Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρισκόταν στη Νότια Κορέα όταν έκανε την επίμαχη δήλωση για τους 10 πρέσβεις ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται ότι απείλησε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όταν ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει ανεπιθύμητους (persona non grata) 10 δυτικούς πρέσβεις που ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσαβούσογλου, που βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο, όταν ο Ερντογάν έκανε την επίμαχη δήλωση, φέρεται να ζήτησε στον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η απειλή Τσαβούσογλου

«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της DW.

Για το θέμα των 10 πρέσβεων υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τα οποία προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση αυτή στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς. Ζήτησαν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και στη συνέχεια έγιναν από την προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών επαφές με τις πρεσβείες με το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

Νέα κρίση με λίρα σε ιστορικό χαμηλό

Η απειλή Ερντογάν απασχόλησε τον διεθνή Τύπο και οδήγησε σε νέα κρίση τη λίρα που έφτασε σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τη δέσμευσή της στο άρθρο 41 της σύμβασης της Βιέννης που αφορά τη μη ανάμειξη των διπλωματών στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών.

Οι πρέσβεις των 10 χωρών είχαν εκδώσει κοινή δήλωση για το θέμα του Καβαλά στις 18 Οκτωβρίου αναφέροντας: «Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του».

Ο Καβαλά είναι προφυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται για κατασκοπεία και για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης.

Η Τουρκία δεν θα αντέξει διαμάχη με τη Δύση

Ο γερμανικός τύπος σχολίασε την στάση της Τουρκίας απέναντι στη Δύση, μετά τον χαρακτηρισμό 10 πρέσβεων, μεταξύ αυτών της Γερμανίας και των ΗΠΑ σε «persona non grata» λόγω των πιέσεων που ασκούν για την αποφυλάκιση του εκατομμυριούχου Οσμάν Καβαλά. Σε σχόλιό της η Handelsblatt ανέφερε:

«Ο Ερντογάν θέλει να επιδείξει δύναμη, αλλά κάνει το αντίθετο. Ο ίδιος δεν μπορεί παρά να χάσει -στη χειρότερη περίπτωση- την επανεκλογή του. Όχι μόνο έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις με πολλές χώρες που διαθέτουν επιρροή, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της, της Γερμανίας. Προσβάλλει επίσης τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, δύο δυνάμεις με δικαίωμα άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ»

Από την πλευρά της η Tagesspiegel του Βερολίνου αημείωσε: «Παρά τα μεγάλα λόγια η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει μια κλιμακούμενη διαμάχη με τη Δύση, κυρίως οικονομικά. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κρίση μετά από χρόνια ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία της τουρκικής λίρας, που ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται συνειδητά να θέλει. Υπό την πίεσή του προφανώς, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε απότομα το βασικό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα (…) Η αξία της τουρκικής λίρας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος του Βοσπόρου μία λίρα αντιστοιχεί σε δέκα δολάρια. Πριν από πέντε χρόνια η αναλογία ήταν μια προς έξι».

https://www.militaire.gr/dw-apeilise-ton-erntogan-me-paraitisi-o-tsavoysogloy-ton-erntogan-olo-to-paraskinio-me-toys-10-presveis/