MAXHTIKO F-35: Είναι το καλύτερο;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

του Jean Staune 

Το F-35 είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα στρατιωτικών αεροσκαφών στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος του θα ανέλθει σε 1.700 δις δολάρια (κατασκευή και συντήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους 2.500 αεροσκαφών που θα έπρεπε θεωρητικά να παραγγείλουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους).

Αλλά αυτό το πρόγραμμα έχει συσσωρεύσει καθυστερήσεις και προβλήματα. Το 2013, τα  εσωτερικά έγγραφα του Πενταγώνου δεν δίστασαν να γράψουν: « Τα ελαττώματα που παρουσιάζονται από το F-35 καθιστούν αυτό το μαχητικό αεροσκάφος μη λειτουργικό για μάχη ή εκπαίδευση (…) Κάθε πιλότος που επιβιβάζεται στο αεροσκάφος διακινδυνεύει ακόμη και πριν πάει στη μάχη. (…) Καμία εκπαιδευτική αποστολή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια με αυτό το αεροσκάφος .» Ένα αεροπλάνο που δεν μπορεί να πολεμήσει ή ακόμα και να εκπαιδεύσει πιλότους δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα. Έχουν εντοπιστεί 850 προβλήματα σε διάστημα 10 ετών, και ενώ ορισμένα έχουν αντιμετωπιστεί, σε μια έκθεση του 2020  αναφέρεται ότι « το πυροβόλο αδυνατεί να στοχεύσει τους στόχους του, γεγονός που καθιστά την απόδοσή του «απαράδεκτη» στα μάτια των συντακτών της έκθεσης “. Ένα χρόνο αργότερα, το F-35 ήταν το πρώτο αεροσκάφος ικανό να αυτοκαταρριφθεί. Αυτό δεν είναι αστείο: μια οβίδα που εκτοξεύτηκε από το αεροπλάνο αφού εξερράγη μέσα σε αυτό , ο πιλότος διασώθηκε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί. Αλλά το καλύτερο μέρος δεν έχει έρθει ακόμη: το όνομα που δόθηκε στο F35 είναι “Lightning”. Ωστόσο, το F-35 δεν μπορεί να πετάξει σε καταιγίδα! Πράγματι, ο κεραυνός θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη του αεροσκάφους, κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο πολιτικό ή στρατιωτικό αεροσκάφος που πετά αυτήν τη στιγμή . Επίσης, αποφεύγουν να το πετάξουν σε βροχερό καιρό, επειδή οι βροχοπτώσεις καταστρέφουν την stealth επίστρωσή του, η οποία απαιτεί δαπανηρή συντήρηση μετά την προσγείωση…

Μπορούμε φυσικά να αναρωτηθούμε γιατί τόσες πολλές δυτικές χώρες αγόρασαν αυτό το αεροπλάνο, όταν τα ελαττώματα του είναι τόσο ορατά; Η απάντηση είναι πολύ απλή: δεν αγοράζουν αεροπλάνο αλλά την «αμερικανική ομπρέλα». Η πώληση της πολύ σημαντικής για τους Αμερικάνους συσκευής, όπως θα δούμε, συνδέεται με συγκεκριμένο αριθμό εγγυήσεων σε περίπτωση απειλών. Το θέμα γίνεται σοβαρό, όπως γράφει  μια ομάδα ειδικών σε στρατιωτικά θέματα, η MARS, : « Το F-35 ήταν μια τρομερή πολεμική μηχανή για την υποταγή της ευρωπαϊκής άμυνας στα αμερικανικά συμφέροντα. Αύριο κινδυνεύει να γίνει το εργαλείο της ήττας του ΝΑΤΟ απέναντι στους στρατηγικούς ανταγωνιστές του ».

Πράγματι, το F-35 είναι τόσο κακό που θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το ΝΑΤΟ αντιμέτωπο με τα τελευταία ρωσικά ή κινεζικά αεροσκάφη stealth, όπως το Su-57 ή το J-20. Μια προσομοίωση που έγινε από πρώην αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας – της χώρας που αγόρασε το F-35! – μας λέει για αυτό: ένας στόλος είκοσι τεσσάρων F-35 θα είχε μόνο έναν επιζώντα εάν αντιμετώπιζε ρωσικά Su-27, παρά τη βοήθεια δύο Boeing AWACS για την καθοδήγηση τους. Ωστόσο, η πρώτη πτήση του Su-27 χρονολογείται από το 1977. Ως εκ τούτου, είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το διάδοχό του που βρίσκεται σήμερα σε υπηρεσία στο ρωσικό στρατό, το Su-35 (για να μην αναφέρουμε φυσικά το Su-57). Ο επικεφαλής αυτής της μελέτης ισχυρίζεται ανοιχτά ότι το F-35 είναι ένα « σχήμα Ponzi* ». Πρέπει να διαφημίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο, να πωλείται όσο το δυνατόν περισσότερο σε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες… προτού ανακαλυφθεί ότι το προϊόν σας είναι στην πραγματικότητα απάτη.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τις διάφορες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες δυτικές πολιτείες να αγοράσουν αυτήν τη συσκευή. Όπως λέει η έκθεση του MARS, το F-35 έχει ήδη ολοκληρώσει μέρος της αποστολής του: κέρδισε τον πόλεμο ενάντια στην ευρωπαϊκή στρατιωτική αεροπορική βιομηχανία. Οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Πολωνοί ή οι Ολλανδοί έχουν ήδη αγοράσει το αμερικανικό μοντέλο αντί για ένα ευρωπαϊκό αεροπλάνο όπως το Eurofighter Typhoon  ή το γαλλικό Rafale. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η επιλογή θα μπορούσε να είναι η πραγματική αχίλλειος πτέρνα του ΝΑΤΟ.

Αλλά πέρα ​​από το F-35, μια οικονομική ανάλυση θα αποδεικνυόταν πολύ διδακτική.  Πράγματι, εάν οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αλλάξουν το τυφέκιό τους – αν και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σκέφτεται σοβαρά να αγοράσει παλιά F-15 αντί για ολοκαίνουργια F-35 – είναι επειδή έχουν επενδύσει πάρα πολλά σε αυτό το πρόγραμμα. Με τον ίδιο τρόπο, όπως αποδείχθηκε  σε προηγούμενο LSDJ , δεν μπορούμε να σταματήσουμε το πρόγραμμα Ariane 6 επειδή έχουμε ήδη ξοδέψει πάρα πολλά. Ωστόσο, ξέρουμε ότι είναι ξεπερασμένο πριν ακόμα εκτοξεύσει τον πρώτο του πύραυλο… Το ίδιο και για το αμερικανικό έργο Orion, επίσης ξεπερασμένο από την πρόοδο του  Space X. Ένα παρόμοιο σκεπτικό εξηγεί γιατί οι περισσότερες δυτικές χώρες επιμένουν στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού τομέα σύμφωνα με μοντέλα που είναι πολύ πιο επικίνδυνα από άλλα.

Ωστόσο, μόλις επιβιβαστείτε σε τρένο, είναι πολύ δύσκολο να κατεβείτε ενώ κινείστε. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό μάθημα του F-35 για τις κυβερνήσεις…

*Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

πηγή: La Sélection du Jour

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το συνολικό κόστος του προγράμματος για τις ΗΠΑ δεν είναι 1,7 τρισ. $ αλλά εκτιμάται ότι πλέον υπερβαίνει τα 2 τρισ. $: https://www.gao.gov/assets/d24106703.pdf Εάν βέβαια αγοράσουν τον αριθμό των μαχητικών που έλεγαν, καθώς προς το παρόν έχουν διακόψει τις παραλαβές, (υποτίθεται) μέχρι να πιστοποιηθεί η διαμόρφωση TR3. Επανειλημμένως οι ΗΠΑ ξεκινούσαν με μεγάλους αριθμούς οπλικών συστημάτων, τους οποίους μείωναν δραματικά στη συνέχεια. Π.χ., αυτό συνέβη με τα Α/Φ Β-2 και F-22, τα παράκτια πλοία LCS (γνωστή μεγάλη αποτυχία), καθώς και τα αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt.
    Βέβαια για να είμαστε ακριβείς, το Φ-35 μπορεί να πετάει πλέον κοντά σε καταιγίδες: https://breakingdefense.com/2024/04/exclusive-pentagon-clears-f-35-to-fly-in-lightning-after-years-long-hold/
    Όσον αφορά το πυροβόλο του, φαίνεται ότι τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί: https://www.twz.com/air/f-35as-beleaguered-25mm-cannon-is-finally-effective Δηλαδή μετά από πάνω από 20 χρόνια από την πρώτη πτήση του πρωτοτύπου Χ-35, κατάφεραν να ρίχνει αποτελεσματικά με το πυροβόλο του. ΟΚ, είναι κι αυτό μια πρόοδος.
    Το ερώτημα όμως για εμάς είναι το εξής: λαμβάνοντας υπόψη το οπλοστάσιο της γείτονος (όπου περιλαμβάνονται αρκετοί βαλλιστικοί και πύραυλοι πλεύσης), είναι το Φ-35 αυτό που θα θέλαμε αυτή τη στιγμή; Να το θέσω διαφορετικά, ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα στο Ισραήλ εάν δεν διέθετε αυτή την ισχυρή αντιαεροπορική – αντιβαλλιστική άμυνα;
    Το θέμα αναλύεται εδώ: https://belisarius21.wordpress.com/2023/07/25/f-35-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%80%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b7/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα