Με έναν τρόπο που δεν θα περίμενε κανείς, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβγαλε «νοκ αουτ» Ελληνες καλλιτέχνες και συμφωνικά σύνολα της «λόγιας» μουσικής.
Με έναν τρόπο που δεν θα περίμενε κανείς, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβγαλε «νοκ αουτ» Ελληνες καλλιτέχνες και συμφωνικά σύνολα της «λόγιας» μουσικής.
Συμπτωματικά, με την ίδια πολιτική παράταξη συνέπραξε και η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ για τη συμπλήρωση 100 ετών από την Οκτωβριανή Επανάσταση, παίζοντας έργα των Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ και Χατσατουριάν. Οι μουσικοί της ορχήστρας, όμως, είπαν «όχι» στην πρόταση του Λεωνίδα Καβάκου να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία για τη στήριξη του ουκρανικού λαού.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αφιέρωσε την πρόσφατη συναυλία της, «Ο Θαυμαστός Μανδαρίνος του Μπάρτοκ», στα θύματα του πολέμου.
Στην «παράφωνη» στάση των μεγάλων μουσικών συνόλων μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση της Ουκρανίας περιλαμβάνεται και η στάση των χορωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως μέλη του σωματείου εργαζομένων της ΕΛΣ αντέδρασαν έντονα απέναντι στη διοίκηση του φορέα και στον χορευτή του Μπαλέτου Γιάννη Μητράκη, ο οποίος τυλιγμένος με μια ουκρανική σημαία ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου στο πλαίσιο της παράστασης «Οθέλλος» στις αρχές Μαρτίου. Μια ομάδα χορωδών ανέβηκε στη σκηνή στο διάλειμμα της παράστασης προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή της στο μήνυμα του χορευτή, για να εισπράξει τις αποδοκιμασίες του κοινού.
Τίποτε από όλα αυτά, όμως, δεν φαίνεται να συγκίνησε ή να έβαλε σε σκέψεις τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Το αρχαιότερο ορχηστρικό σύνολο της χώρας έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση του διεθνούς φήμης βιολιστή Λεωνίδα Καβάκου να συμπράξει μαζί τους σε μια συναυλία για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου μαιευτηρίου της Μαριούπολης. «Ηθελα σε αυτή την πρωτοβουλία να συμμετάσχει και ένας θεσμός πολιτισμού της χώρας μας, και γι’ αυτό σκέφτηκα πρώτα την ΚΟΑ. Πίστευα ότι ήταν το κατάλληλο σύνολο για να στείλουμε αυτό το μήνυμα, να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση ενός μαιευτηρίου, το μέρος όπου εμφανίζεται η ζωή απέναντι στον θάνατο που προκαλεί ο πόλεμος», μας είπε ο κ. Καβάκος στην τηλεφωνική επικοινωνία μας.
Η πρόσκληση τέθηκε σε ψηφοφορία και, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση των μουσικών να απόσχουν από τη συναυλία ήταν οριακή (λιγότερες από 10 ψήφοι). Αυτό, φυσικά, δεν αλλάζει κάτι, και το αποτέλεσμα κοινοποιήθηκε στη διοίκηση της ΚΟΑ και στον κ. Καβάκο. Στην επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών της ΚΟΑ, ο φλαουτίστας Μιχάλης Ραμός μάς παρέπεμψε στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, την οποία, όπως είπε, πρέπει να σεβαστούν όλοι.
Στη δυσκολία των ελληνικών μουσικών συνόλων να ακολουθήσουν τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη και την Αμερική, που υποστηρίζουν με την τέχνη τους την Ουκρανία, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Αθόρυβα και μεθοδικά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αφιέρωσε την πρόσφατη συναυλία της, «Ο Θαυμαστός Μανδαρίνος του Μπάρτοκ», στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, δίνοντας μέρος των εσόδων στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και συγκεντρώνοντας ανθρωπιστική βοήθεια για τον ίδιο σκοπό. Αφιερωμένη στην Ουκρανία ήταν και η συναυλία που δόθηκε στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με σολίστ την Ουκρανή Ντιάνα Τιστσένκο και τη Ρωσίδα Αλένα Μπάεβα, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.
“Καθημερινή”