Έχετε αναρωτηθεί, αν υπάρχει όριο ηλικίας για να συμμετάσχει κανείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Έχετε αναρωτηθεί, αν υπάρχει όριο ηλικίας για να συμμετάσχει κανείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Όσο και να σας φαίνεται παράξενο η απάντηση είναι: όχι. Οι ολυμπιακές αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν κανέναν λόγω ηλικίας όμως αυτές που βάζουν τα όρια είναι οι ομοσπονδίες των αθλημάτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

perierga.gr - O Έλληνας Ολυμπιονίκης με το ρεκόρ 120 χρόνων (που δεν πρόκειται να καταρριφθεί)!

Η πρώτη ηλικία που οι περισσότερες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες δίνουν το πράσινο φως για συμμετοχή στους Αγώνες είναι αυτή των 16 ετών. Κατά καιρούς βέβαια έχουν αγωνιστεί και αγωνίζονται μικρότεροι σε ηλικία αθλητές που παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις.

Ποιος είναι όμως ο μικρότερος αθλητής που έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς αγώνες; Το ρεκόρ κατέχει ο Δημήτριος Λούνδρας από τους πρώτους Ολυμπιακούς μάλλον είναι ακατόρθωτο να καταρριφθεί. Ο Λούνδρας γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1885 και όταν έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς ήταν 10 ετών και και 218 ημερών, στοιχείο που τον κατατάσσει έως τον νεότερο αθλητή που συμμετείχε σε ολυμπιακούς αλλά και μικρότερο ολυμπιονίκη καθώς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο με την ελληνική ομάδα.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι στους Αγώνες της Αθήνας σχεδόν τα δύο τρίτα των αθλητών που συμμετείχαν ήταν Έλληνες, ενώ στο συγκεκριμένο αγώνισμα έλαβαν μέρος μόνο τρεις ομάδες και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Γερμανία, το ασημένιο μία άλλη ελληνική ομάδα και ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος του οποίου η ομάδα απαρτίζονταν από τους Χρυσάφη, Μητρόπουλο, Λούνδρα και Καρβελά την τρίτη θέση.

Ο Λούνδρας στην συνέχεια σπούδασε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στη Ναυτική Ακαδημία, έλαβε μέρος και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους ενώ το 1940 τοποθετήθηκε ναυτικός διοικητής του Αιγαίου. Το 1945 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Αντιναυάρχου. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1924 και κατά διαστήματα όπως το 1932, το 1949 και το 1960.

Κατά την πρώτη σύσταση της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιλέγηκε από τα Σκοπευτικά Σωματεία (με επικεφαλής τους εκπροσώπους των ΠΣΕ, ΟΦΚΟ, Παναθηναϊκού και του Πανελληνίου) ως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Μαζί με τους Γεώργιο Βήχο, Νικόλαο Παπαρρόδου, Κωνσταντίνο Λυκούρη, Ευάγγελο Χρυσάφη κ.α. δημιούργησαν ένα ισχυρό πυρήνα της πρώτης διοικητικής σκοπευτικής υποδομής.

Ο Δημήτριος Λούνδρας πέθανε το 1971.

https://www.pronews.gr/athlitismos/alla-spor/o-ellinas-olympionikis-me-to-rekor-pou-den-prokeitai-na-katarrifthei/