Αντιστράτηγος ε.α Ben Hodges (ΗΠΑ) : Η Τουρκία δεν κάνει ό,τι θα έπρεπε ή θα μπορούσε

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Q&A με τον Αντιστράτηγο (απόστρατο) Ben Hodges

Ο Αντιστράτηγος (ε.α..) Μπεν Χότζες είναι πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Τώρα υπηρετεί ως ανώτερος σύμβουλος για την Human Rights First, μια μη κερδοσκοπική ομάδα. Σε μια συνέντευξη στις 6 Αυγούστου 2022 με τον Rich Outzen του Atlantic Council, ο Hodges, επίσης συν-συγγραφέας του βιβλίου Future War and the Defense of Europe, συζήτησε τις προστριβές και τις συνέχειες στη σχέση Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας. Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια στην Τουρκία ως διοικητής της Συμμαχικής Χερσαίας Διοίκησης, είπε ότι «η Τουρκία δεν κάνει ό,τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε» για την Ουκρανία, αλλά επαίνεσε ορισμένες από τις προσπάθειές της.

Defense Journal από το Atlantic Council IN TURKEY (DJ): Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο και τη συμβολή της Τουρκίας στις πολεμικές ικανότητες του ΝΑΤΟ;

Frederick Benjamin “Ben” Hodges III (FBH): Η Τουρκία έχει παραδώσει ό,τι της ζητήθηκε στις αποστολές του ΝΑΤΟ και ήταν πάντα εκεί όταν καλούνταν. Ικανοποίησε κάθε απαίτηση επάνδρωσης με αξιωματικούς υψηλής ποιότητας και παρείχε επαγγελματικές, ικανές και αξιόπιστες δυνάμεις στις αποστολές του ΝΑΤΟ. Ο εξοπλισμός ήταν στο επάνω ράφι, με εντυπωσιακά έργα εκσυγχρονισμού σε μια σειρά από τομείς. Μια ανάμνηση που ξεχωρίζει ήταν η παρακολούθηση της κοινής άσκησης συνδυασμένων όπλων πραγματικών πυρών EFES των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων (CALFEX). Στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από τριάντα σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αεροπορία σταθερής και περιστροφικής πτέρυγας, αλεξιπτωτιστές, μηχανικοί. Ήταν από τις καλύτερες μεγάλης κλίμακας κοινές ασκήσεις πραγματικών πυρών που έχω δει. Τώρα, αρκετά χρόνια αργότερα, ο τουρκικός στρατός διαθέτει επίσης μεγάλο αριθμό στρατευμάτων με πρόσφατη εμπειρία μάχης, καθιστώντας ακόμη πιο δεινό στοιχείο της αμυντικής συστοιχίας του ΝΑΤΟ.

DJ: Ο πόλεμος της Ουκρανίας άλλαξε τις αντιλήψεις της Δύσης για τη σημασία των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ;
FBH: Ναι, αλλά τα πράγματα άρχισαν πραγματικά να αλλάζουν πριν από φέτος. Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία έφερε την πρωτοβουλία Enhanced Forward Presence, (Ενισχυμένη Εμπρόσθια Παρουσία), σχηματίζοντας ομάδες μάχης χερσαίων δυνάμεων και φέρνοντας αμερικανικό εξοπλισμό αξίας τεθωρακισμένων μεραρχιών πίσω στην Ευρώπη. Η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης έθεσε πολύ σαφείς αποστολές για την αποτροπή και τον πόλεμο, τόσο συμβατικών όσο και πυρηνικών. Η προθυμία της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία συστημάτων πυραύλων εναντίον κατοικημένων περιοχών στην Ουκρανία άνοιξε τα μάτια, καθώς το ΝΑΤΟ συνειδητοποίησε την ανάγκη για δυνατότητες αεράμυνας – όχι μόνο για στρατιωτικούς στόχους αλλά για εκατοντάδες πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη. Το ποσοστό των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών πυροβολικού και πυρομαχικών ακριβείας έχει δείξει ότι η αμερικανική και ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει επίσης να επιταχύνουν το ρυθμό. Τα σενάρια εκπαίδευσής μας [Ηνωμένες Πολιτείες] έχουν επικεντρωθεί εκ νέου στη συμβατική μάχη, με κάποια μείωση της έμφασης στην αντιτρομοκρατία.

Ο ρόλος της Τουρκίας στη συμβατική άμυνα του ΝΑΤΟ είναι σημαντικός. Έχει δεσμεύσεις στο πλαίσιο μιας σειράς επιχειρησιακών σχεδίων μάχης που είναι έτοιμη να εκπληρώσει. Το εξαιρετικό έργο των τουρκικών δυνάμεων που υπηρετούν ως Κοινή Ομάδα Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας 2021 δείχνει την ικανότητά της να το πράξει.

DJ: Η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Μπορείτε να πείτε λίγα περισσότερα για τον ρόλο της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα;
FBH: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λάθος στο παρελθόν βλέποντας τις χώρες στην παράκτια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ως μεμονωμένα νησιά και όχι ως ένα είδος στρατηγικού συστήματος, οδηγώντας σε χαμένες ευκαιρίες. Υπήρξε αναντιστοιχία μεταξύ πολιτικής και περιφερειακής στρατηγικής. Εμείς [οι Ηνωμένες Πολιτείες] πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά επενδύοντας με τρόπο που ενσωματώνει και ενισχύει τους φίλους μας [οι Ηνωμένες Πολιτείες] σε ένα περιφερειακό όραμα και στρατηγική. Αυτό σημαίνει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας έναντι της άμεσης απειλής, αλλά και να βρούμε τρόπους για την παροχή κινήτρων για την οικονομική συνεργασία, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να μειώσουν την επιρροή χωρών όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Η Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να θεωρείται ως ένας οικονομικός διάδρομος που συνδέει τη νοτιοανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και τον Καύκασο. Δεν είναι απλώς μια αποστολή αντιμετώπισης της Ρωσίας, αλλά και παροχής προπύργιου στη Δύση ενάντια στο Ιράν.

DJ: Πώς θα αξιολογούσατε τον σημερινό ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας;
FBH: Ειλικρινά, η Τουρκία δεν κάνει ό,τι θα έπρεπε ή θα μπορούσε. Το λέω ως φίλος, αλλά ως φίλος που δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να υπερασπιστεί τη θέση της Τουρκίας στα μισά του δρόμου. Η ανάγκη διατήρησης διπλωματικών και εμπορικών δεσμών με τη Ρωσία είναι κατανοητή. Αλλά το να επιτρέπεται η εξαγωγή σιτηρών που κλάπηκαν από την Ουκρανία και αποστέλλονται στην Τουρκία από τη Σεβαστούπολη, με τη θεωρία ότι είναι από την Κριμαία και όχι από την Ουκρανία, δείχνει η Άγκυρα να αδιαφορεί για τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας ως παράνομης. Οι ιχνηλάτες πλοίων βλέπουν συνεχή κυκλοφορία μεταξύ ρωσικών και τουρκικών λιμανιών, και ενώ η Ουκρανία και ο κόσμος εκτιμούν την υποστήριξη της Τουρκίας στην Ουκρανία, η ανοχή του ρωσικού παράνομου εμπορίου υπονομεύει τη θέση της Τουρκίας.

Η Τουρκία διεκδικεί την περιφερειακή ηγεσία στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά απο κάποιο σημείο, η ηγεσία περιλαμβάνει αρχές, όχι απλώς πραγματισμό. Η τουρκική ηγεσία σημαίνει συγχρονισμό με το ΝΑΤΟ και των περιφερειακών ρόλων της χώρας. Η επιβολή στη Ρωσία των περιορισμών της Σύμβασης του Μοντρέ σχετικά με την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα έχει νόημα, αλλά το να ζητάμε ανεπίσημα από μη μάχιμες συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ να μην έχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι το σωστό είδος ηγεσίας.

DJ: Υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τους Τούρκους και λείπει συχνά απο την Ουάσιγκτον;
FBH: Γεωγραφία, ένα. Για τους Αμερικανούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς που ασχολούνται με την Ευρώπη, η Τουρκία βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία του χάρτη, στην περιφέρεια. Για όσους ασχολούνται με τη Μέση Ανατολή, όπως η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η Τουρκία αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στη βόρεια περιφέρεια. Ωστόσο, η Τουρκία βρίσκεται δικαίως στο επίκεντρο του δικού της χάρτη, ο οποίος είναι πολύ περίπλοκος: Ιράν, Ιράκ, Συρία, Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα, Καύκασος. Χωρίς να εκτιμάται πώς βλέπει η Τουρκία αυτή τη δύσκολη γειτονιά και πώς δίνει προτεραιότητα για να ανταποκριθεί σε απειλές και ευκαιρίες, και δημιουργώντας αμοιβαία αποδεκτές λύσεις που να εξηγούν τις απόψεις της Τουρκίας, οι στρατηγικές προοπτικές των ΗΠΑ για την περιοχή είναι ζοφερές.

DJ: Λοιπόν, τι θα προτείνατε να κάνετε για να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία της Μαύρης Θάλασσας;
FBH: Το ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται μια στρατηγική που να λογοδοτεί για το σύνολο της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Πρέπει να ξεκινήσουμε με μια συμφωνία για τη φύση της απειλής. Τότε εμείς [Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία] χρειαζόμαστε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η Τουρκία πρέπει να πειστεί και να καθησυχαστεί ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα την αφήσουν εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Προς το παρόν, βάσει των γεγονότων στη Συρία και αλλού, οι Τούρκοι ανησυχούν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα τους στηρίξει εναντίον της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι ζήτησε την υποστήριξή του εναντίον της Ρωσίας για να υπερασπιστεί άλλους. Αυτό είναι δύσκολο γιατί η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία ήταν στην καλύτερη περίπτωση διακοπτόμενη, σε μεγάλο βαθμό λόγω του εσωτερικού πολιτικού λόγου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

DJ: Πώς βλέπετε την τρέχουσα κατάσταση των στρατιωτικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας;
FBH: Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin και ο ομόλογός του, υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, έχουν καλές σχέσεις. Όμως η τελευταία δεκαετία ήταν δύσκολη στις στρατιωτικές σχέσεις. Στο τέλος της ημέρας, και οι δύο στρατιωτικοί οδηγούνται από σοβαρούς επαγγελματίες. Ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι καλές σχέσεις μεταξύ των στρατιωτικών ήταν το θεμέλιο της διμερούς σχέσης και παραμένει ένα καλό μέρος για την ανοικοδόμηση και την ανάκτηση της δυναμικής.

DJ: Πώς βλέπετε τις προοπτικές για εξωπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών—πέρα από τον χώρο του ΝΑΤΟ ή κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας;
FBH: Είναι καλή ιδέα. Όπου [οι Ηνωμένες Πολιτείες] έχουμε φίλους με κοινά συμφέροντα, εμείς [Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία] θα πρέπει να διερευνήσουμε και να εμβαθύνουμε τις ευκαιρίες συνεργασίας. Η Αφρική έχει νόημα, ως ένα μέρος όπου η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους δεσμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέροντα αλλά περιορισμένη δέσμευση και τα συμφέροντά μας [Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία] αλληλεπικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό.

*Ο Αντιστράτηγος (Συνταξιούχος) Ben Hodges είναι πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως ανώτερος σύμβουλος για την Human Rights First, μια μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης. Ο Hodges είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου Future War and the Defense of Europe.

The Atlantic

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Από ότι φαίνεται το lobbying της Τουρκίας μέσω των ΜΚΟ αρχίζει και πιάνει τόπο.
    Προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση του Μενέντεζ, να τον “μαλακώσουν” και να δεχθεί το πρόγραμμα των F-16 για την Τουρκία.
    Τραμπ, Μέρκελ και Στόλτενμπεργκ είναι οι supporters της Τουρκίας στον δυτικό κόσμο. Οι δύο πρώτοι έφυγαν, στο χέρι της Ελλάδας είναι να φύγει και ο τρίτος.
    Όχι άλλη παράταση ενάντια στα εθνικά συμφέροντα. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα