SILICON VALEY:  Ενας Ελληνας αλλάζει τον κόσμο!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Fabien Benoit, ειδικού απεσταλμένου της Liberation στο Πάλο Αλτο

Πίτερ Διαμαντής: Συνιδρυτής του Πανεπιστημίου Singularity

“Είστε εδώ για να αλλάξετε τον κόσμο, όχι μόνο την καθημερινή ζωή μερικών χιλιάδων ανθρώπων αλλά την ίδια την ύπαρξη δισεκατομμυρίων ανδρών και γυναικών!” Η εισαγωγή είναι πλήρης ευφορίας και στην αίθουσα, τα μάτια λάμπουν. Είμαστε στο Πάλο Aλτο (Καλιφόρνια), στην καρδιά της Silicon Valley. Πιο συγκεκριμένα, στην πανεπιστημιούπολη της NASA, η οποία συνδέεται παλαιόθεν με την τεχνολογική βιομηχανία της περιοχής. Εκεί βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Singularity, ένα τυπικό τοπικό μείγμα εξερευνητών και φιλόδοξων επιχειρηματιών. Ένα ίδρυμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 από δύο στοχαστές της Silicon Valley, τον Πίτερ Διαμαντή και τον Ρέι Κουρτσβάιλ, χρηματοδοτούμενο από τους ψηφιακούς γίγαντες, με πρώτη τη Google, που σκοπεύει να εκπαιδεύσει τους ηγέτες όλου του κόσμου στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται. Και φυσιολογικά αποσπά όλη τη δόξα της “κοιλάδας”.

14.000 δολάρια το σεμινάριο

Οι συμμετέχοντες πλησιάζουν τους εκατό στις 4 Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα του τελευταίου Εκτελεστικού Προγράμματος, ενός εβδομαδιαίου σεμιναρίου για «κορυφαίους ηγέτες, που χρεώνεται 14.000 δολάρια κατ’ άτομο. “Πάμε πολύ καλά, έχουμε πάντα περισσότερες αιτήσεις, λέει ο Πασκάλ Φινέτ, αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου, όλο χαμόγελα, πολύ ανοιχτός. Κάθε καρυδιάς καρύδι στα έδρανα: Διοικητές,  διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων πολυεθνικών,  επιχειρηματίες, μέλη κυβερνήσεων, ΜΚΟ … Είναι υπέροχο, είναι ένα από τα δυνατά σημεία της κατάρτισης, υπάρχει πολύ ισχυρή διάσταση «δικτύωσης». Πολλές μεγάλες σχολές απευθύνονται επίσης σε εμάς. Αυτό συμβαίνει με τη γαλλική Σχολή Ανώτερων Εμπορικών Σπουδών και πολλές «σχολές επιχειρήσεων ».

Βρισκόμαστε όντως μεταξύ υπευθύνων λήψης αποφάσεων, ακόμη και αν το μείγμα των ειδών μπορεί μερικές φορές να εκπλήξει. Συναντώνται εκεί πολυεθνικές και εταιρείες όπως τη Unilever ή η Decathlon, ιδρύματα και ΜΚΟ, συνταξιοδοτικά ταμεία και μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι, αρχάριοι και άλλοι σύμβουλοι. Ο Aλεξάντρ Τεριέν, Γάλλος επιχειρηματίας με έδρα το Λονδίνο, συναντήθηκε με τον συνεργάτη του στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του πανεπιστημίου πριν από δύο χρόνια. “Δεν υπάρχει στο κόσμο Πανεπιστήμιο πραγματικά ισοδύναμο με το Singularity, είναι μοναδικό στο είδος του”, λέει. Μαθαίνουμε πράγματα που δεν μπορούμε να ακούσουμε πουθενά αλλού. ”

Είναι ο τριαντάρης Πασκάλ Φινέτ, νευρώδης και γεμάτος δυναμισμό, πρώην της eBay και της Mozilla, που ανοίγει το πρόγραμμα με μια παρουσίαση – μια «συζήτηση» – για τις «εκθετικές τεχνολογίες,» την αιχμή του χώρου. Το επίπεδο της ομιλίας αφορά στα απολύτως απαραίτητα. Ο ρυθμός της καινοτομίας επιταχύνεται σταθερά και η τεχνολογία θα αναστατώνει την ανθρωπότητα. Πρέπει να προετοιμαστούμε. “Οι άνθρωποι δεν είναι καλά καταρτισμένοι για να κατανοήσουν το μέγεθος των αλλαγών που θα βιώσουμε», λέει. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα λύσουμε τα περισσότερα από τα προβλήματα του πλανήτη μέσω της τεχνολογίας. Η ανθρώπινη φύση θα αλλάξει. Σήμερα βλέπουμε τον κόσμο ως έναν κόσμο με ελλείψεις. Αυτό συμβαίνει με την ενέργεια για παράδειγμα. Αλλά αν αξιοποιήσουμε ως μοχλό τις νέες τεχνολογίες, θα φτάσουμε σε έναν κόσμο αφθονίας, άφθονων πόρων. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να προβλέπουμε. Εδώ, μεταδίδουμε ένα όραμα για το μέλλον.” Ένα όραμα φυσικά πολύ φιλικό προς την τεχνολογία και τη σιλικόνη. Η υγεία, το περιβάλλον, η εκπαίδευση, οι μεταφορές … στο στόμα των ομιλητών, όλα είναι “σπασμένα” – και απαιτούν επιδιόρθωση και βελτίωση με βάση την ψηφιακή τεχνολογία. Κάθε πρόβλημα έχει την τεχνολογική του λύση, υπενθυμίζοντας έντονα την έννοια «λύση σε όλα» που επινόησε ο Λευκορώσος ερευνητής Eφγκένι Μορόζωφ. Η παρουσίαση του Πασκάλ Φινέτ είναι ένα είδος stand-up. Οι συμμετέχοντες καλούνται να την αξιολογήσουν με τάμπλετ. “Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ανατροφοδότηση”, δήλωσε η Νταϊάνα Μέρφυ, υπεύθυνη επικοινωνιών του πανεπιστημίου.

Ο οραματιστής

Ρέι Κουρτσβάιλ

Ενώ βηματίζουμε το δωμάτιο, σε ένα τραπέζι, συναντάμε μικρά κόκκινα πλαστικά αγαλματίδια, διαμορφωμένα από εκτυπωτή τριών διαστάσεων. Είναι η προτομή του Ρέι Kουρτσβάιλ, πρωτοπόρου στο χώρο. “Είναι οραματιστής, δίνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε. Εργάζεται στις σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, λέει ενθουσιασμένη η Νταϊάνα Μέρφυ. Δεν είναι εδώ σήμερα, αλλά οι συμμετέχοντες θα μπορούν να περάσουν λίγο μαζί του αυτήν την εβδομάδα.” Σε λίγο.

O Ρέι Κουρτσβάιλ, 68 ετών, μηχανικός, επιχειρηματίας, συγγραφέας πολλών ανάρπαστων βιβλίων, συνιδρυτής του πανεπιστημίου και ερευνητής της Google, είναι ένας από τους γκουρού του Silicon Valley, προφήτης της μελλοντικής σύντηξης ανθρώπου και μηχανής, που διαφορετικά λέγεται “μετανθρωπισμός”. “Ο μετανθρωπισμός, είμαστε ήδη εκεί, ο μετασχηματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, λέει ο Πασκάλ Φινέτ. Σήμερα, εγώ ο ίδιος, δεν προσπαθώ να θυμάμαι κάποια πράγματα πια, γιατί ξέρω ότι μπορώ να συμβουλευτώ το Google ή το Wikipedia όποτε θέλω. Το smartphone μου δεν συνδέεται απευθείας με τον εγκέφαλό μου, τον φλοιό μου, αλλά αυτό δεν θα αργήσει. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την κίνηση. Είναι αναπόφευκτη. Η τεχνολογία συγχωνεύεται με τον άνθρωπο, με το σώμα μας. Είναι μια ριζική αλλαγή.”  Όλα είναι συνώνυμα της ριζικής αλλαγής ή της” διαταραχής “, για να χρησιμοποιήσουμε όρο δημοφιλή στην περιοχή. Και οι συμμετέχοντες φαίνεται να επικροτούν.

Θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας. “Είναι υπέροχο να έχουμε ανθρώπους που μας καλούν να σκεφτόμαστε διαφορετικά, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μεγάλες αλλαγές, σε ένα περιβάλλον που θα είναι εντελώς καινούριο, στο τσουνάμι που έρχεται”, λέει ο Mιγκέλ, από τη Μαδρίτη. Όπως και πολλοί συμμετέχοντες, ο Mαδριλένος  περιμένει με αγωνία την παρέμβαση του Πίτερ Διαμαντή, συνιδρυτή του πανεπιστημίου, μιας άλλης μορφής της περιοχής. “Είδα σχεδόν όλες τις ομιλίες του στο Διαδίκτυο. Είναι λαμπρός. Όπως ο Ρέι Κουρτσβάιλ, είναι οραματιστής,” λέει ενθουσιασμένος.

Ο οραματιστής είναι στην ώρα του. Άψογη μαύρη στολή, μοκασίνια λουστρένια, ακουστικά και μικρόφωνο έτοιμα. Πριν ανεβεί στο βήμα, μια συνάδελφος αναλαμβάνει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα: «Είναι επικεφαλής του σχεδίου της Ηuman Longevity, το οποίο δημιούργησε και που θα επεκτείνει την ανθρώπινη ζωή, κατευθύνει το Xprize, ένα ίδρυμα που επιβραβεύει και στηρίζει την καινοτομία … ο Πίτερ είναι εδώ και θα μοιραστεί μαζί σας τις σκέψεις του! Είναι υπέροχο και εξαιρετικά πολύτιμο να τον έχουμε μαζί μας! ” Τα χειροκροτήματα παίρνουν φωτιά.

«Θα μπορούσα να μιλώ επτά ημέρες ασταμάτητα για σχέδια που με ενθουσιάζουν, αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω σε μια ώρα, λέει ο προφήτης ως προοίμιο. Πόσοι από σας ξεκίνησαν πρόσφατα μια επιχείρηση; Ποιος από εσάς είναι Διευθύνων Σύμβουλος, Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος μιας εταιρείας;» Τα χέρια υψώνονται συνέχεια. Ο Πίτερ Διαμαντής κινείται άνετα σαν ψάρι στο νερό. Αρχίζει με μια φράση του Ρέι Κουρτσβάιλ και το διάσημο βιβλίο του The Singularity is Near, στο οποίο ανακοίνωσε ότι η νοημοσύνη των υπολογιστών θα ξεπεράσει  εκείνη του ανθρώπου, και έτσι θα μας επιτρέψει να απομακρύνουμε τα όρια του θανάτου, κυριολεκτικά να ζούμε μέσα στις μηχανές και να μεταφέρουμε σ’ αυτές τη συνείδησή μας.” Πολλοί άνθρωποι φοβούνται αυτό το μέλλον. Θα σας δώσω ένα πλαίσιο, ένα όραμα “, συνεχίζει ο Πίτερ Διαμαντής. Μια νοοτροπία. Αυτό που έγραψα στα δύο βιβλία μου, Abondance, που λέει πού πηγαίνει ο κόσμος και Bold, που εξηγεί πώς να στήσουμε τολμηρές επιχειρήσεις. Πέρασα πολύ χρόνο με τον Λάρυ Πέιτζ από την Google, τον Eλον Mασκ από την Tesla και τον Τζεφ Μπέζος από το Amazon, όλοι δουλεύουμε μαζί. Συμμετέχουν στα σχέδιά μου. Ξέρω αυτούς τους ανθρώπους, ξέρω τι πρέπει να κάνω. ”

Ο Πίτερ Διαμαντής βγάζει μερικά δικά του σχέδια, όπως το “MTP”  (“Massively Transformative Purpose”). Με λίγα λόγια, θα πρέπει να θέλουμε να ανατρέψουμε τα πάντα. “Τα κεφάλαια είναι εδώ, ποτέ δεν υπήρξαν τόσο πολλά. Η γνώση είναι εδώ,  στο Διαδίκτυο. Πρέπει να τα αξιοποιήσετε! “. Ο Διαμαντής συνεχίζει αναφερόμενος στα δικά του moonshots, στα πιο τρελά σχέδιά του. Ένας όρος που μοιράζεται με την Google. Ο στόχος είναι απλός: η επίλυση “των μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας”. Με τις νεοσύστατες δραστηριότητες τoυ της Human Longevity and Cellurarity, στοχεύει στη βελτίωση της υγείας και την περιφρόνηση του θανάτου, συνδυάζοντας τα γονιδιωματικά δεδομένα και τη machine learning («αυτόματη μάθηση»). “Ποιος είπε ότι πρέπει να πεθαίνουμε στα 80 ή στα 90; πετάει το ερώτημα. Για μένα, είναι απλά ένα πρόβλημα “υλικού” και “λογισμικού”. Θα λύσουμε αυτό το ζήτημα και θα κερδίσουμε σύντομα τριάντα έως σαράντα χρόνια προσδόκιμου ζωής. Θα επανανακαλύψουμε τον εαυτό μας ως είδος! ”

Τέλος, εξηγεί στο γοητευμένο ακροατήριο το έργο του ιδρύματός του Xprize, το οποίο απονέμει βραβεία και επιχορηγήσεις σε καινοτόμες εταιρείες, σε συνεργασία με τους ψηφιακούς γίγαντες, τη Google, την Tesla, την IBM, την Amazon ή τη NASA. Το μάθημα εγγίζει το τέλος, αλλά ο Διαμαντής  το επισφραγίζει με μια παρατήρηση, για εκείνους που δεν έχουν καταλάβει ακόμα το πνεύμα: «Ανησυχώ πολύ», είπε ξαφνικά πολύ σοβαρά. Μια μέρα, οι πολιτικοί ηγέτες θα ξυπνήσουν αλλά θα είναι πολύ αργά. Πρέπει να τους προσπεράσουμε. Πιστεύω πολύ περισσότερο στην δύναμη των επιχειρηματιών παρά σ’ αυτή των πολιτικών, ή στην ίδια την πολιτική ακόμα.” Βγαίνοντας από την αίθουσα, οι συμμετέχοντες είναι εκστατικοί.

Mετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

Πηγή:https://www.liberation.fr/futurs/2017/01/09/a-palo-alto-au-royaume-des-radieux_1540232

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και εις ανώτερα….ΑΞΙΟΙ !!
  Το μόνο που θα είχε να ζηλέψει ο homo sapiens εδώ θα ήταν το αταλάντευτο ένστικτό της ζωής, αλλά με διαφορετικά δεδομένα. Αυτά έχουν όμως οι διαχρονικές ερωτοτροπίες με τον θάνατο και τη φθορά, ας το φάμε τώρα στη μάπα ΚΑΙ αυτό.

 2. https://www.capital.gr/market-news/3333347/search-inside-yourself-otan-oi-kolossoi-tis-silicon-valley-arxizoun-na-psaxnontai-mesa-tous
  Μα καλά , αυτά περί ενδοσκόπησης και συνασθηματικής νοημοσύνης , δεν τα λοιδορούσαμε όλοι ως ρετάλια μιας ονειροπαρμένης γραφικής εποχής ;
  Όταν όμως βγάζουν λεφτά με 200% αύξηση κέρδους, είναι ξαφνικά μια “μεγαλοφυής ιδέα”……
  Ο θεός των αγορών, φαίνεται είναι πολύ πιο φιλομαθής κι επινοητικός.
  Ναι το κίνητρο το κέρδος, αλλά κρίμα που δεν βρήκαμε άλλο κίνητρο για να γίνει αυτός ο κόσμος πολύ καλύτερος.

 3. http://www.kathimerini.gr/964434/article/texnologia/computers/iapwnes-dhmioyrghsan-rompot–ierea-gia-f8hnoteres-khdeies
  Για όλα υπάρχουν λύσεις – εκτός απ το υπαρξαικό πρόβλημα. Εκεί είναι όλα “ήδη λυμένα”. Δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε , έτσι πιο ποιητικό και ικανοποιητικό απ’ ό, τι συνεχώς αναμασάμε και ανακυκλώνουμε. Χιλιετίες τώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα