«Oι προπαγανδιστικοί χαιρετισμοί {ομοψυχίας} και η επιβολή σιωπητηρίου στους διαφωνούντες από τον Τούρκο δικτάτορα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου [email protected]    www.kalkis.eu

Κέρδισε ή έχασε ο δικτάτορας Ερντογάν από τις μέχρι τώρα συριακές εξελίξεις ; Ο γράφων δεν έχει γράσο στα μάτια του για να μην βλέπει την ωμή πραγματικότητα η οποία είναι υπέρ του όλου τουρκικού εγχειρήματος εισβολής και κατοχής συριακών εδαφών και της εκδίωξης των Κούρδων από τις πατρογονικές τους εστίες. Μα όλα αυτά έγιναν με τις αλλοπρόσαλλες ευλογίες του Τραμπ, την οπορτουνιστική εκμετάλλευση των γεγονότων του ορθοδόξου χριστιανού Πούτιν και με τους Σύριους μισθοφόρους, αντιπάλους του Ασαντ. Όλοι είδαμε στις οθόνες μας τους στρατιωτικούς χαιρετισμούς τουρκικών αθλητικών ομάδων και σχολείων που αίφνης εξέπεμπαν μια  εθνική ομοψυχία, αν βέβαια δεν ήταν διατεταγμένη από ένα καθεστώς σαν αυτό του Rais (του αφεντικού κατά την αραβική γλώσσα). Αυτή η προπαγανδιστική ομοψυχία μου θυμίζει την χουντική περίοδο. Οι μαθητές στα Γιαννιτσά απαγορευόταν δια ροπάλου να πάμε στον κινηματογράφο, αλλά επιβαλλόταν  υποχρεωτικότητα να πάμε  στον Κυριακάτικο εκκλησιασμό και στο μεσο-βδόμαδο Κατηχητικό, καταθέτοντας  το χαρτάκι παρουσίας μας, για να μην επιπέσει η τριήμερη αποβολή μας από το σχολείο τη Δευτέρα. Παρόμοιες ολοκληρωτικές πρακτικές εμφανίζουν μιαν επίπλαστη ομοθυμία και ομοψυχία, σαν αυτές που «εξάγει» ο Ερντογάν.

Ποια είναι η τουρκική πραγματικότητα ;

Δεν έχουμε παρά να δούμε τις χιλιάδες Τούρκους φυλακισμένους αντιφρονούντες και αυτούς που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα, κι αλλού, ζητώντας πολιτικό άσυλο για να σωθούν από την σημερινή τουρκική «δημοκρατία».

Εις επίρρωση δε αυτού του επιχειρήματος, ας διαβάσουμε παρακάτω τη σχετική «Επιστολή από την Κωνσταντινούπολή» (Lettre d’Istanbul), και δεν είναι η πρώτη και η μόνη, της έγκυρης Γαλλίδας ανταποκρίτριας από εκεί, Marie Jégo, του ηλεκτρονικού Le Monde, στις 23-10-2019, με τίτλο :  «Η τουρκική κοινωνία των πολιτών παρακλήθηκε να σιωπήσει  κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής στη Συρία» (La société civile turque priée de se taire pendant l’intervention militaire en Syrie). Και υπότιτλο : «Φιλό-Κουρδοι αιρετοί άρχοντες που έχουν απομακρυνθεί από το αξίωμά τους, διανοούμενοι υπό δικαστική έρευνα : Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν δεν αφήνει κανένα περιθώριο για κριτική».

Με άλλα λόγια επιβολή σιωπητηρίου στους διαφωνούντες από τον Τούρκο δικτάτορα. Η Τουρκάλα συγγραφέας Nurcan Baysal ,με κουρδική καταγωγή, βρισκόταν ταξίδι στο Λονδίνο, όταν μια ομάδα αστυνομικών πήγε στο σπίτι της στο Ντιγιάρμπακιρ, στη μεγάλη κουρδική πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στις 5 π.μ., σπέρνοντας το φόβο στα μέλη της οικογένειάς της.

«Είμαι σήμερα στο εξωτερικό, δηλαδή μη κρατούμενη, αλλά τα δύο παιδιά μου έχουν τρομοκρατηθεί. Δεν υπάρχουν πλέον ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Όποιο και αν είναι το τίμημα, θα συνεχίσω τον αγώνα μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη», απάντησε η νεαρή γυναίκα από τη βρετανική πρωτεύουσα στον λογαριασμό της στο Twitter. Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφος και συγγραφέας, την Nurcan Baysal την έχουν κάνει έρευνα  στο σπίτι της 3 φορές μέσα σε 18 μήνες. Και τούτο διότι οι εκκλήσεις της για ειρήνη στα κοινωνικά δίκτυα θεωρούνται έγκλημα. Κατά την επιστροφή της στο Ντιγιαρμπακίρ, η παραπάνω νεαρή μητέρα αντιμετωπίζει ένα κατηγορητήριο για «προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» ή για «υποκίνηση μίσους». Και ίσως και την κράτηση.

Σε μια χρονική περίοδο όπου ο στρατός της Άγκυρας βρίσκεται στη μέση μιας προμελετημένης επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, η τουρκική κοινωνία καλείται περισσότερο από ποτέ να σωπάσει. «Να βγάλει τον σκασμό δηλαδή», όπως θα λέγαμε στην ελληνική argo. Η εισβολή, η οποία δρομολογήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2019, έχει ως στόχο τους Σύριους Κούρδους μαχητές. Αφού αποτελούσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του δυτικού συνασπισμού κατά της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (IS). Μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή, οι Κούρδοι παραμένουν οι «τρομοκράτες» στους οποίους υπόσχεται ο  Ερντογάν, «να σπάσει τα κεφάλια τους». Ό,τι επιφυλάσσει και σε εμάς τους Έλληνες και τους Κύπριους. Μας το έχει πει τόσες φορές. Αλλά εμείς δεν χαμπαριάζουμε, όχι από κάποιο ηρωισμό κουρδικού τύπου. Δεν αδειάζουμε από την διαρκή διεκδίκηση των «αναδρομικών μας», αντί να εξοικονομήσουμε κανένα ευρώ για αγορά F 35 π.χ., τόσο απαραίτητων για την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος.

Οι εκκαθαρίσεις συνεχίζονται στην Τουρκία

121 Τούρκοι που εξέφρασαν αμφιβολίες ή, ακόμη χειρότερα, επέκριναν την στρατιωτική εισβολή στους λογαριασμούς τους στο Twitter, το Facebook, στα ιστολόγιά τους ή στα άρθρα τους πέρασαν μερικές δυσάρεστες νύχτες στα τουρκικά αστυνομικά τμήματα. Αυτή είναι η περίπτωση του δημοσιογράφου Hakan Demir, αρχισυντάκτη της αντιπολιτευόμενης ημερήσιας εφημερίδας BirGun. Επί του παρόντος, περισσότερα από 500 άτομα βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα, γιατί η κριτική τους ισοδυναμεί με την τρομοκρατία, αναφέρει η Marie Jégo. Η τελευταία έχει την ψευδαίσθηση όμως ότι  το μαρτύριο των Τούρκων χρηστών του Διαδικτύου, των δημοσιογράφων και των συγγραφέων θα μπορούσε να  «μην διαρκέσει για πάντα». Και τούτο διότι «η ισλαμο-συντηρητική εξουσία σκέφτεται να αλλάξει». Σύμφωνα με ένα σχέδιο νόμου δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο πονηρός Ερντογάν, «η έκφραση γνώμης σύντομα δεν θα αποτελεί πλέον έγκλημα». «Αυτό προβλέπει το άρθρο 7 της πρώτης βερσιόν του νόμου που παρουσιάστηκε στους βουλευτές την 1η Οκτωβρίου 2019. Δηλαδή ένας έντεχνος καλλωπισμός που δρομολόγησε η Άγκυρα, επιδιώκοντας τυπικά να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα» (εδώ βρίσκεται η ψευδαίσθηση). Και τούτο, «προκειμένου να επιτύχει την κατάργηση (εδώ βρίσκεται η ερντογανική πονηριά) του ισχύοντος σήμερα απαγορευτικού καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στις κοινοτικές χώρες. Ο Ερντογάν δεν υποσχέθηκε μόνο, τον Μάρτιο του 2016, στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εμποδίζει τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη για να πάρει τα 6 δις ευρώ, αλλά και να αλλάξει την ισχύουσα τουρκική νομοθεσία που ταυτίζει την κριτική στο καθεστώς ως εγκληματική πράξη.

Εν τω μεταξύ, οι εκκαθαρίσεις  συνεχίζονται. Ο Sezgin Tanrikulu, δικηγόρος και βουλευτής  του κεμαλιστικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, υφίσταται από τις 14 Οκτωβρίου 2019 μια δικαστική έρευνα, εξαιτίας ενός tweet που έκανε και που ανέφερε «τον άδικο πόλεμο που έγινε ενάντια στους Κούρδους».

«Γιατί σιωπούν όσοι υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με τον πόλεμο και την υπεράσπιση της ειρήνης;» Διερωτήθηκε πρόσφατα η Canan Kaftancioglu, τοπικό στέλεχος του κεμαλιστικού κόμματος CHP στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης. Μια τολμηρή αμφισβήτηση, όταν είναι γνωστό ότι η νεαρή γυναίκα πολιτικός καταδικάστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 σε 10 χρόνια φυλάκιση για σχόλια που έκανε στο λογαριασμό της στο Twitter … το 2013! Αφού αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη, μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή της, αυτή η ιατροδικαστίνα είναι μια  από τα ελάχιστα στελέχη του κόμματός της που δεν μασάει τα λόγια της. Ο λόγος της είναι πολύ πιο ελεύθερος από τους περισσότερους βουλευτές του CHP που, όπως απαιτεί ο τουρκικός «πατριωτισμός», ψήφισαν, σε μεγάλο βαθμό, υπέρ της εισβολής στη Συρία.

Καθαιρεθέντες Δήμαρχοι

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας (HDP), τρίτο στο Κοινοβούλιο, καταψήφισε την εισβολή, γι ‘αυτό βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των αρχών. Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι αυτός ο πολιτικός σχηματισμός είναι η βιτρίνα του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK), το μαύρο πρόβατο  της Άγκυρας για πάνω από 30 χρόνια. Το επιχείρημα αυτό χρησιμεύει ως μανδύας για την συνεχιζόμενη πολιτική εκκαθάριση στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Η τανάλια σφίγγει καθημερινά ολοένα και περισσότερο για τους δημάρχους του κόμματος HDP, που καθαιρούνται  από τα καθήκοντά τους, συλλαμβάνονται, φυλακίζονται με την κατηγορία  για «τρομοκρατική προπαγάνδα»,  για «συμπαιγνία με μια τρομοκρατική οργάνωση» ή για «υποκίνηση μίσους».

Εκλεγμένοι δημοκρατικά την περασμένη άνοιξη, οι δήμαρχοι (HDP) του Ντιγιαρμπακίρ, Mardin, Van, Hakkâri, Yüksekova, Nusaybin  απολύθηκαν πρόσφατα και αντικαταστάθηκαν από κυβερνητικούς διευθυντές. Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 οι Δήμαρχοι  (HDP), σε 3 νοτιοανατολικές περιοχές, ο Kezban Yilmaz στο Kayapinar, ο Orhan Ayaz στο Bismil και ο Rojda Nazlier στο Kocakoy συνελήφθησαν στα πλαίσια μιας έρευνας για την  «τρομοκρατία». Την ίδια ημέρα, ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ (HDP), Selçuk Mizrakli, συνελήφθη με την ίδια κατηγορία. Ο Ahmet Türk του δήμου Mardin απελευθερώθηκε μεν, αλλά το διαβατήριό του έχει κατασχεθεί. Δεν μπορεί πλέον να ταξιδέψει λόγω των ποινικών ερευνών εναντίον του. Η εισβολή στη Συρία τον ανησυχεί, το έκανε γνωστό, αναφέρει η Marie Jégo. Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι να δούμε «την Τουρκία να κατευθύνεται προς τον ακρωτηριασμό της Μέσης Ανατολής». Στην ηλικία των 77 ετών, αυτός ο βετεράνος του κουρδικού πολιτικού κινήματος, πέρασε αρκετές περιόδους στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένης και μιας πρόσφατης. Εκλεγμένος δήμαρχος του Mardin το 2014, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 για «υποστήριξη της τρομοκρατίας», απελευθερώθηκε ένα χρόνο και ένα μήνα αργότερα για λόγους υγείας. Εκλέχτηκε για άλλη μια φορά  δήμαρχος του Mardin κατά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2019, απολύθηκε όμως στις 19 Αυγούστου!

Ζήτω οι «αυθόρμητοι στρατιωτικοί χαιρετισμοί» των φοβισμένων, εθνικιστών ή αχμάκηδων Τούρκων. Ο βαρύτατος οικονομικός λογαριασμός των διπλωματικών και στρατιωτικών επιτυχιών του Ερντογάν σύντομα θα τους αποσταλεί

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα