Antony Blinken και Wang Yi: τα είπαν έξω απο τα δόντια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τακτική συνέντευξη Τύπου του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin στις 26 Απριλίου 2024

Στη σελίδα της Πρεσβείας της Κίνας στη Νορβηγία αναρτήθηκε ολόκληρη η συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κινέζος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Wang Wenbin μετά την συνάντηση Antony Blinken και Wang Yi στο Πεκίνο. Λόγω του ενδιαφέροντος της σχέσης αυτής δημοσιεύουμε ολόκληρη τη συνέντευξη.

Dragon TV: Ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken σήμερα το πρωί. Μπορείτε να μοιραστείτε περισσότερες λεπτομέρειες;

Wang Wenbin: Σήμερα το πρωί, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Πεκίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi σημείωσε ότι οι συνολικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν σταθεροποιηθεί απο περαιτέρω επιδείνωσης, αλλά οι αρνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να αυξάνονται και να οικοδομούνται. Η προσέγγιση, η θέση και οι προσδοκίες μας όσον αφορά τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ ήταν σταθερές. Βλέπουμε και αναπτύσσουμε πάντα αυτή τη σχέση υπό το πρίσμα της ανάγκης για μια κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και ακολουθούμε τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαίας ωφέλειας συνεργασίας που προτείνει ο Πρόεδρος Xi Jinping με έμφαση στον σεβασμό του πυρήνα των ενδιαφερόντων του άλλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρόεδρος Xi Jinping και ο Πρόεδρος Joe Biden είχαν μια επιτυχημένη συνάντηση στο Σαν Φρανσίσκο και χάραξαν το «όραμα του Σαν Φρανσίσκο» για μια σταθερή, υγιή και βιώσιμη διμερή σχέση. Είναι δουλειά και των δύο πλευρών να υλοποιήσουν αυτό το όραμα. Σε έναν ασταθή και μεταβαλλόμενο κόσμο, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε για να λειτουργήσει αυτή η σχέση είναι: θέλουμε η Κίνα και οι ΗΠΑ να είναι εταίροι ή αντίπαλοι; Λάθος αντίληψη και η σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ θα κρέμεται απο μια κλωστή.

Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να βλέπουν την Κίνα ως τον πρωταρχικό τους αντίπαλο, η σχέση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες και προκλήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi τόνισε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν είναι η νούμερο ένα κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να τηρήσουν αυστηρά την αρχή της μίας Κίνας και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας-ΗΠΑ, και να μην στείλουν κανένα λάθος μήνυμα στους αυτονομιστές της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Οι ΗΠΑ πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν να μην υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», «δύο Κίνες» ή «μία Κίνα, μία Ταϊβάν» και να μην χρησιμοποιούν την Ταϊβάν ως εργαλείο για τον περιορισμό της Κίνας. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi επεσήμανε ότι κανείς δεν πρέπει να στερήσει από τον κινεζικό λαό το δικαίωμά του στην ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει κάθε είδους μέτρα για να χτυπήσουν την Κίνα στο εμπόριο, την οικονομία και την τεχνολογία. Αυτό δεν είναι δίκαιος ανταγωνισμός, αλλά μέτρα για τον περιορισμό και τον αποκλεισμό της Κίνας. Δεν είναι άρση κινδύνου, αλλά οικοδόμηση κινδύνου. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν επιδιώκουν να περιορίσουν την οικονομία της Κίνας, να αποσυνδέσουν ή να εμποδίσουν την πρόοδο της Κίνας στην επιστήμη και την τεχνολογία. Θα πρέπει να τιμήσουν αυτά τα λόγια. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να διαδίδουν την ψευδή αφήγηση της «κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας», να άρουν τις παράνομες κυρώσεις σε κινεζικές επιχειρήσεις και να σταματήσουν τους δασμούς του άρθρου 301 που αντιβαίνουν στους κανόνες του ΠΟΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi τόνισε ότι η Ασία-Ειρηνικός δεν πρέπει να γίνει πεδίο πάλης για μεγάλες χώρες. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τη σωστή επιλογή, θα συνεργαστούν με την Κίνα, θα συμμετάσχουν σε υγιείς αλληλεπιδράσεις στην Ασία-Ειρηνικό, θα σταματήσουν να σχηματίζουν ομάδες αποκλειστικά μεταξύ τους, θα σταματήσουν να εξαναγκάζουν τις περιφερειακές χώρες να πάρουν θέση, θα σταματήσουν να αναπτύσσουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην ξηρά, Σταματήστε να βλάπτετε τα στρατηγικά συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας και σταματήστε να υπονομεύετε την ειρήνη και τη σταθερότητα που κερδήθηκε με κόπο στην περιοχή.

Ο υπουργός Blinken σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν την πιο σημαντική διμερή σχέση στον κόσμο. Είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να διαχειριστούν υπεύθυνα αυτή τη σχέση. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ακολουθούν την πολιτική τους για μια Κίνα και δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να αλλάξουν το σύστημα της Κίνας, δεν έχουν καμία πρόθεση να έχουν σύγκρουση με την Κίνα και δεν επιδιώκουν να αποσυνδεθούν από την Κίνα ή να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Κίνας. Μια αναπτυσσόμενη και επιτυχημένη Κίνα είναι καλό για τον κόσμο. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την Κίνα για να αξιοποιήσουν την κοινή αντίληψη των δύο προέδρων στο Σαν Φρανσίσκο, να ενισχύσουν τον διάλογο και την επικοινωνία, να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαφορές, να αποφύγουν την εσφαλμένη αντίληψη και τους εσφαλμένους υπολογισμούς και να εργαστούν για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη σχέση ΗΠΑ-Κίνας.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το ζήτημα της Ουκρανίας, την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, τη ΛΔΚ, τη Μιανμάρ και άλλα θέματα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η συνάντηση ήταν ειλικρινής, ουσιαστική και εποικοδομητική. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες των δύο προέδρων και να εργαστούν για τη σταθεροποίηση και την προώθηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ. Αναγνώρισαν την πρόοδο στον διάλογο και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς από τη συνάντηση του Σαν Φρανσίσκο και συμφώνησαν να επιταχύνουν την εφαρμογή των σημαντικών κοινών συνεννοήσεων στις οποίες κατέληξαν οι δύο πρόεδροι στο Σαν Φρανσίσκο, να διατηρήσουν υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και αλληλεπιδράσεις σε διάφορα επίπεδα, να συνεχίσουν τις mil to mil σχέσεις (οι σχέσεις Mil to Mil αποτελούνται από στρατιωτική εκπαίδευση και ανταλλαγές συνδέσμων, κοινές ασκήσεις και διαβουλεύσεις ανώτερου επιπέδου), επικοινωνία και διαβουλεύσεις σε διάφορους τομείς, περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της καταπολέμησης των ναρκωτικών, της κλιματικής αλλαγής και της τεχνητής νοημοσύνης και λήψη μέτρων για την επέκταση των ανταλλαγών. Οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να ενισχύσουν την επικοινωνία σε διεθνή και περιφερειακά hotspot.

The Wall Street Journal: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ στο Πεκίνο. Θέλω απλώς να ρωτήσω τι ρόλο έπαιξε η Κίνα στη διευκόλυνση αυτής της συνάντησης; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης και ο στόχος αυτής της συνάντησης; Δεύτερον, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν λέει ότι πρόκειται να έρθει στο Πεκίνο για μια επίσκεψη τον Μάιο. Θα μπορούσατε να το επιβεβαιώσετε;

Wang Wenbin: Στην πρώτη σας ερώτηση, υποστηρίζουμε την ενίσχυση της εξουσίας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής και υποστηρίζουμε όλες τις παλαιστινιακές φατρίες στην επίτευξη συμφιλίωσης και αύξησης της αλληλεγγύης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων.

Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, φέτος είναι η 75η επέτειος των διπλωματικών δεσμών Κίνας-Ρωσίας. Οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν να διατηρήσουν στενές αλληλεπιδράσεις και να εξασφαλίσουν την ομαλή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας. Για τη συγκεκριμένη επίσκεψη που αναφέρατε, δεν έχω πληροφορίες να μοιραστώ προς το παρόν.

Anadolu Agency: Η πρέσβης της Γερμανίας στην Κίνα ανακοίνωσε χθες σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο σε σχέση με τέσσερις Γερμανούς πολίτες που συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία για φερόμενη κατασκοπεία για κινεζικές μυστικές υπηρεσίες. Μπορείτε να δώσετε κάποια πληροφορία για το γιατί κλήθηκε και τι συζητήθηκε στη συνάντηση;

Wang Wenbin: Οι λεγόμενες «κινεζικές υποθέσεις κατασκόπων» είναι αβάσιμες. Η Κίνα έχει υποβάλει σοβαρές παραστάσεις στη Γερμανία για τις αδικαιολόγητες κατηγορίες της. Η Κίνα απορρίπτει κατηγορηματικά τη δυσφήμισή της και προτρέπει τη Γερμανία να προσέξει μην βλάψει τις διμερείς σχέσεις και να περιορίσει τέτοιες προσπάθειες, να σταματήσει αμέσως τις κακόβουλες διαφημιστικές εκστρατείες και την πολιτική θεατρικότητα εναντίον της Κίνας και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διατηρήσει τις διμερείς σχέσεις σε μια σταθερή και υγιή πορεία .

TRT: Ορισμένα αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Κίνα κάλεσε παλαιστινιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, στο Πεκίνο για συναντήσεις εθνικής συμφιλίωσης. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε την αναφορά και έχετε περισσότερες λεπτομέρειες να μοιραστείτε;

Wang Wenbin: Απάντησα σε αυτήν την ερώτηση μόλις τώρα. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι υποστηρίζουμε την ενίσχυση της εξουσίας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής και υποστηρίζουμε όλες τις παλαιστινιακές φατρίες στην επίτευξη συμφιλίωσης και αύξησης της αλληλεγγύης μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης.

Bloomberg: Έχω μια επόμενη ερώτηση σχετικά με την κλήση της γερμανίδας πρέσβεως. Στις 31 Μαρτίου 2022, ο Αυστραλός πρεσβευτής στην Κίνα παραπονέθηκε ότι δεν μπορούσε να εισέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου για τη δικαστική υπόθεση του Τσενγκ Λέι που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία στην Κίνα. Εσείς προσωπικά είπατε εκείνη την εποχή ότι η Κίνα είναι μια χώρα κράτους δικαίου. Οι κινεζικές δικαστικές αρχές δικάζουν υποθέσεις αυστηρά σύμφωνα με τη νομοθεσία και προστατεύουν πλήρως τα δικαιώματα επί δικαστηρίου των σχετικών προσώπων. Οι αρμόδιες πλευρές θα πρέπει να σέβονται ειλικρινά τη δικαστική κυριαρχία της Κίνας και να απόσχουν από την ανάμειξη στη νομοθετική διαχείριση της υπόθεσης από τις κινεζικές δικαστικές αρχές με οποιαδήποτε μορφή. Επομένως, η ερώτησή μου είναι, γιατί ήταν ακατάλληλο για τον Πρέσβη Fletcher να σχολιάσει το κινεζικό νομικό σύστημα πριν από δύο χρόνια, αλλά τώρα είναι σκόπιμο για τις κινεζικές αρχές να καλέσουν την γερμανίδα πρέσβη και να διαμαρτυρηθούν για το νομικό σύστημα της Γερμανίας σε αυτές τις περιπτώσεις;

Wang Wenbin: Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια δίκαιη σύγκριση.

Σχετικά με την περίπτωση του Cheng Lei, οι κινεζικές αρχές δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με αυτήν, στις οποίες μπορείτε να ανατρέξετε. Οι δικαστικές αρχές της Κίνας εκδίκασαν την υπόθεση και επέβαλαν την ποινή σύμφωνα με το νόμο. Τα δικαιώματα που απολάμβανε το ενδιαφερόμενο άτομο βάσει του νόμου προστατεύονταν πλήρως και τα προξενικά δικαιώματα της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επίσκεψης και του δικαιώματος ειδοποίησης, έγιναν σεβαστά και εφαρμόστηκαν. Η Κίνα είναι μια χώρα που υποστηρίζει το κράτος δικαίου και χειρίζεται τα θέματα πλήρως σύμφωνα με το νόμο.

Όσον αφορά τις λεγόμενες υποθέσεις «Κινέζων κατασκόπων», έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η λεγόμενη απειλή των «Κινέζων κατασκόπων» είναι καθαρά αβάσιμη. Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε αβάσιμες κατηγορίες και υβριστικές κατά της Κίνας. Η Κίνα οικοδομεί τους δεσμούς της με τη Γερμανία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, της ισότητας και της μη ανάμειξης η μια στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης. Αυτό είναι καλό και για τις δύο πλευρές και για τον κόσμο γενικότερα. Ελπίζουμε ότι η Γερμανία θα προφυλαχθεί από τις προσπάθειες να βλάψει τις σχέσεις της με την Κίνα, θα σταθεί ενάντια στην πολιτική χειραγώγηση και θα φροντίσει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις. Νομίζω ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό δεν αφορά τα δικαστικά συστήματα.

CCTV: Θέλω να δώσω συνέχεια στις επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών από την Αργεντινή, τη Βολιβία και το Περού στην Κίνα. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας τις προσδοκίες της Κίνας;

Wang Wenbin: Κατά τις επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών από την Αργεντινή, τη Βολιβία και το Περού, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και υπουργός Εξωτερικών Wang Yi θα έχει συνομιλίες και θα ανταλλάξει απόψεις μαζί τους αντίστοιχα για τις διμερείς σχέσεις και τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Αργεντινή είναι μια σημαντική αναδυόμενη αγορά, σημαντική αναπτυσσόμενη χώρα και σημαντικός εταίρος συνεργασίας της Κίνας στη Λατινική Αμερική. Από τη σύναψη διπλωματικών δεσμών πριν από μισό και πλέον αιώνα, η Κίνα και η Αργεντινή έχουν δεσμευτεί στον αμοιβαίο σεβασμό, την ισότητα και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Mondino στην Κίνα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Φέτος σηματοδοτεί τη 10η επέτειο της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Αργεντινής. Η Κίνα ελπίζει ότι μέσω αυτής της επίσκεψης, οι δύο χώρες θα ενισχύσουν περαιτέρω την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη, θα προσφέρουν ευρύτερες προοπτικές για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μας, θα εμπλουτίσουν τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Αργεντίνης και θα επιτύχουν κοινή ανάπτυξη και ευημερία.

Η Βολιβία είναι μια σημαντική χώρα στη Λατινική Αμερική. Τα τελευταία χρόνια, οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει τη στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Βολιβίας, εδραίωσαν την πολιτική αμοιβαίας εμπιστοσύνης, πραγματοποίησαν γόνιμη πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς και επέφεραν απτά οφέλη στους δύο λαούς. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Sosa στην Κίνα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Το Περού είναι μια σημαντική χώρα στη Λατινική Αμερική. Από τη σύναψη διπλωματικών δεσμών πριν από μισό αιώνα, η Κίνα και το Περού έχουν αναπτύξει σταθερά τις σχέσεις Κίνας-Περού και έχουν αναπτύξει εποικοδομητική συνεργασία σε διάφορους τομείς. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρόεδρος Xi Jinping συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Περού Dina Boluarte στο Σαν Φρανσίσκο, συνάντηση η οποία παρείχε καθοδήγηση για τις σχέσεις Κίνας-Περού. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών González-Olaechea στην Κίνα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα βοηθήσει τις δύο χώρες να εφαρμόσουν τις σημαντικές κοινές συμφωνίες που κατέληξαν οι πρόεδροι των δύο χωρών και να δώσει ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Bloomberg: Η South China Morning Post ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι η ΕΕ ενημέρωσε την Κίνα ότι σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένες κινεζικές εταιρείες και εταιρείες του Χονγκ Κονγκ ως μέρος του επόμενου γύρου κυρώσεων στη Ρωσία. Ποια είναι η απάντηση της Κίνας;

Wang Wenbin: Οι κανονικές εμπορικές και οικονομικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι σύμφωνες με τους κανόνες και τις αρχές της αγοράς του ΠΟΕ. Δεν στοχεύουν κανένα τρίτο μέρος και δεν πρέπει να υφίστανται παρέμβαση ή εξαναγκασμό από τρίτους. Θα υποστηρίξουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών.

The Wall Street Journal: Ήθελα απλώς να δώσω συνέχεια στην ερώτηση που μόλις τέθηκε. Ο υπουργός Blinken, ενώ βρισκόταν στο Πεκίνο, είπε ότι ένα βασικό σημείο εστίασής του είναι να τονίσει στην Κίνα την αντίθεση των ΗΠΑ στην υποστήριξη μέσω του εμπορίου της ρωσικής οικονομίας και της αμυντικής της βιομηχανικής βάσης. Θα μπορούσατε να το σχολιάσετε συγκεκριμένα; Πώς απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Wang σε αυτό σήμερα όταν ο υπουργός Blinken το ανέφερε; Και είναι η Κίνα διατεθειμένη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να περιορίσει το εμπόριό της με τη Ρωσία ως απάντηση στις ανησυχίες όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Ευρώπης;

Wang Wenbin: Έδωσα μια λεπτομερή απάντηση στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών μόλις τώρα. Μπορώ να προσθέσω ορισμένες γενικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσατε.

Είναι υποκριτικό και άκρως ανεύθυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν ψευδώς την Κίνα για τις συνήθεις εμπορικές και οικονομικές μας ανταλλαγές με τη Ρωσία, ενώ εγκρίνουν νομοθεσία για την παροχή μαζικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η βασική αιτία της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται στις περιφερειακές εντάσεις ασφάλειας που έχουν συσσωρευτεί στην Ευρώπη με τα χρόνια. Μόνο με την ικανοποίηση των θεμιτών ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των μερών και τη δημιουργία μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά το ζήτημα. Η Κίνα δεν δημιούργησε την κρίση της Ουκρανίας, ούτε είμαστε συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν. Η θέση της Κίνας για την Ουκρανία ήταν δίκαιη και αντικειμενική. Έχουμε προωθήσει ενεργά συνομιλίες για ειρήνη. Η μετατόπιση της ευθύνης στην Κίνα δεν θα τερματίσει την κρίση, ούτε θα βοηθήσει όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση για την Ουκρανία.

Όπως λέει και ένα κινέζικο ρητό, «Αφήστε το άτομο που έδεσε το κουδούνι στην τίγρη να το βγάλει». Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να τιμωρούν την Κίνα και να καταβάλουν πραγματικές προσπάθειες για να βρουν ένα πολιτικό τέλος στην κρίση της Ουκρανίας.

Ποτέ δεν αναβοσβήνουμε τις φλόγες ή επιδιώκουμε εγωιστικά κέρδη και σίγουρα δεν θα δεχτούμε να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Η Κίνα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της ειρήνης, του διαλόγου και της δικαιοσύνης και θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο για να θέσει νωρίς τέλος στην κρίση. Εν τω μεταξύ, θα υποστηρίξουμε σταθερά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας.

Bloomberg: Χθες το Press Trust of India ανέφερε ότι η «εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ» διεξάγει συνομιλίες μέσω καναλιού με την κινεζική κυβέρνηση. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε κάποιο από τα σχόλιά του;

Wang Wenbin: Η αποκαλούμενη «κυβέρνηση του Θιβέτ» είναι εξ ολοκλήρου μια οργανωμένη αυτονομιστική πολιτική ομάδα με πολιτική πλατφόρμα και ατζέντα για «ανεξαρτησία του Θιβέτ». Είναι μια παράνομη οργάνωση που παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους της Κίνας. Καμία χώρα στον κόσμο δεν το αναγνωρίζει.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει δύο βασικές αρχές όσον αφορά τις επαφές και τις συνομιλίες. Πρώτον, θα είχαμε επαφή και συνομιλίες μόνο με τον προσωπικό εκπρόσωπο του 14ου Δαλάι Λάμα, όχι με τη λεγόμενη «εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ» ή την «Κεντρική Θιβετιανή Διοίκηση». Η κινεζική κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με αυτό. Δεύτερον, οποιαδήποτε επαφή ή συνομιλία θα αφορά μόνο το προσωπικό μέλλον του ίδιου του 14ου Δαλάι Λάμα, ή, το πολύ, μιας χούφτας κοντινών του ανθρώπων, όχι του λεγόμενου «υψηλού βαθμού αυτονομίας για το Θιβέτ». Ελπίζουμε ότι ο 14ος Δαλάι Λάμα θα κατανοήσει σωστά την πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης, θα σκεφτεί σοβαρά και θα διορθώσει πλήρως τις πολιτικές προτάσεις και ενέργειές της, θα εγκαταλείψει κάθε δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διατάραξη της κοινωνικής τάξης στο Xizang και θα επιστρέψει στον σωστό δρόμο. Μόνο τότε μπορούν να εξεταστούν μελλοντικές επαφές και συνομιλίες.

CCTV: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ φέρεται να είπε στις 25 Απριλίου ότι «πέρυσι, η Ρωσία εισήγαγε το 90 τοις εκατό των μικροηλεκτρονικών της από την Κίνα. Η Κίνα εργάζεται επίσης για να παράσχει στη Ρωσία βελτιωμένες δορυφορικές δυνατότητες και απεικόνιση. Η Κίνα λέει ότι θέλει καλές σχέσεις με τη Δύση. Ταυτόχρονα, το Πεκίνο συνεχίζει να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν μπορούν να το έχουν και με τους δύο τρόπους». Ποιο είναι το σχόλιο της Κίνας για αυτό;

Wang Wenbin: Αυτά τα σχόλια στερούνται τεκμηριωμένης βάσης. Αποσκοπούν στη μετατόπιση της ευθύνης και στην απόσπαση της προσοχής των ανθρώπων από το πραγματικό πρόβλημα.

Η Κίνα δεν είναι δημιουργός ή συμβαλλόμενο μέρος στην κρίση της Ουκρανίας. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τις συνομιλίες για την ειρήνη. Η Κίνα δεν παρέχει όπλα στα μέρη της σύγκρουσης και ελέγχει αυστηρά την εξαγωγή ειδών διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των drones για μη στρατιωτική χρήση. Ωστόσο, υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι πάνω από το 60 τοις εκατό των εισαγωγών από τη Ρωσία εξαρτημάτων όπλων και ειδών διπλής χρήσης προέρχονται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Το κανονικό μας εμπόριο με τη Ρωσία γίνεται πάνω από το τραπέζι. Είναι συνεπές με τους κανόνες του ΠΟΕ και τις αρχές της αγοράς. Δεν στοχεύει κανένα τρίτο μέρος και δεν πρέπει να παρεμβαίνει ή να υφίσταται εξαναγκασμό από κανέναν. Το ΝΑΤΟ φέρει αναπόσπαστη ευθύνη για την κρίση. Θα πρέπει να αναλογιστεί τον ρόλο που έπαιξε, να σταματήσει το παιχνίδι ευθυνών και να κάνει πραγματικά κάτι για να επιτρέψει την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

China News Service: Αναφέρεται ότι στην τελετή έναρξης του Διαλόγου για το κλίμα του Petersberg που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο, η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock προέτρεψε έντονα «όσους μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας, και ιδιαίτερα τους ισχυρότερους ρυπαίνοντες σήμερα, ιδιαίτερα κοιτάζοντας το G20 “. Αναφέρεται επίσης ότι στη συνάντηση, οι χώρες διαπραγματεύονται για έναν νέο παγκόσμιο στόχο χρηματοδότησης για το κλίμα. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Κίνα και άλλες χώρες να παράσχουν περισσότερη χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ποιο είναι το σχόλιο της Κίνας;

Wang Wenbin: Σημειώσαμε τις εκθέσεις και τις παρατηρήσεις της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Baerbock ότι η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν με την Κίνα για την κλιματική αλλαγή και τον ανταγωνισμό στην καθαρή τεχνολογία. Είναι θετικά για την πράσινη μετάβαση.

Η κλιματική αλλαγή, μια παγκόσμια πρόκληση, απαιτεί παγκόσμια απάντηση. Η παγκόσμια διακυβέρνηση του κλίματος θα πρέπει να ακολουθεί τις ευρέως αποδεκτές αρχές της ισότητας, των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών και των αντίστοιχων δυνατοτήτων. Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν την ιστορική ευθύνη και την ικανότητα να πρωτοστατήσουν στην αντιμετώπιση του κλίματος και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της UNFCCC και της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ως η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα είναι ένας δρών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όχι μόνο υπερβήκαμε, νωρίτερα, τους στόχους δράσης για το κλίμα που δεσμευτήκαμε για το έτος 2020, υποσχεθήκαμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη μείωση της έντασης των εκπομπών άνθρακα στο συντομότερο χρονικό διάστημα στην παγκόσμια ιστορία, αλλά και συμβάλαμε ενεργά στην παγκόσμια κλιματική απόκριση. Το 2022, τα αιολικά και φωτοβολταϊκά προϊόντα που εξήγαγε η Κίνα βοήθησαν άλλες χώρες να μειώσουν περίπου 573 εκατομμύρια τόνους CO2 και να μειώσουν 2,83 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα συνολικά, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 41 τοις εκατό της συνολικής μείωσης των εκπομπών άνθρακα στον κόσμο που μετατρέπονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την ίδια περίοδο.

Δυστυχώς, ωστόσο, η ΕΕ ξεκίνησε πρόσφατα μερικές έρευνες κατά των επιδοτήσεων και άλλα εμπορικά διορθωτικά μέτρα για τα νέα ενεργειακά οχήματα και τον εξοπλισμό αιολικής ενέργειας της Κίνας, γεγονός που στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα προστατευτισμού. Η ΕΕ δεν μπορεί να ζητά από την Κίνα να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ αντιτίθεται στον νέο ενεργειακό τομέα της Κίνας. Αυτή η αντιφατική κίνηση όχι μόνο θα βλάψει την ίδια την ΕΕ, αλλά και θα διαταράξει την παγκόσμια αντίδραση στην κλιματική αλλαγή.

Η Κίνα και η ΕΕ έχουν τεράστιο χώρο συνεργασίας τόσο για την αντιμετώπιση του κλίματος όσο και για τον νέο ενεργειακό τομέα. Οι δύο πλευρές πρέπει και μπορούν να είναι εταίροι. Και οι δύο πλευρές και ο κόσμος θα επωφεληθούν. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ δεν θα υιοθετήσει μεροληπτική πολιτική κατά των νέων ενεργειακών προϊόντων της Κίνας, η οποία θα μπορούσε να κάνει τους πάντες να χάσουν.

O Globo: Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ήταν ένα από τα θέματα της συζήτησης σήμερα μεταξύ του υπουργού Blinken και του κ. Wang Yi, όπως αναφέρατε. Μπορείτε να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες; Ποιες ήταν οι συζητήσεις;

Wang Wenbin: Μοιράστηκα λεπτομέρειες για τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών. Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ξεκαθαρίσαμε πολλές φορές τις θέσεις της Κίνας, στις οποίες μπορείτε να αναφερθείτε.

no.china-embassy.gov.cn

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα