Middle East Forum: γιατί το Ισραήλ πρέπει να χτυπήσει το Ιράν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Jonathan Spyer

Middle East Forum

Ο Τζόναθαν Σπάιερ  είναι Βρετανο-Ισραηλινός αναλυτής, συγγραφέας και δημοσιογράφος για θέματα Μέσης Ανατολής. Είναι διευθυντής έρευνας στο Middle East Forum, συντάκτης του περιοδικού Middle East Quarterly, συνεργάτης στο Jerusalem Institute for Strategy and Security, ανεξάρτητος αναλυτής ασφαλείας και ανταποκριτής για την Jane’s Information Group και αρθρογράφος στην The Jerusalem Post.

Θυμάστε την ιστορία με τον βάτραχο και το βραστό νερό; Αναφέρεται ευρέως σε άρθρα και στήλες, ότι ένας βάτραχος τοποθετημένος σε βραστό νερό θα πηδούσε αμέσως έξω. Αντίθετα, σύμφωνα με τον μύθο, ένας βάτραχος τοποθετημένος σε κρύο νερό το οποίο στη συνέχεια θερμαίνεται αργά μέχρι το σημείο βρασμού θα παραμείνει χαρούμενος να πιτσιλάει, ατάραχος, μέχρι το νερό να αρχίσει να βράζει, οπότε και θα ψηθεί ζωντανός.

Αυτή η ιστορία χρησιμοποιήθηκε για να καταδείξει την ανάγκη επαγρύπνησης σχετικά με μακροχρόνιες, αργόσυρτες στρατηγικές εχθρικής πρόθεσης, σχεδιασμένες να μας καθησυχάζουν, ενώ συγκαλύπτουν τις δολοφονικές τους φιλοδοξίες.

Αυτή η ιστορία του βατράχου έχει πέσει στην αφάνεια τα τελευταία χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια. Όπως συμβαίνει, μας ενημερώνουν οι ερπετολόγοι, ένας βάτραχος που τοποθετείται σε βραστό νερό θα πεθάνει ακαριαία. Αντίθετα, ένας βάτραχος τοποθετημένος σε κρύο νερό το οποίο θερμαίνεται σταδιακά, θα λάβει άμεσα μέτρα αποφυγής για να βγει από το νερό, μόλις διακρίνει ότι η ζέστη φτάνει σε επικίνδυνο επίπεδο. Η αρχική ιστορία, δηλαδή, αντιπροσώπευε μια περιστασιακή συκοφαντία ενάντια στις ικανότητες επιβίωσης του βατράχου.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου δεν προοριζόταν από τους ισλαμιστές ηγέτες στην Τεχεράνη να εγκαινιάσει μια νέα εποχή συμβατικής σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Εξετάζοντας τη συμπεριφορά του Ισραήλ και των δυτικών συμμάχων του στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύεται ότι αντί να κοιτάξουμε την εσφαλμένα εντοπισμένη έλλειψη ενστίκτων επιβίωσης του βατράχου, θα έπρεπε στην πραγματικότητα να έχουμε διδαχτεί από αυτό. Το ταπεινό αμφίβιο, φαίνεται, γνωρίζει τη σημασία του να εντοπίζει με ακρίβεια μια απειλή που δημιουργείται αργά και στη συνέχεια να λάβει μια αποφασιστική πορεία δράσης για να την τερματίσει.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου δεν προοριζόταν από τους ισλαμιστές ηγέτες στην Τεχεράνη για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή συμβατικής σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Είχε τον αντίθετο σκοπό: να αποτρέψει το Ισραήλ από οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα σε έναν δρόμο που η Ιερουσαλήμ φαινόταν τους τελευταίους μήνες να χαράσσει.

Αυτή ήταν η προσέγγιση σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δεν θα περιοριζόταν στην τιμωρία μόνο των Ιρανών πληρεξουσίων για βίαιες επιθέσεις ενανντίον του, αλλά μάλλον θα άρχιζε να κυνηγά και τους Ιρανούς κυρίους τους

Η δολοφονία του στρατηγού Mohammad Reza Zahedi και έξι άλλων διοικητών της Φρουράς της Επανάστασης στη Δαμασκό την 1η Απριλίου ήταν η πιο πρόσφατη και πιο σημαντική εκδήλωση αυτής της νέας κατεύθυνσης.

Δεν άρεσε στους Ιρανούς. Η στρατηγική τους για πόλεμο με πληρεξούσιο ενάντια στο εβραϊκό κράτος και ενάντια στην ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας στη Μέση Ανατολή υπάρχει εδώ και 40 χρόνια. Για τέσσερις δεκαετίες, οι μουλάδες έχουν συγκεντρώσει, εκπαιδεύσει και εξοπλίσει αντιπροσώπους ισλαμιστικών πολιτοφυλακών στην περιοχή και τις χρησιμοποίησαν ως εργαλεία για την προώθηση των συμφερόντων της Τεχεράνης.

Η στρατηγική απέδωσε πάρα πολύ. Ως αποτέλεσμα αυτού, το Ιράν ελέγχει πλέον ουσιαστικά ολόκληρο τον χερσαίο χώρο μεταξύ των συνόρων Ιράκ-Ιράν και της Μεσογείου Θάλασσας. Έχει την ικανότητα να παραλύει τη ναυτιλία σε έναν από τους βασικούς θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους του κόσμου (Ερυθρά Θάλασσα/Κόλπος του Άντεν). Και έχει οικειοποιηθεί την παλαιστινιακή υπόθεση και την μετέτρεψε σε στρατηγικό πολλαπλασιαστή δύναμης για τον εαυτό της. Ως αποτέλεσμα της στρατηγικής αντιπροσώπων, το Ιράν έχει συγκεντρώσει δύο ισλαμιστικούς στρατούς στα σύνορα του Ισραήλ – τη Χεζμπολάχ στα βόρεια, τη Χαμάς στα νότια – και σκοπεύει να τους χρησιμοποιήσει για να υποβάλει το Ισραήλ σε σταδιακό θάνατο.

Η συνεχιζόμενη επιτυχής επιδίωξη αυτής της στρατηγικής για περιφερειακή κυριαρχία, ωστόσο, εξαρτάται από το ότι τα θύματά της θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν να διακρίνουν τι συμβαίνει. Εάν το κάνουν, όπως ο άδικα κακοποιημένος βάτραχος, μπορεί να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Για να λειτουργήσει η στρατηγική, το θύμα πρέπει να κοιτάζει αλλού, μπερδεμένο.

Η δολοφονία του Mohammad Reza Zahedi ήταν μια ένδειξη ότι το Ισραήλ, από τις 7 Οκτωβρίου, είχε αρχίσει να διακρίνει με ακρίβεια τη φύση της ιρανικής στρατηγικής και είχε αρχίσει να ενεργεί για να την αμφισβητήσει πραγματικά.

Η ευγενική πρακτική της απάντησης μόνο κατά των πληρεξουσίων καταργήθηκε. Η δράση κατά του προστάτη άρχιζε. Αυτό ήταν απαράδεκτο για την Τεχεράνη. Η επίθεση της 13ης Απριλίου είχε σκοπό να αυξήσει το διακύβευμα μιας άμεσης απάντησης σε τέτοιο σημείο ώστε το Ισραήλ ή οι δυτικοί σύμμαχοί του ή ένας συνδυασμός τους να εκφοβίζονται από περαιτέρω ενέργειες αυτού του τύπου.

Όπως έχουν τα πράγματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ιρανοί μπορεί να πέτυχαν. Από την κυβέρνηση Μπάιντεν και κάτω, μια χορωδία φωνών στη Δύση καλεί το Ισραήλ να αποφύγει περαιτέρω απάντηση στην επίθεση της 13ης Απριλίου. Οι δυτικές κυβερνήσεις, τρομαγμένες από την ιρανική αντίδραση, αναμένουν από το Ισραήλ να εγκαταλείψει ενέργειες του τύπου που θα μπορούσαν να αναγκάσουν την επανάληψή της. Υπάρχει μια οξεία συνείδηση ότι το Ιράν δεν επιδίωξε σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιήσει τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματά του. Καλό είναι να μην το ενοχλείτε περισσότερο.

Η αεροπορική άμυνα, ακόμη και του πιο αποτελεσματικού είδους, δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση ενός σχεδίου επιθετικότητας. Η παθητικότητα και η αντίδραση δεν θα αρκούν απέναντι στο ιρανικό σχέδιο για περιφερειακή κυριαρχία και για καταστροφή του Ισραήλ. Αλλά σε αντίθεση με τον έξυπνο βάτραχο μας, οι δυτικές κυβερνήσεις είναι ακόμα στο νερό, εφησυχασμένες, καθώς η ζέστη συνεχίζει να αυξάνεται.

Middle East Forum

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα