Aytunç ERKİN: Οι ΗΠΑ σχεδίασαν την ζώνη ασφαλείας στη Β. Συρία μέσω διαβουλεύσεων με τους Κούρδους

12/8/19 | 0 | 0 | 358 εμφανίσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Διοικητής του YPG με τον Διοικητή των Κεντρικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγό Kenneth McKenzie, στην τελευταία συνάντησή τους

Ο Μουσταφά Μπαλί, εκ των εκπροσώπων του YPG/PKK, ανακοίνωσε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter ότι ο Διοικητής των Κεντρικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγός Kenneth McKenzie και ο εκ των εκπροσώπων του Συνασπισμού των Κρατών που μάχονται εναντίον του Ι.Κ., Αμερικανός πρέσβης William Roebuck’un, επισκέφθηκαν την περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από το  YPG/PKK.  Στην ανάρτηση υπήρχε και φωτογραφία με την αναφορά ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Διοικητή του YPG, Şahin Cilo. Την ίδια ημέρα ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για τη Συρία, πρέσβης  James Jeffrey ήταν στην Τουρκία.

Όμως ο Αμερικανός στρατηγός τι συζήτησε με τον διοικητή του YPG, ‘Cilo;

Με βάση κάποιες διαρροές…

Πρόταση για τη δημιουργία Τοπικής Αστυνομίας στο Κομπάνι

Η Αμερικανική πλευρά παρουσίασε στους «φυσικούς συμμάχους» της, στο YPG/PKK, την πρόταση της Τουρκίας για τη «Ζώνη Ασφαλείας».

Τους εξήγησαν ότι η Τουρκία θέλει μια ζώνη πλάτους 32χλμ.

Στη ζώνη αυτή δεν θα παραμείνει ούτε ένας άνδρας του YPG και τα όπλα με βεληνεκές πέραν των 32χλμ θα απομακρυνθούν από τη ζώνη αυτή.

Στις πόλεις που βρίσκονται μέσα στη ζώνη ασφαλείας, όπως το Κομπάνι και το Κάμισλο, δεν θα εισέλθει κανείς εκ των δύο πλευρών. Η ασφάλεια στις πόλεις αυτές θα εξασφαλιστεί από τοπικές αστυνομικές δυνάμεις. (Αυτές οι δυνάμεις ασφαλείας να υπενθυμίσουμε ότι εκπαιδεύτηκαν από τοYPG).

Στη ζώνη ασφαλείας θα επανέλθουν για να επανεγκατασταθούν πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Συρία και κατάγονται από πόλεις και χωριά που είναι εντός της ζώνης. Δεν θα γίνει αποδεκτός ούτε ένας πρόσφυγας από άλλη περιοχή.

Με βάση τις διαρροές, το YPG, αν και δεν είναι πολύ ευχαριστημένο, έχει αποδεχτεί την πρόταση. Γιατί φοβάται ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κληθεί να αντιμετωπίσει εισβολή του τουρκικού στρατού.

ΗΠΑ και YPG δεν θέλουν τη δημογραφική αλλοίωση της περιοχής.

Όμως… Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό ζήτησαν από την Τουρκία τον κατάλογο με τα μέλη του ΡΚΚ που υπάρχουν εντός του YPG . Είπαν «δώστε μας τον κατάλογο κι εμείς θα το καθαρίσουμε το θέμα». Όμως τι ειρωνεία, ο Şahin Cilo με τον οποίο συνομίλησε ο στρατηγός McKenzie, είναι σ’ αυτήν την κατάσταση και μάλιστα είναι υψηλόβαθμο μέλος του ΡΚΚ…

Το μέλος του ΡΚΚ, Cilo, με τον οποίον συνομίλησαν οι  ΗΠΑ, αναζητείται με «ερυθρό δελτίο»

Ο Ferhat Abdi Şahin ή αλλιώς  Mazlum Kobani, γεννήθηκε το 1967 στο Αφρίν. Στον κατάλογο των πιο καταζητούμενων προσώπων που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας τις 28 Οκτωβρίου 2015, βρίσκεται στην 9η θέση.

Το υπουργείο έχει επικηρύξει τον Şahin Cilo στον ίδιο κατάλογο με το ποσόν των 4 εκατ. λιρών Τουρκίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Διοικητές των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, συναντώνται συχνά με τον Şahin Cilo και κάνουν εκτίμηση της κατάστασης.

Ο τρομοκράτης που έδωσε την εντολή επίθεσης

Ο Şahin Cilo εισήλθε στις τάξεις του ΡΚΚ το 1990. Εργάστηκε σε διοικητικές θέσεις δίπλα στον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, όσο αυτός ήταν στη Συρία. το 2005 έγινε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΡΚΚ. Το 2009-2012 έγινε υπεύθυνος των Ειδικών Δυνάμεων του HPG.

Δηλαδή, από το 2009 μέχρι το 2012, έπαιξε σημαντικό ρόλο στους φόνους στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτών.

Ο Şahin Cilo που στάλθηκε από το 2012 στη Συρία, είναι υπό την προστασία των ΗΠΑ.

Έκανε επιθεώρηση με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ

Με βάση πληροφορίες των ανοικτών πηγών, στις 25 Απριλίου 2017 η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επίθεση στα όρη Sincar και Karaçok, στο Β. Ιράκ, εναντίον στόχων του ΡΚΚ. Ο ŞahinCilo πήγε στις περιοχές που βομβαρδίστηκαν και έκανε επιθεώρηση μαζί με ομάδα αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Robert Manning, στις 5 Μαρτίου 2018 δήλωσε για το Şahin Cilo: « Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον στρατηγό Μαζλούμ στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από το Ι.Κ.». Ο Μαζλούμ είναι ο Şahin Cilo.

Ο αξιωματούχος του PYD, Aldar Halil

Το PYD δηλώνει ευχαριστημένο από τη συμφωνία για ζώνη ασφαλείας

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του PYD, Aldar Halil, μιλώντας στην εφημερίδα  Şark ül Evsat που εκδίδεται στο Λονδίνο, είπε ότι είναι ευχαριστημένοι από τις δηλώσεις των ΗΠΑ για τη «ζώνη ασφαλείας». Ο Χαλίλ ειπε τα εξής:

«… Ελπίζουμε ο διάλογος να ανοίξει το δρόμο για να λυθούν όλα τα προβλήματα. Όμως οι ΗΠΑ δεν μας έδωσαν πληροφορίες για τη συμφωνία. η συμφωνία Άγκυρας-Ουάσιγκτον είναι αποτέλεσμα της έλλειψης διαλόγου στο εσωτερικό της Συρίας. Η Κουρδική Διοίκηση θέλει η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη να παραμείνει υπό την κυριαρχία της Συρίας.  Πριν δύο χρόνια είχαμε απ’ ευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Συρίας, οι οποίες όμως διακόπηκαν. Αν είχαμε φθάσει σε συμφωνία, η περιοχή μας δεν θα ήταν εκτεθειμένη στον κίνδυνο της τουρκικής εισβολής ούτε θα επέτρεπε την επέμβαση ξένων δυνάμεων».

Άρθρο της εφημερίδας Sözcü που μεταφράστηκε από τον Σάββα Καλεντερίδη

https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/aytunc-erkin/abd-guvenli-bolge-formulunu-ypg-pkk-ile-goruserek-olusturdu-5277354/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/08/aytunc-erkin.html

Category: Ειδησεις, Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    29/10/20 | (3 σχόλια)
    Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν πλάσει ολόκληρη θεωρία σχετικά με τον covid και την χρησιμοποίησή του, όπως λένε. Γενικώς, πιστεύουν πως ο covid εφευρέθηκε ως μέσον από τους διαμορφωτές της παγκοσμιοποίησης (λες και είχαν ανάγκη τον covid ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας