Editorial του Bloomberg λίγες ώρες πριν τη συνάντηση: “Μπάιντεν, κόψε τον Γόρδιο Δεσμό με την Τουρκία”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ερντογάν έχει σταματήσει από καιρό να προσποιείται ότι η Τουρκία είναι φίλη χώρα με τη Δύση

By Editorial Board

Η Τουρκία από καιρό εγκατέλειψε τη Δύση. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ευθυγραμμίσει τη χώρα του με έναν άξονα κρατών ανοιχτά εχθρικό προς τα δυτικά συμφέροντα: την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Αυτό είναι το προνόμιό του ως δημοφιλούς, εκλεγμένου ηγέτη.

Ωστόσο, ο Ερντογάν επιθυμεί επίσης την προστασία των στρατιωτικών συνεργασιών με τη Δύση και την ένταξή του στις οικονομικές ενώσεις της. Θέλει η Τουρκία να παραμείνει εντός του ΝΑΤΟ, ακόμη και όταν αγοράζει οπλικά συστήματα που υπονομεύουν την ασφάλεια της συμμαχίας και απευθύνει προσβολές στους αρχηγούς των κρατών μελών. Επίσης, επιδιώκει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς απειλεί να την πλημμυρίσει με εκατομμύρια μετανάστες.

Η Δύση πρέπει να ανταποκριθεί αποδεικνύοντας ότι η ανοχή της για την τουρκική στάση τελειώνει. Το καλύτερο φόρουμ για να γίνει αυτό είναι το ΝΑΤΟ, όπου η υπομονή για τον Ερντογάν έχει ήδη μειωθεί. Η πρώτη σύνοδος της συμμαχίας μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα και προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 14 Ιουνίου.

Ο Ερντογάν έχει αναπτύξει επικίνδυνη ρητορική εναντίον των ΗΠΑ. Αυτή η εχθρότητα αντιμετωπίστηκε με ανοχή από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδειξε λίγο ενδιαφέρον για την ηγετική θέση της Αμερικής. Τώρα που ο Μπάιντεν είπε ότι θα επαναλάβει αυτήν την ευθύνη, πρέπει να καταστήσει σαφές στον Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει αυτήν την διφορούμενη τακτική.

Ο Μπάιντεν είχε πολλές ευκαιρίες να μελετήσει τον Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια, και κατέληξε σαφώς στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος είναι ένας αυταρχικός ηγέτης. Η Τουρκία, είπε, «πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί της όπως γινόταν μέχρι τώρα».

Η Τουρκία ήδη δοκιμάζει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τη ρητορική. Ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι διέταξαν μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016 και ισχυρίστηκε ότι και η Ευρώπη ήταν επίσης ενθουσιώδης υποστηρικτής της απόπειρας πραξικοπήματος. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις προηγούμενες κατηγορίες, μερικές από τις οποίες εκτοξεύθηκαν από τον ίδιο τον Ερντογάν, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ είχαν συμμαχήσει με τους συνωμότες του πραξικοπήματος.

Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος κατά τη στιγμή της απόπειρας πραξικοπήματος και πέταξε στην Τουρκία για να διαβεβαιώσει τον Ερντογάν για αμερικανική υποστήριξη. Αν και η Άγκυρα διεξήγαγε διεξοδικές έρευνες για τα γεγονότα και συνέλαβε χιλιάδες άτομα, δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν σκέφτηκε να διορθώσει τις κατηγορίες του υπουργού του.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει παραβλέψει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της συμμαχίας που είναι κατά της απόκτησης ρωσικών πυραυλικών συστημάτων και στην πραγματικότητα προτίθεται να αγοράσει κι άλλα τέτοια συστήματα. Έχει εντείνει τις απαιτήσεις και τις διαφορές με μέλη της συμμαχίας με την Ελλάδα (σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων) και τη Γαλλία (σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης). Πιο πρόσφατα, χρησιμοποίησε την ιδιότητα του μέλους για να προωθήσει την ατζέντα της Μόσχας, επιμένοντας στο ΝΑΤΟ να μειώσει την κριτική του για τη Λευκορωσία για την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους και την κατάσχεση ενός αντιφρονούντος επί του σκάφους.

Ο ιδρυτικός χάρτης του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει την αποβολή των μελών, αλλά η συμμαχία μπορεί να πει με διάφορους τρόπους στην Τουρκία ότι δεν είναι πλέον επιθυμητή ως μέλος. Ένα καλό ξεκίνημα θα ήταν να μειώσουμε το αποτύπωμα της συμμαχίας στο τουρκικό έδαφος, ξεκινώντας με την απόσυρση πυρηνικών όπλων και άλλων στρατηγικών πόρων. Η ομάδα των κρατών της συμμαχίας μπορεί επίσης να συντονίσει ποινικά μέτρα κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των πωλήσεων όπλων και των οικονομικών κυρώσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπογραμμίσει το μήνυμα επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει την πρόθεση να αναζωογονήσει τις μακροχρόνιες συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας.

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ με μονομερή αμερικανικά μέτρα. Η κυβέρνησή του έχει ήδη δηλώσει ότι ενδέχεται να επεκτείνει τις κυρώσεις στον αμυντικό κλάδο της Τουρκίας και θα υποστηρίξει την αναστολή της από το πρόγραμμα των F-35. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είπε ότι θα ληφθούν ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις. Αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο από το Κογκρέσο, όπου ενώ είχε επιτευχθεί συναίνεση για την τιμωρία της Τουρκίας, αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω της βούλησης του Τραμπ να προστατέψει τον Ερντογάν.

Το Γόρδιον, η περιοχή όπου ο Αλέξανδρος έκοψε με το σπαθί του τον Γόρδιο Δεσμό, απέχει μια ώρα με το αυτοκίνητο από τη σύγχρονη Άγκυρα. Η αποκοπή της Τουρκίας από τη Δύση πρέπει να είναι μια πιο απλή υπόθεση, όπως το κόψιμο του Γόρδιου Δεσμού.

Πηγή infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα