BILD   «Δήλωση-σοκ πρώην Έλληνα Υπουργού (Βαρουφάκης) λίγο πριν από την επίσκεψη της Merkel: “Δυστυχώς, οι Γερμανοί θα πληρώνουν και θα πληρώνουν και θα πληρώνουν…»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

«Ενώ η Angela Merkel ταξίδευε στην Ελλάδα την Πέμπτη, πιθανώς για τελευταία φορά στη θητεία της, ΑΥΤΟΣ, ο Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε τον απολογισμό της γερμανικής οικονομικής πολιτικής για την διάσωση της Ελλάδας»

Το ρεπορτάζ του επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος της εφημερίδας Peter Tiede και της ανταποκρίτριας στην Ελλάδα Λιάνας Σπυροπούλου αναφέρει, μεταξύ άλλων: Ήταν ΤΟ φάντασμα της ελληνικής κρίσης, καρδιοκατακτητής και Υπουργός Οικονομικών της ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο απόγειο της κρίσης χρέους το 2015. Τότε ο αντίπαλος της Καγκελαρίου Angela Merkel και κυρίως του Υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble δήλωνε ότι οι Γερμανοί στέλνουν τα χρήματά τους σε μια «μαύρη τρύπα» που λέγεται Ελλάδα. Η κρυφή του επιθυμία ήταν να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ! Και σήμερα; Προβαίνει σε σκληρό απολογισμό και μιλώντας στην BILD στην Αθήνα προβλέπει για τους «Γερμανούς εργαζομένους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ότι «δυστυχώς θα πληρώνουν και θα πληρώνουν και θα πληρώνουν…»

Ωφελημένοι της κρίσης: «Οι Γερμανοί ή οι Έλληνες ολιγάρχες» οι οποίοι, σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, «έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από το πακέτο διάσωσης για το ελληνικό κράτος» -και θα συνεχίσουν να επωφελούνται και στο μέλλον.

Η διάσωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον άκρως αμφιλεγόμενο καθηγητή οικονομικών (Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Τορίνο, Σίδνεϊ) ήταν εξαρχής καταδικασμένη σε αποτυχία. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδο -ρεκόρ παρά το «κούρεμα» και τη βοήθεια 278 δις Ευρώ σε άμεσες πληρωμές), ενώ η τάση του είναι «διαρκώς αυξητική». Άρα οι Γερμανοί έχουν πετάξει τα χρήματά τους στην περιβόητη «μαύρη τρύπα» που λέγεται Ελλάδα;

«Το ελληνικό ΑΕΠ παλεύει αυτήν τη στιγμή να φτάσει τα 168 δις Ευρώ, ακόμη και μετά από μια καλή τουριστική σεζόν. Εν τω μεταξύ, τα χρέη του κράτους μας πλησιάζουν τα 400 δις Ευρώ», δηλώνει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών. «Φοβάμαι ότι είχα δίκιο».

Τα αποχαιρετιστήρια λόγια του Βαρουφάκη προς την απερχόμενη Γερμανίδα Καγκελάριο: «Κυρία Merkel, για να παραφράσω τον Τάκιτο, καταφέρατε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε έρημο και μετά αυτό το ονομάσατε ειρήνη». «Σπαταλήσατε το τεράστιο πολιτικό σας κεφάλαιο για να διατηρήσετε το “business as usual”».

-SPIEGEL Online: «Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Merkel: Στους Έλληνες δεν θα λείψει» «Η Angela Merkel ταξιδεύει στην Ελλάδα για μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη -ένα κράτος στο οποίο η πολιτική της είχε σημαντικό αντίκτυπο. Θα ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες που έχασαν τη δουλειά τους κατά την ευρω-κρίση;»

Η ανάλυση του ανταποκριτή Γιώργου Χρηστίδη αναφέρει, μεταξύ άλλων: Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η Angela Merkel θα γίνει δεκτή με μεγάλες διαμαρτυρίες. Αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν φλεγόμενες κούκλες που θα την απεικονίζουν ντυμένη με στολή ναζί, ούτε πλακάτ που θα γράφουν «έξω η Merkel, η Ελλάδα δεν είναι η αποικία σου», ούτε καν εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα.

Η Ελλάδα γλίτωσε την οικονομική καταστροφή μετά την ευρω-κρίση. Αλλά οι Έλληνες, οι οποίοι αντιμετώπιζαν για καιρό τη Merkel ως de facto ηγέτη τους, δεν αγαπούν ιδιαίτερα την απερχόμενη Καγκελάριο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pew Research, η Ελλάδα ξεχωρίζει για την αρνητική της στάση απέναντι στη Γερμανία και τη Merkel. Μόνο το 30% περίπου των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στη Γερμανίδα Καγκελάριο ή θετική εικόνα για τη Γερμανία. Σε άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση, η Γερμανία κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων όσον αφορά τη δημοτικότητά τους στην Ελλάδα. Πώς εξηγείται αυτή η εχθρότητα;

Το ρόλο της παίζει και η Ιστορία.

Πολλοί Έλληνες αισθάνονται ακόμα πικρία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τους θανάτους, τις καταστροφές και τις φρικαλεότητες των ναζί, όπως η σφαγή των Καλαβρύτων. Η άρνηση του Βερολίνου να αναγνωρίσει την υποχρέωσή του για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων ενισχύει αυτό το αίσθημα της εχθρότητας. Αλλά η βασική αιτία είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες αισθάνονται προδομένοι από την διαχείριση από μέρους της Merkel των μεγάλων κρίσεων της τελευταίας μιάμιση δεκαετίας, της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και του τρόπου αντιμετώπισης των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Αυτές οι δύο κρίσεις είναι και η εξήγηση για την πολιτική αστάθεια στη χώρα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο όγδοος Έλληνας Πρωθυπουργός στη 16ετή θητεία της Merkel. Από ελληνικής σκοπιάς, η ΕΕ ήταν πάντοτε η Merkel.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Merkel ήταν αυτή που πρακτικά εξανάγκασε τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε παραίτηση. Ήταν η Merkel που τράβηξε το χαλί κάτω από τον συντηρητικό ομόλογό της Αντώνη Σαμαρά το 2014. Και ήταν η Merkel που δεν έδωσε καμία ευκαιρία στον σοσιαλιστή Αλέξη Τσίπρα να υπερβεί τη λιτότητα το 2015.

Επιπλέον ήταν η Merkel αυτή που -μαζί με ολόκληρη την ΕΕ- επέβαλε στους Έλληνες ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που θα εκτείνεται επί δεκαετίες.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε φυσικά να αντιταχθεί ότι ήταν η Merkel και η Γαλλία που κράτησαν την Ελλάδα στο Ευρώ, ακόμη και ενάντια στη θέληση των πολιτικών και των κρατών της ΕΕ που ήταν υπέρ ενός Grexit. Σύμφωνα με το αφήγημα αυτό η Ελλάδα, όπου η διαφθορά και ο νεποτισμός αποτελούν καθημερινότητα, χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις και ένα σκληρό μάθημα από τον αυστηρό Γερμανό δάσκαλο. Αλλά το τίμημα ήταν υψηλό: Θυμός και πόνος στους πολίτες, αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών, φτώχεια και άστεγοι, καταρρέουσες υποδομές, μαζική έξοδος στο εξωτερικό των νέων και καλά μορφωμένων Ελλήνων.

Ακόμα και μετά από τα πακέτα διάσωσης το χρέος είναι υψηλότερο από ποτέ και η Ελλάδα παραμένει υπό αυστηρή οικονομική επιτήρηση. Δεν υπάρχει σχεδόν Έλληνας που να μην έχει χάσει δουλειά, επιχείρηση ή την αξιοπρέπειά του -ή να έχει έναν στενό φίλο που να του συνέβη αυτό.

Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, οι αρχικά φιλελεύθερες πολιτικές της Merkel άλλαξαν γρήγορα. Το 2016 διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdoğan που μετέτρεψε μικρά νησιά στο Αιγαίο σε κανονικές φυλακές για αιτούντες άσυλο. Πέντε χρόνια αργότερα, οι ανθρωπιστικές συνέπειες μπορούν ακόμα να γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κοινοί νόμοι και οι αξίες καταπατούνται καθημερινά.

Το σταθερό χέρι της Merkel, μια αρετή της που έχει ιδιαίτερα επαινεθεί, και η έλλειψη μεγάλου οράματος ήταν ακατάλληλα για τις προκλήσεις που έρχονται. Ίσως το πιο οδυνηρό για πολλούς Έλληνες, ωστόσο, είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, την οποία πολλοί Έλληνες θεωρούν σήμα κατατεθέν της Merkel.

Ίσως η Merkel να αδράξει αυτή την τελευταία ευκαιρία για να αναπληρώσει την έλλειψη. Ίσως τελικά να δείξει ενσυναίσθηση. Οι Έλληνες είναι επιεικής λαός και μια ειλικρινής συγγνώμη θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ. Θα παραδεχτεί ότι ήταν λάθος να προκαλεί κανείς τόσο πόνο στους ανθρώπους και ότι πραγματικά δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στη σκληρή αγάπη; Θα παραδεχτεί ότι το βάναυσο πρόγραμμα λιτότητας βασίστηκε σε τιμωρητική και όχι οικονομική λογική; Θα ζητήσει συγγνώμη από τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έχασαν τη δουλειά, τα προς το ζην και την ευτυχία τους; Θα ανοίξει ένα παράθυρο και θα θέσει το ζήτημα των Επανορθώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Μένει να φανεί.

-Ιστοσελίδα Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND : «Επίσκεψη της Merkel σε μια κάπως διαφορετική Ελλάδα»

«Η απερχόμενη Καγκελάριος επισκέπτεται και πάλι την Αθήνα σήμερα – και βιώνει μια χώρα σε εντυπωσιακή άνοδο, με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ – Το “τελείωσε” είναι παρελθόν: Η ζοφερή ατμόσφαιρα που για χρόνια κυριαρχούσε στις συζητήσεις στο Βερολίνο για την Ελλάδα φαίνεται σαν ένα λάθος της Ιστορίας.

Το ότι η Μέρκελ αντιστάθηκε στους Schäuble και τους Lindner εκείνης της εποχής απεδείχθη σωστό». Το σχόλιο του επικεφαλής συντάκτη του RND Matthias Koch αναφέρει, μεταξύ άλλων: Ένα είναι ήδη σίγουρο: σε σύγκριση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Angela Merkel φιλοξενείται σε μια κάπως διαφορετική Ελλάδα. Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο αξίωμά του από το 2019, δρα με εντυπωσιακή επιτυχία, ιδιαίτερα στον τομέα της Οικονομίας.

Μόνο αυτόν τον μήνα, ο απόφοιτος του Harvard και του Stanford ανακοίνωσε επενδύσεις 2 δις Ευρώ από τις ΗΠΑ: Η Pfizer κατασκευάζει ερευνητικά εργαστήρια στην Ελλάδα και η Microsoft κέντρα δεδομένων. Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στρέφονται στο χαμηλό κόστος της απασχόλησης καλά εκπαιδευμένων αποφοίτων πανεπιστημίου σε ένα ηλιόλουστο περιβάλλον. Ορισμένοι αρχίζουν μάλιστα να οραματίζονται μία νέα Silicon Valley.

Το μισητό για χρόνια ΔΝΤ στην Αθήνα εκφράζεται θετικά για τη χώρα. Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας τείνει προς το 6,5%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να πέσει κάτω από αυτό της Ισπανίας το 2022. Αυτή η εξέλιξη δίνει ελπίδα, ακόμα κι αν το πρόβλημα του δημοσίου χρέους παραμένει.

Εν πάση περιπτώσει, οι ζοφερές συζητήσεις στο Βερολίνο για την Ελλάδα φαντάζουν σαν ένα λάθος της Ιστορίας. Για πολύ καιρό η Merkel πάλευε να υπερασπιστεί την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ ενάντια σε ανθρώπους από μέσα από το κόμμα της, συμπεριλαμβανομένου του τότε Υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble.

Ο αρχηγός του FDP Christian Lindner ζητούσε Grexit, ο ανεκδιήγητος πολιτικός του CDU Josef Schlarmann απαιτούσε από τους Έλληνες να «πουλήσουν τα νησιά τους» και η BILD διατυμπάνιζε: «Όχι άλλα δισεκατομμύρια για τους άπληστους Έλληνες!».

Η Merkel άντεξε τις δεξιές λαϊκιστικές πιέσεις στη Γερμανία. Ταυτόχρονα όμως επέβαλε στους Έλληνες μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας. Δεν ακούστηκε πουθενά, φυσικά, χειροκρότημα. Στο Βερολίνο βρήκαν την πολιτική της πολύ ήπια, στην Αθήνα πολύ σκληρή. Τα ελληνικά ταμπλόιντ έφτασαν να απεικονίζουν τη Merkel με μαστίγιο και στολή των SS. Σήμερα όλοι είναι σε θέση να συγχαρούν ο ένας τον άλλον ως νικητές που αντιστάθηκαν στις συναισθηματικές εξάρσεις της στιγμής.

Το μείγμα αλληλεγγύης και αναγκαστικών διορθώσεων αποδείχθηκε σωστό και βοήθησε στην έξυπνη επανεκκίνηση της Ελλάδας που βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες. Οι ομορφιές της προσελκύουν Αμερικανούς και Ασιάτες στη χώρα περισσότερο από ποτέ. Οι ΗΠΑ που έχουν γίνει καχύποπτες με την Τουρκία υπό την ηγεσία του Recep Tayyip Erdogan, επενδύουν σε στρατιωτικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές ανταγωνίζονται για γιγάντια αναξιοποίητα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ελληνικών ακτών. Η Merkel αντιστάθηκε στην επαίσχυντη και κοντόφθαλμη αντίληψη των συναδέλφων της. Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ μόνο τα χρήματα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέμεινε σταθερά συνδεδεμένη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποδεικνύεται ειδικά από γεωστρατηγικής απόψεως μία πολύ καλή είδηση σήμερα, περίοδο αναταράξεων. Παρεμπιπτόντως, ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας δεν περιορίζεται στην Οικονομία. Η εκλογή της ανεξάρτητης διανοούμενης Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως της πρώτης γυναίκας Προέδρου της χώρας το 2020 προαναγγέλλει τους νέους καιρούς που έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει. Η Merkel θα τη συναντήσει, ενώ προγραμματίζει συναντήσεις με μαθητές και φοιτητές. Κάτι τέτοιο έλειπε εδώ και πολύ καιρό, μια διάσταση ζεστασιάς στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας.

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Clickbait στην Ανιχνεύσεις για τον εκκεντρικό κλόουν της Βουλής; Γεγονός.

  Το κείμενο βασικά μιλάει για τη μαντάμ του Βερολίνου, όχι τον τύπο που τον είδε κόσμος να χαλβαδιάζεται με πιτσιρίκες στον Λυκαβηττό. Είχε βγάλει τον σκύλο βόλτα, αλλά μια και είναι celeb (wtf & lol), τα κοριτσάκια μαζεύτηκαν γύρω του. Βασικά την έπεφτε στεγνά, αλλά τεσπα…. η ελληναρία τον έβαλε στη Βουλή.

  Η Τζάκρη είπε ένα ωραίο γι’ αυτή τη μούρη. Χαβαλετζής πολιτικός.

  Για τη μανταμίτσα, είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε imho. Δεν έχει κλείσει το κεφάλαιο με τον Πόντιο, οπότε το όνομα Μέρκελ θα παίξει ξανά στο μέλλον.

 2. “Η Τζάκρη είπε ένα ωραίο γι’ αυτή τη μούρη. Χαβαλετζής πολιτικός”

  Μίλησε η μεγάλη πολιτική προσωπικότης, η λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο!! Banned_Member, αυτό το φαιδρό βλαχαδερό, είναι το πιο ακατάλληλο να κρίνει τον όποιονδήποτε, ακόμη και τον Μπαρουφάκη!

 3. Καλά εννοείται ότι δεν την παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά.

  Αυτό το soundbyte παίζει να ήταν και το highlight της καριέρας της lmao.

  • Η Τζάγκρη είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι εστί Έλλην ψηφοφόρος, όσον αφορά στην ιδεολογία του. Ψηφίστηκε βουλευτής τού ΠαΣοΚ, έγινε και υφυπουργός (!) και μάλιστα ο Γιωργάκης τής είχε αναθέσει, μαζί με τον φαστφουντά (Ραγκούση) να φτιάξουν νέο νόμο για την απονομή τής ελληνικής υπηλοότητας. Στην συνέχει εξελέγη, με τον ίδιο περίπου αριθμό ψήφων, βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ και στις τελευταίες εκλογές βουλευτής τής ΝΔ. Βγάλε τώρα εσύ συμπέρασμα τι ιδεολογία έχει αυτή και οι ψηφοφόροι της, αλλά και τι είναι η ΝΔ, που δέχεται τέτοια σούργελα στυς κόλπου της, επειδή κουβαλάνε ψήφους.

  • Ναι, το έχω δει αυτό. Η γυναίκα είναι το απόλυτο δείγμα τού ξεπεσμού τής πολιτικής στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα