Mυστικοί δίαυλοι επικοινωνίας Ισραήλ-Τουρκίας με ζητούμενο την εξομάλυνση των σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Amberin Zaman

Ο αρχηγός της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας διεξήγαγε μυστικές συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους, μέρος μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την Τουρκία για εξομάλυνση των σχέσεων, ανέφεραν πηγές στο Al-Monitor.

Μιλώντας στο Al-Monitor υπό τον όρο ότι δεν θα ταυτοποιηθούν ονομαστικά, τρεις πηγές επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις τις τελευταίες εβδομάδες με τον Hakan Fidan να εκπροσωπεί την Τουρκία σε τουλάχιστον μία από αυτές, αλλά αρνήθηκαν να πουν πού. Οι κυβερνήσεις συνήθως αρνούνται να σχολιάσουν επίσημα θέματα που σχετίζονται με πληροφορίες. Μία από τις πηγές είπε, «Η κίνηση [μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ] συνεχίζεται». Δεν υπήρξε πρεσβευτής σε καμία χώρα από τον Μάιο του 2018, όταν η Τουρκία έδειξε στον πρέσβη του Ισραήλ την πόρτα για τις αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα και την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Φιντάν πιστεύεται ότι είχε πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις στο παρελθόν, για να συζητήσει μεταξύ άλλων κοινές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στη Συρία και τη Λιβύη, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Al-Monitor, αλλά οι πηγές ανέφεραν ότι ο τελευταίος γύρος αποσκοπούσε ειδικά στην αναβάθμιση των δεσμών με τον πρέσβη επίπεδο. Υπάρχει έντονη ανησυχία στην Άγκυρα ότι η επικείμενη διοίκηση Τζο Μπάιντεν θα είναι λιγότερο ανεκτική για την επιφυλακή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει δει την Τουρκία να πραγματοποιεί τρεις ξεχωριστές επιδρομές ενάντια στους Σύρους Κούρδους από το 2016, να στέλνει στρατεύματα και συρους μισθοφόρους στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν δεν θα προστατεύσει την Τουρκία από κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 και για τον πρωταρχικό ρόλο του τουρκικού κρατικού δανειστή Halkbank στη διευκόλυνση του παράνομου πετρελαίου του Ιράν για το εμπόριο χρυσού. «Ο υπολογισμός είναι πως βελτιώνοντας την σχέση με το Ισραήλ θα έρθουμε πιο κοντά με την ομάδα του Μπάιντεν», δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος.

Η Gallia Lindenstrauss, ανώτερος ερευνητής στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Εθνικών Μελετών Ασφαλείας, συμφωνεί ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γυρίσετε τη σελίδα. ”Νομίζω ότι θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο κρατών να μην υπερεκτιμούν το νόημα του βήματος επαναφοράς των πρεσβευτών. Καθώς οι σχέσεις δεν υποβαθμίστηκαν το 2018, είναι από τη σκοπιά του διπλωματικού πρωτοκόλλου ένα απλό βήμα. ” «Και τα δύο κράτη μπορούν να το παρουσιάσουν ως βήμα καλής θέλησης για την επικείμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είναι πιθανό να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία δεν προωθούσε καθόλου αυτήν την ατζέντα», πρόσθεσε ο Λίντενστραους σε ηλεκτρονικά σχόλια στο Al-Monitor.

Οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών – που θεωρούνται οι μόνες φιλο-κοσμικές δημοκρατίες στη Μέση Ανατολή έως ότου ο Ερντογάν πήρε μια απότομη αυταρχική στροφή – παρέμειναν ανέπαφοι. Ωστόσο, μία από τις πηγές εξέδωσε σκεπτικισμό σχετικά με τις προοπτικές μιας πραγματικής επαναφοράς «για όσο διάστημα η Τουρκία εξακολουθεί να είναι το παγκόσμιο αρχηγείο της Χαμάς». “Αυτό που μπορεί να προσφέρει η Τουρκία σε αυτό το σημείο, και το Ισραήλ θα ήθελε, είναι οι τουρκικές διαβεβαιώσεις ότι η Χαμάς δεν χρησιμοποιεί το έδαφος της για να ενορχηστρώσει τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον της και της Παλαιστινιακής Αρχής. Τέτοιες υποσχέσεις δόθηκαν στο Ισραήλ στο παρελθόν, αλλά υπήρξαν αναφορές στην πραγματικότητα ήταν ψεύτικες.

Οι πιο συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν επομένως να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης “, παρατήρησε ο Lindenstrauss. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι εκατοντάδες πράκτορες της Χαμάς, μεταξύ των οποίων τρομοκράτες που έχουν οριστεί από τις ΗΠΑ και έχουν σχεδιάσει επιθέσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους, έχουν βρει καταφύγιο και σε ορισμένες περιπτώσεις τουρκική υπηκοότητα από την Άγκυρα. Τον Αύγουστο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε την Άγκυρα επειδή φιλοξένησε δύο ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. «Η συνεχής επικοινωνία του Προέδρου Ερντογάν προς αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα», ανέφερε σε δήλωση.

Η Αίγυπτος, η οποία είχε επίσης δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία από την εκδίωξη του Μωάμεθ Μόρσι, κατηγορεί επίσης την Τουρκία ότι φιλοξενεί τους αντιπάλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η επικρατούσα συναίνεση είναι ότι η αποδυνάμωση της διπλωματικής και στρατιωτικής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή έχει μειώσει αυτό που πολλοί θεωρούν ως τουρκικό παραβίαση στις πρώην οθωμανικές κυριαρχίες του. Ωστόσο, παρά την επιτυχία του στον περιορισμό των κουρδικών φιλοδοξιών στη Συρία, διάσωση της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης από τα σαγόνια ενός αντιπάλου πολέμου και βοηθώντας το Αζερμπαϊτζάν (όπως και το Ισραήλ) να νικήσει την Αρμενία, η Τουρκία βρέθηκε όλο και πιο απομονωμένη.

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ενωθεί ενάντια στις τρέχουσες επιχειρήσεις γεώτρησης αερίου της Άγκυρας σε ”αμφισβητούμενα” ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω ενός συνδυασμού συμφωνιών οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Ευρύτερα, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συγκεκριμένα, αντιστέκονται στις προσπάθειες του Ερντογάν να επεκτείνει τη στρατιωτική ηγεμονία της Τουρκίας σε ολόκληρο το Λίβανο, το Μαγκρέμπ και το Κέρας της Αφρικής. Η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να δημιουργήσουν διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ – η βαθμολογία brownies στην Ουάσιγκτον είναι επίσης μέρος του λογισμού τους – έχει αφήσει την Τουρκία να φαίνεται ακόμη πιο φιλική.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα βιαστεί να ανταπεξέλθει στην Άγκυρα, καθώς φλερτάρει τους εχθρούς του Κόλπου της Τουρκίας. Οι αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας φαίνονται στη ρίζα των προσπαθειών του Ερντογάν να αλλάξει πορεία.όλα είναι έτοιμα να χειροτερεύσουν παρά τη συνεχιζόμενη καλοσύνη του Κατάρ σε περίπτωση που τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις των ΗΠΑ ή της ΕΕ. Λέγοντας, η Τουρκία απέσυρε το σεισμικό σκάφος εξερεύνησης, το Oruc Reis, από τα αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου στις 30 Νοεμβρίου πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 10-11 Δεκεμβρίου και όπου θα σταθμιστούν οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Σε μια περαιτέρω ανάβαση, η Άγκυρα έχει φτάσει στη Σαουδική Αραβία.

Ο Ερντογάν μίλησε με τον Βασιλιά του Σαουδάρα Σαλμάν μπιν Αμπντουλ-Αζίντ Αλ Σαουντ στις 21 Νοεμβρίου πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας. Τούρκοι αξιωματούχοι που ανέφερε το Middle East Eye ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ζήτησε τη βοήθειά του για να τερματίσει ένα ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών αγαθών. Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο βασίλειο μειώθηκαν κατά 15% το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, τον τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώσης, ανέφερε το Bloomberg. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έδωσαν το τερματίστηκαν μετά τη φονική δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Khashoggi στο Σαουδικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία ηγήθηκε μιας θορυβώδους εκστρατείας για να αποκαλύψει τον φερόμενο ρόλο του Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman στην υπόθεση.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα τουρκικό δικαστήριο πρόσθεσε έξι νέους κατηγορούμενους στους 20 Σαουδάραβες που δικάζονται εν απουσία – συμπεριλαμβανομένων δύο στενών βοηθών του πρίγκιπα – για την εικαζόμενη συμμετοχή τους στη δολοφονία και στη συνέχεια διαμελισμού του Khashoggi. Ο Ερντογάν απέρριψε τις παρακλήσεις του Σαλμάν για να θάψει την ιστορία τις ημέρες μετά το θάνατο του Khashoggi. Η παγκόσμια εικόνα του πρίγκιπα έχει υποστεί άσχημη επίλυση, με τα Ηνωμένα Έθνη και τη CIA να δείχνουν την συνενοχή του. Ωστόσο, παραμένει ισχυρότερος από ποτέ με πολλούς Σαουδάραβες να συσπειρώνονται πίσω από τον πρίγκιπα τους μπροστά σε αυτό που βλέπουν ως παγκόσμια συνωμοσία.

Ο στόχος της Τουρκίας ήταν να αποτρέψει την προσχώρηση του πρίγκιπα στο θρόνο, θεωρεί ο Ali Shihabi, ειδικός στη Μέση Ανατολή με έδρα τη Νέα Υόρκη και συν-συγγραφέας του «The Saudi Kingdom: Between the Jihadi Hammer and the Iran Anvil». «Αυτό που εκτέθηκε πέρα ​​από όλα η υπόθεση Khashoggi ήταν η έλλειψη κατανόησης του Ερντογάν για το πώς λειτουργεί η διαδοχή της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Shihabi στο Al-Monitor σε τηλεφωνική συνέντευξη. Επιπλέον, η ιδέα ότι οποιαδήποτε σφήνα θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ του βασιλιά και του γιου του δεν ήταν ποτέ ρεαλιστική. Ενώ οι Σαουδάραβες είναι ανοιχτοί για να φέρουν τις σχέσεις σε «επίπεδο εγκάρδιας», υποστήριξε ο Shihabi, η σταθερή στάση ενοχλητικών αποδεικτικών στοιχείων κατά του πρίγκιπα μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης «άφησε μια πολύ κακή γεύση». “Δεν βλέπω την δυσπιστία του Ερντογάν να εξαφανίζεται σύντομα. Όχι πριν ο Ερντογάν μετριάσει τις τοπικές του φαντασιώσεις”, προέβλεψε ο Σιχάμπι.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: Almonitori.com/infognomonpolitics.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,703ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα