La Reppublica: Βάζει στο κάδρο τον Μαργαρίτη Σχοινά για την κοινή παρουσία με Καϊλή στο Αμπου Ντάμπι και τα καλά λόγια προς το Κατάρ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στο κάδρο της υπόθεσης του Κατάρ – gate βάζει εμμέσως και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά δημοσίευμα της εφημερίδας Reppubblica, η οποία επισημαίνει τις θετικές επισημάνσεις που είχε κάνει ο κ. Σχοινάς για τα πεπραγμένα του Κατάρ στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και την κοινή εμφάισή του με την Εύα Καϊλή στο Αμπου Ντάμπι.

Ολόκληρο το δημοσίευμα της ιταλικής «La Repubblica» με τίτλο Doha, corruzione di Stato. Così Panzeri ha reclutato i suoi agenti in Parlamento (σε απόδοση από google translate) έχει ως εξής:

«Το Κατάρ έχει διαφθείρει την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και το έκανε μέσω τουλάχιστον δύο Ιταλών πρεσβευτών: του πρώην ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αντονιο Παντσέρι. Και ο πρώην βοηθός του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, νυν σύντροφος της αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Αυτό προκύπτει από τις πράξεις που οδήγησαν στη σύλληψη των δύο, μαζί με άλλα τρία άτομα. Και ότι μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφασιστεί αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή θα τους συνοδεύσουν στη φυλακή.

Οι δύο είχαν συνδεθεί με αξιωματούχους από το Κατάρ μεταξύ 2016 και 2018 και, σύμφωνα με τις έρευνες της βελγικής αστυνομίας, έλαβαν χρήματα σε αρκετές περιπτώσεις. Αρχικά για να καθοδηγήσουν την επιχείρησή τους: Ο Παντσέρι ήταν αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένας ρόλος-κλειδί για όσους όπως το Κατάρ είχαν ανάγκη να “ξεπλύνουν” την εικόνα τους διεθνώς. Στη συνέχεια, όμως, -υποψιάζονται οι δικαστές- εργάστηκαν επίσης για να διευρύνουν το δίκτυο διαφθοράς της κυβέρνησης του Κατάρ και αλλού.

Κυρίως στην ομάδα S&D (οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές), όπου ο Αντόνιο Παντσέρι είχε εξαιρετικές εισόδους, καθώς είχε εκλεγεί ανάμεσα στα έδρανά τους. Αλλά ακόμη περισσότερο, εκμεταλλευόμενοι τις σχέσεις που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν οι δύο τους. Για παράδειγμα, είναι αυτοί που έφεραν τον Κατάρ στην πόρτα του Λούκα Βιζεντίνι, του ισχυρού γενικού γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η αστυνομία είχε επίσης βρει πολλά μετρητά στο σπίτι του Παντσέρι: πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, για την ακρίβεια. Αλλά οι υποψίες είναι ότι επρόκειτο μόνο για ένα μέρος των πληρωμών που έγιναν από το Κατάρ τις τελευταίες εβδομάδες: ένα άλλο μέρος μπορεί να είχε μεταβιβαστεί από τον πρώην ευρωβουλευτή σε άλλους δημόσιους υπαλλήλους, ακριβώς για να τους δωροδοκήσει. Από την άλλη πλευρά, ο Παντσέρι δεν είχε πλέον κανέναν επίσημο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί να τον πληρώσει ξανά; Ίσως επειδή εξακολουθούσε, και μάλιστα όλο και περισσότερο, να είναι υπέρμαχος των επαφών.

Για παράδειγμα: ήταν αυτός που διατηρούσε επαφή με τον Βιζεντίνι (για τον οποίο εργαζόταν και η κόρη του). Και η απόκτηση μιας μη πολεμικής δήλωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο έχει ως κύριο αντικείμενο κριτικής ακριβώς την έλλειψη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, άξιζε χρυσό για το Κατάρ. η Μαρία Αρένα , Βελγίδα ευρωβουλευτής, γνωστή ως σύμβολο διαφάνειας και ακεραιότητας (“δεν ξέρω τίποτα για αυτή την ιστορία” είπε, “έβαλαν σφραγίδα στο γραφείο της βοηθού μου”). Και, όπως μαρτυρούν οι υποκλοπές της, διατηρούσε συνεχείς σχέσεις με δεκάδες ευρωβουλευτές.

Αλλά ο Παντσέρι δεν εργάστηκε μόνος του. Για να επιβεβαιώσετε τις πολύ υψηλές σχέσεις του, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Φεντερίκα Μογκερίνι (που δεν έχει σχέση με την έρευνα και η οποία χθες παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο) και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Καζενέβ. Για να πιστέψουμε τα αρχεία, ο πρώην βοηθός του Τζόρτζι έπαιξε βασικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Σήμερα βοηθός του ευρωβουλευτή του Αντρέα Κοτσολίνο (δεν ερευνάται), είχε ερωτική σχέση με την αντιπρόεδρο της Βουλής, την Ελληνίδα, Καϊλή. Όπως είπαμε, στο σπίτι τους βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι μίζες μπορεί να οδηγούν αλλού: για την κυβέρνηση του Κατάρ, ο ρόλος της Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για να ανοίξουν οι πόρτες του ευρωπαϊκού θεσμού. Να πούμε το εξής: η βουλευτής φωτογραφήθηκε πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι ένα Σαββατοκύριακο με τον συμπατριώτη της, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, μέλος του ΕΛΚ. Ο ίδιος Σχοινάς που σε ένα tweet στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους είχε επαινέσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ, “μια χώρα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αυτή τη στιγμή, η έρευνα βρίσκεται μόνο στον πρώτο βαθμό. Η Αστυνομία ήθελε να επιταχύνει τις έρευνες επειδή φοβόταν ότι, με το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν πολλά (με την έννοια των βαλιτσών με χρήματα). Μάλλον δεν είχαν άδικο.

Αλλά τις επόμενες ώρες θα γίνει κατανοητό αν και πώς θα επιτευχθεί το δεύτερο επίπεδο: η βελγική αστυνομία ρωτά τους Παντσέρι και Τζόρτζι για ποιον προορίζονταν τα μετρητά, που βρέθηκαν στο σπίτι τους, με τους κοριούς στο χέρι. Επομένως, δεν θα μπορέσουν να πουν πολλά ψέματα. Ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες, ο συνδικαλιστής Βιζεντίνι και ο πρόεδρος της ΜΚΟ “No Peace Without Justice”, Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα, θα ερωτηθούν για τις σχέσεις τους με το Κατάρ. Αλλά η έρευνα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη παραπέρα. Διότι στις υποκλοπές γίνονται αρκετές φορές αναφορές και σε άλλες χώρες. Σε μία πάνω απ’ όλα: Μαρόκο. Ο Παντσέρι είχε σχέσεις με θεσμούς και πρεσβευτές. Ο Τζιόρτζι συνεργάστηκε με τον Κοτσολίνο, ακριβώς με την αντιπροσωπεία στο Μαγκρέμπ. Μια άλλη ιστορία, ίσως. Αλλά μοιάζει με αυτήν».

Οι δηλώσεις Σχοινά

«Το Κατάρ έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει αναμορφώσει την εργατική του νομοθεσία, έχει σαφέστατα κάνει τομές σε πράγματα που είναι αδιανόητα για χώρες της περιοχής».

Τα παραπάνω είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Δείτε εδώ αναλυτικά

Και ο Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε… «περίεργες» δηλώσεις για το Κατάρ: «Κάνει τομές σε πράγματα που είναι αδιανόητα για χώρες της περιοχής»!

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Φωτογραφία Φιλελεύθερος

«Το Κατάρ έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει αναμορφώσει την εργατική του νομοθεσία, έχει σαφέστατα κάνει τομές σε πράγματα που είναι αδιανόητα για χώρες της περιοχής».

Τα παραπάνω είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Γίωργος Τσίπρας σχολιάζοντας το βίντεο γράφει:

«Πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» το Κατάρ με τους 6 χιλιάδες νεκρούς εργάτες. Πανομοιότυπες τοποθετήσεις Εύας Καϊλή και Μαργαρίτη Σχοινά. Μπα, σύμπτωση θα είναι…»

Ο Σχοινάς έγραψε συγκεκριμένα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Σήμερα προτείνουμε ταξίδια σύντομης διαμονής χωρίς βίζα στην ΕΕ για τους πολίτες του Κατάρ και του Κουβέιτ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αξιοσημείωτης επιτυχίας και των δύο κυβερνήσεων στην επίτευξη εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων και αντανακλά την αυξανόμενη ένταση και το βάθος των σχέσεων της ΕΕ με τις δύο χώρες».

Μιλάμε φυσικά για μία σκανδαλώδη αναφορά που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το Κατάρ δεν συμμερίζεται καμία από τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε..

Ως γνωστό, το Κατάρ βαρύνεται με χρηματοδότηση της ισλαμικής τρομοκρατίας, με προσπάθεια αποσταθεροποίησης ανεξάρτητων χωρών, με χρηματοδότηση της τουρκικής πολεμικής μηχανής η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τώρα με χρηματοδότηση πολιτικών της Ευρώπης για να προωθούν τα συμφέροντα του.

Η αναφορά του Μαργαρίτη Σχοινά υπέρ του Κατάρ, στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στην δράση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο οποίος βέβαια μέχρι στιγμής δεν έχει εμπλακεί στο «σκάνδαλο Καϊλή»

Ο Σχοινάς συγκεκριμένα πρωτοστάτησε στην απέλπιδα προσπάθεια να δοθεί στους πολίτες του Κατάρ το δικαίωμα για ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς βίζα!

 

Στην παραπάνω ανάρτηση αναφέρονται τα εξής:

Η βελγική αστυνομία διεξήγαγε 16 ξεχωριστές επιδρομές και εντόπισε χρήματα αξίας άνω των 600.000 ευρώ, προκαλώντας τις επόμενες συλλήψεις.

Είναι πιθανό η έρευνα να επεκταθεί και στον Μαργαρίτη Σχινά Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ttps://hellasjournal.com/2022/12/la-reppublica-vazi-sto-kadro-ton-margariti-schina-gia-tin-kini-parousia-me-kaili-sto-ampou-ntampi-ke-ta-kala-logia-pros-to-katar/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα