Tην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ανακοίνωσε η Αρμενία: Υπέρ της λύσης των δύο κρατών τάσσεται το Γερεβάν

- Advertisement -

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε σήμερα την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους με σκοπό να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, επιμένοντας για «την κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα».

«Επαναβεβαιώνοντας την πίστη της στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές της ισότητας, της κυριαρχίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, η Δημοκρατία της Αρμενίας αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

Το «Γερεβάν επιθυμεί ειλικρινά την επίτευξη διαρκούς ειρήνης» στην περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο που αναφέρει ακόμη πως επιθυμεί «την άμεση εφαρμογή εκεχειρίας» στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Χουσέιν αλ Σέιχ, ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), «χαιρέτισε» την απόφαση του Γερεβάν.

«Είναι μια νίκη για το δίκαιο, τη δικαιοσύνη, τη νομιμότητα και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού μας για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Στα τέλη Μαΐου, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν επίσης επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης προς τον ίδιο σκοπό, προκαλώντας την οργή των ισραηλινών αρχών

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως η Αρμενία τάσσεται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στη σύγκρουση των Παλαιστινίων και του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γερεβάν, Αρμενία

Έντονη διαμαρτυρία Ισραήλ για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Αρμενία: Κλήθηκε ο πρέσβης για «σοβαρή επίπληξη»

Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στο Ισραήλ κλήθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί “σοβαρή επίπληξη” μετά την ανακοίνωση της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από το Γερεβάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

“Μετά την αναγνώριση από την Αρμενία παλαιστινιακού κράτους, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Αρμενίας για να του επιδώσει σοβαρή επίπληξη”, αναφέρει χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Israel 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δύο κράτη στην Παλαιστίνη, δύο κράτη στην Κύπρο.

    Κυπριακό – Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, όχι ένας. Δεν υπάρχουν “Κύπριοι” με την εθνική έννοια, δεν υπάρχει “Κυπριακό” έθνος. Ο όρος “Κύπριος” είναι τοπικός/γεωγραφικός, όχι εθνικός/εθνοτικός. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μεγάλα έθνη, Έλληνες και Τούρκοι, και κάποιες μικρές μειονότητες. Εθνοθρησκευτικές ή εθνικές μειονότητες όπως οι Αρμένιοι και οι Μαρωνίτες, θρησκευτικές μειονότητες όπως π.χ. οι Λατίνοι κ.α. Υπάρχει επίσης και μία ιδιαίτερη εθνοπολιτισμική ομάδα, οι Ρομά (κάποιοι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι και κάποιοι χριστιανοί, ενταγμένοι στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα αντίστοιχα). Γιατί θα πρέπει ντε και καλά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν μαζί; Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ως μειονότητα σε ένα κράτος κατά βάση Ελληνοκυπρίων.

    Παλαιστινιακό – Στην Παλαιστίνη πρέπει να ιδρυθούν δύο κράτη, ένα εβραϊκό (Ισραήλ) και ένα αραβικό (Παλαιστίνη). Το Ισραήλ θα έχει πρωτεύουσα τη Δυτική Ιερουσαλήμ και η Παλαιστίνη θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ (κάτι σαν την Λευκωσία για παράδειγμα). Σύνορα – με μερικές ενδεχομένως αναπροσαρμογές – θα είναι τα σύνορα του 1967. Εντός της πόλης της Ιερουσαλήμ το Τοίχος των Δακρύων θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι το σύνορο. Το τοίχος θα είναι Ισραήλ και πάνω από το τοίχος θα είναι Παλαιστίνη. Ταυτόχρονα όλοι οι Εβραίοι έποικοι από τη Δυτική Όχθη θα μεταφερθούν στο Ισραήλ, ενώ στους οικισμούς τους θα μεταφερθούν για κατοίκηση Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που κατοικούν σε Λίβανο, Συρία κ.α. Ταυτόχρονα, στο Ισραήλ κατοικούν 2.000.000 Παλαιστίνιοι. Όσοι θέλουν να εγκατασταθούν στο Παλαιστινιακό κράτος (στους οικισμούς των εποίκων ενδεχομένως) και όσοι θέλουν ας παραμείνουν ως αραβική μειονότητα στο κράτος του Ισραήλ, με σεβασμό κάθε δικαιώματος τους. Αντίστοιχα να γίνει το ίδιο για όσους Εβραίους θελήσουν να παραμείνουν στην Παλαιστινιακή πλευρά, ως πολίτες της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα