COVID-19: Στα σκουπίδια εμβόλια αξίας 4 δις στις χώρες της ΕΕ…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

από τους Carlo Martuscelli και Hanne Cokelaere

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 που αγοράστηκαν από χώρες της ΕΕ στο αποκορύφωμα της πανδημίας έχουν έκτοτε πεταχθεί, με εκτιμώμενο κόστος για τον φορολογούμενο 4 δις ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση του Politico. Και αυτό είναι σχεδόν σίγουρα μια υποεκτίμηση.

Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ έχουν λάβει συλλογικά 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις (περισσότερες από τρεις για κάθε άτομο στην Ευρώπη). Πολλές από αυτές τις δόσεις βρίσκονται τώρα σε χωματερές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι υπολογισμοί, που βασίζονται στα διαθέσιμα δεδομένα, δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 δόσεις για κάθε μέλος του πληθυσμού τους. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία έχει πετάξει περισσότερες από μία δόσεις κατά κεφαλήν, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία έχει επίσης πετάξει τον υψηλότερο όγκο δόσεων. Εάν αυτό το μέσο ποσοστό σπατάλης προβλεφθεί στην υπόλοιπη ΕΕ, αυτό θα ισοδυναμούσε με περισσότερα από 312 εκατομμύρια εμβόλια που θα καταστραφούν.

Δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε πόσα εμβόλια πετάχτηκαν. Οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας της ΕΕ, της Γαλλίας, διστάζουν να αποκαλύψουν την κλίμακα των απορριμμάτων. Οι υπολογισμοί του POLITICO βασίζονται σε στοιχεία από 19 ευρωπαϊκές χώρες – 15 που παρείχαν ακριβή στοιχεία και τέσσερις όπου ο αριθμός των απορρίψεων τόμοι αναφέρθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ορισμένα δεδομένα είναι του τρέχοντος μηνός. Η παλαιότερη ημερομηνία αφορά στον Δεκέμβριο του 2022.

Καθώς ο χρόνος περνά, τα δεδομένα που λαμβάνονται πιθανώς υποτιμούν πολύ τον πραγματικό αριθμό των εμβολίων που πετιούνται. Για παράδειγμα, η Γερμανία παρείχε τα στοιχεία της για τα απόβλητα στην POLITICO τον Ιούνιο. Εκείνη την εποχή, είχε ακόμη 120 εκατομμύρια εμβόλια σε απόθεμα. Έκτοτε, οι κατασκευαστές εμβολίων παρουσίασαν νέες εκδόσεις προσαρμοσμένες στις πιο πρόσφατες παραλλαγές του κορωνοϊού, καθιστώντας τις παλιές δόσεις παρωχημένες και πιο πιθανό να απορριφθούν.

Το POLITICO εκτιμά την αξία των 215 εκατομμυρίων χαμένων εμβολίων σε περισσότερα από 4 δις ευρώ, με βάση τις τιμές των εμβολίων που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης (τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί). Για τις χώρες που αναφέρθηκαν μόνο τον συνολικό αριθμό των εμβολίων που καταστράφηκαν, χωρίς να τον αναλύσουν ανά τύπο εμβολίου, το POLITICO χρησιμοποίησε μια σταθμισμένη μέση τιμή 19,39 €, υπολογιζόμενη από στοιχεία που παρείχαν αναλυτικά οι χώρες.

Και πάλι, αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν σίγουρα ελάχιστος. Αλλά ακόμη και 4 δις ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό, που ισοδυναμεί με ένα μεγάλο έργο υποδομής ή με τις ετήσιες δαπάνες υγείας της Κροατίας.

Πολλά από τα εν λόγω εμβόλια αγοράστηκαν στο απόγειο της πανδημίας το 2021, όταν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανταγωνίζονταν όλες για περιορισμένο αριθμό δόσεων. Τότε ήταν που η ΕΕ έκλεισε τη μεγαλύτερη συμφωνία της για να αγοράσει 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις από την Pfizer και τη BioNTech.

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο αβέβαια ήταν τα πράγματα το 2021 και η συμφωνία της ΕΕ ήταν ευπρόσδεκτη εκείνη την εποχή. Αλλά τόσο το μέγεθος όσο και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας αποδείχθηκαν προβληματικά. Οι χώρες δεσμεύτηκαν να αγοράσουν δόσεις ακόμη και όταν η πανδημία εξασθενούσε, ενώ οι προσπάθειες για δωρεά υπερβολικών δόσεων σε τρίτες χώρες ματαιώθηκαν από τη μείωση της ζήτησης και τα υλικοτεχνικά προβλήματα.

Οι επιπτώσεις είναι περισσότερες από οικονομικές. Ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης της μεγάλης συμφωνίας με την Pfizer ταλανίζουν την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τότε που οι New York Times ανέφεραν ότι η επικεφαλής της ΕΕ είχε ανταλλάξει μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer πριν κλείσει η συμφωνία.

Η σύμβαση έχει ήδη επαναδιαπραγματευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την πίεση των χωρών της ΕΕ που υποφέρουν από υπερβολική ποσότητα εμβολίων. Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν σταματήσει να δέχονται εμβόλια και αντιμετωπίζουν αγωγές από την Pfizer για μη πληρωμή. Στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού και δύο πρώην υπουργών Υγείας, εκτιμώντας ότι οι υπερβολικές αγορές εμβολίων προκάλεσαν ζημιά άνω του 1 δις ευρώ στο κράτος.

Εν τω μεταξύ, οι δόσεις θα συνεχίσουν να φτάνουν, με την αναθεωρημένη σύμβαση με την Pfizer να δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν εμβόλια τουλάχιστον έως το 2027.

πηγή: Politico μέσω Le Média en 4-4-2

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα