RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο γερμανικός Τύπος γράφει για τους εκατοντάδες Τούρκους τουρίστες που έρχονται στα ελληνικά νησιά, την επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Τουρκία και την άσκηση «Μίνωας».

Οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα έχουν αυξηθεί μετά τη νέα συμφωνία για τις θεωρήσειςΕικόνα: Florian Schmitz/DW 

«”Θα έρθουμε ξαφνικά τη νύχτα” έλεγε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2022, απειλώντας με εισβολή στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Και τώρα οι Τούρκοι έρχονται πραγματικά ανά χιλιάδες – όχι όμως μέσα στη νύχτα, αλλά στο φως της ημέρας», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Και όχι με σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλά με πλοία για εκδρομές, όπως το “Kaptan Sevket”.

Το πλοίο της τουρκικής ναυτιλιακής εταιρείας Turyol ταξιδεύει καθημερινά από το Αϊβαλί στη Λέσβο. Σχεδόν όλα τα δρομολόγια είναι υπερπλήρη. Μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου ήρθαν στη Λέσβο 3.800 επισκέπτες από την Τουρκία – την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν έρθει μόλις 390».

Αυτό οφείλεται στον νέο κανονισμό σχετικά με τις θεωρήσεις που συμφώνησαν Ερντογάν και Μητσοτάκης τον περασμένο Δεκέμβριο. «Μέχρι πρότινος οι Τούρκοι πολίτες χρειάζονταν μία βίζα Σένγκεν για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, την οποία μπορούσαν να αποκτήσουν δύσκολα. Τώρα όμως μπορούν να λάβουν μία βίζα επισκέπτη, όταν φτάνουν σε κάποιο ελληνικό νησί.

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης σε χειραψία με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Αθήνα
Ελλάδα και Τουρκία κάνουν βήματα επαναπροσέγγισηςΕικόνα: Aristidis Vafeiadakis/ZUMA Wire/IMAGO

[…] Με τη βίζα αυτή βέβαια δεν μπορούν να ταξιδέψουν αλλού στην Ελλάδα ή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Κατόπιν και της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ρύθμιση αυτή ισχύει πλέον στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο, ενώ από τα τέλη Απριλίου θα επεκταθεί και στη Λήμνο, τη Λέρο, τη Σύμη, την Κάλυμνο και το Καστελόριζο».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί πως «με τον νέο κανονισμό για τις θεωρήσεις θα έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα, ιδίως κατά τους μήνες εκτός της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν. Και πράγματι έτσι φαίνεται να συμβαίνει: πολλά ξενοδοχεία στα νησιά άνοιξαν φέτος τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα. Οι μαγαζάτορες της Λέσβου εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να επιμηκύνουν τα ωράρια λειτουργίας τους».

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν για μία ακόμη φορά πως «αμφότεροι οι γειτονικοί λαοί μπορούν να τα πάνε καλά μεταξύ τους, έχοντας μάλιστα και πολλά κοινά», σχολιάζει το RND. «Πάντως σε πολιτικό επίπεδο εξακολουθούν να υφίστανται οι αντιδράσεις του παρελθόντος, όπως αποδείχθηκε ξανά προσφάτως: μόλις η Ελλάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε αμέσως».

Ο Σταϊνμάιερ και η «διπλωματία του ντονέρ»

Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ κόβει ντονέρ στο γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη
Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ ξεκίνησε το ταξίδι του από την ΚωνσταντινούποληΕικόνα: Bernd von Jutrczenka/picture alliance/dpa

Στην Τουρκία βρίσκεται ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ , όπου και αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του την ερχόμενη Τετάρτη (24 Απριλίου). Το ταξίδι του ωστόσο δεν ξεκίνησε από την Άγκυρα, αλλά από την Κωνσταντινούπολη, όπου ο Σταϊνμάιερ όχι μόνο… έκοψε ντονέρ στο γερμανικό προξενείο, αλλά βρέθηκε και με μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης, όπως τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Η καλή εξωτερική πολιτική», γράφει η Kölner Stadt Anzeiger, «δεν εργάζεται μονάχα για τη σχέση μεταξύ δύο κυβερνήσεων, αλλά λαμβάνει πάντοτε υπόψιν και κάτι πολύ μεγαλύτερο: τη σχέση μεταξύ δύο λαών. Υπό αυτήν την έννοια ο Σταϊνμάιερ τα έκανε όλα σωστά κατά την αρχή του τριήμερου ταξιδιού του στην Τουρκία». Εξάλλου, μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές διαφαίνεται πως σε ολόκληρη την Τουρκία «υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί στο ότι ίσως να είναι πια καιρός για μία νέα σελίδα. Και το ζητούμενο για τη Γερμανία, την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ είναι τώρα να υποστηρίξουν αυτές τις τάσεις – τόσο για ηθικούς όσο και στρατηγικούς λόγους».

Η tageszeitung επισημαίνει από την πλευρά της πως η απόφαση του Σταϊνμάιερ να ξεκινήσει το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη «είναι σημαντική για την τουρκική αντιπολίτευση: η Γερμανία και η Ευρώπη θεωρούν προφανώς πως μπορεί να υπάρξει μία άλλη εκδοχή της Τουρκίας. Γι’ αυτό όμως θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες ενέργειες. Ο Ερντογάν προσπαθεί να στραγγαλίσει οικονομικά τις μητροπόλεις που κυβερνώνται από την αντιπολίτευση – και η πίστωση από την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι καθοριστική. Διότι ο Ιμάμογλου και οι άλλοι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης πρέπει τώρα να δείξουν επί του πρακτέου πως μπορούν να κάνουν πράγματα για τους πολίτες. Και για κάτι τέτοιο χρειάζονται χρήματα».

Η Κρήτη προετοιμάζεται για σεισμούς και τσουνάμι

Χανιά
Στην Κρήτη λαμβάνει χώρα η άσκηση «Μίνωας» για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφώνΕικόνα: Dragoslav Dedovic/DW

Η Merkur.de γράφει για την άσκηση «Μίνωας» που λαμβάνει χώρα στην Κρήτη: «Το σενάριο έχει ως εξής: Ένας ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ χτυπάει τα Χανιά, μέσα σε 24 ώρες ακολουθεί ένας ακόμη σεισμός 7,3 Ρίχτερ στο Ηράκλειο. Σπίτια και σχολεία καταρρέουν, στο φαράγγι της Σαμαριάς γίνεται κατολίσθηση, οι τουρίστες είναι αποκλεισμένοι. Το φαράγγι κλείνει, άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους και ακολουθεί ένα τσουνάμι. Στην αντιμετώπιση μίας τέτοιας καταστροφικής συνθήκης αποσκοπεί η μεγάλης κλίμακας άσκηση “Μίνωας”.

[…] Όπως δήλωσε ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών, ζητούμενο είναι πρωτίστως το να βρεθούν οι αρχές, οι διασώστες, η αστυνομία και όλοι όσοι συμμετέχουν στην προστασία από τις φυσικές καταστροφές ενώπιον των μεγαλύτερων προκλήσεων. “Η ιδέα είναι να μην πάει καλά η άσκηση, καθώς στόχος είναι να διαπιστώσουμε σε τι δεν μπορεί να αντιδράσει ο κρατικός μηχανισμός, να βρεθούν δηλαδή τυχόν κενά και αδυναμίες του συστήματος”».

Autorenbild Georgios Passas PROVISORISCH
Γιώργος Πασσάς Δημοσιογράφος στην Ελληνική Σύνταξη της DW και φοιτητής νομικής.
DW
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα