Prof. Pazarcı: Η φιλία με το Κατάρ δεν φάνηκε στα θαλασσοτεμάχια της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η Τουρκία υποχώρησε στο θέμα των ερευνών στην Κύπρο και το Κατάρ δεν απέδειξε τη φιλία του στην Τουρκία

Ο Prof. Dr. Pazarcı ερμήνευσε την πολιτική της Τουρκίας για την εξόρυξη φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο ως υποχώρηση, όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συμφωνία που υπέγραψε η κοινοπραξία της Qatar Petroleum και της ExxonMobil με τη Κυπριακή Δημοκρατία για ενεργειακή εξερεύνηση και κατανομή παραγωγής στο Θαλασσοτεμάχιο 5, στα νοτιοανατολικά του νησιού.

Ο Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı είπε για το θέμα: «Το να λέμε ως Τουρκία ότι “μπορούν να γίνουν έρευνες για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου” στην περιοχή που κηρύχθηκε μονομερώς από τους Ελληνοκύπριους, αποτελεί υποχώρηση, όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ. Όσον αφορά δε τη φιλία με το Κατάρ, αυτή δεν έχει αντικατοπτριστεί στο πεδίο».

Στις 2 Δεκεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας χορήγησε άδεια εξερεύνησης φυσικού αερίου στην κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum για το θαλασσοτεμάχιο 5, το οποίο βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία είχε οριοθετηθεί προηγουμένως. Την ίδια μέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι ένα μέρος αυτού του θαλασσοτεμαχίου βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τις έρευνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ διαβεβαίωσαν ότι οι εταιρείες που θα ερευνήσουν στο θαλασσοτεμάχιο 5, που έχει οριοθετηθεί από τους Έλληνες, δεν θα εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και είπε ότι οι έρευνες θα περιοριστούν στα νότια του θαλασσοτεμαχίου 5.

Ο συνταξιούχος πρέσβης και ειδικός διεθνούς δικαίου Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı επεσήμανε ότι η πολιτική της Τουρκίας σχετικά με την εξόρυξη φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο είναι η εξής: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν πρέπει να πραγματοποιήσει καμία οριοθέτηση και να μην προβεί σε καμία εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων της Κύπρου, χωρίς τη συγκατάθεση της ΤΔΒΚ».

«Η πολιτική που ακολουθεί τώρα η Τουρκία, είναι μια υποχώρηση, όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ»

Σχολιάζοντας το θέμα ο Prof. Dr. Pazarcı στον δημοσιογράφο της Cumhuriyet, Hüseyin Hayatsever, είπε:

«Η Τουρκία, με κάθε ευκαιρία, τονίζει ότι εγγυάται και προστατεύει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Είναι υποχώρηση από τη δέσμευση για προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ να λέμε ότι μπορεί να γίνει αναζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 5 που δεν εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, στο θαλασσοτεμάχιο 5 που οι Έλληνες οριοθέτησαν μονομερώς».

Υπενθυμίζοντας ότι μετά την μονομερή κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η ΤΔΒΚ προσδιόρισε επίσης περιοχές αδειοδότησης γύρω από το νησί, ο Pazarcı είπε: «Η διεκδίκηση δικαιωμάτων από πλευράς ΤΔΒΚ και Τουρκίας μόνο σε ορισμένες περιοχές γύρω από το νησί, δημιούργησε μια αντιφατική κατάσταση, σε σχέση με την δηλωμένη αρχή μας ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να αποφασίσουν μαζί.»

«Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουρκία»

Επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες της Αιγύπτου για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, δημιουργούν πρόβλημα και δυσκολεύουν την Τουρκία να καταλήξει σε συμφωνία για τα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο, ο Παζαρτζί είπε:

«Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί μια τέτοια ντε φάκτο κατάσταση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Από το 2003, η προσέγγιση της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο είχε εκδηλωθεί με τη μορφή συμφωνίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά δεν έκαναν συμφωνία με την Ελλάδα. Ωστόσο, στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η επιρροή των ακτών της Ανατολίας μας αγνοήθηκε και δόθηκαν στην Κρήτη και στα νησιά της Ρόδου ευρείες δικαιοδοσίες. Ως εκ τούτου, το περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου είναι εξαιρετικά περίπλοκο και σε θέση να δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία».

«Η φιλία με το Κατάρ δεν αποδείχτηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου»

Ο Pazarcı είπε ότι παρά τις στενές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ντόχα, η Qatar Petroleum θα αναζητήσει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο για την Κυπριακή Δημοκρτία. Μάλιστα είπε για το θέμα:

«Η συνεργασία της Qatar Petroleum με την Ελληνοκυπριακή Πλευρά, δείχνει ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τη φιλία της Τουρκίας και ότι η φιλία που φαίνεται ότι υπάρχει, δεν αντικατοπτρίζεται στο πεδίο».

Σημείωση: Στο κείμενο, όπου αναφερόταν ελληνοκυπριακή διοίκηση από τον δημοσιογράφο, αντικαταστάθηκε από τον νόμιμο όρο Κυπριακή Δημοκρατία. Ό,τι ήταν σε εισαγωγικά, αφέθηκε ως είχε.

Πηγή: artigercek.com/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα