RND: Προς νέα άνετη επικράτηση Μητσοτάκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γιώργος Πασσάς 

Ο Tύπος για τη διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές, το ελληνικό μερίδιο ευθύνης στο ναυάγιο στην Πύλο και για τις συνθήκες στη «φυλακή απελάσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το μεγάλο φαβορίΕικόνα: Thanassis Stavrakis/AP/picture alliance 

Λίγες ημέρες πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να οδεύουν προς μία ακόμη άνετη επικράτηση. «Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. συγκεντρώνει περίπου το 40% κι έτσι έχει σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μόλις λίγο κάτω από το 20%», δημοσιεύει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, «ο Μητσοτάκης μπορεί να υπολογίζει σε περίπου 160 από τις 300 έδρες, λαμβάνοντας μια σαφή εντολή για δεύτερη θητεία.

Ο Μητσοτάκης προσωπικά συγκεντρώνει επίσης καλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις: το 40% των ερωτηθέντων τον θέλει ως επόμενο πρωθυπουργό. Μόνο το 15% επιθυμεί μία επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Ειδικά στην οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική, το 34% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται το σχέδιο των συντηρητικών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ριζοσπαστική αριστερά ανέρχεται σε 14%».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Και στη δεύτερη αναμέτρηση, ο Μητσοτάκης προβλέπεται να λάβει περίπου 40% των ψήφωνΕικόνα: Ayhan Mehmet/AA/picture alliance

Εξαίροντας τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως τον ρυθμό ανάπτυξης και τη μείωση του δημοσίου χρέους, το γερμανικό δίκτυο τονίζει ακόμη πως «στην πρώτη θητεία του Μητσοτάκη κυριάρχησαν έκτακτες συνθήκες: πρώτα, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες πολιόρκησαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα για εβδομάδες και εν συνεχεία η πανδημία βύθισε τη χώρα ξανά στην ύφεση. Μόλις ξεπεράστηκαν αυτά, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η έκρηξη των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός έφεραν νέες προκλήσεις, ενώ το καλοκαίρι του 2022, οι εντάσεις με την Τουρκία κλιμακώθηκαν.

Τώρα, ο Μητσοτάκης ζητά μία σαφή εντολή από το εκλογικό σώμα, με στόχο την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως την αποκατάσταση του κρατικού συστήματος υγείας, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά ζητήματα στις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως έδειξε και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη».

Τέλος, το RND σχολιάζει πως «η ερχόμενη Κυριακή αφορά και το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου έχασε περισσότερο από το 1/3 των ψηφοφόρων του, συγκριτικά με το 2019. […] Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δε βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό ψήφων του ή εάν αυτό μειωθεί κι άλλο, όπως δείχνουν ορισμένες δημοσκοπήσεις, είναι πιθανό να τεθεί ζήτημα σχετικά με την ηγεσία του κόμματος».

SZ: Ο Μητσοτάκης είναι έμπειρος στην άρνηση κατηγοριών

Πάντως, όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung σχολιάζει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εμπειρία στην άρνηση κατηγοριών, όπως, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα μαζεύει επανειλημμένα πρόσφυγες στα ανοιχτά των νησιών της στο Αιγαίο και τους πετάει ακριβώς έξω από την τουρκική επικράτεια.

Όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούν για τις επαναπροωθήσεις, ο Μητσοτάκης τις αρνείται εδώ και χρόνια. Το ότι τη γλιτώνει οφείλεται σε μια δική του μορφή λαϊκισμού: χωρίς υβριστική ρητορική, χωρίς εκκεντρικότητα, χωρίς φωνασκίες. […] Ο Μητσοτάκης σίγουρα δεν είναι ούτε Όρμπαν, ούτε Τραμπ. Δείχνει όμως με πόση επιτυχία μπορεί να αποφευχθεί η αλήθεια στην πολιτική, με τον κατάλληλο τρόπο».

Διασωθέντες πρόσφυγες στην Καλαμάτα
SZ: Το σκάφος βρισκόταν στη θαλάσσια ζώνη διάσωσης της ΕλλάδαςΕικόνα: Stelios Misinas/REUTERS

Σχετικά με το ναυάγιο στην Πύλο, η SZ εξηγεί ότι, πέραν των εθνικών υδάτων του εκάστοτε κράτους, η Μεσόγειος χωρίζεται ολόκληρη και σε θαλάσσιες ζώνες διάσωσης και «το σκάφος βρισκόταν στη θαλάσσια ζώνη διάσωσης της Ελλάδας. Αλλά τελικά δεν έχει σημασία σε ποια ζώνη βρίσκεται κανείς: το καθήκον διάσωσης ισχύει ανέκαθεν στη ναυσιπλοΐα, ενώ από το 1980, περιλαμβάνεται επίσης στο άρθρο 98 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τα κράτη έχουν ακόμη την υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι και οι πολίτες τους τηρούν αυτό το καθήκον διάσωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πλέον την υποχρέωση να διεξάγει ποινική έρευνα εναντίον των δικών της αξιωματούχων για παράλειψη παροχής βοήθειας. Ή, εάν οι ισχυρισμοί ορισμένων επιζώντων επιβεβαιωθούν και πράγματι η ακατάλληλη ρυμούλκηση του λιμενικού βύθισε το σκάφος, η κατηγορία θα μπορούσε να αφορά και ανθρωποκτονία από αμέλεια, […] όπως στην υπόθεση Safi κατά Ελλάδας», όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) έκρινε πως η Ελλάδα παραβίασε το καθήκον της για προστασία της ζωής βάσει του άρθρου 2 της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Όσο η ελληνική κυβέρνηση απαλλάσσει τους δικούς της αξιωματούχους από κάθε έρευνα και δεν απειλείται με περισσότερα πολιτικά προβλήματα από τη γκρίνια του Ε.Δ.Δ.Α., ολόκληρη η Ευρώπη θα αποτυγχάνει να καθιερώσει ελάχιστα πρότυπα κράτους δικαίου στα εξωτερικά σύνορα. Να παρακολουθείς, να κοιτάζεις θλιμμένος και να αφήνεις την Αθήνα να κάνει τη δουλειά της: και αυτό αποτελεί παράλειψη οφειλόμενης βοήθειας. Και μάλιστα συστημική», καταλήγει η S.Z.

Οι συνθήκες στις «φυλακές απελάσεων» στην Κω

Συρματοπλέγματα σε στρατόπεδο προσφύγων στην Κω
Οι δομές στην Κω θα αποτελέσουν πρότυπα για τις δομές συγκέντρωσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕΕικόνα: Aris Messinis/AFP

Την ίδια στιγμή, η Tagesspiegel αναφέρεται στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα, καθώς και στη διαδικασία χορήγησης ασύλου: «Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στην ξηρά, κινδυνεύουν να συλληφθούν ως λαθρέμποροι ανθρώπων και να καταδικαστούν σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Κατά κανόνα, οι Τούρκοι λαθρέμποροι στέλνουν τους πελάτες τους μόνους τους στη θάλασσα. Εκεί, όποιος αναλάβει τη διακυβέρνηση του σκάφους υπόκειται σε ποινική δίωξη ως διακινητής ανθρώπων.

[…] Εάν η αίτηση ασύλου απορριφθεί, ο αιτών έχει 20 ημέρες για να εγκαταλείψει την Ελλάδα ή να ασκήσει έφεση. Όμως, στο 90% των εφέσεων που απορρίπτονται, ο αιτών συλλαμβάνεται αμέσως και παραμένει υπό κράτηση έως και για 18 μήνες. Στη φυλακή απέλασης στην Κω, τα κινητά τηλέφωνα αφαιρούνται από τους κρατούμενους ή καταστρέφονται οι κάμερές τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου φωτογραφίες από αυτές τις φυλακές. Πρώην κρατούμενοι λένε ότι στα δωμάτια μπορεί να βρίσκονται στριμωγμένα ακόμη και 12 άτομα, ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές για κρατούμενους που αυτοκτονούν ή πάσχουν από ψυχικές ασθένειες».

Το γερμανικό μέσο καταλήγει τέλος πως, στην αυστηροποίηση του συστήματος ασύλου, «η δημιουργία κέντρων υποδοχής στα εξωτερικά σύνορα αποτελούν τον πυρήνα της μεταρρύθμισης και οι φυλακές απέλασης στην Ελλάδα θεωρούνται ως πρότυπα».

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα