Ο νέος πρέσβης της Αλβανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε παράνομα στη Βρετανία στην  καρότσα ενός φορτηγού και προκειμένου να λάβει το καθεστώς ασύλου είχε δηλώσει ψέματα ότι δραπέτευσε από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

Ο νέος πρεσβευτής της Αλβανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να βοηθήσει να σταματήσει η κρίση των μικρών σκαφών στη Μάγχη με τους μετανάστες, μπήκε κρυφά στη Βρετανία.

Ο Ουράν Φερίζι, 42 ετών, έκανε ψευδή αίτηση ασύλου όταν έφτασε στο Καλαί το 1998, ισχυριζόμενος ότι ήταν Κοσοβάρος και έδωσε ψεύτικη ημερομηνία γέννησης.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε επίσημα δεκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ντέιβιντ Κάμερον –παρά τις επιφυλάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών– ως επίσημος εκπρόσωπος της Αλβανίας στη Βρετανία και πλέον θα διοριστεί επίσημα από τον Βασιλιά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ωστόσο, χθες το βράδυ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Edith Harxhi αντέδρασε λέγοντας:

«Δεν είναι διπλωματικά, ηθικά ή νομικά σωστό κάποιος που μπήκε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να διοριστεί πρεσβευτής.

Η μεταναστευτική κρίση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ».

Ο Ουράν Φερίζι  θα λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ της Αλβανίας και των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης!

Τα τελευταία δέκα χρόνια, χιλιάδες Αλβανοί έχουν εισέλθει παράνομα στη Βρετανία, με φορτηγά από το Καλαί και με μικρές βάρκες κατά μήκος της Μάγχης.

Ο πρωθυπουργός  Ρίσι Σούνακ έχει επανειλημμένα χαιρετίσει την «επιχειρησιακή συνεργασία» της Βρετανίας με την Αλβανία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Πολλές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Φερίζι έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως παράνομος μετανάστης – χωρίς κανένα έγγραφο ταυτοποίησης όταν ήρθε στο Ντόβερ, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι διέφυγε από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

Του επετράπη να μείνει όσο αξιολογούνταν η περίπτωσή του. Δημόσια αρχεία δείχνουν ότι παντρεύτηκε μια Βρετανίδα που ονομαζόταν Sarah Lennon στο Hammersmith, στο Δυτικό Λονδίνο, τον Μάιο του 2000.

Βάσει αυτού του γάμου, του χορηγήθηκε άδεια αορίστου χρόνου για να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο τρία χρόνια αργότερα.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε εργαστεί ποτέ στη διπλωματική υπηρεσία, προτάθηκε για τη θέση του κύρους του πρεσβευτή από την αλβανική κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Κολλητός του Έντι Ράμα

Πηγές υποστηρίζουν ότι έχει στενή σχέση με τη σοσιαλιστική ηγεσία της χώρας. Γίνεται κατανοητό ότι το Υπουργείο Εσωτερικών της Suella Braverman εξέφρασε ανησυχίες για τον διορισμό του κ. Φερίζι όταν προτάθηκε – αλλά απορρίφθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό του βιογραφικό, ο κ. Φερίζι είναι μαθηματικός και επιστήμονας υπολογιστών που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο University College του Λονδίνου.

Ήταν οικονομικός αναλυτής στην JP Morgan στο Λονδίνο μεταξύ 2006 και 2008 πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ για να εργαστεί ως επιστημονικός ερευνητής στα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και του Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Πριν αναλάβει τον ρόλο του, ο κ. Φερίζι θα επισκεφθεί τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να παρουσιάσει στον Βασιλιά την «Διαπιστευτική του Επιστολή», μια επίσημη επιστολή από τον αρχηγό του Αλβανού κράτους που λέει ότι μπορεί να είναι αξιόπιστος.

Παραδοσιακά, ο Βασιλιάς έχει στη συνέχεια μια άτυπη συνομιλία με τον νέο πρέσβη για τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα τους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουράν Φερίζι έγινε επίσημα αποδεκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ντέιβιντ Κάμερον, παρά τις επιφυλάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει επανειλημμένα χαιρετίσει την «επιχειρησιακή συνεργασία» της Βρετανίας με την Αλβανία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ωστόσο, η κ. Χάρτζι, μέλος του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, είπε ότι ο διορισμός του κ. Φερίζι «δείχνει ότι δεσμευόμαστε μόνο για να σταματήσουμε τα σκάφη».

Είπε: «Η δουλειά του πρέσβη στο Λονδίνο είναι η πιο σημαντική και η πιο φημισμένη μετά την Ουάσιγκτον, αλλά [ο Φερίζι] δεν έχει εμπειρία διπλωματικής υπηρεσίας».

Είπε ότι μια απογραφή δείχνει ότι ο πληθυσμός των 2,8 εκατομμυρίων της Αλβανίας έχει μειωθεί κατά σχεδόν 1,5 εκατομμύρια από το 2011.

Είπε: «Πιστεύω ότι η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων έχουν πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί Αλβανοί το βλέπουν ως κράτος πρόνοιας για τους ανειδίκευτους.

«Είναι κυρίως άνθρωποι από τη βόρεια Αλβανία, όπου ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμία επένδυση. Για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών της ».

Χθες το βράδυ, ο κ. Φερίζι είπε ότι δεν έχει ακόμη «αρχίσει να δουλεύει σωστά, έτσι δεν του επετράπη να μιλήσει στα ΜΜΕ».

Το Φόρεϊν Όφις δεν σχολίασε το μεταναστευτικό καθεστώς του ατόμου, προσθέτοντας: «Αποτελεί ευθύνη της Αλβανίας να συστήσει έναν υποψήφιο για να γίνει πρεσβευτής της».

Daily Mail: Από Αλβανός παράνομος μετανάστης, έγινε πρέσβης της Αλβανίας στη Βρετανία…