O αντιδημοκρατικός ιός  Βίκτορ Ορμπάν χτύπησε : 2 Ούγγροι συνελήφθησαν γιατί του έκαναν κριτική στο facebook

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Σε άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 22-4-2020 είχα αναφερθεί στο κάλεσμα που έκανε το κίνημα  Civico Europa ,

δείτε το εδώ  αναφορικά «με την καταπολέμηση δύο ιών ταυτόχρονα και με την ίδια αποφασιστικότητα : τον Covid-19, ο οποίος επιτίθεται στο σώμα μας, αλλά και μια άλλη σοβαρή λοίμωξη (Βίκτορ Ορμπάν) που επηρεάζει τα ιδανικά μας και τις δημοκρατίες μας».

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας για να αποδειχθεί περίτρανα το πόσο δημοκρατικτόνος είναι ο ιός του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας. Πράγματι αυτό αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του JeanBaptiste Chastand, ανταποκριτή στη Βιέννη του ηλεκτρονικού Le Monde στις 15-5-2020 με τίτλο : «Δύο Ούγγροι συνελήφθησαν γιατί έκαναν κριτική στο Βίκτορ Ορμπάν στο Facebook» (Deux Hongrois arrêtés pour avoir critiqué Viktor Orban sur Facebook), κατά τα πρότυπα του «illibéralisme» των φίλων του στην εξουσία Πούτιν και Ερντογάν. «Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν βάσει του νόμου περί έκτακτης ανάγκης ο οποίος δίνει απεριόριστες εξουσίες στην κυβέρνηση», συνοψίζει το ίδιο ρεπορτάζ.

Με  δυο μέρες διαφορά, η ίδια περιπέτεια συνέβη στον Andras Kusinszki, 64 ετών, και στον Janos CsokaSzucs, 54 ετών, δύο ανώνυμων Ούγγρων διαφωνούντων, που τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στην πολιτική του Viktor Orban στο Facebook. Περίπου στις 6 το πρωϊ, η αστυνομία έφτασε στο σπίτι τους για να τους συλλάβει, να κατασχέσει τον εξοπλισμό του υπολογιστή τους και να κινήσει μια διαδικασία δίωξης «για διάδοση ανησυχητικών πληροφοριών» με σκοπό να υπονομευθεί η δράση της κυβέρνησης στον αγώνα κατά της επιδημίας. Το αδίκημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης πέντε ετών σύμφωνα με τον νόμο έκτακτης ανάγκης, ο οποίος ψηφίστηκε στις 30 Μαρτίου 2020 και που παρέχει απεριόριστες εξουσίες στον εθνικιστή πρωθυπουργό.

«Έφτασαν στο σπίτι μου την Τρίτη [12 Μαΐου] με ένα ένταλμα έρευνας, ρωτώντας με, αν παραδέχομαι ότι έγραψα μια ανάρτηση στο Facebook στις 28 Απριλίου», δήλωσε ο Andras Kusinszki, ο οποίος κατοικεί στην περιοχή Szerencs, στη βόρεια Ουγγαρία. Το παραδέχθηκα και  με πήγαν στο αστυνομικό τμήμα». Στην ανάρτησή του, αυτός ο χαλαρός συνταξιούχος είχε επικρίνει την πολιτική από-εγκλεισμού στην Ουγγαρία. «Ο αγαπητός μας ηγέτης, ο οποίος δεν έχει ποτέ άδικο, δεν ψεύδεται ποτέ, προέβλεψε ότι η κορύφωση της επιδημίας θα γινόταν στις 3 Μαΐου. Και ότι, από τις 4 Μαΐου, θα μπορούσε να σταματήσει τους περιορισμούς μετακίνησης. Αγαπητέ δικτάτορα (…), μην στέλνετε χιλιάδες άτομα στο θάνατο», ανέφερε αυτή η ανάρτηση, που την έκαναν like μόνο 11 φορές, πριν από τη σύλληψή του, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Εμφανώς ενοχλημένοι

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική της, η ουγγρική αστυνομία βιντεοσκόπησε ολόκληρη τη σύλληψη και την έρευνα και δημοσίευσε το σχετικό βίντεο στο YouTube. Σε ένα δελτίο τύπου, επέκρινε τον συνταξιούχο για τον ισχυρισμό του ότι «οι ηγέτες της χώρας είχαν προγραμματίσει σκόπιμα την άρση των περιορισμών των μετακινήσεων, όταν ο κορωναϊός έφτασε στο αποκορύφωμά του». «Η αστυνομία παρακολουθεί συνεχώς το Διαδίκτυο και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, κινεί την ποινική διαδικασία», ανέφερε το δελτίο τύπου. Προφανώς για να εκφοβίσει τους Ούγγρους. Ωστόσο, μετά από μερικές ώρες κράτησης στην αστυνομία, ο κ. Kusinszki αφέθηκε ελεύθερος και η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη δίωξη, επειδή «για να λάβει χώρα το έγκλημα, ο δράστης θα πρέπει να έχει αποκαλύψει ψευδείς πληροφορίες στο κοινό. Αλλά, η δημοσίευση στο Facebook δεν περιείχε  κανένα ψεύδος»!

Αυτό δεν εμπόδισε την ουγγρική αστυνομία να κάνει το ίδιο την επόμενη μέρα, την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, στον Janos CsokaSzucs. Αυτός ο άλλος υποστηρικτής της αντιπολίτευσης διαμένει  στη Gyula, στην άλλη πλευρά της Ουγγαρίας. Είχε μοιραστεί μια ανάρτηση στο Facebook ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης που επέκρινε την απόφαση του Ορμπάν να απελευθερώσει επειγόντως 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια για να φιλοξενήσει τους ασθενείς Covid-19. Μια αδικαιολόγητη απόφαση δεδομένου του χαμηλού αριθμού λοιμώξεων στη χώρα και η οποία οδήγησε χιλιάδες ασθενείς, μερικές φορές σε σοβαρή κατάσταση, να εκδιωχθούν από τα νοσοκομεία. «Στην Gyula, εκκενώθηκαν 1.170 κρεβάτια», έγραψε ο CsokaSzucs στο Facebook.

«Αυτή είναι μια αληθινή πληροφορία, έκανα λάθος μόλις κατά δύο κρεβάτια», λέει αυτός ο γεωπόνος. «Η αστυνομία με πήγε στο αστυνομικό τμήμα και με ρώτησε αν ήμουν μέλος της αντιπολίτευσης. Ήταν εμφανώς ενοχλημένοι». Αφέθηκε κι αυτός ελεύθερος μετά από λίγες ώρες, αλλά η εισαγγελία δεν έχει πει ακόμη εάν αποφάσισε να του ασκήσει δίωξη. «Ακόμα δεν κατάφερα να ανακτήσω τον υπολογιστή και το τηλέφωνό μου», παραπονέθηκε ο CsokaSzucs, διαβεβαιώνοντας ότι είχε την «ίδια εντύπωση όπως όταν συνελήφθη υπό τον κομμουνισμό επειδή εξέφρασε τη γνώμη του». Το αδίκημα της «διάδοσης ανησυχητικών ειδήσεων» υπήρχε ήδη από τότε.

Σύμφωνα με την ουγγρική αστυνομία, 87 ποινικές διαδικασίες δρομολογήθηκαν από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και 16 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση. «Είναι πολύ ανησυχητικό. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από τη δεκαετία του 1980», καταγγέλλει η Marta Pardavi, πρόεδρος της Ουγγρικής Επιτροπής Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια ΜΚΟ που ήταν ήδη παρούσα στην Ουγγαρία και επί κομμουνισμού. Αν και ο Orban και οι κολλητοί του έχουν πάρει τον έλεγχο πολλών δημόσιων και ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, η ελευθερία της ατομικής έκφρασης παρέμενε μέχρι τώρα εξασφαλισμένη στην Ουγγαρία. «Αυτές οι συλλήψεις στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα: η ουγγρική αστυνομία παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορεί να συλλαμβάνει ανθρώπους επειδή είπαν τη γνώμη τους», δήλωσε η Marta Pardavi. Ερωτηθείς για αυτές τις συλλήψεις την Πέμπτη 14 Μαΐου, ο Gergely Gyulas, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ  Orban, απλώς εκτίμησε ότι η Ουγγαρία «είναι ένα κράτος δικαίου» και ότι «εάν οι αρχές έκαναν λάθη, θα τα διορθώσουν».

Η Ουγγαρία λοιπόν και πάλι δακτυλοδεικτούμενη  από την Ευρώπη για αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Δεν λέω, καλά είναι «τα κοινοβουλευτικά κουκιά» του Orban για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όμως η λοίμωξη Ορμπάν επηρεάζει τα ιδανικά μας και τις δημοκρατίες μας. Το έγραψε εγκαίρως το  κίνημα  Civico Europa και το αποδεικνύουν τα παραπάνω αστυνομικά στοιχεία.

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα