BILL GATES: Η σκιά του βαραίνει στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης!..

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

O Mπιλ Γκέιτς εστιάζει τις δωρεές του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις μεγάλες παγκόσμιας εμβέλειας εφημερίδες. Πόσο απέχει από τη διαπλοκή;

Οι χρηματοδοτήσεις του Bill Gates σε αριστερά παγκόσμιας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο μέσω του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates (BMGF) βρίσκονται στη σκιά των παρόμοιων ενεργειών του Τζορτζ Σόρος μέσω των Ιδρυμάτων του Ανοιχτής Κοινωνίας (OSF). Ωστόσο, αυτές δεν είναι μικρά ποσά και σύντομα θα μπορούσαν να είναι περισσότερα.

Τουλάχιστο 319 εκ. $

Το 2021, το έτος του διαζυγίου των δύο ιδρυτών του BMGF, το ακροαριστερό αμερικανικό μέσο ενημέρωσης MintPress News ξεψάχνισε τον κατάλογο με τις επιχορηγήσεις από τους Gates σε μέσα ενημέρωσης, ενημερωτικά ιδρύματα, ενώσεις δημοσιογράφων και ό,τι σχετίζεται με δημοσιογραφία και ενημέρωση. Στα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2021, το Mintpress News μέτρησε συνολικά 319 εκ. δολάρια που πληρώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Σημειώστε ότι αυτός ο κατάλογος είναι ελλιπής, υπογραμμίζει το MintPress News το οποίο δίνει αρκετά συγκεκριμένα παραδείγματα χρημάτων που καταβλήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης αλλά δεν υπολογίζονται ως τέτοια.

Ωστόσο, στις 13 Ιουλίου, ο συνιδρυτής του κολοσσού Microsoft ανακοίνωσε στο Τwitter ότι έδινε επιπλέον 20 δισ. δολάρια στο BMGF ενώ ανανέωσε τη δέσμευσή του να μεταφέρει τελικά «σχεδόν όλη» την περιουσία του σε αυτό, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 113 δις. δολάρια. Όσον αφορά την τρέχουσα οικονομική δύναμη του BMGF, ο Μπιλ Γκέιτς υπενθύμισε ότι οφείλεται κατά το ήμισυ στον Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος κατέβαλε 3,1 δισ. το 2022, ανεβάζοντας το σύνολο των δωρεών του σε 35,7 δισ. από το 2006, σε σύγκριση με τη συνεισφορά 39 δισ. δολαρίων από το 1994 του Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

ΠΟΥ και εμβόλια

Απέναντι στο BMGF – ήδη πλούσιο με επιχορήγηση 67,3 δις δολαρίων στα τέλη του 2022 και στο οποίο ο συνιδρυτής του υπόσχεται 20 δισ. δολάρια αμέσως και περισσότερα από 100 δις σε πρόσθετες δωρεές μακροπρόθεσμα – οι δωρεές των 18 δις που ανακοινώθηκαν από τον το 2017 υπέρ της Ανοιχτής Κοινωνίας φαίνονται χλωμές ακόμα κι αν ο κερδοσκόπος ουγγρικής καταγωγής συζητιέται περισσότερο. Ο Μπιλ Γκέιτς στην πραγματικότητα επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα υγείας (με σημαντικές επιδοτήσεις στον ΠΟΥ) και στην προώθηση του εμβολιασμού* και των αμβλώσεων** στον κόσμο καθώς και σε θέματα ισότητας των φύλων στον κόσμο.

Ακριβώς όμως, όσον αφορά τα εμβόλια, το ζήτημα της επιρροής που ασκεί το Ίδρυμα Gates στα ΜΜΕ τέθηκε σε αυτό το ελεύθερο βήμα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020 στον ιστότοπο του Journalism Observatory, στο πλαίσιο της πανδημίας του Covid-19. Ο ιστότοπος FreelanceInfos υπενθύμιζε στις 12 του περασμένου Ιουνίου αυτή τη συνέντευξη στο BFM TV, όπου ο καθηγητής Didier Raoult εξηγούσε στον Bruce Τoussaint ο οποίος δεν είδε παρά συνωμοσία του ΠOY: «εξαγοράζεται πολύ, πολύ από τον Bill Gates, ούτως ή άλλως». 

Le Monde

Το ίδιο άρθρο αποκάλυψε μια χρηματοδότηση άνω των 2 εκ. δολαρίων τον Αύγουστο του 2022 από το BMGF στην εφημερίδα Le Monde για την ευρωπαϊκή κάλυψη θεμάτων που σχετίζονται με την παγκόσμια υγεία και την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Τον Ιανουάριο του 2021, η Le Monde δημοσίευσε ένα άρθρο με  τίτλο « Πώς λειτουργεί η συνεργασία της Le Monde και του Ιδρύματος Gates»,  αλλά είχε αναφέρει μόνο τη χρηματοδότηση της Le Monde Afrique «από  την έναρξη αυτού του ένθετου το 2015». Κατά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, το 2021, «το ποσό της εταιρικής σχέσης με το  BMGF (διαθέσιμη στον ιστότοπο του Ιδρύματος) ανέρχεται σε 6,1 εκ. δολάρια σε έντεκα χρόνια (η συνεργασία διαρκεί από το 2015 έως το 2025), ή συνολικά περίπου 5,5 εκ. ευρώ. Είναι η Le Monde που το λέει, αλλά λείπουν περισσότερα από 2 εκ. δολάρια για την ευρωπαϊκή ζώνη.

Η Le Monde ορκίζεται στους μεγάλους θεούς της ότι «  το Ίδρυμα προφανώς δεν έχει κανένα δικαίωμα επίβλεψης στους σκοπούς και το περιεχόμενο των άρθρων». Ωστόσο, υποψιαζόμαστε ότι αν οι σκοποί και το περιεχόμενο των άρθρων δεν ταιριάζουν στον πολύ προοδευτικό Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, δεν θα συνεχίσει να πληρώνει τα εκατομμύρια του στη Le Monde και οι μεγαλομέτοχοι της εφημερίδας δεν θα είναι πολύ ευχαριστημένοι. Όλοι έχουμε δει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα ενημέρωσης στα κυβερνητικά μέτρα κατά της  πανδημίας του Covid, όταν η λειτουργία του δημοσιογράφου έχει αντικατασταθεί συχνά, δυστυχώς, από την του προπαγανδιστή. Και εδώ βλέπουμε τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για το ίδρυμα Gates η χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης, δεδομένης της πολύ έντονης συμμετοχής αυτού του ιδρύματος στην αντίδραση των κυβερνήσεων κατά της εξάπλωσης του κινεζικού ιού. Μια εμπλοκή που περιγράφεται για υπόδειγμα σε μια αναφορά (στα αγγλικά) από την Politico (14 Σεπτεμβρίου 2022) με τίτλο « Πώς ο Μπιλ Γκέιτς και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν την επιρροή τους για να ελέγξουν την παγκόσμια αντίδραση στον Covid, ενώ ήταν ελάχιστα ελεγχόμενοι “. Το κείμενο μας λέει αμέσως: «Τέσσερις οργανισμοί υγείας, που συνεργάζονται στενά, έχουν ξοδέψει σχεδόν 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν υπέκειντο σε κυβερνητικό έλεγχο και δεν πέτυχαν τους στόχους τους, σύμφωνα με έρευνα του POLITICO και της WELT.  » Περαιτέρω ανακαλύπτουμε ότι οι τέσσερις οργανισμοί είναι το BMGF και τρεις άλλοι οργανισμοί υπό την άμεση επιρροή του ιδρύματος Gates.

Άλλα μέσα ενημέρωσης

Η Die Welt είναι μάλλον δεξιά και δεν έχει τίποτα να χάσει με αυτήν την έρευνα: σε κάθε περίπτωση,

το Der Spiegel, της αριστεράς, χρηματοδοτείται από το BMGF (πάνω από 5 εκ. δολάρια μέχρι το 2021, σύμφωνα με την έρευνα του MintPress News που αναφέρθηκε παραπάνω).

Έτσι, βρίσκουμε μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται στην Ευρώπη από το BMGF, εκτός από τη Le Monde στη Γαλλία και το Der Spiegel στη Γερμανία,

την El País στην Ισπανία και

το BBC καθώς και τον Guardian στη Μεγάλη Βρετανία

– όλα αριστερά μέσα και το αριστερόφιλο BBC –

όπως και το κανάλι του Κατάρ Al-Jazeera (το οποίο δεν είναι ευρωπαϊκό μέσο ενημέρωσης, ομολογουμένως, αλλά παρακολουθείται ευρέως στην Ευρώπη).

Αλλά από την άλλη, υπάρχει επίσης, στη Μεγάλη Βρετανία, η Telegraph που δημοσίευε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, άρθρα επικριτικά στους περιορισμούς των ελευθεριών, είτε είχαν σκοπό τον εγκλεισμό… Η επιχορήγηση στην Telegraph, μια εφημερίδα μάλλον κοντά στη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, και πιο συγκεκριμένα στην «κάλυψη της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας» (για ένα σωρευτικό ποσό που υπερβαίνει τα 3 εκ. δολάρια κατά τον χρόνο της καταμέτρησης, κατά το MintPress το 2021), μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε, σε αντίθεση με ό,τι προτάθηκε παραπάνω, ότι οι επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Gates ενδέχεται να μην εμποδίζουν μια ορισμένη ανεξαρτησία των επιδοτούμενων μέσων ενημέρωσης. Μια ανεξαρτησία που διεκδικεί η Telegraphe στο site της όπως και η Le Monde.

Και οι New York Times

Αλλά, όπως επεσήμανε ο αμερικανικός συντηρητικός ιστότοπος Breitbart τον Απρίλιο του 2020, όταν ο Μπιλ Γκέιτς έγινε στόχος κριτικής για την επιρροή που ασκούσε στον ΠΟΥ και στα κυβερνητικά μέτρα κατά του Covid, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν αμέσως σε βοήθειά του καταλογίζοντας ακόμα και στους λογικούς επικριτές του θεωρίες που στην πραγματικότητα προέρχονταν από κάποιους καλώς ενημερωμένους. Αυτό έκαναν οι New York Times σε ένα άρθρο με ημερομηνία 17 Απριλίου 2020 .

Οι ίδιοι New York Times για τους οποίους μπορούμε να διαβάσουμε στην έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021 από το MintPress News ότι το ίδρυμά τους (των New York Times) είχε λάβει χρηματοδότηση ενός εκ. δολαρίων από το ίδρυμα των Bill and Melinda Gates.

Και πάλι, μιλάμε μόνο για την κορυφή του παγόβουνου, γιατί οι επιδοτήσεις του BMGF είναι πολύ αδιαφανείς.

Το MintPress News εξηγεί  : «  Για μια φιλανθρωπική οργάνωση με φορολογικά προνόμια που τόσο συχνά προβάλλει τη σημασία της διαφάνειας, είναι αξιοσημείωτο πόσο χαμηλών τόνων είναι το Ίδρυμα Gates όσον αφορά τις οικονομικές του ροές», δήλωσε στο MintPress ο Tim Schwab, ένας από τους λίγους ερευνητές δημοσιογράφους που  παρακολουθεί από κοντά τον τεχνολογικό δισεκατομμυριούχο. Και πάλι, λίγο πιο πέρα: « Το γεγονός ότι το Ίδρυμα Gates χρηματοδοτεί σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος των μέσων ενημέρωσής μας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αντικειμενικότητας.»  

 «Οι επιχορηγήσεις του ιδρύματος σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης […] εγείρουν προφανή ερωτήματα σύγκρουσης συμφερόντων: Πώς μπορεί το ρεπορτάζ να είναι αμερόληπτο όταν ένας σημαντικός παίκτης κρατά το πορτοφόλι;» έγραψε η Seattle Times, γενέτειρας του Γκέιτς, το 2011. Αυτά πριν η εφημερίδα δεχτεί χρήματα από το BMGF για να χρηματοδοτήσει το τμήμα της «εκπαιδευτικό εργαστήριο». Η έρευνα του κ. Schwab αποκάλυψε ότι αυτή η σύγκρουση συμφερόντων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα: Δύο αρθρογράφοι των New York Times έγραφαν λαμπερά άρθρα για το Ίδρυμα Gates για χρόνια χωρίς να αποκαλύπτουν ότι εργάζονταν επίσης για μια ομάδα – τη Solutions Journalism Network – η οποία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έχει λάβει περισσότερα από 7 εκ. δολάρια από τη φιλανθρωπική οργάνωση του δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας.»

Έχθρα με τον Έλον Μασκ

Η επιρροή στα μέσα ενημέρωσης που προκύπτει από την οικονομική δύναμη του ιδρύματος Gates είναι μερικές φορές πιο έμμεση. Όπως αποκάλυψε το Breitbart News στις 23 Μαΐου 2022  : «Μελέτες που κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο Breitbart News εντόπισαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που προέρχονταν από το ίδρυμα του Bill Gates για 11 από τους 26 οργανισμούς που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή τον περασμένο μήνα για να παροτρύνουν τους διαφημιστές του Twitter να μποϊκοτάρουν την εταιρεία αν ο Έλον Μασκ αποκαταστήσει την ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα του.»

Και αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αυξανόμενη επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης, στην οποία οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά για να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολη. Η Microsoft, η εταιρεία του Bill Gates, είναι στην πραγματικότητα επενδυτής και μεγάλος συνεργάτης του Open AI , του εκδότη του ChatGPT.

*Το Ίδρυμα Melinda Gates επένδυσε 55 εκ. δολάρια στη BioNTech τον Σεπτέμβριο του 2019 για την ανάπτυξη νέων εμβολίων (3 μήνες πριν την πανδημία) σε προκαταρκτική τιμή δημόσιας προσφοράς 18,10 $ ανά μετοχή ενώ η εταιρία μόλις είχε ανακοινώσει ζημιά 179 εκ. ευρώ. Ο Γκέιτς πούλησε αυτές τις μετοχές τον Νοέμβριο του 2021 σε μέση τιμή πώλησης 300 $ ανά μετοχή… δηλώνοντας την ίδια μέρα… « Χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο εμβολιασμού, γιατί τα εμβόλια δεν έχουν σταματήσει τη μετάδοση » παρά όλους τους προηγούμενους ισχυρισμούς του για το αντίθετο. Είναι σχεδόν σαν ο Γκέιτς να ήξερε ότι ο Covid-19 επρόκειτο να κυκλοφορήσει και επίσης ήξερε ότι τα εμβόλια δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να σταματήσουν τη μετάδοση. Το Ίδρυμα ενίσχυσε με σχεδόν 2,8 δισ. δολάρια τον ΠΟΥ από το 2000 έως το 2021. Χρηματοδότησε επίσης το Ινστιτούτο Robert Koch και το νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο.

*Ο «υπερπληθυσμός» δεν κατατρύχει μόνο τον Μάλθους αλλά ολόκληρη την ελίτ της Δύσης, φοβούμενη και την εκδίκηση των κατοίκων των πρώην αποικιών.

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

L’ombre de Bill Gates s’étend sur les médias

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα