κυρίως με μια ανερχόμενη Κίνα, αλλά και με μια υποχωρούσα και ασταθή Ρωσία. Θα χρειαστούμε βαριά βιομηχανία για να επικρατήσουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν απλώς να βασίζονται στην παραγωγική βάση άλλων χωρών, ακόμη και φιλικών, για τις ανάγκες της εθνικής ασφάλειάς τους.

Το 1993, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας William Perry κάλεσε τα στελέχη των κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών σε δείπνο στην Ουάσινγκτον-ένα γεύμα που θα ενσωματωθεί στην ορολογία της  εθνικής ασφάλειας ως το “Ο Μυστικός Δείπνος”. Ο Perry διευκρίνισε τις προβλεπόμενες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. Το μήνυμά του ήταν σαφές:

Εάν ήθελαν η αμερικανική αμυντική βιομηχανική βάση να επιβιώσει, τότε θα απαιτούνται συγχωνεύσεις. Λίγο αργότερα, η Northrop Corporation απέκτησε την Grumman Corporation για να σχηματίσει την Northrop Grumman. Η Lockheed Corporation και η Martin Marietta έγιναν Lockheed Martin. Λίγα χρόνια αργότερα, η Boeing συνδυάστηκε με την McDonnell Douglas, η ίδια προϊόν μιας προηγούμενης συγχώνευσης. Μεταξύ των ναυπηγών, η General Dynamics, η οποία κατασκευάζει υποβρύχια μέσω της θυγατρικής της Electric Boat, αγόρασε την Bath Iron Works, ένα ναυπηγείο και την Εθνική Εταιρεία Χάλυβα και Ναυπηγικής.

Αυτές οι συγχωνεύσεις διατήρησαν τις αμυντικές βιομηχανίες, αλλά με τίμημα: μια δραματική μείωση της συνολικής βιομηχανικής μας ικανότητας. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν περισσότερες από 50 αποβάθρες- βιομηχανικές τοποθεσίες όπου συναρμολογούνται πλοία με μήκος μεγαλύτερο από 150 μέτρα, καθεμιά ικανή για την κατασκευή εμπορικών σκαφών και πολεμικών πλοίων. Σήμερα, οι Η.Π.Α. έχουν 23 αποβάθρες εκ των οποίων μόνο μια ντουζίνα είναι πιστοποιημένες για πλοία του Ναυτικού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εφαρμόσουν μια βιομηχανική πολιτική θαλάσσιας ισχύος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας τους: κατασκευάζοντας χάλυβα και  μικροτσίπ, ανάπτυξη υπερηχητικών και αυτόνομων μη επανδρωμένων υποθαλάσσιων οχημάτων. Θα χρειαστεί να προωθήσουμε νέες νεοσύστατες επιχειρήσεις εφαρμόζοντας στοχευόμενους φορολογικούς νόμους, τον Νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής και ίσως ακόμη και έναν “Νόμο περί Πλοίων” παρόμοιο με τον Νόμο για τα Τσιπς, ο οποίος επιδιώκει να επαναφέρει την κρίσιμη βιομηχανία ημιαγωγών.

Πρέπει επίσης να πούμε στις εταιρείες που κάποτε ενθαρρύναμε να συγχωνευθούν ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθούν από βασικές βιομηχανικές θυγατρικές για να ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό και την ανθεκτικότητα – και πρέπει να τις ανταμείψουμε για να ακολουθήσουν. Το 2011, για παράδειγμα, ο γίγαντας της αεροδιαστημικής Northrop Grumman απέκλεισε τις ναυπηγικές συμμετοχές του για να σχηματίσει την Huntington Ingalls, στο Newport News, τη Βιρτζίνια και την Pascagoula, Mississippi. Η προσθήκη περισσότερων τέτοιων spin-offs δεν θα αυξήσει μόνο το βιομηχανικό βάθος του κράτους, αλλά και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη προμηθευτών για βαριές βιομηχανικές εταιρείες που έχουν υποστεί τρεις δεκαετίες ενοποίησης ή εξαφάνισης.

Το ναυπηγείο, ειδικότερα, είναι ένας πολλαπλασιαστής θέσεων εργασίας. Για κάθε εργασία που δημιουργείται σε ένα ναυπηγείο, πέντε θέσεις εργασίας, κατά μέσο όρο, δημιουργούνται σε υποψήφιους προμηθευτές- θέσεις εργασίας με μπλε κολάρο στον τομέα των εξόρυξης, της κατασκευής και της ενέργειας.

Τα περισσότερα από τα πολιτικά εμπορικά πλοία, τα πλοία των εμπορευματοκιβωτίων, οι μεταφορείς μεταλλεύματος και τα supertankers που φθάνουν σε αμερικανικά λιμάνια είναι κατασκευασμένα στο εξωτερικό και κινούνται με ξένες σημαίες. Έχουμε αγνοήσει τη σύνδεση μεταξύ της ικανότητας κατασκευής εμπορικών πλοίων και των πολεμικών – ένας λόγος που τα τελευταία κοστίζουν διπλάσια από ό,τι το 1989. Η έλλειψη πολιτικών πλοίων με δική μας σημαία μας καθιστά ευάλωτους. Σήμερα θυμόμαστε την πρόσφατη καθυστέρηση των πλοίων εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Long Beach, αλλά αύριο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το σοκ των πλοίων που δεν θα φτάνουν καθόλου, αν η Κίνα απαγορεύσει στο μεγάλο στόλο της να επισκεφθεί λιμάνια των ΗΠΑ. Σήμερα είμαστε περήφανοι που θα μεταφέρουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο στους συμμάχους μας στην Ευρώπη, αλλά αύριο ίσως να μην είμαστε σε θέση να εξάγουμε αυτή την ενέργεια στους φίλους μας, επειδή δεν θα έχουμε τα πλοία που θα το μεταφέρουν.

Πρέπει να φέρουμε πίσω την πολιτική ναυπήγησης ως θέμα εθνικής ασφάλειας.

Για να αναζωογονήσουμε τη βάση μας για την κατασκευή εμπορικών πλοίων, θα πρέπει να δώσουμε κυβερνητικές επιδοτήσεις, όπως εκείνες που παρέχονται στους ευρωπαίους και ασιάτες ναυπηγούς. Επιδοτήσεις παρέχονται στην πολιτική αεροπορία από την ίδρυση εμπορικών αεροπορικών εταιρειών στη δεκαετία του 1920. Το SpaceX του Elon Musk δεν θα απολάμβανε την σημερινή επιτυχία του αν δεν είχε ισχυρή αρχική υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η ναυπηγική βιομηχανία δεν είναι μικρότερης ζωτικής σημασίας.

Η επαναβιομηχάνιση, ιδίως η αποκατάσταση της ικανότητας ναυπήγησης εμπορικών πλοίων και της εξαγωγικής βιομηχανίας, θα υποστηρίξει την εμφάνιση ενός νέου, πιο προηγμένου τεχνολογικά Ναυτικού. Το κόστος κατασκευής πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούσε να μειωθεί με την αύξηση του ανταγωνισμού, την επέκταση του αριθμού των προμηθευτών και την πρόσληψη νέων εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία.

Όπου πηγαίνει το αμερικανικό εμπόριο, ακολουθεί παραδοσιακά η σημαία – συνήθως με τη μορφή του Ναυτικού. Αλλά το νέο Ναυτικό δεν πρέπει να μοιάζει με το παλιό Ναυτικό. Αν το κάνει, θα έχουμε διαπράξει ένα στρατηγικό λάθος.

Καθώς οι αντίπαλες δυνάμεις αναπτύσσουν πλοία και πυραύλους που στοχεύουν τα αεροπλανοφόρα μας και άλλα μεγάλα σκάφη επιφανείας, θα πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερες επενδύσεις σε προηγμένα υποβρύχια εξοπλισμένα με τους πιο πρόσφατους υπερηχητικούς πυραύλους ελιγμών μεγάλου βεληνεκούς. Θα πρέπει να επιδιώξουμε ένα μέλλον στο οποίο δεν θα μπορούν να εντοπιστούν τα υποβρύχιά μας και οι υπερηχητικοί πύραυλοί μας δεν θα μπορούν να νικηθούν.

Το Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο, δεν είναι απλώς μια δύναμη εν καιρώ πολέμου. Έχει μια αποστολή εν καιρώ ειρήνης μοναδική μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών: να δείχνει τη σημαία και να υπερασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα μέσω μιας συνεπούς και αξιόπιστης παρουσίας.

Οι διοικητές έχουν εντοπίσει 18 θαλάσσιες περιοχές του κόσμου που απαιτούν τη σχεδόν συνεχή ανάπτυξη αμερικανικών πλοίων για να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Ναυτικό διατηρούσε περίπου 150 πλοία στη θάλασσα κάθε μέρα. Καθώς το μέγεθος του στόλου έχει μειωθεί – στα σημερινά 293 – το Πολεμικό Ναυτικό αγωνίζεται να κρατήσει στη θάλασσα ακόμη και 100 πλοία ανά πάσα στιγμή. Οι ναύαρχοι της υπηρεσίας πρότειναν πρόσφατα ως στόχο να έχουμε 75 πλοία «ικανά για αποστολή» ανά πάσα στιγμή. Αυτήν τη στιγμή ο στόλος έχει περίπου 20 πλοία που περνούν από εκπαιδευτικές εργασίες και μόνο περίπου 40 έχουν αναπτυχθεί ενεργά υπό περιφερειακούς μάχιμους διοικητές.

Αυτό έχει δημιουργήσει κενά σε ζωτικής σημασίας περιοχές όπως ο Αρκτικός Ωκεανός και η Μαύρη Θάλασσα, τα οποία οι εχθροί μας ήταν πρόθυμοι να καλύψουν.

Ο αρχηγός ναυτικών επιχειρήσεων ζήτησε πρόσφατα έναν στόλο περίπου 500 πλοίων. Γρήγορα επεσήμανε ότι αυτό θα περιλαμβάνει περίπου 50 νέες φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων—μικρά σκάφη επιφανείας ικανά να λειτουργούν με συμμάχους και εταίρους—καθώς και 150 μη επανδρωμένες επιφανειακές και μη πλατφόρμες που θα έφερναν επανάσταση στον τρόπο διεξαγωγής των ναυτικών επιχειρήσεων εν καιρώ πολέμου. Οι φρεγάτες συναρμολογούνται στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν. Η κατασκευή των μη επανδρωμένων πλοίων, λόγω των μη παραδοσιακών σχεδίων και των μικρότερων μεγεθών τους, θα μπορούσε να διασκορπιστεί σε μικρότερα ναυπηγεία, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων στην Ακτή του Κόλπου, κατά μήκος των ποταμών Μισισιπή και Οχάιο και στις Μεγάλες Λίμνες, όπου κατασκευάστηκαν πλοία και υποβρύχια για το ναυτικό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτοί οι τύποι πλοίων, σε συνδυασμό με προηγμένα υποβρύχια, θα μας επιτρέψουν να ασκήσουμε επιρροή και να προβάλλουμε ισχύ με το ίδιο σθένος.

ΣΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ, ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ NA ΞΕΘΩΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ Η ΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ. Αντίθετα, ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ: ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ, ΕΞΩ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ, ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ, ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΟΙ ΩΚΕΑΝΟΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙ ΠΕΔΙΑ ΜΑΧΗΣ, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

Ορισμένες φωνές, φυσικά, θα υποστηρίξουν ότι τα συμφέροντα της Αμερικής, διάχυτα και παγκόσμια, θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν καλύτερα με την επέκταση των δεσμεύσεών μας για χερσαίες δυνάμεις σε μέρη όπως η Ανατολική Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νότια Κορέα ως επίδειξη της αμερικανικής αποφασιστικότητας, και ότι οι εναέριες και oι ναυτικές δυνάμεις θα πρέπει να μειωθούν για τέτοιες δεσμεύσεις. Άλλοι—αυτοί της σχολής “εκχωρήσεις για επενδύσεις” πιστεύουν στην υπόσχεση της μελλοντικής τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι οι πιο παραδοσιακές πλατφόρμες και οι αποστολές πολέμου θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά για να χρηματοδοτήσουν τους νεότερους και πιο αποτελεσματικούς πυραύλους ή τα συστήματα του κυβερνοχώρου. Η πρώτη προσέγγιση συνεχίζει έναν δρόμο περιττών εμπλοκών. Η δεύτερη προχωρά σε ένα μονοπάτι υπόσχεσης χωρίς απόδειξη.

Μια στρατηγική εθνικής ασφάλειας εστιασμένη στη θαλάσσια ισχύ θα έδινε νέα πλεονεκτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν θα ήταν επίσης πολύ διακριτική ενθάρρυνση προς τους συμμάχους και τους εταίρους στην Ευρασία να αυξήσουν τις επενδύσεις σε χερσαίες δυνάμεις και να συνεργαστούν πιο στενά. Εάν κατασκευάσουν περισσότερα τανκς και στελεχώσουν πλήρως τον στρατό τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εγγυηθούν υπερωκεάνιες γραμμές ανεφοδιασμού από το δυτικό ημισφαίριο.

Η 70χρονη πρακτική της εγκατάστασης των χερσαίων δυνάμεών μας σε συμμαχικές χώρες, χρησιμοποιώντας τους Αμερικανούς σαν τεντωμένο σχοινί και προσφέροντας στους συμμάχους μια βολική δικαιολογία για να μην ξοδεύουν για τη δική τους άμυνα, θα πρέπει να τελειώσει.

Μια στρατηγική θαλάσσιας δύναμης, θα επαναφέρει την Αμερική στην πορεία για παγκόσμια ηγεσία. Πρέπει να αποφύγουμε τις εμπλοκές στους χερσαίους πολέμους άλλων εθνών – αντιστεκόμενοι στην παρόρμηση να λύσουμε κάθε πρόβλημα – και να επιδιώξουμε αντ ‘αυτού να προβάλλουμε επιρροή από τη θάλασσα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά μια βιομηχανοποιημένη, μεσαίας τάξης Αμερική, που ναυπηγεί και εξάγει βιομηχανικά αγαθά που μπορούν να μεταφερθούν με πλοία αμερικανικής κατασκευής στην παγκόσμια αγορά.

Όλα αυτά τα ξέραμε στην εποχή του Alfred Thayer Mahan. Οι Κινέζοι μας δείχνουν ότι τα ξέρουν τώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ξαναμάθουν τα μαθήματα στρατηγικής, γεωγραφίας και ιστορίας. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα έξω πέρα από τους ωκεανούς και να βρούμε τη θέση μας πάνω τους ξανά.

The Atlantic

Απόδοση-Επιμέλεια: Ανιχνεύσεις

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δύο μικρές διορθώσεις για τη μετάφραση.
    Cruiser= καταδρομικό κι όχι κρουαζιερόπλοιο
    Mahanist age= εποχή Μαχανιστών (οπαδοί της θεωρίας του Alfred Mahan) κι όχι Μανχάταν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα